Straatgras in gazon herkennen en verwijderen
23/08/2022 - 16:11

Straatgras in gazon herkennen en verwijderen

Straatgras, ook wel Poa Annua, met zijn lichtgroene kleur en vroege bloei, is namelijk een uitdaging voor elke tuinliefhebber. In dit artikel ontdek je hoe je straatgras herkent, effectief verwijdert en verspreiding in jouw gazon voorkomt. Houd je gazon prachtig met deze eenvoudige tips en strategieën!

Wat is straatgras?

Naast gewenste grassen zijn er ook ongewenste grassen. Poa Annua, of straatgras, is daar een goed voorbeeld van. Qua groeiwijze en kleur wijkt straatgras af van de gewenste grassen en hierdoor lijkt het niet mooi in een gazon. De lichtgroene kleur die vroegtijdig in bloei komt, is een doorn in het oog van een prachtig gazon.

Straatgras is een een- of tweejarige plant met een ondiepe beworteling die droogte en betreding matig tot slecht kan verdragen. Deze plant kiemt al bij bodemtemperaturen van 7 °C, waardoor het sneller groeit dan de meeste gewenste grassen.

Hoe is straatgras te herkennen?

Straatgras onderscheidt zich op verschillende manieren van gewenste grassen in je gazon, waardoor dit onkruid herkennen redelijk eenvoudig is. Het begint met het feit dat straatgras een blad heeft met een opvallende lichtgroene kleur die het vroegtijdig in bloei doet staan, wat een scherp contrast vormt met de rest van het gras. De groeiwijze van straatgras verschilt ook; het heeft een een- of tweejarige levenscyclus en ontwikkelt ondiepe wortels. Deze eigenschappen maken het minder veerkrachtig tegen droogte en betreding dan andere grassen. 

Straatgras in gazon bestrijden

Hieronder staan effectieve methoden om je gazon te bevrijden van dit hinderlijke gras. Implementeer deze tips in je jaarlijkse tuinonderhoud en je zult steeds minder last krijgen van straatgras. Tijdens het bestrijden van straatgras heb je de keuze uit het handmatig verwijderen van straatgras of het chemisch verwijderen van straatgras. 

Handmatig straatgras verwijderen

De meest doeltreffende (en milieuvriendelijke) manier is het handmatig verwijderen van straatgras. Door de grassen in een vroeg stadium eruit te trekken, zal je de verspreiding van nieuwe zaden ook direct voorkomen. In een periode van droogte komen de grassen eenvoudig los. Volg onderstaande eenvoudige stappen om ongewenst straatgras te verwijderen en je grasmat weer in topconditie te krijgen:

 • Identificeer de gebieden waar straatgras groeit. Let op de lichtgroene kleur en afwijkende groeiwijze.
 • Gebruik het juiste tuingereedschap. In dit geval is handgereedschap, zoals een onkruidsteker, ideaal om het straatgras voorzichtig uit de grond te trekken. Zorg ervoor dat je ook de wortels verwijdert om hergroei te voorkomen.
 • Blijf alert op nieuwe groei en herhaal het handmatig verwijderen indien nodig. Een regelmatige controle voorkomt verdere verspreiding.
 • Vul de open plekken in je gazon met speciaal graszaad, ook wel doorzaai-/herstelgras genoemd, en zorg voor optimale groeiomstandigheden, zoals voldoende water en voedingsstoffen.

Chemische bestrijding van straatgras

Mocht het straatgras al de overhand hebben genomen in je tuin, dan kun je er ook voor kiezen om straatgras op een chemische manier te bestrijden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen bij het gebruik van chemische methoden:

 • Kies een bestrijdingsmiddel dat specifiek is geformuleerd voor de bestrijding van straatgras. 
 • Breng het middel voor bestrijding aan tijdens de actieve groeiperiode van straatgras, meestal in het voorjaar. Dit vergroot de effectiviteit van het product.
 • Gebruik een spuitapparaat om het herbicide nauwkeurig toe te passen op de aangetaste gebieden. Vermijd contact met het ‘goede’ gras om onbedoelde schade te voorkomen.
 • Sommige herbiciden vereisen mogelijk herhaalde toepassingen. Volg de instructies op de verpakking en houd rekening met de behoeften van je gazon.
 • Draag beschermende kleding en handschoenen tijdens het hanteren van chemische bestrijdingsmiddelen. Volg alle veiligheidsinstructies om risico's te minimaliseren.

Hoewel chemische methoden sneller onkruid in het gazon bestrijden, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de impact op het milieu te overwegen. Combineer chemische bestrijding met andere strategieën voor een uitgebalanceerde aanpak tegen straatgras in jouw gazon.

Verspreiding van straatgras in het gazon terugdringen

Straatgras kan zich snel verspreiden, maar met gerichte maatregelen kun je de groei onder controle houden. Ontdek effectieve methoden om de verspreiding van straatgras in je gazon te minimaliseren en de gezondheid van je grasmat te bevorderen. 

 • Snelkiemende graszaden:

Overweeg het gebruik van snelkiemende graszaden die de concurrentie aangaan met straatgras en snel een dichte grasmat vormen. Zo geef je straatgras minder kans om zich te vestigen. 

 • Najaarsdoorzaai:

Benut het najaar om je gazon te versterken. Doorzaai met hoogwaardig graszaad in de herfst bevordert een gezonde grasgroei en vermindert de kans op lege plekken waar straatgras kan gedijen. 

 • Regelmatig maaien:

Houd je gazon op de juiste hoogte door regelmatig te maaien. Dit bevordert de groei van het gewenste gras en belemmert de ontwikkeling van straatgras. 

 • Benut de zwakte van straatgras:

Zoals we al eerder benoemd hebben, is straatgras erg gevoelig voor droogte. Hier kun je daarom heel goed gebruik van maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je straatgras ontwijkt tijdens het sproeien. Het zal niet lang duren voordat het straatgras vanzelf afsterft. 


Gebruik deze tips om de verspreiding van straatgras te verminderen en je gazon te transformeren in een weelderige, gezonde groene ruimte. Wil je wild gras in je gazon bestrijden en heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bij Graszaaddirect helpen wij jou graag met het realiseren van jouw droomgazon!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter