Straatgras: wat is het en hoe krijg je het weg?
23/08/2022 - 16:11

Straatgras: wat is het en hoe krijg je het weg?

Naast gewenste grassen zijn er ook ongewenste grassen. Poa Annua, of straatgras, is daar een goed voorbeeld van. Qua groeiwijze en kleur wijkt straatgras af van de gewenste grassen en hierdoor lijkt het niet mooi in een gazon. De lichtgroene kleur die vroegtijdig in bloei komt is een doorn in het oog van een prachtig gazon.

Straatgras is een één- of tweejarige plant met een ondiepe beworteling die droogte en betreding matig tot slecht kan verdragen. Helaas kiemt deze plant al bij bodemtemperaturen van 7°C, waardoor het sneller groeit dan de meeste gewenste grassen. 

Hoe kom je aan straatgras?

Straatgras kan worden meegenomen door de wind en vogels. Als de zaadjes in een ondichte grasmat terechtkomen dan zal deze zich snel nestelen. Omdat het snel zaad aanmaakt is het belangrijk om het zo snel mogelijk te verwijderen voordat de plant verder kan uitzaaien. 

Hoe kom je ervan af?

Het zal een strijd worden, maar er zijn manieren om je gazon vrij te houden van straatgras. Omdat straatgras kwetsbaar is bij droogte en omdat de wortels oppervlakkig zitten zou je in kunnen spelen op deze zwakte. Door slechte één keer per week te sproeien is straatgras kwetsbaar voor uitdroging - het grasplantje zal uitdrogen en afsterven. Een nadeel van deze methode is dat de stressreactie zorgt voor het aanmaken van meer zaden. En dat willen we natuurlijk niet!

De meest doeltreffende manier is het handmatig verwijderen van straatgras. Door de pollen in een vroeg stadium eruit te trekken zal je de verspreiding van nieuwe zaden ook direct in de kiem smoren. In een periode van droogte komen de pollen eenvoudig los.

Kale plekken dienen per direct opgevuld te worden met (onkruidvrije) grond en herstelgras. Zoals hierboven al genoemd is, is straatgras een één- of tweejarige plant en na twee jaar zou er een duidelijke verbetering moeten zijn als de verspreiding van zaden voorkomen kan worden.

Je zou, naast het handmatig eruit plukken van straatgras, ook met een verticuteerhark aan de slag kunnen. Er kan op de desbetreffende plekken in het gazon dubbel geverticuteerd worden (de tweede keer haaks ten opzichte van de eerste richting) om van het ongewenste gras af te komen. Wat je ook zou kunnen doen is om met een schep (of ander hulpmiddel) de pollen uit te steken. Zoals eerder genoemd is het zaak om het gat vervolgens weer op te vullen met grond en graszaad. 

Tip: Mulch maaien wanneer straatgras aanwezig is in het gazon is niet goed, omdat het de zaadjes weer over het gazon verspreidt - datzelfde geldt ook voor een robotmaaier!

Om ervoor te zorgen dat onkruid of straatgras geen schijn van kans maakt, zorg je ervoor dat je een gezonde en vooral dichte grasmat hebt zodat het geen ruimte kan krijgen om te groeien. 

Let wel: deze oplossingen zijn geschikt voor een bestaande gazon waartussen ook hier en daar straatgras zit. Is jouw gazon inmiddels verwilderd? Als het vol met onkruid en/of straatgras zit dan is het beter om vanaf het begin te beginnen door het volledige gazon opnieuw in te zaaien. 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter