Voetrot in het gazon voorkomen
19/12/2023 - 14:16

Voetrot in het gazon voorkomen

Wanneer je een gazon hebt wil je dat deze gezond en groen is, maar de dreiging van voetrot kan al snel roet in het eten gooien. Voetrot is een typische schimmel die voorkomt in zwakke of kwetsbare gazons. In deze blog vertellen wij alles over voetrot; van de wortels van het probleem tot praktische tips om deze gazonziekte te herkennen, bestrijden en nog belangrijker, te voorkomen. 

Hoe ontstaat voetrot?

Voetrot, ook wel omvalziekte of Pythium genoemd, is een schimmel die veel voorkomt in Nederlandse gazons. Voetrot wordt ook wel een zwakteschimmel genoemd, gezien je gazon alleen aangetast kan worden als deze niet sterk genoeg is. Daarom vind je voetrot ook vaak in nieuwe gazons die net aangelegd zijn en daardoor nog niet sterk zijn. Voetrot komt vaak voor in de periode van de herfst tot het voorjaar. Dit komt doordat de ziekte het beste gedijt in een gazon met een hoge pH-waarde, een overschot aan stikstof en een tekort aan kali. Het overschot van stikstof zie je vaak aan het einde van de herfst, doordat er verkeerde meststoffen worden gebruikt. In de herfst is een gazonmest met minder stikstof aan te raden, gezien de bodem niet meer genoeg tijd krijgt om een grote hoeveelheid stikstof volledig op te nemen. De restjes van de stikstof zullen dan de oorzaak kunnen vormen voor voetrot.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat voetrot kan ontstaan in een gazon met een slechte drainage. Als we bijvoorbeeld een lange, droge zomer hebben gehad met een natte nazomer of herfst, is je gazon extra vatbaar. Deze kan de drainage namelijk niet meer goed reguleren. En zoals we weten, gedijen schimmels het allerbeste op vochtige plekken. 

Hoe kun je voetrot in het gazon herkennen?

Voetrot is de verzamelnaam voor verschillende schimmels en daardoor kun je ook met meerdere symptomen te maken krijgen. Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat schimmels leven en daardoor al snel weer kan veranderen van uiterlijk. Echter zijn er verschillende tekenen die met enige zekerheid vertellen dat je last hebt van voetrot:

  • Een plakkerig, wit net van schimmeldraden op je gazon
  • Er ligt een vette, grijze laag op het gras
  • Je vindt ronde plekken met dood gras
  • Ondergrondse, plakkende en donkergrijze tot zwarte wortels
  • Natte plekken die variëren van geel tot donkerbruin 
  • Ontstaat vaak in zwakke of nieuwe gazons
  • Ontstaat vaak in natte periodes

Voetrot herkennen

Voetrot is te herkennen aan de plakkerige, witte draden op je gazon. Daarnaast zie je ook de verkleuring van het verzwakte gras. 

Hoe kun je voetrot in het gazon bestrijden?

Om voetrot in het gazon te bestrijden, zijn gerichte maatregelen belangrijk om de gezondheid van het gras te herstellen en verdere verspreiding te voorkomen. Met onderstaande stappen kun je gelijk bezig met de bestrijding van deze vervelende schimmel: 

  • Verwijder aangetast materiaal:

Identificeer gebieden met voetrot en verwijder dan gelijk het aangetaste gras, organisch materiaal en resten van maaisel. Voorkomen verdere verspreiding door dit materiaal weg te halen. 

  • Behandel je gazon met fungiciden:

Er bestaan specifieke fungiciden speciaal voor voetrot. Volg altijd nauwkeurig de instructies op van het product om de schimmel in het gazon effectief te bestrijden. 

  • Herstel kale plekken:

Zaai kale plekken bij met herstelgras! Dit speciale graszaad bevat veel grasrassen die snel opkomen en je gazon binnen no-time kunnen herstellen. Zo kun je je grasmat versterken en tegelijkertijd de weerbaarheid vergroten. Op die manier kan voetrot niet snel weer toeslaan! 

