Afrikaantjes - Tagetes
28/07/2022 - 08:44

Afrikaantjes - Tagetes

Afrikaantjes (Tagetes erecta of Tagetes patula) zijn niet alleen prachtige bloemen, maar ook waardevolle beschermers in de tuin. Deze veelzijdige planten houden schadelijke insecten op afstand terwijl ze nuttige bijen en vlinders aantrekken. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan verder om alles te ontdekken over deze bijzondere bloemen!

Wat is het verschil tussen tagetes erecta en patula?

Afrikaantjes zijn er in verschillende soorten, waarvan de bekendste de Tagetes erecta en Tagetes patula zijn. De belangrijkste verschillen tussen deze soorten liggen in hun groeivorm en grootte. Tagetes erecta, ook wel "rechtop" genoemd, kan tot 90 centimeter hoog worden en heeft een rechtopstaande groeiwijze. Tagetes patula, wat "uitgespreid" betekent, wordt ongeveer 60 centimeter hoog en heeft grotere bloemen dan de erecta. De patula nana is een dwergvariant die minder dan 40 centimeter hoog wordt. Elke soort heeft zijn unieke eigenschappen en toepassingen in de tuin.

 

 

Symboliek van de tagetes

Hoewel de naam doet vermoeden dat afrikaantjes uit Afrika komen, zijn ze oorspronkelijk afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. In deze regio staan ze bekend als "bloemen des doods" en worden ze gebruikt tijdens de Mexicaanse Día de los Muertos, een tweedaags festival ter ere van de overledenen. Tijdens dit festival versieren mensen de graven met afrikaantjes om de geesten van hun geliefden te begeleiden. Deze traditie is een viering van het leven en de liefde, met afrikaantjes als een belangrijk symbool.

Afrikaantjes zaaien

Afrikaantjes hebben lichte zaden die oppervlakkig gezaaid moeten worden. Het is belangrijk om de bodem goed om te spitten voordat je zaait om een goede kieming te bevorderen. Daarnaast is het belangrijk om te weten wanneer je deze bloemen kunt zaaien en hoe je dit precies kunt doen. 

Wanneer kan ik afrikaantjes zaaien?

Tussen begin mei en eind juni, wanneer de kans op nachtvorst het kleinst is. Afrikaantjes komen inheems voor in plekken met veel zon en gedijen daarom het allerbeste in volle zon, hoewel ze ook halfschaduw verdragen. Ze groeien op diverse grondsoorten, maar doen het niet goed op zware kleigronden. 

Hoe zaai ik afrikaantjes?

Hoewel de zaden erg licht zijn, is het belangrijk om de bodem goed om te spitten. Vervolgens kun je de zaden met de losse pols of met een zaadstrooier uitstrooien. Bedek de zaden na het zaaien met een paar millimeter grond en zorg ervoor dat je de bodem in de eerste twee weken licht vochtig houdt. 

afrikaantje tagetes

Onderhoud van afrikaantjes

Afrikaantjes zijn onderhoudsarme planten, wat hen de bijnaam "studentenbloemen" heeft opgeleverd. Ze hebben weinig verzorging nodig, behalve tijdens periodes van extreme hitte, wanneer extra water geven aanbevolen is. Door uitgebloeide bloemen te verwijderen, stimuleer je de aanmaak van nieuwe bloemknoppen en verleng je de bloei tot oktober.

Afrikaantjes in de moestuin

Afrikaantjes zijn niet alleen mooi, maar ook zeer nuttig in de moestuin. Deze moestuinbloemen stoten namelijk een geur af die schadelijke insecten zoals engerlingen en mieren) en knaagdieren afschrikt, maar slakken aantrekt. Hierdoor worden ze vaak langs moestuinen geplant om slakken weg te lokken van andere gewassen. Ondergronds scheiden de wortels stoffen af die bodemaaltjes verdrijven, waardoor afrikaantjes een effectieve en natuurlijke plaagbestrijder zijn. Daarnaast kunnen afrikaantjes na de bloei worden onderspit als groenbemester, waardoor nuttige voedingsstoffen aan de bodem worden toegevoegd.

 

Afrikaantjes voor bijen en vlinders

Bijen, hommels en vlinders zijn dol op afrikaantjes. Deze bloemen zijn een uitstekende bron van nectar en pollen, waardoor ze vaak worden opgenomen in bloemenmengsels voor bijen en vlinders. Door afrikaantjes in je tuin te planten, ondersteun je deze nuttige bestuivers, die op hun beurt bijdragen aan de gezondheid van je tuin en omgeving.

Zijn afrikaantjes eetbaar?

Ja, Afrikaantjes zijn niet alleen decoratief, maar ook eetbaar. Hun kruidige smaak maakt ze geschikt voor gebruik in de keuken, vooral in Latijns-Amerikaanse gerechten. De bloemen kunnen rauw worden toegevoegd aan salades of worden gebruikt in gekookte gerechten. Ze zijn ook heerlijk in thee, wat zowel gezond als kalmerend is.

Afrikaantjes kopen bij Graszaaddirect

Bij Graszaaddirect kun je voordelig zaden van afrikaantjes kopen. Wij bieden verschillende bloemzaden aan, waaronder afrikaantjes die geschikt zijn voor siertuinen, moestuinen en bloembakken. Deze betrouwbare planten vormen prachtige bossen met vrolijke rood, oranje en gele tinten. Bekijk ons assortiment en ontdek de veelzijdigheid en schoonheid van afrikaantjes voor jouw tuin.

Met deze hernieuwde kennis kun je vol vertrouwen aan de slag met afrikaantjes in je tuin. Of je nu op zoek bent naar natuurlijke plaagbestrijding, een nectarbron voor bijen of een kleurrijke toevoeging aan je tuin, afrikaantjes bieden het allemaal!