Mertens
Bitterzout 5KG
€12,95 €11,95
DCM
Meststof Buxus 10kg
€32,95 €25,95
Pokon
Conifeer & Taxus Mest 1kg
€7,95 €4,95
MRS Seeds & Mixtures
OrgaMix Tuin 20kg | Siertuinmeststof
€42,95
Topbuxus
TOPBUXUS HEALTH-MIX
€16,95
ECOstyle
Myco-Haag micro 10 kg
€44,95 €38,95
ECOstyle
Groene Planten -AZ
€7,95 €4,95

Buxusmest kopen

De buxus is een compacte haag dat snel dichtgroeit. Als de buxus goed wordt onderhouden, is het een stijlvolle plant die zelfs in de winter stralend groen blijft. Alhoewel de buxushaag een oersterke plant is, heeft deze plant toch aandacht nodig. De buxus eist veel van de bodem, hier haalt de plant veel voeding uit. Daar komt bij dat de buxushaag kwetsbaar is voor ziektes. Gelukkig kan je dit alles verhelpen met het strooien van een buxus meststof.

Wat is buxusmest?

Buxusmest is een meststof die je strooit voor het bemesten van de buxus. Deze meststof bestaat uit een specifieke samenstelling van voedingsstoffen die tegemoetkomen aan de eisen van buxushagen. Een geschikte meststof voor buxushagen is onder andere voorzien van belangrijke macro-elementen als stikstof, kalium en magnesium. Lees ook eens onze blog: ‘Mest in detail’, waarin we de exacte werking benoemen van deze verschillende voedingselementen.

Wat is de beste buxusmest?

Er zijn veel meststoffen verkrijgbaar die je kan gebruiken voor het bemesten van de buxus. Veel tuiniers gebruiken kunstmest voor het bemesten van de buxus, maar de voorkeur gaat toch echt uit naar een andere tuinmest. Je kunt namelijk beter organische mest strooien. Denk hierbij aan koemestkorrels. Deze bodemverbeteraar zorgt ervoor dat de buxushaag probleemloos voeding uit de bodem kan blijven halen. De buxushaag haalt het jaarrond voeding uit de bodem. Hierdoor verzuurt de grond. Het is noodzakelijk om één keer per jaar kalk te strooien op de grond van de buxus, om op deze wijze de zuurtegraad van de bodem te neutraliseren. Kalk strooi je idealiter in het najaar. De vraag ‘wat is de beste buxusmest?’ kunnen wij met veel overtuiging beantwoorden. Onze voorkeur gaat uit naar DCM Buxusmest. Deze mest geeft een langdurige, gecontroleerde stroom van voeding aan de buxus. Naast de belangrijkste NPK-voedingsstoffen bevat deze tuinmest ook magnesium. Het toegevoegde magnesium stimuleert het bladgroen van de naalden. Als kers op de taart is deze meststof ook nog voorzien van kalk.

Hoe moet je een buxus bemesten?

De buxus kan eenvoudig bemest worden door de mestkorrels uit te strooien over de grond aan de voet van de buxushaag. Bij het aanleggen van een nieuwe buxus, kun je de buxusmest korrels ook van tevoren door het aanplantgrond mengen. Wees royaal met het uitstrooien van de meststof. Je kunt beter iets te veel uitstrooien dat iets te weinig, want de buxushaag is zoals we weten een echte veelvraat.

Wanneer kun je buxusmest strooien?

Het is belangrijk om de buxus te voorzien van voeding. Als de voedingsstroom van de bodem naar de buxushaag om de een of andere reden verstoord wordt, dan verslechtert de weerstand van deze plant. Wanneer dit probleem blijft aanhouden, loop je het risico dat de buxus vaalgele, of zelfs bruine naalden ontwikkeld. Om dit te voorkomen, raden we aan om de buxus jaarlijks preventief te bemesten. De beste periode om de buxus te bemesten is vroeg in het voorjaar, bij voorkeur eind februari/ begin maart. Het is aan te raden om in juni een herhaalbemesting te doen. Ook wanneer je van plan bent om een nieuwe buxus aan te leggen of een bestaande buxus wilt verplaatsen, is het wenselijk om de buxus te bemesten. Bemest de buxus nadat je deze net gesnoeid hebt. Door consistent te bemesten blijft je buxus gezond en behoudt het een mooie diepgroene kleur.

Buxusziekte bestrijden

Buxushagen zijn vrij kwetsbaar voor ziekten en optredende schimmels. Vaak herken je deze kwalen aan donkerbruin verkleurende naalden en/of zwarte strepen op de takken. Zodra je opmerkt dat de buxus geteisterd wordt door een (schimmel)ziekte, is het belangrijk om er zo snel mogelijk wat aan te doen. Wanneer er een buxusschimmel ontstaat in de buxus hoef je de buxus niet meteen uit de tuin verwijderen. Je kunt ziektes in de buxus behandelen met Topbuxus Health-mix. Deze tabletten van het merk Topbuxus zijn een geschikte kuur voor veelvoorkomende kwalen. Heeft je buxus bruine of gele naalden? Strooi dan bitterzout!

Buxusmest kopen bij Graszaaddirect

De beste meststoffen voor een ijzersterke, gezonde buxus bestel je voordelig online bij Graszaaddirect. Voor de gehele tuin bieden wij een passende meststof, zo ook voor de buxus. Naast buxusmest verkopen we ook siertuinmest en moestuinmest. Voor de bemesting van je tuin zit je altijd goed bij Graszaaddirect, de online grasspecialist.