Onmisbare wilde bloemen voor je bloemenweide
09/02/2024 - 15:00

Onmisbare wilde bloemen voor je bloemenweide

In een tijd waarin het ondersteunen van de biodiversiteit steeds belangrijker is, wordt het aanleggen van een bloemenweide steeds populairder. Een trend die wij graag willen aanmoedigen! Maar wanneer kun je beginnen met het zaaien van wilde bloemen zaden? En welke bloemen zijn echt onmisbaar in een bloemenweide? Dat vertellen wij je graag in deze blog. Laten we beginnen! 

Wanneer kan je wilde bloemen zaaien?

Het beste moment om wilde bloemen te zaaien is in de lente of herfst. Eenjarige bloemen kun je in het voorjaar zaaien, zodat ze dezelfde zomer nog bloeien. Maart, april en mei zijn ideale maanden, maar je kunt ook wilde bloemen zaaien in het najaar. September en oktober zijn namelijk geschikte maanden voor uitstrooien van bloemenzaad. Eenjarigen zaaien zich vaak uit voor een bloeiperiode het jaar erna, zoals de wilde bloem paarse phacelia. Twee- en meerjarige bloemen bloeien meestal het tweede jaar na het zaaien en kunnen tot vijf jaar terugkeren. Na verloop van tijd kunnen grassen en onkruid terrein winnen, waardoor opnieuw zaaien van wilde bloemen nodig is. Je kunt er meer over lezen in onze blog “wanneer kan ik veldbloemen zaaien?”.

Onmisbare planten voor je wilde bloementuin

Een wilde bloementuin is niet compleet zonder een oase aan… wilde bloemen! Uiteraard ben je volledig vrij om je eigen wilde bloemen uit te zoeken, maar hieronder staan bloemen die je vaak ziet in bloemenweides. Deze bloemen zijn uitermate geschikt, gedijen goed als weidebloem en zijn ook nog eens zeer mooi om te zien. Hieronder hebben we een lijst gemaakt met onmisbare soorten wilde bloemen en planten voor in je bloemenweide. 

Citroengele honingklaver

Deze tweejarige honingklaver heeft citroengele bloemetjes en verspreidt een heerlijke, honingachtige geur. De honingklaver voegt een stukje charme toe aan elke bloemenweide met de trossen gele bloemetjes. Daarnaast zal je de citroengele honingklaver niet gauw over het hoofd zien, aangezien de groeihoogte tot wel anderhalve meter hoog is!

citroengele honingklaver

Deze inheemse plant trekt niet alleen bestuivers zoals bijen en vlinders aan, maar staat ook bekend om zijn vermogen om stikstof uit de lucht te binden, waardoor de bodemvruchtbaarheid wordt verbeterd. De honingklaver heeft een lange bloeiperiode; van de lente tot de vroege herfst.

Wilde akelei

De wilde akelei is een meerjarige plant die zich makkelijk uitzaait. Het bijzondere van dit plantje is dat deze steeds op andere plekken zal opduiken in je bloemenweide. En laat dat nu absoluut geen probleem zijn, deze Nederlandse wilde bloemen hebben namelijk een sprookjesachtig uiterlijk! De plant kan zo’n 60 centimeter hoog worden en heeft blauwpaarse, roze, roodpaarse of witte wilde bloemen die de vorm hebben van een lantaarn. De wilde akelei is geen moeilijke plant gezien deze ook goed kan leven op een schaduwrijke plek. Maar let op, niet alle wilde bloemen kunnen in de schaduw. Heb je wel een bloemenweide op een schaduwplek in gedachten? Lees dan onze blog: “Kunnen wilde bloemen in de schaduw?”. 

Wilde akelei

De akelei is geschikt voor alle bodems, zolang er maar een goede waterdrainage aanwezig is. Met zijn lange bloeiperiode van het voorjaar tot de vroege zomer trekt de wilde akelei niet alleen bewonderende blikken, maar ook bestuivers zoals bijen en vlinders aan, waardoor hij een prominente rol speelt in het bevorderen van de biodiversiteit. 

Grote teunisbloem

Grote teunisbloemen zijn grote, gele wilde bloemen die nogal mysterieus zijn. Deze inheemse plant wordt namelijk ook wel de ‘nachtkaars’ genoemd omdat de bloemen pas ‘s nachts opengaan. Daarom trekt de grote teunisbloem 's avonds vooral nachtvlinders en andere nachtelijke bestuivers aan. Verder is de grote teunisbloem uniek doordat elke bloem maar één keer bloeit.

Grote teunisbloem

Deze inheemse plant staat bekend om zijn krachtige groei en zijn vermogen om zelfs in moeilijke omstandigheden te gedijen. De grote teunisbloem bloeit van de zomer tot de herfst. Met zijn lange stelen en heldere bloemen is de grote teunisbloem een imposante aanvulling op elke bloemenweide!

Klaproos

Als er één bloem niet zou mogen ontbreken in een bloemenweide, is het wel de klaproos. Deze inheemse bloem is niet weg te denken uit Nederlandse bloemenweides! En dat is natuurlijk met een reden, gezien de klaproos verleidelijk rode bloemblaadjes heeft die elk oppervlak opfleurt met zijn eenvoudige schoonheid. Hierdoor is de klaproos te vinden in erg veel verschillende bloemenmengsels met wilde bloemen. Bij Graszaaddirect hebben we veel verschillende varianten van de klaproos, met variatie in kleur, grootte en functie. 

Klaproos

Klaprozen trekken veel nuttige insecten aan die op hun beurt weer een belangrijke taak vervullen in de verstuiving. De klaproos is een inheemse bloem in Nederland en daarom zal het een aanvulling zijn in elke bloemenweide. Zowel het ecosysteem als de biodiversiteit zal je dankbaar zijn. 

Kleine ratelaar

De kleine ratelaar wordt ook wel de “weidemaker” genoemd; met een reden natuurlijk! Deze inheemse plant is namelijk heel belangrijk om toe te voegen aan je bloemenweide gezien het vermogen om voedingsstoffen uit andere planten te kunnen halen en daarmee de groei van ongewenste grassen onderdrukt. Hiermee wordt ruimte gecreëerd voor een diversiteit van verschillende wilde bloemen. Tegelijkertijd zal de kleine ratelaar een leefomgeving ontwikkelen voor verschillende belangrijke bestuivers.

Ratelaar

De kleine ratelaar ziet er erg charmant uit. Met zijn delicate gele bloemetjes brengt hij een speelse touch toe aan elke bloemenweide. 

Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid zal een ware eyecatcher worden in je bloemenweide! Deze inheemse plant staat bekend om zijn mooie, rechtopstaande stengels vol klokvormige gekleurde bloemen. De kleuren variëren van lichtroze tot diep donkerpaars. Vingerhoedskruid trekt ook nog eens veel belangrijke bestuivers aan die een effectieve rol spelen in het vergroten van de biodiversiteit.

Vingerhoedskruid

Hoewel vingerhoedskruid een tweejarige plant is, zal hij zijn eigen wild bloemenzaad uitzaaien en daardoor in vele gevallen jaar op jaar terugkomen in je bloemenweide. Hierdoor zal er een levendig, kleurrijk landschap ontstaan dat zowel de zintuigen van mens als dier prikkelt! 

Wilde peen

Hoewel de wilde peen niet gelijk de show zal stelen qua uiterlijk, is de functie van dit bijzondere plantje wel degelijk een leuke toevoeging aan je bloemenweide. De wilde peen trekt namelijk niet alleen belangrijke bestuivers als bijen en hommels aan, maar biedt ook een goede schuilplaats en voedselbronnen voor veel verschillende soorten insecten. Hiermee is de positieve impact op de biodiversiteit groot. Daarnaast staat de wilde peen bekend om zijn fijne vertakkingen en ingetogen schermbloemen die een natuurlijke, aantrekkelijke geur verspreiden.

Wilde peen

Deze tweejarige plant zal een subtiele, maar onmisbare aanwinst zijn voor een wilde bloementuin of bloemenweide. 

Duizendblad

Duizendblad is een veelzijdige inheemse plant. Duizendblad creëert enorm veel (vandaar de naam) witte, crèmeachtige tot roze bloemetjes die nuttige insecten aantrekken als geen ander. Daarnaast zijn deze bloemetjes natuurlijk een lust voor het oog!

Duizendblad

Wist je ook dat duizendblad ook een ecologische toepassing heeft? Bovendien is duizendblad een uitstekende bodembedekker en helpt het bij het onderdrukken van onkruidgroei, waardoor het de ideale aanvulling is op een natuurlijke en gezonde bloemenweide. 

Muskuskaasjeskruid

Muskuskaasjeskruid, ook wel malva moschata genoemd, is een ontzettend geliefde plant bij nuttige insecten! Met zijn delicate bloemen en kenmerkende muskusachtige (vandaar de naam) geur, is muskuskaasjeskruid een mooie aanvulling voor in je bloemenweide. Deze inheemse, eetbare plant ontwikkelt bloemen die niet alleen gegeten kunnen worden door insecten, maar ook door mensen.

Muskuskaasjeskruid

Muskuskaasjeskruid is in losse bloemzaden te zaaien en groeit erg goed op elke bodem. Daardoor is het een zeer makkelijke plant die het ook gewoon goed doet als je deze nog in het najaar zaait. De natuur zal deze wilde bloemen zeer waarderen!

Gewone margriet

Deze inheemse plant trekt daarnaast veel bestuivers aan, zoals bijen en vlinders, die cruciaal zijn voor het behoud van de biodiversiteit. De heldere witte bloemblaadjes met hun opvallende gele bloemhart voegen een vleugje vreugde en frisheid toe aan de omgeving en creëren een prachtig contrast met het groene blad. Bovendien is de gewone margriet gemakkelijk te kweken en te onderhouden.

Margriet

Met haar tijdloze schoonheid en ecologische waarde is de gewone margriet een waardevolle aanwinst voor elke bloemenweide, waar zij bijdraagt aan de natuurlijke pracht en harmonie van de buitenruimte.