Paardenbloemen in het gazon verwijderen en bestrijden
23/05/2024 - 12:25

Paardenbloemen in het gazon verwijderen en bestrijden

De een is dol op paardenbloemen terwijl het voor de ander een doorn in het oog is. De felgekleurde bloemen kunnen namelijk ook gezien worden als ongewenst onkruid dat de aandacht wegkaapt van je groene grasmat. Maar wat te doen als die felgele paardenbloemen je gazon overnemen? Geen zorgen, je kunt paardenbloemen bestrijden op een makkelijke manier. We hebben alle informatie verzameld om je te helpen deze hardnekkige planten te verwijderen en hun terugkeer te voorkomen. Lees verder en transformeer je gazon in een paardenbloemvrije oase!

Hoe herken je paardenbloemen?

Er bestaat veel onkruid met gele bloemen in het gazon, maar paardenbloemen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun gele bloemkop met lintbladeren. Daarnaast hebben deze wilde bloemen geen bladeren aan de stengel zelf. De paardenbloem heeft een lange stengel die tot wel 40 centimeter lang kan worden. Echter zijn er ook paardenbloemen die maar 5 centimeter hoog worden en daarom zie je ze vaak op dezelfde hoogte als grassen, kruiden en lage bloemen. Niet alle paardenbloemen zijn precies hetzelfde aangezien er wel 250 microsoorten bestaan. Echter lijken ze wel veel op elkaar.

De bloem verandert na de bloei in een witte, pluizige bol. Dit onkruid herkennen is in deze fase misschien nog makkelijker! Deze pluizige zaadjes staan er klaar voor om met de wind meegenomen te worden om zo te verspreiden. Is je gazon bezaaid met de kenmerkende gele bloemen of juist met de fluffy zaadjes? Dan weet je zeker dat je te maken hebt met paardenbloemen in je gras.

paardenbloem na bloei

Na de bloei ziet de paardenbloem eruit als een duidelijk herkenbare witte, pluizige bol.

De schade van paardenbloemen in het gazon

De felgele bloemetjes zien er vrolijk en daardoor ook onschuldig uit, maar ze kunnen flink wat schade aanrichten in je gazon. De grassen in je gazon hebben voedingsstoffen, water en zonlicht nodig, maar ook de paardenbloem kan hier niet zonder. Daarom zullen paardenbloemen gaan concurreren met grassen in je gazon waardoor deze zwakker en vatbaarder voor ziekten kunnen worden. Daarnaast hebben paardenbloemen fikse penwortels die sterk zijn en zich snel verspreiden. Hierdoor kan het een hardnekkige plaag worden met sterke wortels die moeilijk te verwijderen zijn. Tijdig aanpakken is daarom belangrijk. 

Is paardenbloem onkruid?

Technisch gezien wel. Dit antwoord begint bij de vraag “Wat is onkruid?”. Onkruid wordt gedefinieerd als een plant die groeit waar hij niet gewenst is. Dus groeit de paardenbloem in jouw gazon terwijl je dit niet zou willen? Dan is de paardenbloem dus onkruid in het gazon. Schoonheid ligt in het oog van de toeschouwer. Wat de een als een pest ziet, beschouwt de ander als een natuurpracht. En andersom. Het antwoord op de vraag of paardenbloem onkruid is, ligt er dus volledig aan wie je het vraagt.

Paardenbloemen bestrijden

Paardenbloemen variëren in een hoogte tussen de 5 en 40 centimeter. 

De voordelen van paardenbloemen

Als je eenmaal de paardenbloemen verwijdert, is er geen weg meer terug. Daarom is het belangrijk om voordien te bedenken of je daadwerkelijk afscheid wil nemen van de vrolijke gele bloemen. Het is namelijk wel de moeite waard om even stil te staan bij de voordelen die paardenbloemen met zich mee kunnen brengen: 

  • Voedselbron voor belangrijke bestuivers.

Paardenbloemen bloeien al vroeg in het seizoen en is daardoor een belangrijke voedingsbron voor bijen, vlinders, hommels en andere belangrijke insecten. 

  • Eetbaar en voedzaam voor mensen.

