Kunnen wilde bloemen in de schaduw?
19/04/2023 - 16:44

Kunnen wilde bloemen in de schaduw?

In de hedendaagse tuinen wordt steeds vaker een plekje vrijgelaten voor de aanleg van een wilde bloemenweide. Het zaaien van wilde bloemen kent voordelen voor mens, milieu en dier. Je creëert een onderhoudsvriendelijke tuin met planten die een bron van voeding vormen voor bestuivende insecten. Bloemrijke vegetaties zorgen voor meer biodiversiteit in de omgeving en voor ecologisch herstel in ons land. Het zaaien van bloemzaden is een relatief eenvoudige klus, maar de aanpak van de aanleg ervan is sterk afhankelijk van het karakter van de tuin. Een veelgestelde vraag van onze klanten is of men wilde bloemen kan zaaien in de schaduw. In deze blog geven wij antwoord op die brandende vraag!

Om maar met het minder goede nieuws te beginnen: de meeste bloemen kunnen niet goed groeien op plekken in de schaduw. Planten hebben ongeveer 3 à 4 zonuren per dag nodig om goed te kunnen groeien en bloeien.Veel bloemzaden kiemen alleen bij een evenwichtige combinatie van zon en licht. We kunnen dus niet zomaar een doorsnee bloemenmengsel in schaduwrijke tuinen zaaien. Gelukkig zijn er genoeg schaduwplanten die wél bloemen vormen in de schaduw. Er zijn tenslotte veel planten die het erg goed doen in bosrijke gebieden. En deze zijn minstens zo mooi als bloemen die enkel in de zon (of halfschaduw) kunnen floreren. De interpretatie dat er niks anders groeit dan mos en onkruid in de schaduw, is dus ongegrond. 

Welke wilde bloemen kun je zaaien in de schaduw?

Er zijn talloze wilde bloemen die je kunt zaaien in de schaduw. De meeste hiervan zijn inheemse bloemen. Denk bijvoorbeeld aan fluitenkruid, vingerhoedskruid en wilde akelei. Ook zijn er exotische soorten als vergeet-mij-nietjes en judaspenning die eveneens groeien in de schaduw. Je kunt ook kiezen voor een schaduw bloemenmengsel. De soorten die in deze mix zitten, zijn uitsluitend geselecteerd op wilde bloemen voor in de schaduw. Het bloemenmengsel schaduw komt goed van pas om te zaaien op lastige plekken zoals onder bomen, langs schuttingen en muren.

Hoe kun je bloemen voor in de schaduw zaaien?

Schaduwbloemen kunnen op dezelfde manier gezaaid worden als alle andere bloemzaden. Begin bij de bodem door het vrij te maken van onkruid. Vervolgens kun je de zaden breedwerpig strooien over het te bewerken oppervlak. Hark de zaden eventueel licht in, maar pas wel op dat je ze niet dieper zaait dan de diepte van het zaad. Houdt de grond na het zaaien vochtig, zodat het kiemproces optimaal verloopt. Voor meer informatie over het zaaien van wilde bloemen in de schaduw, verwijzen we je graag door naar ons blogartikel over het zaaien van veldbloemen.

Top 10 mooiste wilde bloemen voor in de schaduw

Er zijn simpelweg te veel bloemen om op te noemen die bestand zijn tegen schaduw. Graszaaddirect heeft een breed assortiment met schaduwbloemen die het hele jaar door een gezellige en kleurrijke uitstraling aan je tuin geven. Om een tipje van de sluier op te lichten, hebben we een lijst samengesteld met onze favoriete soorten. Je ziet ze hieronder.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter