Tuin bemesten in het najaar
21/06/2023 - 09:02

Tuin bemesten in het najaar

Wanneer de avonden weer korter worden en je niet meer in je T-shirt naar buiten kunt, vermindert ook de zin om in de tuin te werken. Dat is natuurlijk niet gek, gezien je vooral in de zomer je tuin gebruikt. Toch is het zo dat het enorm loont als je je tuin nog even een goede boost geeft voor de winter. Die boost geef je met de juiste najaarsbemesting. In deze blog ontdek je waarom het bemesten van je tuin in het najaar zo belangrijk is en hoe je dit op de meest effectieve manier kunt doen. Lees verder en geef je tuin de voedingsboost die het verdient!

Waarom moet je bemesten in het najaar?

Je hebt waarschijnlijk flink kunnen genieten van alle bloemen in je tuin dit jaar. Echter zullen grofweg de meeste bloemen in het najaar uitgebloeid zijn. Vergeet echter niet dat je planten nog wel voldoende voedingsstoffen nodig hebben om de winter door te komen. Het bemesten van je tuin in het najaar is enorm belangrijk om de gezondheid en vitaliteit van je planten te vergroten. Najaarsmest zal je planten (en gazon) de bescherming geven die ze nodig hebben om de winter door te komen. Daarnaast wordt je tuin optimaal voorbereid op een prachtig nieuw groeiseizoen in het nieuwe jaar! 

Wat zijn de voordelen van tuin bemesten in het najaar?

Het bemesten van je tuin in het najaar biedt talloze voordelen voor de gezondheid en vitaliteit van je planten en gazon. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van het bemesten in het najaar: 

Voedingsreserves opbouwen

Door je tuin te bemesten in het najaar kunnen planten voedingsstoffen opslaan voor de winter. Dit stelt hen in staat om de koude maanden te overleven en zich goed voor te bereiden op een krachtige groei in het volgende groeiseizoen. 

Versterkte wortelontwikkeling

Bemesting in het najaar stimuleert de ontwikkeling van sterke, gezonde wortels. Sterke wortels helpen planten om voedingsstoffen efficiënter op te nemen en beter bestand te zijn tegen winterse omstandigheden. Dit resulteert in gezondere en meer veerkrachtige planten. 

Bodemverbetering

Het bemesten van je tuin in het najaar verbetert de algehele kwaliteit van de bodem. Organische meststoffen breken langzaam af en voeden de bodem met belangrijke voedingsstoffen. Dit bevordert de bodemstructuur, verhoogt de vruchtbaarheid en stimuleert het bodemleven, wat weer belangrijk is voor een gezonde groei van planten. 

Onkruidbeheersing

Door je tuin in het najaar te bemesten, geef je je planten een voorsprong op onkruid. Gezonde, goed gevoede planten kunnen beter concurreren met onkruid en hebben een hogere weerstand tegen ongewenste groei in het volgende groeiseizoen. 

Efficiëntie en tijdsbesparing

Ook zal je tuin sneller herstellen na de winter, waardoor je minder tijd en inspanning hoeft te besteden aan het herstellen van beschadigde planten of het oplossen van voedingsgerelateerde problemen.

Wat voor tuinmest moet je gebruiken in het najaar?

Een meststof die zich speciaal richt op het najaar is belangrijk om je gazon winterklaar te maken. Deze najaarsmest bevat vaak een hoog kaliumgehalte, waardoor je gazon beter bestand is tegen nachtvorst in de wintermaanden. Kalium speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van grassen en planten, waarbij het zorgt voor een goede werking van verschillende processen, zoals transport van koolhydraten, energievoorziening en vochthuishouding. Het hoge kaliumgehalte in najaarsmest zorgt ervoor dat je gazon minder gevoelig is voor droogte, nachtvorst en gras- en schimmelziekten.

Naast kalium bevat najaarsmest ook ijzer, wat je gazon extra sterk en gezond maakt. Het wordt aanbevolen om vanaf augustus tot uiterlijk oktober je gazon en borders te bemesten met najaarsmest. Door de mest vroeg in het najaar te strooien, biedt je tuin gedurende de hele winter bescherming tegen de koude weersomstandigheden. Met het strooien van kalk en een najaarsmest is je gazon in principe winterklaar. Het bemesten van je tuin in het najaar versterkt je gazon en geeft het een voorsprong wanneer het voorjaar aanbreekt.

Organische mest voor het najaar

Organische meststoffen zijn afkomstig van natuurlijke bronnen, zoals dierlijke mest, compost en plantaardige resten. Ze bevatten een breed scala aan voedingsstoffen, waaronder stikstof, fosfor en kalium, maar ook micronutriënten en organische stoffen die de bodemstructuur verbeteren.

Wat organische meststoffen ideaal maakt voor het najaar, is hun langzame afgifte van voedingsstoffen. Ze worden geleidelijk afgebroken door micro-organismen in de bodem, waardoor voedingsstoffen gedurende een langere periode beschikbaar blijven voor je planten. Dit is vooral belangrijk in het najaar, wanneer planten zich voorbereiden op de winter en een constante toevoer van voedingsstoffen ook daadwerkelijk nodig hebben. En die micro-organismen waar we net het over hadden, die worden ook nog eens gevoed door organische meststoffen. Dit bevordert de bodemecologie waardoor je een betere bodemstructuur, beluchting en waterretentie kunt verwachten. 