Zowel het blad, de bloem en de wortel van de paardenbloem kan gegeten worden en zit boordevol vitaminen en mineralen.  

  • Verbetert de bodem.

De wortels helpen de bodem te structureren en te beluchten. 

  • Helpt andere gewassen.

Door het diepe wortelgestel kan de paardenbloem kalk halen uit de diepere lagen van de bodem en deze omhoog halen. Gras en andere planten kunnen hier gebruik van maken. 

  •  Medicinale eigenschappen.

Wist jij dat paardenbloemen medicinale eigenschappen hebben? Voor heel veel mensen is dit onbekend, terwijl deze bloemen al eeuwenlang gebruikt worden vanwege hun vochtafdrijvende en leverondersteunende eigenschappen. En dit medicijn groeit dus gewoon in onze tuinen! 

Ben je hierdoor nog eens gaan nadenken over de aanwezigheid van de paardenbloem in jouw tuin? Of zou je zelfs meer paardenbloemen willen? Dan kun je bij Graszaaddirect ook bloemenzaad van de paardenbloem kopen. 

 

Paardenbloemen verwijderen

Het verwijderen van paardenbloemen kan een uitdaging zijn door hun stevige en lange wortels. Echter zijn ze effectief te bestrijden met de juiste aanpak. Je kunt dit op verschillende manieren doen, zoals gewoon met de hand of met gereedschap. Het is ook een optie om de paardenbloem te verdelgen met chemische bestrijdingsmiddelen, maar wees hier voorzichtig mee. Gebruik liever een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode.

Paardenbloemen met de hand verwijderen

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Paardenbloemen laten zich prima verwijderen met de hand. Wel is het makkelijker om paardenbloemen te verwijderen als de grond vochtig is, dus het is goed om je gazon een sproeibeurt te geven. Je kunt natuurlijk ook wachten met het verwijderen van paardenbloemen na een regenbui.

Trek de paardenbloem voorzichtig uit de grond en pak de plant zo dicht mogelijk bij de basis vast om goed de volledige wortel mee te kunnen trekken. Dit moet je doen om te voorkomen dat de wortel weer uitgroeit tot een nieuwe plant. Deze methode kost misschien wat tijd, maar is zeer effectief. 

Paardenbloemen verwijderen met een onkruidsteker

Wil je niet met je handen in de aarde wroeten of je rug belasten? Geen probleem, er zijn namelijk ook opties om paardenbloemen te verwijderen met tuingereedschap. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag met een onkruidsteker. Paardenbloemen uitsteken is hiermee een fluitje van een cent. Plaats de punt van de steker naast de wortel en wrik deze vervolgens los. Wanneer je dit doet, trek je de paardenbloem voorzichtig omhoog. Zo haal je zowel de paardenbloem als de dikke wortel boven de grond. Zo voorkom je dat er nieuwe paardenbloemen uit de wortel groeien.

Je kunt er ook voor kiezen om de grond om te wroeten met een klein schepje of woelvork. Let er dan wel op dat je de gehele bloem en wortel verwijderd, aangezien er anders een nieuwe paardenbloem kan gaan groeien.

 

De groei van paardenbloemen in de tuin voorkomen

Ook bij paardenbloemen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Een gezond, dicht begroeid gazon is de allerbeste manier om paardenbloemen te voorkomen. Het is daarom belangrijk om je gazon te bemesten met een goede organische meststof, je gazon regelmatig te maaien en deze water te geven. Daarnaast is het aan te raden om je gazon te beluchten om te voorkomen dat de grond te dicht raakt. Daarnaast is het aan te raden om kale plekken in je gazon bij te zaaien met herstelgras. Anders kunnen paardenbloemen deze plekken al gauw vinden en in beslag nemen. Wanneer je tuinonderhoud serieus neemt, kun je al snel genieten van een weelderig gazon zonder dat je je zorgen hoeft te maken over paardenbloemen en ander onkruid! 

Heb jij nog vragen of wil jij advies over het voorkomen of bestrijden van paardenbloemen in je gazon? Voor meer informatie of advies kun je contact opnemen met Graszaaddirect. Er staat altijd een expert voor jou klaar die je wil helpen met het verwezenlijken van jouw droomtuin!