Dahlia's
23/03/2023 - 15:39

Dahlia's

Deze grote en opvallende zomerbloemen zijn reuzepopulair en favoriet bij menig mens. Dahlia’s variëren erg in vorm en kleur. Zo heb je varianten in het roze, rood, paars, wit, oranje, geel en ga zo nog maar even door. Eén ding is zeker: deze fleurige kleurexplosies zijn echte blikvangers, waar ze dan ook mogen staan! 

Inhoudsopgave

Wat is een dahlia?

De dahlia is een echte zomerbloem die haar oorsprong vindt in het warme Mexico. Het mag geen verrassing zijn dat de dahlia een ware zonliefhebber is. Het spreekt dan ook voor zich dat de dahlia niet wintervast is en zal bloeien in de periode vanaf juni tot en met oktober. Dahlia’s zijn geen eenjarige bloemen, maar meerjarige bloemen. Ook bestaan er geen dahlia bollen, maar knollen.

Het verrassende aan dahlia’s is dat ze in geen hokje te plaatsen zijn qua uiterlijk. Je hebt ze namelijk ik allerlei verschillende vormen, maten en kleuren. Zelfs het bloemblad is variabel! Deze kan zowel egaal, gestreept of met stippen zijn. Dahlia’s geven geen geur af. Maar, wees niet getreurd: waar de dahlia misschien teleurstelt in geur, wordt dit goed gemaakt met zicht. De dahlia is een expressieve bloem die haar toeschouwers graag verrast.

 Dahlia kleur

Dahlia's zijn er in allerlei soorten, maten én kleuren

Welke dahlia’s zijn er?

Als er ergens veel verschillende soorten van zijn, dan is het wel van de dahlia. Zo bestaan er meer dan, hou je vast, 20.000 verschillende soorten dahlia’s! De dahlia is een speciale bloem die zich kan kruisen met andere rassen van de dahlia, vandaar dat er zo veel verschillende soorten te vinden zijn. Dahlia's kun je onderverdelen in groeihoogte, bloeiwijze of kleur. 

Lage dahlia’s 

Lage dahlia’s zijn de kleinere varianten van de dahlia en worden vaak niet groter dan zo’n 50 centimeter. Juist omdat ze niet erg groot worden, krijgen ze wel eens de bijnaam ‘dwergdahlia’ of lage borderdahlia’. In onze Dahlia Variabilis Rigoletto gemengd mix vind je dahlia’s die gemiddeld tussen de 30 en 40 centimeter zullen worden. Deze dahlia’s zijn dus mooi compact en staan erom bekend om goed te groeien. Ze bloeien door tot de eerste vorst op de deur klopt. Lage dahlia’s worden veelal gebruikt om borders of paden af te bakenen. Ook zijn ze ideaal voor kleinere tuinen omdat ze weinig ruimte nodig hebben. Zelfs een balkon is makkelijk op te fleuren met lage dahlia’s: plant de knollen simpelweg in een pot of schaal. Voor je het weet is elke (kleine) ruimte mooi opgefleurd!

Middelhoge dahlia’s

Middelhoge dahlia’s zweven net tussen de lage en de hoge dahlia’s in. Een dahlia valt in de middelhoge categorie als deze de lengte heeft tussen de 60 tot 90 centimeter. Een mooi voorbeeld van een middelhoge dahlia is de Zinnia - Dahliavormig. Deze pomponvormige bloem wordt veel gebruikt in plukboeketten. En zeg nou eerlijk, deze bloem zal toch prachtig staan in welk boeket dan ook!

Hoge dahlia’s

Een dahlia valt onder het kopje ‘hoge dahlia’ wanneer deze hoger is dan 90 centimeter. Hoge dahlia’s kunnen zelfs wel 2 meter hoog worden! We mogen dus wel stellen dat de hoge dahlia een ware eyecatcher is. Een mooi voorbeeld van een hoge dahlia, is bijvoorbeeld de Dahlia Variabilis Pompon. Ook zijn er weinig pluktuinen te vinden waar ze geen hoge dahlia’s hebben. Doordat de stelen breder en sterker zijn dan de kleinere varianten, zijn hoge dahlia’s namelijk ideaal voor in een plukboeket. 

Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Helaas geldt dit ook voor de hoge dahlia, gezien deze net even wat meer hulp nodig heeft. Het gewicht van deze hoge varianten maken ze namelijk erg zwaar, waardoor de steel sneller af kan breken door bijvoorbeeld zware windstoten. Je kunt ze dan ondersteunen met een bamboestok en tuintouw. Ook hebben hoge dahlia’s op warme dagen veel water nodig, gezien ze dan meer verdampen dan normaal. Te weinig water zal zich uiten in een langzame groei en grauwe, gele bladeren. Zorg daarom goed voor de hoge dahlia, dan zul je er extra van kunnen genieten.  

Dahlia zomerbloemen

Dahlia's zijn kleurrijke zomerbloemen die iedere plek opfleuren

Waar en wanneer zaai je dahlia’s?

Dahlia’s vallen onder de categorie zomerbloemen en worden daarom in april of mei geplant. Let wel op dat de laatste vorst aan de grond geweest is en dat de bodem een beetje opgewarmd is. Als je te vroeg begint met het planten van de dahlia, zal deze de wintervorst niet overleven. 

Zoals al benoemd is, zijn dahlia’s echte zonliefhebbers. Gun ze daarom ook een fijn plekje in de zon. Ook moet de grond goed doorlaatbaar zijn, zodat de grond niet te nat blijft wanneer er veel regen is gevallen. Hier kunnen dahlia’s niet goed tegen en dit zal dus hun groei belemmeren.  

Hoe zaai je dahlia’s?

Veel mensen rennen naar de kweker als het dahliaseizoen er weer is, maar wist jij dat je ook zelf dahlia’s kunt kweken? Je hebt daar maar een paar dingen voor nodig en het is niet erg moeilijk. Zorg ervoor dat je zo rond eind januari start met dit proces. Als je die tijdlijn volgt, zullen de zaadjes precies op tijd voor het dahliaseizoen uitgroeien tot jonge plantjes. De jonge plantjes zullen dan geplant kunnen worden. Het stappenplan voor het planten van dahlia’s, staat verderop beschreven. 

Wanneer je rond het einde van januari wil beginnen met het zaaien van dahlia’s, heb je enkele spullen nodig:

  • Dahliazaadjes
  • Een zaaibak (of kleine potjes)
  • Universele potgrond
  • Etiketjes en schrijfwaren (zo kun je het proces goed bijhouden!)

Bevochtig het potgrond lichtjes en vul vervolgens de zaaibak, of kleine potjes, met deze grond. Maak vervolgens enkele rijen van dahliazaadjes en druk deze lichtjes aan. Vervolgens is het optioneel om de zaaibak af te dekken met een deksel of wat plasticfolie. Je zult zien dat de dahlia’s al snel zullen uitgroeien tot zaailingen - geef ze hier enkele weken de tijd voor.

Wanneer je ziet dat de eerste blaadjes worden gevormd, mogen ze door naar de volgende fase: het verspenen in losse potjes. Dit doe je door de plantjes voorzichtig vast te houden bij de blaadjes terwijl je de plantjes in potjes van zo’n 10 centimeter universele potgrond zet. Druk dit lichtjes aan en zorg ervoor dat je ze wat water geeft om verder te groeien. Je zult zien dat ze er helemaal klaar voor zijn rond eind mei. 

Hoe plant je dahlia’s?

Wanneer je het volgende stappenplan volgt, kan er vrij weinig mis gaan met het planten van een dahlia.

