Afrikaantjes - Tagetes
28/07/2022 - 08:44

Afrikaantjes - Tagetes

Dat afrikaantjes (Tagetes erecta of Tagetes patula) prachtige bloemen zijn weten veel mensen wel. Maar wist je dat het echte beschermers zijn? Het plantje is een natuurlijke afweer van nare plaag insecten en juist super aantrekkelijk voor de bijen en vlinders. Hebben je interesse te pakken? Dan vertellen we je graag alles over deze super bloemen!

Inhoudsopgave

Wat is het verschil tussen de erecta en patula soorten?

Afrikaantjes of Tagetes zijn er in meerdere soorten. De bekendste zijn de erecta en patula waarvan de patula de subsoort patula nana heeft. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen deze soorten? Het grootste verschil zit in de groei hoogte van de plant. Dit is terug te zien in de botanische namen in het Latijn. Erecta betekent rechtop en is dan ook de grotere variant van de twee. De patula betekent uitgespreid en dat past goed want ondanks dat deze kleiner is maakt deze veel grotere bloemen dan de erecta. Ook is er nog de patula nana variant. Haar naam betekent dwerg in het Latijn en is daarmee ook de kleinste variant. De tagetes erecta wordt doorgaans zo’n 90 centimeter hoog, de patula zo’n 60 centimeter en de patula nana blijft onder de 40 centimeter.

Tagetes - Het afrikaantje

Tagetes - Het afrikaantje

Waar en wanneer zaai ik afrikaantjes?

Afrikaantjes komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn gewend om dus in de volle zon te staan. Ze doen het ook prima in de halfschaduw, maar ze groeien het beste wanneer ze lekker veel zonuren kunnen maken. Vaak zijn ze daar verwilderd te vinden in zonnige gebieden, maar ook in de bergen kan je ze tegenkomen. Ze doen het goed op arme tot voedselrijke grond, maar op zware gronden zoals klei doen ze het juist weer niet goed.

Het moment van zaaien is net zo belangrijk als de plaats. De zaden zijn erg vorst gevoelig. Hoewel je technisch gezien al vanaf maart/april kan zaaien, kan je hier nog te maken hebben met nachtvorst. Daarom is het aangeraden om tussen begin mei en eind juni de afrikaantjes te gaan zaaien.

Hoe zaai ik afrikaantjes?

Het weten van waar en wanneer je de losse zaden kan zaaien is nog maar de helft van de informatie die je nodig hebt. Afrikaantjes maken hele lichte zaden. Daardoor hoeven ze ook niet diep in de grond. Toch is het belangrijk om de bodem goed om te spitten. Daarna kan je zaden met de losse pols uitstrooien of de zaden per twee à drie in ondiepe kuiltjes zaaien, met elk kuiltje op 20 à 40  centimeter van elkaar. Bedek de zaden met een paar millimeters grond en zorg ervoor dat de bodem de eerste 14 dagen licht vochtig blijft.

Bloemverzorging

Zodra de zaailingen op gekomen zijn hebben ze bijna geen extra verzorging nodig. Toch is er een uitzondering qua verzorging bij langdurige hitte. Geef ze tijdens een hitte golf een keertje extra water. Zodra de bloemen uitgebloeid zijn kan je ze weg knippen. Dit stimuleert de aanmaak van nieuwe bloemknoppen waardoor je de bloei tot aan oktober kan verlengen.

Omdat ze zo weinig verzorging vereisen worden ze ook wel studentenbloemen genoemd. De lage verzorgingsbehoefte maakt het een ongelofelijk makkelijke bloem om te onderhouden en zo is deze razend populair geworden bij studenten.

De beste vrienden van bijen en vlinders

Bijen en vlinders zijn gek op deze bloemen. Ze zijn dan ook in meerdere bloemenmengsels te vinden, waaronder bijen- en hommel mengsels.  Het zijn bloemen zijn erg goede bloemen voor het maken van bloemenhoning. Bijen smullen van deze veelzijdige bloemen. En niet alleen bijen zijn verzot op deze bloemen. Ook de hommels, vlinders en veel andere nuttige bestuivers komen er graag op af. Deze kunnen vandaag de dag wel een handje hulp gebruiken met het vinden van voedsel. Dus met afrikaantjes in je tuin help je deze nuttige beestjes. Op hun beurt helpen zij jouw tuin en omgeving ook! En wie weet, misschien kan je bij de lokale imker wel een potje echte tagetes honing krijgen.

Tagetes - Bijen, Hommel en vlinder bloem

Tagetes - Bijen, hommel en vlinder bloem

Natuurlijke beschermers

Afrikaantjes zijn ontzettend veelzijdige bloemen. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook onwijs nuttig. Ze helpen je sierplanten namelijk te beschermen. Maar ook in een moestuin of volkstuin zijn ze echt onmisbaar. Afrikaantjes zijn namelijk een volledig natuurlijke bescherming tegen allerlei insecten en in sommige gevallen zijn ze de natuurlijke bestrijding die je zoekt!

Deze moestuinbloemen hebben namelijk een specifieke geur die ze aflaten. Deze geur is voor ons niet zo interessant, maar veel plaag insecten en knaagdieren vinden ze ontzettend stinken en blijven er ver uit de buurt. Daarom heeft de tagetes ook de bijnaam ‘het Stinkertje’. Hun geur is een zeer goede afweer tegen allerlei plaag kevers, bladluizen, en muggen. Alleen slakken zijn gek op de geur. Daarom staan ze vaak langs moestuinen als afleiding voor slakken. Afrikaantjes beschermen zowel boven als ondergronds. Ondergronds maken de wortels een stofje aan waar slechte bodemaaltjes niet tegen kunnen. Die verhuizen dan ook zo snel mogelijk en laten de wortelen van de andere planten met rust. Als ze toch de gok wagen om de wortels te eten dan overleven ze dit niet. Daarmee is het een van de meest effectieve en natuurlijke bestrijding tegen bodemaaltjes.

Wist je dat de bloemen ook inzetbaar zijn als groenbemester? De bloemen maken ontzettend veel nuttige voedingsstoffen aan. Na de bloei kan je ze daarom direct onderspitten. Hier zullen ze dan vanzelf composteren en komen de nuttige mineralen en voedingsstoffen vrij in de bodem. Dat is gunstig voor de gewassen die hier weer bovenop zullen groeien. 

Zaden kopen bij Graszaaddirect

Zaden van de prachtige afrikaantjes bestel je voordelig online bij Graszaaddirect. Wij hebben verschillende bloemzaden waar afrikaantjes onderdeel van uitmaken. Deze prachtige bloemen kunnen gezaaid worden in allerlei tuinen, van siertuin tot eetbare tuin of van moestuin tot aan de bloembak. Deze betrouwbare plant vormt prachtige bos met vrolijke felle rood, oranje en geel tinten. We hebben een aantal producten op een rijtje gezet waarin deze nuttige en vooral sierlijke bloemen te vinden zijn.

Zijn de bloemen eetbaar?

De bloemen zijn dus een afweer tegen nare plaag insecten en een beeldschone aanwinst voor elke tuin. Maar wist je dat ze ook eetbaar zijn. Afrikaantjes worden vaak niet gegeten door dieren door hun sterke kruidige smaak. Maar dat maakt ze perfect voor het koken. Je kan ze prima toevoegen aan gerechten uit de Latijns-Amerikaanse keuken. Met name in de Mexicaanse keuken zijn ze razend populair. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook super gezond. Je kan de enkelbladige zo door je gerechten verwerken of door salades doen. De dubbelbloemige kan je beter een beetje uitpluizen om de smaak goed te verdelen. Ze zijn dus lekker in gekookte gerechten en frisse salades, maar zet ook eens een lekkere thee met de blaadjes. Dat is lekker, gezond, kalmerend en goed voor de spijsvertering.

Tagetes - Afrikaantje in volle bloei

Tagetes - Afrikaantje in volle bloei

Symboliek van de tagetes

De naam van de afrikaantjes zijn een beetje gek omdat deze niet uit het Afrikaanse continent komen, maar uit Midden- en Zuid-Amerika. Omdat dit grotendeels onder de evenaar is bloeien zij daar in herfst. Daar staan de bloemen bekend als de bloemen des doods. Omdat ze ongelofelijk prachtig zijn en tegelijkertijd op de Mexicaanse dag der doden begint te bloeien. Dit tweedaagse festival staat volledig om het herdenken van de doden het vieren van het leven door zowel de levenden en zij in het hiernamaals. De bloemen worden daarbij gebruikt om de graven van de doden op te vrolijken en om ze de weg te wijzen naar hun oude woonplaats. Het klinkt misschien een beetje duister, maar het alles behalve dat. Ze herdenken hun geliefden door hun leven te vieren. De bloemen spelen daarbij een belangrijke rol.