Mertens
Bitterzout 5KG
13,95

Buxusmest kopen

De buxus is een compacte haag die snel dichtgroeit. Als de buxus goed wordt onderhouden, is het een stijlvolle plant die zelfs in de winter stralend groen blijft. Alhoewel de buxushaag een oersterke plant is, heeft deze plant toch aandacht nodig. De buxus eist veel van de bodem, hier haalt de plant veel voeding uit. Daar komt bij dat de buxushaag kwetsbaar is voor ziektes. Gelukkig is dit te verhelpen met het strooien van een buxusmeststof.

Wat is buxusmest?

Buxusmest, oftewel buxus voeding, is een meststof die je strooit voor het bemesten van de buxus. Deze meststof bestaat uit een specifieke samenstelling van voedingsstoffen die tegemoetkomen aan de eisen van buxushagen. Een geschikte meststof voor buxushagen is onder andere voorzien van belangrijke macro-elementen als stikstof, kalium en magnesium. Lees ook eens onze blog: ‘Mest in detail’, waarin we de exacte werking benoemen van deze verschillende voedingselementen.

Wat zit er in buxusmest?

Buxusmest is speciaal samengestelde meststof voor buxusplanten en bevat doorgaans een uitgebalanceerde mix van voedingsstoffen zoals stikstof (N), fosfor (P), en kalium (K), die essentieel zijn voor de gezonde groei van buxusstruiken. Deze meststof kan ook sporenelementen bevatten, zoals magnesium, om eventuele tekortkomingen in de bodem aan te vullen. De specifieke samenstelling kan variëren afhankelijk van het merk en het type buxusvoeding, maar het doel is om buxusplanten te voorzien van de juiste voeding om hun groei, bladontwikkeling en algemene vitaliteit te ondersteunen. Het is raadzaam om de instructies op de verpakking van de buxus meststof te volgen voor de beste resultaten.

Waarom moet je een buxus bemesten?

Het bemesten van buxus is essentieel om de gezondheid en groei van deze planten te bevorderen. Buxusstruiken hebben specifieke voedingsbehoeften, en bemesting voorziet hen van de noodzakelijke voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium, die essentieel zijn voor hun bladontwikkeling, groei en algehele vitaliteit. Door buxus regelmatig te bemesten, wordt de bodemvruchtbaarheid verbeterd, wat resulteert in dichtere, gezondere planten. Het bevordert ook de weerstand van buxus tegen ziekten en plagen, en helpt bij het behouden van de diepgroene kleur van hun bladeren. Het juist bemesten van buxus draagt bij aan het behoud van prachtige, goed onderhouden tuinen en hagen.

Wanneer moet je de buxus bemesten met buxus voeding?

Het is belangrijk om de buxus te voorzien van voeding. Als de voedingsstroom van de bodem naar de buxushaag om de een of andere reden verstoord wordt, dan verslechtert de weerstand van deze plant. Wanneer dit probleem blijft aanhouden, loop je het risico dat de buxus vaalgele, of zelfs bruine naalden ontwikkeld. Om dit te voorkomen, raden we aan om de buxus jaarlijks preventief te bemesten. De beste periode om de buxus te bemesten is vroeg in het voorjaar, bij voorkeur eind februari/ begin maart. Het is aan te raden om in juni een herhaalbemesting te doen. Ook wanneer je van plan bent om een nieuwe buxus aan te leggen of een bestaande buxus wilt verplaatsen, is het wenselijk om de buxus te bemesten. Bemest de buxus nadat je deze net gesnoeid hebt. Door consistent te bemesten blijft je buxus gezond en behoudt het een mooie diepgroene kleur.

Hoe moet je een buxus bemesten?

De buxus kan eenvoudig bemest worden door de mestkorrels uit te strooien over de grond aan de voet van de buxushaag. Bij het aanleggen van een nieuwe buxus, kun je de buxusmest korrels ook van tevoren door het aanplantgrond mengen. Wees royaal met het uitstrooien van de meststof. Je kunt beter iets te veel uitstrooien dat iets te weinig, want de buxushaag is zoals we weten een echte veelvraat.

Hoeveel buxusmest moet je strooien?

De hoeveelheid buxusmest die je moet strooien, hangt af van de grootte van je buxusstruiken en de specifieke meststof die je gebruikt. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 30-40 gram buxusmest per vierkante meter te gebruiken. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking van de meststof te raadplegen, aangezien de aanbevolen dosering kan variëren tussen verschillende merken en producten. Het is verstandig om gelijkmatig te strooien en de mest voor je buxus lichtjes in de bodem te werken om de beste resultaten te bereiken. Het is ook belangrijk om niet te overdrijven met bemesting om overbemesting en mogelijke schade aan de buxusplanten te voorkomen.

Buxusziekte bestrijden

Buxushagen zijn vrij kwetsbaar voor ziekten en optredende schimmels. Vaak herken je deze kwalen aan donkerbruin verkleurende naalden en/of zwarte strepen op de takken. Zodra je opmerkt dat de buxus geteisterd wordt door een (schimmel)ziekte, is het belangrijk om er zo snel mogelijk wat aan te doen. Wanneer er een buxusschimmel ontstaat in de buxus hoef je de buxus niet meteen uit de tuin verwijderen. Je kunt ziektes in de buxus behandelen met Topbuxus Health-mix. Deze tabletten van het merk Topbuxus zijn een geschikte kuur voor veelvoorkomende kwalen. Heeft je buxus bruine of gele naalden? Strooi dan bitterzout!

Wat is de beste buxus voeding?

Er zijn veel meststoffen verkrijgbaar die je kan gebruiken voor het bemesten van de buxus. Veel tuiniers gebruiken kunstmest voor de buxus, maar de voorkeur gaat toch echt uit naar een andere tuinmest. Je kunt namelijk beter organische mest strooien. Denk hierbij aan koemestkorrels. Deze bodemverbeteraar zorgt ervoor dat de buxushaag probleemloos voeding uit de bodem kan blijven halen. De buxushaag haalt jaarrond voeding uit de bodem. Hierdoor verzuurt de grond. Het is noodzakelijk om één keer per jaar kalk te strooien op de grond van de buxus, om op deze wijze de zuurtegraad van de bodem te neutraliseren. Kalk strooi je idealiter in het najaar. De vraag ‘wat is de beste buxusmest?’ kunnen wij met veel overtuiging beantwoorden. Onze voorkeur gaat uit naar DCM Meststof Hagen. Deze mest geeft een langdurige, gecontroleerde stroom van voeding aan de buxus. Naast de belangrijkste NPK-voedingsstoffen bevat deze tuinmest ook magnesium. Het toegevoegde magnesium stimuleert het bladgroen van de naalden. Als kers op de taart is deze meststof ook nog voorzien van kalk.

Buxusmest kopen bij Graszaaddirect

De beste buxus voeding voor een ijzersterke, gezonde buxussen bestel je voordelig online bij Graszaaddirect. Voor de gehele tuin bieden wij een passende meststof, zo ook voor de buxus. Naast buxusmest verkopen we ook siertuinmest en moestuinmest. Ook is de buxusmest in de aanbieding van tijd tot tijd! Voor de bemesting van je tuin zit je altijd goed bij Graszaaddirect, de online grasspecialist.