Ook helpen organische meststoffen bij het verminderen van de belasting van het milieu. Ze zijn vrij van synthetische chemicaliën en dragen daardoor bij aan een natuurlijke tuin. Het gebruik van organische meststoffen bevordert een gezonde balans in de bodem en minimaliseert het risico op vervuiling van het grondwater. Een typisch geval van “win-win”!

Kunstmest voor het najaar

Kunstmest kan een effectieve keuze zijn voor het bemesten van je tuin in het najaar. Het biedt specifieke voedingsstoffen die direct beschikbaar zijn voor je planten. Je kunt de samenstelling van kunstmest aanpassen aan de behoeften van je planten, zoals een hoger kaliumgehalte om weerstand tegen kou en vorst te versterken. Denk hierbij aan patentkali. Let echter op het juiste gebruik van kunstmest om overbemesting te voorkomen en overweeg aanvullende bodemverbeteraars voor een gezonde bodemstructuur.

Compost in het najaar

Compost is een waardevol (gratis!) natuurlijk materiaal dat je tuin kan verrijken, met name in het najaar. Het gebruik van compost heeft vele voordelen voor de bodem en de plantengroei. Compost is een organisch materiaal dat ontstaat door het composteringsproces, waarbij organisch afval zoals bladeren, gemaaid gras, snoeiafval en keukenresten worden afgebroken door micro-organismen.

In het najaar is het een goed moment om compost toe te voegen aan je tuin. Het toevoegen van compost verbetert de bodemstructuur door de toevoeging van organisch materiaal, waardoor de bodem luchtiger wordt en beter water vasthoudt. Dit is vooral belangrijk in het najaar, omdat planten tijdens de wintermaanden voldoende vocht nodig hebben om gezond te blijven.

Onze favoriete najaarsmeststoffen

Omdat wij regelmatig vraag krijgen naar onze eigen favorieten, delen wij graag onze eigen favoriete najaarsmeststoffen. Hieronder hebben wij drie favoriete najaarsmeststoffen van Graszaaddirect neergezet.

DCM Gazonmeststof najaar 

DCM Gazonmeststof najaar is speciaal samengesteld met een hoog kaliumgehalte om je gazon goed voor te bereiden op de winter. Het versterkt je gazon tegen vorst en betreding, waardoor mosvorming wordt tegengegaan. Bovendien bevat de meststof magnesium en ijzer, wat zorgt voor een diepgroene kleur. Deze prachtige kleur blijft behouden tot in het voorjaar, waardoor je een naadloze overgang naar het groeiseizoen hebt.

OrgaMix Najaarsmeststof

De OrgaMix Najaarsmeststof is perfect geschikt voor het bemesten van je siertuin en gazon in het najaar. Met deze organische meststof kun je je planten voorbereiden op de winter en ze beter bestand maken tegen vorst. De najaarsmeststof van OrgaMix is samengesteld met een rijke hoeveelheid kalium, wat zorgt voor de versterking van sierplanten en gras. Het extra kalium in deze speciale najaarsmeststof stimuleert het bodemleven en resulteert in sterke en gezonde planten.

ECOstyle Nutri-Najaar Tuinmest

Bereid je tuin voor op de winter met ECOstyle Nutri-Najaar tuinmest. Deze speciale meststof is rijk aan kalium en kalk, wat zorgt voor gezonde en sterke planten in het najaar. Kalium verbetert de waterhuishouding en verhoogt de weerstand van de planten tegen zware weersomstandigheden. Op deze manier blijven je planten gedurende de hele winter gezond en sterk.

Hoe moet je de tuin bemesten in het najaar?

Het bemesten van je grasveld in het najaar is in principe een eenvoudig klusje, je moet alleen wel even weten hoe het moet. Om verbranding te voorkomen, raden we aan om te bemesten in de vroege ochtend of 's avonds, na zonsondergang. Het gebruik van een strooiwagen of handstrooier zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de mestkorrels. Je kunt eventueel een maatbeker gebruiken om de juiste dosering af te meten. Zorg ervoor dat je geen plekken overslaat tijdens het bemesten en strooi zowel in horizontale als verticale banen om dit te voorkomen.

Na het bemesten is het belangrijk om het gazon goed te besproeien, zodat de mestkorrels snel oplossen in de bodem. Probeer gedurende ongeveer 24 uur na de bemesting zo min mogelijk op het gazon te lopen. 

Conclusie

De planten en het gazon bemesten in het najaar is erg belangrijk voor de gezondheid en vitaliteit van je planten. Het biedt talloze voordelen, waaronder het opbouwen van voedingsreserves, versterkte wortelontwikkeling, bodemverbetering en onkruidbeheersing. Door het gebruik van speciale najaarsmeststoffen, zoals die van DCM, ECOstyle en Fertigreen kun je je tuin optimaal voorbereiden op de winter. Geef je tuin de voedingsboost die het nodig heeft voor een prachtig en bloeiend volgend seizoen!