  • Belucht je gazon:

Verbeter de luchtcirculatie in je gazon door extra gaatjes te prikken in de aangetaste gebieden. Hierdoor zal je gazon meer voedingsstoffen, water, licht en zuurstof op kunnen nemen waardoor het herstel versnelt en de gezondheid zal worden bevorderd. Dit kan onder andere met een gazonprikker.

 

  • Aangepaste bemesting:

Pas je bemestingsschema aan met een gebalanceerde mix van voedingsstoffen die je gazon nodig heeft. Kies altijd voor een meststof die de gezondheid van jouw specifieke gazon bevordert. Weet je niet waar je moet beginnen? Ga dan eens aan de slag met een bodemtester. Op die manier weet je welke stoffen je bodem nodig heeft. 

Voetrot voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, zo ook met voetrot. Met dit eenvoudige stappenplan kun je effectief voetrot tegengaan. Volg deze praktische richtlijnen voor goed gazononderhoud en minimaliseer daarmee de kans op voetrot:

Stap 1: Verwijder organisch afval

Een schoon gazon is de basis voor een gezonde grasmat. Werk regelmatig beschadigde plekken bij door organisch afval zoals mos, bladeren en maairesiduen grondig te verwijderen. Hierdoor voorkom je dat schimmels, waaronder voetrot, een voedingsbron vinden en verspreiding wordt geminimaliseerd.

Stap 2: Verticuteer je gazon

Maak gebruik van een verticuteermachine om het gazon te ontdoen van vilt en ongewenste materialen. Verticuteren verbetert niet alleen de luchtcirculatie, maar voorkomt ook verstikking van het gras. Door dit proces kunnen water, zuurstof en voedingsstoffen beter doordringen tot de wortels.

Stap 3: Regelmatig maaien en beluchten

Het handhaven van de juiste maaihoogte is essentieel om te voorkomen dat het gazon te lang vochtig blijft, wat gunstig is voor voetrot. Regelmatig grasmaaien en je gazon beluchten verbetert niet alleen de conditie van het gras, maar bevordert ook een gezonde bodemstructuur. Prik met een riek, gazonpriksandalen, gazonprikker, of prikrol gaatjes in de bodem om de vochtafvoer te optimaliseren.

 

Stap 4: Organische bemesting

Een gezond gazon vereist de juiste voedingsstoffen. Bemest je gazon regelmatig met organische meststoffen. Deze zorgen voor een evenwichtige voedingsstatus en versterken het gras, waardoor het minder vatbaar is voor ziekten zoals voetrot. Kies voor een meststof die specifiek is afgestemd op de behoeften van jouw gazon.

Stap 5: Najaarsbemesting voor winterweerbaarheid

Bereid je gazon voor op de winter door in het najaar te bemesten. Een goede najaarsmest stimuleert het gras om zich beter te wortelen in de bodem, wat resulteert in een betere opname van voedingsstoffen in het voorjaar. Een sterk gazon is minder kwetsbaar voor voetrot. Kies een meststof met een langdurige werking om de winterperiode te overbruggen.

 

Door deze stappen consequent te volgen, investeer je in de gezondheid van je gazon en minimaliseer je de risico's op voetrot. Een goed onderhouden gazon is de sleutel tot een weelderige en duurzame grasmat!

Andere schimmels in het gazon bestrijden

Ben je er na het lezen van deze blog achter gekomen dat je waarschijnlijk last hebt van een andere schimmel? Geen probleem, wij hebben een blog geschreven over schimmels in het gazon bestrijden. In deze blog lees je alles over de verschillende schimmels die je kunt tegenkomen en hoe deze er precies uitzien. Op die manier weet je zeker dat je de juiste maatregelen neemt! En mocht je even willen sparren, dan mag je uiteraard ook contact opnemen met Graszaaddirect. Onze specialisten denken graag met jou mee zodat jij binnenkort weer kunt genieten van een gezond en weelderig gazon.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter