Wat is lavameel en waarvoor kun je het gebruiken?
Op een natuurlijke manier je planten versterken en bodem verbeteren? Gebruik dan lavameel! Lavameel is een bodemverbeteraar én meststof voor je tuin. Ontdek de vele voordelen van dit vulkanische wondermiddel en leer hoe je het kunt strooien.
Inhoud
- Wat is lavameel?
- Nuttige toepassingen van lavameel
- 1. Lavameel als grondverbeteraar
- 2. Lavameel als doeltreffende meststof
- 3. Lavameel als vervanger voor kalk
- 4. Aanvoer van essentiële sporenelementen
- 5. Weerbaarheid van planten verhogen
- 6. Lavameel tegen slakken en insecten
- 7. Lavameel tegen heermoes
- 8. Lavameel in de composthoop
- Wanneer lavameel strooien?
- Hoe lavameel strooien?
- Hoeveel en hoe vaak lavameel strooien?
Wat is lavameel?
Lavameel is fijngemalen vulkanisch gesteentemeel. Het is rijk aan mineralen die de vruchtbaarheid, gezondheid en weerstand van je tuin verbeteren. Het is in feite as dat bij een vulkaanuitbarsting vrijkomt. De bekendste regio in Europa waar lavameel wordt gewonnen, is de Eifel in Duitsland. Er zijn ook andere gebieden met vulkanisch verleden waar dit product gewonnen wordt. Een aantal voorbeelden zijn de vulkanen in Sicilië en Massif Central, een bergketen in Frankrijk.
Lavameel of lavagruis?
Welk product je het beste kunt gebruiken, hangt volledig af van het doeleinde. Lavameel wordt in de volksmond ook wel lavagruis genoemd, maar het zijn verschillende producten. Lavameel versterkt de planten en zorgt voor het activeren en verbeteren van het bodemleven. Lavagruis kan daarentegen enkel gebruikt worden om snel kleigrond te verbeteren. Lavagruis vergroot de afstand tussen de kleideeltjes, waardoor de bodem een luchtigere structuur krijgt.
De structuur verschilt ook. Lavameel is met een korrelgrootte tot maximaal 1 millimeter het fijnst gemalen vulkanische gesteentemeel dat je kunt krijgen. Lavagruis heeft een grovere korrel (gemiddeld 1 tot 3 millimeter). De voedingsstoffen en sporenelementen komen in vergelijking met lavameel langzamer vrij. Naast lavameel en lavagruis is er ook lavazand. Deze korrels hebben een nog grovere structuur, namelijk ongeveer 11 millimeter.
Nuttige toepassingen van lavameel
Lavameel is het beste gesteentemeel dat je in je tuin kunt gebruiken, omdat de voedingsstoffen beter oplosbaar zijn. Dit komt zoals gezegd doordat de korrels een fijnere structuur hebben dan de alternatieven. Het gebruik van lavameel brengt veel voordelen met zich mee.
1. Lavameel als grondverbeteraar
Lavameel is poreus en zorgt voor een luchtige bodemstructuur. Dit heeft een positief effect op onder andere de waterhuishouding en wortelgroei. De lavakorrels houden water langer vast in de bodem, waardoor planten minder snel uitdrogen. Lavameel zorgt er op langere termijn ook voor dat de bodem makkelijker (lees: lichter) te bewerken is.
2. Lavameel als doeltreffende meststof
Lavameel zit boordevol mineralen en sporenelementen die essentieel zijn voor de groei van je planten in de (moes)tuin. De meststof is rijkelijk voorzien van mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer en silicium. Deze mineralen dragen allen bij aan een gezonde groei en sterke celstructuur. Lavameel geeft zijn voedingsstoffen geleidelijk af aan de plant. Hierdoor zijn de planten langdurig voorzien van voeding. Er zijn talloze planten en gewassen die baat hebben bij een bemesting met lavameel. Denk bijvoorbeeld aan borderplanten, bloembollen, fruitbomen en allerlei vruchtgroenten in je moestuin.
3. Lavameel als vervanger voor kalk
Lavameel is een uitstekend alternatief op traditionele kalk. Beide producten kunnen de pH-waarde van een (zure) bodem verhogen. Maar lavameel doet meer dan alleen de zuurgraad op peil houden! Het voegt dus ook essentiële mineralen toe aan de grond en heeft daarnaast ook een langere nawerking. Kortom, redenen genoeg om lavakorrels te gebruiken in plaats van kalkkorrels.
4. Aanvoer van essentiële sporenelementen
Lavameel bevat een schatkamer aan sporenelementen. Het gesteentemeel heeft maar liefst 80 (!) sporenelementen. De volgende voedingselementen zijn de bekendste:
- Silicium: verbetert de waterhuishouding en versterkt de celwanden. Dit maakt de plant beter bestand tegen ziektes, plagen en extreme weersomstandigheden.
- IJzer: essentieel voor de productie van chlorofyl, een groen pigment dat noodzakelijk is voor de fotosynthese.
- Mangaan: speelt net als ijzer een belangrijke rol bij het produceren van chlorofyl. Mangaan is ook betrokken bij de productie van enzymen voor een gezonde groei.
- Boor: onmisbaar voor de groei en ontwikkeling van vruchten en de opname van calcium.
- Koper: zorgt voor een betere fotosynthese- en enzymactiviteit en in het algemeen voor sterke, rechtop groeiende planten.
- Zink: beïnvloedt de aanmaak van auxines (groeihormonen) en draagt bij aan de ontwikkeling van bladgroen.
5. Weerbaarheid van planten verhogen
Lavameel verstuiven maakt planten sterker en gezonder, waardoor ze minder vatbaar zijn voor schimmels en andere stressfactoren. Lavameel zorgt voor sterke celwanden, gezonde wortels en activeert de natuurlijke afweermechanismen van planten. De lavakorrels zorgen er ook voor dat alle voedingsstoffen in de bodem beschikbaar komen.
6. Lavameel tegen slakken en insecten
Je leest het goed, lavameel is een betrouwbare bondgenoot in de strijd tegen slakken en plaaginsecten. De fijne en scherpe lavakorrels vormen een fysieke barrière. Als slakken hier overheen kruipen, beschadigen ze hun slijmerige onderkant, waarna ze uitdrogen. Dit schrikt natuurlijk enorm af. Het voorkomt dan ook meteen dat ze voortaan op veilige afstand van je planten blijven.
De fijne deeltjes van de lavakorrels leveren ook irritatie op aan de luchtwegen van sommige insecten. Denk aan schadelijke insecten die op bladeren aanwezig zijn zoals rupsen, spint en bladluizen. Het gesteentemeel beschadigt ook de waslaag van de insectenhuid waardoor ze uitdrogen. Al met al zullen insecten minder actief zijn of vertrekken als ze de mogelijkheid hebben.
7. Lavameel tegen heermoes
Lavameel is een effectief middel gebleken tegen heermoes. Dit hardnekkig onkruid groeit op (mineraal)arme grond. Door de bodem consistent te verrijken met lavameel verbeter je de bodemstructuur en maak je het minder aantrekkelijk voor heermoes. Verwacht echter niet gelijk wonderen. In sommige gevallen kan het zelfs jaren duren voordat het zijn vruchten gaat afwerpen. Heermoes wortelt tenslotte erg diep, waardoor het telkens terugkomt. Maar met uitputting en lavameel zet je een grote stap in een heermoes-vrije tuin.
8. Lavameel in de composthoop
Lavameel stimuleert de activiteit van micro-organismen in de composthoop. Daarnaast verbetert het de kwaliteit van de compost ook aanzienlijk. De micro-organismen versnellen het composteringsproces door het afbreken van de organische materialen. Daar komt bij dat lavameel compostwormen aantrekt, want die zijn er dol op!
Wanneer lavameel strooien?
Lavameel kan het hele jaar door gestrooid worden. De beste periodes om lavameel te strooien zijn het voorjaar en het najaar. In het voorjaar geef je de planten een goede start aan het groeiseizoen. Als je in het najaar lavameel verstuift, heeft het de hele winter om in de bodem te trekken. Lavameel heeft tenslotte even tijd nodig om de mineralen vrij te geven.
Hoe lavameel strooien?
Je kunt lavameel verstuiven met een poederverstuiver of strooien met de hand. Een handige tip is om het product te mengen met wat compost, zodat het niet meteen vervliegt als je het toedient. Het beste moment om lava te strooien is op een bewolkte dag of na een regenbui. Ga je lavameel over het gazon strooien? Maai het dan eerst kort, zodat het sneller in de bodem kan trekken.
Verspreid het lavameel gelijkmatig over het oppervlak, maar probeer hierbij te voorkomen dat je de poeder rechtstreeks op de planten strooit. Hark of schoffel het lavameel lichtjes in de bodem.
Lavameel verstuiven met een poederverstuiver
Maak de poederverstuiver schoon en vul het vervolgens voor ongeveer tweederde met lavameel. Sluit de verstuiver goed af en schud het krachtig zodat de poeder goed verdeeld is. Ga tegen de wind in staan en richt de poederverstuiver op het oppervlak waar je lavameel wilt strooien. Maak de verstuiver na gebruik grondig schoon en laat het goed opdrogen voordat je het opbergt.
Kun je lavameel oplossen in water?
Je kunt water gebruiken voor een gelijkmatigere verdeling van het lavameel. Meet de benodigde hoeveelheid af en gebruik bij voorkeur lauw water, want dit lost sneller op. Gebruik ongeveer 30 gram lavapoeder op 1 liter water. Stop het mengsel vervolgens in een gieter en roer het goed door tot het volledig is opgelost.
Hoeveel en hoe vaak lavameel strooien?
Het gemiddelde advies is om ongeveer 250 gram lavameel per m² te gebruiken. Houd je altijd aan de aanbevolen dosering zoals aangegeven op de verpakking. De dosering kan verschillen op basis van de bodemsoort, de toepassing en de specifieke voedingstoestand in je tuin. De toepassing kan tussen maart en oktober elke twee tot drie weken herhaald worden.