Najaarsklusjes
09/09/2020 - 14:00

Najaarsklusjes

Het gazon kan het in de zomer veel te verduren hebben gehad. Het gazon wordt vaker gebruikt en er heeft misschien wel een zwembad op gestaan. Daarnaast is de hete zon ook niet bevorderlijk voor het gras. Hierdoor kan het gazon wat extra aandacht gebruiken zodat het goed de winter door kan komen.

Gazononderhoud in het najaar is enorm belangrijk om te kunnen blijven genieten van een mooi stuk gras. Wat van belang is zijn zaken zoals bemesten, kalk en grasmaaien. Maar hoe gaat dat in de praktijk? Geen zorgen, hieronder leggen wij stapsgewijs uit wat er gedaan moet worden en hoe je dat het beste kan doen!

Bemesten

In september of oktober is het de bedoeling dat je voor de laatste keer het gazon gaat bemesten. Dit met speciale najaarsmest zoals de DCM Najaarsmest of de ECOstyle Gazon AZ Najaar. Het is beter om geen normale bemesting te gebruiken in het najaar omdat deze het gazon niet beschermt tegen de vorst. De speciale samenstelling bevat bijvoorbeeld fosfor voor de wortelvorming, magnesium en ijzer voor de diepgroene kleur en kalium zodat het gazon sterk de winter doorkomt.

Kalium (K) is goed voor het verminderen van de gevoeligheid van gewassen voor bijvoorbeeld vorst. Daarnaast zorgt kalium voor het beperken van schade door sommige schimmelziekten, zoals rooddraad. Voor meer details over meststoffen, kunt u hier terecht.

Lees meer over najaarsmest in 'Najaarsmest, wat is het en wat doet het?'!

Kalk

Door kalk te strooien over het gazon zorg je ervoor dat de zuurtegraad van de bodem op peil komt. Weet jij niet zeker wat de zuurtegraad van de bodem is? Daar kun je gemakkelijk achter komen door een pH-meter te gebruiken.

De grond wordt zuurder door bijvoorbeeld regen en door kalk te strooien komt dat weer lekker in balans. Daarnaast heeft het een indirecte werking op mos; het geeft mossen minder de kans om zich te ontwikkelen in het gazon. Een goede omstandigheid voor een grasmat is een lichtzure bodem en een goede pH-waarde ligt dan tussen de 5,5 - 6,5. Een neutrale bodem zou het gras geen goed doen en een te zure bodem al helemaal niet.

Lees meer over het bekalken van jouw gazon in 'Waarom is het bekalken van je tuin zo belangrijk?'

Grasmaaien

In de loop van het najaar zal het gras minder snel groeien. Een logische vervolgstap is dat er minder vaak gemaaid hoeft te worden en als er gemaaid moet worden, dat de messen hoger afgesteld worden. Zorg ervoor dat het gras niet korter wordt dan 5 centimeter. In oktober kun je voor de laatste keer het gras maaien.

Bladeren en onkruid

Tijdens de herfst is het gebruikelijk dat bladeren van de bomen vallen. Wanneer deze op de grasmat vallen, is het noodzakelijk dat deze eraf gehaald worden. Als dit niet gebeurt, ontnemen de bladeren licht en lucht van het gras. Een gevolg hiervan is dat mos de kans heeft om te groeien. De bladeren zijn eenvoudig te verwijderen met een bladhark of bladblazer.

Er kan ook een viltlaag op het gazon liggen, door intensief gebruik en het maaien. Deze kan verwijderd worden door te verticuteren. Verwijder daarnaast ook al het onkruid dat in het gras zit met een onkruidsteker of bestrijdingsmiddelen.

Doorzaaien

Als er aan het einde van de zomer kale plekken in het gazon zitten, ontstaan door bijvoorbeeld het verwijderen van onkruid of door het verticuteren. Een dichte en volle grasmat houdt het beter vol in de winter! Kale plekken vul je op met bijvoorbeeld herstel graszaad. Dit bij voorkeur in september, wanneer het weer nog gunstig is en het zaad genoeg tijd heeft om te ontkiemen.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter