Moestuinbloemen
12/01/2023 - 09:35

Moestuinbloemen

Het telen van je eigen groenten en fruit gaat niet altijd vanzelfsprekend. Of je nou een beginnende of gevorderde moestuinier bent: vroeg of laat ga je ongetwijfeld tegen een aantal problemen aanlopen. Eén van de grootste ergernissen zijn de ongewenste plaaginsecten zoals slakken die je gewassen opeten. Ook schimmels en ziekten kunnen op de loer liggen. Hier zit je niet op te wachten, zeker niet wanneer je veel  tijd en energie steekt in het onderhouden van je moestuin. We willen maar al te graag een hoge opbrengst met grote, kleurrijke groenten en fruit. En we wensen te voorkomen dat plaaginsecten er met de buit mee vandoor gaan. Want wat we zaaien, willen we graag zelf oogsten én opeten.

Inhoudsopgave

Duurzaam moestuinieren met moestuinbloemen

De aard van het moestuinieren is om rekening te houden met de natuur. Dat is toch wel waar het om draait, als je het aan ons vraagt. Moestuinieren met het oog op het milieu, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van de opbrengst. Waar een wil is, is een weg. De natuur 'bestrijden' met de natuur: het is zeker mogelijk. Dus, houdt de chemische bestrijdingsmiddelen in je kast en zaai in plaats daarvan bloemen! Heb je nog een plekje vrij in de moestuin? Dan kan je niet fout gaan met moestuinbloemen. In deze blog kom je hier meer over te weten.

De voordelen van moestuinbloemen

Moestuinieren: het levert veel meer op dan alleen de oogst. Moestuinieren is een hobby, een gezonde levensstijl waarbij je in de buitenlucht aan je dagelijkse lichaamsbeweging komt. En uiteindelijk vol voldoening een biologische opbrengst verkrijgt met onbespoten gewassen. Ten minste, als je het goed aanpakt. Zonder middelen die schadelijk zijn voor de natuur: en mét moestuinbloemen. Bloemen kunnen belangrijke taken vervullen in de moestuin. Zolang je de juiste bloemen zaait, kunnen ze écht van meerwaarde zijn. Zo lokken sommige bloemen bestuivende insecten naar je moestuin toe. Handige insecten als hommels, bijen en vlinders zorgen er vervolgens voor dat je planten bevrucht worden. Je kunt een arsenaal aan bloemen inzetten die ten strijde trekken tegen slakken, mieren, vliegen en ander ongedierte. Ook wanneer je plaaginsecten op afstand wilt houden, komen sommige moestuinbloemen goed van pas. Moestuinbloemen zijn ten slotte ook een lust voor het oog. Je kunt ze combineren naar wens! Je kunt ook eetbare bloemen en snijbloemen kweken in je moestuin. Erg leuk om verrassende gerechten en verse snijboeketten te maken.

Voordelen van moestuinbloemen

Welke bloemen kun je het beste zaaien in de moestuin?

Moestuinbloemen zijn onmisbaar in een ecologisch verantwoorde moestuin. Er zijn honderdduizenden bloemen ter wereld, maar slechts een paar daarvan zijn van toegevoegde waarde in de moestuin. We hebben de beste moestuinbloemen in willekeurige volgorde op een rijtje gezet. Welke bloemen ga jij zaaien in de moestuin?

Afrikaantjes

Afrikaantjes, of Tagates, zijn ultieme moestuinbloemen. Deze bloemen worden niet voor niks studentenbloemen genoemd, want ze zijn heel makkelijk te kweken. Afrikaantjes beschermen en stimuleren de gewassen in je moestuin. Deze plant beschermt je opbrengst tegen slakken, terwijl ze tegelijkertijd nuttige bestuivers aantrekken. Bijen en vlinders zien deze bloemen als een smakelijke traktatie. Afrikaantjes worden ook vaak gezaaid als groenbemesting. Het wortelstelsel van deze veelzijdige plant maakt een stofje aan die de bodem vrijmaakt van schadelijke bodemaaltjes.

Zinnia

Zinnia's zijn eenjarige bloemen die veel bestuivers lokken naar de moestuin. Zaai zinnia's in de buurt van aardbeistruiken, bessentruiken en tomatenstruiken om er zeker van te zijn dat deze bevrucht worden. Deze plant, die erg veel lijkt op dahlia's, doet het ook erg goed als plukbloem. Snijd ze één voor één uit de moestuin en breng ze weer bij elkaar in een kleurrijk veldboeket. Zinnia's blijven lang vers op de vaas. Deze zomerbloem levert grote bloemen en brengt veel kleur in de moestuin. Daarnaast zijn zinnia's gemakkelijk te zaaien. Kortom, heel veel voordelen! Deze plant hoort ongetwijfeld thuis in het rijtje van beste moestuinbloemen.

Dropplant

De dropplant ruikt niet naar drop, maar verspreidt een kruidachtige geur dat veel weg heeft van anijs. Hiermee lokken ze veel bestuivende insecten. De dropplant is een eenjarige plant die maandenlang in de bloei staat met lilapaarse, aarvormige lipbloemen. Eenmaal uitgebloeid zullen koolmeesjes hun slag slaan om de bloemzaden uit de verdroogde bloemaren op te peuzelen. In de moestuin komt de dropplant het beste tot zijn recht in de buurt van boerenkool. Hier kan de plant witte vliegen verjagen door middel van de anijsgeur die de dropplant afgeeft. Witte vliegen zijn plaaginsecten die door het leggen van eitjes de gewassen in je moestuin beschadigen. Maar na het planten van de Agasatache, oftewel de dropplant, hebben deze nare beestjes geen kans meer op schade aan te richten.

Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers is een klimplant die vaak gezaaid wordt in de moestuin. Deze plant is een fijne buurplant voor alle groenten in je moestuin, aangezien deze plant schadelijke insecten verjaagd. Oost-Indische kers geeft tegengas aan vraatzuchtige bladluizen, wortelluizen en witte vliegen. Een bijkomend voordeel van deze plant is dat de bloemen eetbaar zijn. Ze hebben een lichtpittige smaak dat vergelijkbaar is met radijs. De bloemen van de Oost-Indische kers zijn een fleurige toevoeging aan (maaltijd)salades. Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren en zelfs de zaden zijn eetbaar. De plant staat langdurig in de bloei: van begin juni tot aan de eerste strenge nachtvorst. Tijdens de bloeiperiode wordt de plant veelvuldig bezocht door bijen en vlinders.

Muurbloem

De muurbloem, ook wel bekend als steenraket is een vaste plant uit de kruisbloemenfamilie. Deze snelgroeiende plant laat zich goed combineren met andere begroeiingen. In de moestuin vervult de muurbloem een belangrijke taak, namelijk het lokken van bestuivende insecten. En daar is deze plant heel goed in, omdat deze een lange bloeiperiode kent. Tijdens de bloei geeft de muurbloem een heerlijke geur af die onweerstaanbaar is voor bijen, hommels en vlinders. Ze zullen actief te werk gaan met het bestuiven van de gewassen in je moestuin.

De Erysimum Allionii is een variant van de muurbloem die bloeit met feloranje bloemen. Naast moestuinbloem is deze plant ook geschikt om te zaaien in rotstuinen. Bovendien is de muurbloem geschikt voor een snijbloem.

Reukerwt

Reukerwt, Lathyrus of pronkerwt, is een klimplant met een onmiskenbare geur. De bloemen van deze klimplant verspreiden een heerlijke geur dat doet denken aan zoete parfum. Deze plant wordt vaak gezaaid in bijen- en vlindertuinen. Tijdens de bloeiperiode wordt de plant druk bezocht door bestuivers. Reukerwten bieden nog iets extra! Je kunt de bloemen afsnijden en op een vaas zetten. Leuk voor op een terras of binnenhuis in een kamer. Binnen no-time wordt de ruimte verfrist met de heerlijke geur die deze bloemen afgeven.

Goudsbloem

Moestuinieren is een feestje met goudsbloemen! Goudsbloemen zijn eenjarige zomerbloemen. Desondanks hoef je deze maar één keer te zaaien, want deze plant zaait zichzelf uit. Hierdoor heb je het jaar erop weer een hoge opbrengst aan bloemen. Goudsbloemen hebben opvallende, felle kleuren. Ze hebben een beeldschone uitstraling. Daarnaast zitten de bloemen boordevol nectar. Bijen en vlinders zullen in grote getallen afkomen op de goudsbloem. Ze voorzien deze nuttige bestuivers van voeding. Naast hun hoge aantrekkingskracht op bestuivende insecten hebben goudsbloemen ook een afwerende werking tegen plaaginsecten. Dankzij de geur die deze plant afgeeft, zullen schadelijke insecten als witte vlieg en wolluis op veilige afstand van je gewassen worden verdreven. In de moestuin komen goudsbloemen het allerbeste tot hun recht wanneer ze in de buurt van aardappels en tomaten geplant worden. Hier zullen de planten deze gewassen een handje helpen door draadwormen te bestrijden. 

Stokroos

Stokrozen zijn kleurrijke zomerbloeiers die vaak in borders worden gezaaid. Het is een prachtige verschijning die ook in de moestuin goed van pas komt als snijbloem en lokplant. De stokroos trekt niet alleen nuttige insecten aan, maar ook schadelijke insecten. Zo zijn bijvoorbeeld ook naaktslakken er dol op. In de moestuin kunnen stokrozen opgeofferd worden met als doel om dit soort schadelijke insecten op afstand te houden van je gewassen. Doordat je schadelijke insecten lokt naar de stokrozen, voorkom je dat de andere gewassen beschadigd raken. De insecten hebben ten slotte hun handen vol aan de stokrozen. Misschien een beetje zonde, maar wel uiterst effectief ter bescherming van je groenten en fruit!

Duizendschoon

Verrijk je moestuin met duizendschoon! Deze planten bewijzen maar weer dat moestuinieren met prachtige bloemen mooi samen gaan. Duizendschoon bloeit niet alleen langdurig, maar ook rijkelijk in diverse sprankelende kleuren. De geurende bloemen lokken veel bijen en vlinders naar de moestuin. Zaai duizendschoon in de volle zon of halfschaduw in groepen. Duizendschoon staat niet alleen bekend als bijenplant, maar ook als snijbloem. Ze leveren plukbloemen van hoge kwaliteit. Eenmaal in de vaas blijven deze bloemen minstens twee weken lang vers!

Phacelia

Phacelia is een veelzijdige plant die in de landbouw als groenbemesting wordt gezaaid. Ook in de moestuin vervuld deze plant, die de bijnaam 'bijenbrood' draagt, veel belangrijke taken. Phacelia haalt organische stoffen uit de lucht die vervolgens in de bodem worden opgeslagen. Bovendien zorgt phacelia voor een luchtige bodemstructuur. Op deze manier creëert de bijenplant een vruchtbare bodem welke de groei van de gewassen stimuleren. Zoals de bijnaam doet vermoeden, heeft deze plant een hoge aantrekkingskracht op nuttige insecten. Deze drachtplant is een musthave voor de imker. Phacelia is vaak terug te vinden in onze bijenmengsels. Bijen zijn er namelijk dol op!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter