Goudsbloem (Calendula officinalis)
De goudsbloem, ook wel 'calendula' genoemd, is een eenjarige, multifunctionele bloem die in veel tuinen terug te vinden zijn. Deze bloem heeft doorgaans oranje en gele kleurtinten. Goudsbloemen zorgen voor een kleurrijke, weelderige uitstraling in je tuin. Het is dan ook niet voor niets dat de zaden van deze welbekende bloemsoort veel in bloemenmengsels met zomerbloemen verwerkt zijn! De goudsbloem is een bloemsoort die lang in de bloei staat van juni tot oktober.
Inhoudsopgave
- Wanneer goudsbloem zaaien?
- Verzorging van de goudsbloem
- Toepassingen van de goudsbloem
- De geneeskrachtige werking van de goudsbloem
- Goudsbloem tegen mieren
- Kun je de goudsbloem eten?
- Koken met goudsbloem
- Goudsbloemthee maken tegen kwaaltjes
- Goudsbloem kopen bij Graszaaddirect
Wanneer goudsbloem zaaien?
Je kunt de goudsbloem in de volle grond zaaien vanaf maart tot en met juni. Je kunt ze ook later in het jaar zaaien, dan zal de bloem het jaar erop ontkiemen. Zaai de bloem bij voorkeur in op een zonnige plek. Strooi het bloemenzaad van de goudsbloem simpelweg met de hand over de grond. Zorg ervoor dat je telkens een onderlinge afstand aanhoudt van minimaal 25 centimeter om te voorkomen dat de zaadjes met elkaar gaan concurreren. Bewerk de grond van tevoren door het te schoffelen en bedek de zaden na het zaaien met wat aarde. Het is niet nodig om een bodemverbeteraar of een meststof toe te voegen aan de grond, aangezien de goudsbloem het beste groeit op schrale grond.
Verzorging van de goudsbloem
De goudsbloem is de moeilijkste niet. Wel heeft de goudsbloem een sterke voorkeur voor een plek met een goed doorlatende bodem. Dit houdt in dat de bodem niet te nat mag zijn. Wanneer je de zaden op een kletsnatte plek inzaait, zal de goudsbloem het heel moeilijk hebben. Zoals eerder gezegd is deze bloemsoort een enthousiaste groeier, zolang je ze maar op een plekje in de tuin zaait waar voldoende zonlicht komt. Goudsbloemen doen het extra goed op voedingsrijke bodems.
Zorg ervoor dat je de grond na het zaaien licht vochtig houdt. Goudsbloemen hebben geen verdere verzorging nodig na het zaaien. Laat de natuur maar zijn gangetje gaan en je zult al snel merken dat deze prachtige, fleurige bloemen later in het jaar volop in de bloei staan.
Toepassingen van de goudsbloem
Goudsbloemen zien er niet alleen prachtig uit in je tuin, maar hebben ook nog veel verrassende toepassingen! Zo heeft het een geneeskrachtige werking, houdt mieren uit de buurt en is ook nog eens te gebruiken in de keuken.
De geneeskrachtige werking van de goudsbloem
De goudsbloem zou volgens de bekende auteur en kruidkundige, Maria Treben, helpen tegen spataders, kanker en kankerachtige gezwellen. Volgens Maria Treben zou het helpen als je jezelf rijkelijk insmeert met goudsbloemzalf/crème. Hiervoor heeft ze zelfs een recept ontwikkeld waar ze het uitgebreid over heeft in haar boek. Het recept bestaat uit vier handen vol met fijngesneden bladeren en stengels van de goudsbloem. Verhit dit vervolgens met darmvet van een natuurlijk gevoed varken. Laat het mengsel, zodra het aan de kook gebracht is, vervolgens goed sudderen. Roer het voor de zekerheid nog even goed door elkaar heen en laat het één dag afgedekt staan.
Goudsbloem tegen mieren
Naast plukbloem kun je de goudsbloem ook voor andere doeleinden gebruiken. Zo helpt deze handige bloem jou met het afweren van mieren. De goudsbloem houdt mieren op afstand dankzij een bepaalde stof die deze bloem bevat, namelijk pyrethrine. Deze stof wordt ook veel gebruikt als werkzame stof in insectenwerende (bestrijdings-)middelen.