Stap 1: 

Kies voor een zonnige plek waar de grond goed doorlaatbaar is en genoeg voeding bevat. Mocht je voeding aan de bodem toe willen voegen, voeg dan wat organische meststof, bladaarde of een ander organisch materiaal toe aan de bodem voor je begint met planten. 

Stap 2:

Maak een gat van zo’n 15 centimeter waar de dahliaknol in past. 

Stap 3:

Vervolgens is het belangrijk om de dahliaknol voorzichtig met de punt van de oude stengel van de knol omhoog te leggen. Doe dit zeer oppervlakkig! De knol mag niet oppervlakkiger dan 2 centimeter, en niet dieper dan 5 centimeter onder de grond liggen. Op die manier kunnen ze de warmte van de zon voelen.

Stap 4:

Nu is het belangrijk om de dahliaknol lichtjes te bedekken met de aarde die je zojuist uitgegraven hebt. Druk dit voorzichtig (niet te strak!) aan.

Stap 5:

Geef vervolgens een goede scheut water om de knollen een kickstart te geven. 

Hoe verzorg je een dahlia?

Na het planten van de dahlia’s is het minstens zo belangrijk om deze op de juiste manier te verzorgen. Gelukkig is de verzorging van dahlia’s niet erg moeilijk, je moet uiteraard alleen even weten hoe je dit moet doen. Om het jou makkelijker te maken, hebben wij de belangrijkste tips onder elkaar gezet. 

  • De grond moet goed vochtig zijn, geef dus water als je merkt dat deze te droog is.
  • Wanneer de plant meerdere kluitjes met bladeren heeft gemaakt, moet je het bovenste groeipunt wegknippen zodat je plaats maakt voor een betere, volle plant.
  • Wanneer het gevroren heeft aan het einde van het seizoen, kun je de gele blaadjes afknippen en de knol uit de grond halen.
  • Uitgebloeide bloemen hoor je weg te knippen. Zo wordt nieuwe bloemgroei bevorderd.
  • Geef elke maand een klein beetje kunstmest aan de dahlia’s.

 

Dahlia's

Eenmaal in bloei, is de dahlia een echte blikvanger

Hoe giftig is een dahlia?

Nou, helemaal niet giftig zelfs! Veel mensen weten niet dat de dahlia oorspronkelijk gebruikt werd als voedsel in Mexico. De knollen werden verwerkt in meerdere recepten doordat je vrijwel alle delen van deze bloem kunt eten. Uiteindelijk kwamen mensen erachter hoe prachtig de bloemen werden zodra ze de knollen lieten uitbloeien tot bloemen. Sindsdien is de dahlia als bloem (in plaats van als voedsel) erg populair geworden. 

Weetjes over de dahlia

De dahlia is geen saaie of degelijke bloem. Het is dan ook geen wonder dat er veel boeiende feitjes te vinden zijn over de dahlia.

  • Er ontstond een ware gekte over dahlia’s in Europa in 1804. Zo kon een dahlia geruild worden tegen een echte diamant!
  • In 1872 kwam de eerste dahlia in Nederland. Hier is ze nooit meer weggegaan.
  • In Mexico vind je nog steeds veel recepten waar de dahlia in verwerkt wordt.
  • Doordat de knol van de dahlia vol insuline zit, kan deze de bloedsuikerspiegel van diabetespatiënten stabiliseren. In het buitenland wordt hiermee geëxperimenteerd. 
  • De smaak van de dahlia wordt vergeleken met die van radijsjes.
  • Sinds 1963 is de dahlia een nationaal symbool van Mexico. 

Dahlia’s kopen bij Graszaaddirect

Wanneer je dahlia’s wil kopen, ben je aan het juiste adres bij Graszaaddirect! Wij hebben verschillende mengsels bloemenzaad van dahlia’s, maar ook erg veel van andere bloemsoorten. Neem gerust een kijkje rond in ons online assortiment! Mocht je er niet helemaal uitkomen, dan helpen we jou graag verder. Neem gerust contact op met onze specialisten.