Kun je de goudsbloem eten?
Ja, goudsbloem is eetbaar! De blaadjes van de goudsbloem zijn namelijk niet giftig. Sterker nog, ze komen goed van pas in de keuken. Zo kun je deze gebruiken om je maaltijden mee te decoreren, maar ook om er een extra smaakdimensie aan te geven. De bloemblaadjes van de goudsbloem geven een ietwat scherpe smaak aan onder andere vlees, vis, rijst, boter, kaas en omeletten. Hoewel de goudsbloem dus vooral als sierplant gebruikt wordt in de border/siertuin, kun je het ook gewoon eten!
Koken met goudsbloem
Ben je van plan om een lekkere maaltijd te koken en wil je echt grootst uitpakken? Sloof dat eens een keer uit met het toevoegen van eetbare bloemen. Maak bijvoorbeeld een zomerse salade met verschillende soorten kruiden en bloemen. Was de sla, snij het fijn en gooi het in een grote kom. Doe hetzelfde met de kruiden die je wilt toevoegen aan je salade. Als kers op de taart bestrooi je aan het einde eetbare bloemen zoals de goudsbloem en bijvoorbeeld de Oost-Indische kers toe. Naast salades kun je ook vlees, vis en verschillende zuivelproducten ‘garneren’ met een handjevol goudsbloemblaadjes. Strooi er maar op los met je creativiteit!
Goudsbloemthee maken tegen kwaaltjes
Naast smaakverfijner kun je de goudsbloem ook gebruiken om er thee van te maken. Zonder al te veel moeite! Nadat je de bloem uit de tuin geplukt hebt, kun je ze over de kop hangen in een droge, liefst donkere ruimte. Goudsbloemthee wordt van oudsher gebruikt om wonden en andere huidaandoeningen tegen te gaan. Na langdurig gebruik verbetert goudsbloementhee de werking van gal en van je lever. En een tip voor de vrouwen onder ons: wanneer je 2 weken voor de menstruatie aan goudsbloemthee drinkt, zal je een stuk minder last van menstruatiekrampen hebben.
Handige tip!
Knip de stelen van de goudsbloem af en stop ze vervolgens in een eierdoosje. Bewaar het eierdoosje op een donkere, droge plek. Laat het een aantal dagen rusten voordat je er thee van gaat maken. Gooi een handjevol blaadjes in je theeglas, laat het een kleine tien minuten trekken, zeef het nog even en dan… Drinken maar!
Goudsbloem kopen bij Graszaaddirect
Op de webshop van Graszaaddirect kun je twee verschillende soorten goudsbloemen kopen. Zo verkopen wij de Pacific Beauty. Deze eenjarige bloem bevat een mix van bloemen in de kleuren oranje, crème en geel en kunnen groeien tot een hoogte van ongeveer 90 centimeter. De Pacific Beauty goudsbloem is dan ook een van de grotere soorten die verkrijgbaar zijn op de markt. Beide soorten zijn bij uitstek geschikt om te zaaien in de pluktuin. De planten leveren prachtige bloemen op die niet misstaan in zomerse boeketten. In onze blog: 'Plukbloemen in eigen tuin zaaien' lees je welke bloemsoorten nog meer geschikt zijn als snijbloem.
Op zoek naar een kleinere variant? Dan is de Touch of Red wellicht wel dé variant waarnaar je op zoek bent. De Touch of Red variant groeit namelijk maar tot een gemiddelde hoogte van 60 centimeter. Deze goudsbloem kenmerkt zich aan het rood-bruine randje rondom de lintbloemen.
Zoals op de foto hieronder te zien is, lijkt het alsof de bloem verkleurd is door de zon. Wij krijgen er in ieder geval een warm gevoel bij.
Naast losse bloemzaden verkopen we ook meerdere bloemenmengsels met zomerbloemen waarin de goudsbloem ook terug te vinden is.