Groot kaasjeskruid - Malva sylvestris
11/07/2022 - 11:42

Groot kaasjeskruid - Malva sylvestris

Groot kaasjeskruid oftewel de Malva sylvestris is een supermakkelijke eenjarige bloemsoort. En qua schoonheid valt er dan ook zeker niks te klagen. Deze leuke plant laat zich makkelijk op allerlei plekken groeien, zelfs in de drukke stad! Deze roze tot paars gekleurde bloemen doen het goed in zowel de border, plantenbak, veldjes en wilde stukjes in de tuin. Het is dan ook niet voor niets een van de bloemen die vaak in wildbloemenmengsels en bijenmengsels voorkomt.

Wanneer groot kaasjeskruid zaaien?

De Malva sylvestris is een plant die weinig eisen stelt aan de plek waar het groeit. Wel heeft de bloem een aantal voorkeuren. Zo groeit deze het liefst op een plek in de zon of halfschaduw, op een enigszins droge grond die wel voedselrijk is. Des te beter de bodem het water laat wegstromen, des te beter. Ook op een wat schrale grond groeit ze gemakkelijk. Je hoeft je geen zorgen te maken om welk type bodem je in je tuin hebt.

MRS Groot Kaasjeskruid

De losse bloemzaden kan je met de hand losjes uitstrooien over omgespitte grond. Deze bedek je vervolgens met een dun laagje vochtigere aarde. Het zaaien kan al vanaf februari onder glas of vanaf april en mei buiten op de plek van bestemming. Eventueel kan je de jonge plantjes verder spreiden zodra ze wat groter zijn voor de hoogste overlevingskans. De bloemen bloeien vervolgens van juni tot september.  Je kan ook in september en oktober zaaien. De bloemen zullen dan het jaar erop gaan bloeien. Hoewel het een eenjarige plant is kunnen de wortels de winter overleven. Met een beetje geluk kan je in dat geval kans hebben dat ze het jaar erna nog eens zullen groeien en bloeien.

Verzorging van groot kaasjeskruid

Groot kaasjeskruid is de moeilijkste niet als het gaat om haar standplaats. Toch heeft ook deze bloem een paar voorkeuren. Zoals eerder genoemd staat kaasjeskruid het liefst op een droog plekje waar het water goed draineert. En bij voorkeur staat deze op een zonnige tot halfschaduwrijke plek met een voedselrijke bodem. Deze voorkeuren zijn geen eisen, maar zorgen er wel voor dat de plant zich uitbundiger kan ontwikkelen.

Groot kaasjeskruid met dauw

Tijdens de bloei kent groot kaasjeskruid bijna geen valkuilen. Zolang de plant maar regelmatig een beetje water krijgt, zal deze voor een rijke bloei zorgen. Wel kan je bij extremere droogte een keertje extra water geven. Om de bloei te verlengen kan je de koppen terug knippen zodra deze uitgebloeid zijn. Zo gaan er geen nutriënten naar de uitgebloeide bloemkoppen, maar juist naar het ontwikkelen van nieuwe bloemknoppen. 

Een favoriet van onze insectenvriendjes

Deze bloem is niet alleen razend populair als sierplant, maar ook bij de insecten valt deze heel goed in de smaak. Het is namelijk een plant die veel nectar geeft. Daardoor is het een belangrijke en zeer goede voedselplant voor bijen, hommels en veel vlindersoorten. Het is dan ook een must-have in elk bijen- of vlindermengsel. Maar ook als enkelvoudige plant is het een soort die een grote bijdrage levert aan het in stand houden van de biodiversiteit. 

Groot kaasjeskruid kopen bij Graszaaddirect

Op de webshop van Graszaaddirect kan groot kaasjeskruid kopen als enkelvoudige losse zaden en in veel bloemenmengsels. De bloemen kunnen groeien tot een hoogte van ongeveer 1 tot 1,5 meter. Groot kaasjeskruid is dan ook een van de grotere soorten die verkrijgbaar zijn op de markt. Naast siertuinen en bijentuinen of weides zijn deze bloemen uitstekend geschikt om te zaaien in de pluktuin. De planten leveren prachtige bloemen op die niet misstaan in zomerse boeketten. In onze blog: 'Plukbloemen in eigen tuin zaaien' lees je welke bloemsoorten nog meer geschikt zijn als snijbloem. 

Wil je direct Groot kaasjeskruid bestellen? Dan kan je hieronder direct naar de pagina van de losse zaden of een van de mengsels waarin deze ook te vinden is. 

Kan je groot kaasjeskruid eten?

Jazeker, dit is een echte multifunctionele plant. Naast dat deze prachtig in je tuin staat is het een plant die al millennia wordt gebruikt bij het koken en in de kruiden geneeskunde. In Ostra, wat tegenwoordig het oostelijke deel van Duitsland is, zijn zaden van deze bloem gevonden die uit de laatste ijstijd stammen. Veel experts vermoeden zo dat deze bloemen al werden gecultiveerd door de jagers en verzamelaars (later werden dat boeren) in dat gebied. De aanname daarbij is dat deze werd ingezet als zowel aanvullende voeding als geneesmiddel.

De geneeskundige kracht van groot kaasjeskruid

De Oud-Griekse botanicus Dioscorides beschreef de plant dan al in de oudheid als een geneesmiddel voor darm en baarmoederkwaaltjes. Ook de Romeinse Plinius de Oudere noemt de plant een geneesmiddel. Naast het gebruik bij baarmoederklachten beveelt hij de plant ook aan om een bevalling te versnellen. Ook zou de plant werken tegen de pijn en irritatie veroorzaakt door wespensteken. De oud Latijnse naam voor dit plantje was dan ook niets voor niets Herba Omniumorbium (kruid voor alle ziekten). De Grieken en Romeinen beschouwden deze plant niets voor niets als wondermiddeltje. De plant is na de oudheid eeuwenlang gebruikt in de kruidengeneeskunde. Dat komt doordat de bloemen onder andere etherische olie, Vitamines A, C, B1, B2 en caroteen bevatten. Deze ondersteunen het metabolisme, de weerstand en groei van gezond haar en nagels en houden de botten sterk. 

Groot kaasjeskruid in volle bloei

Geneeskundige thee van groot kaasjeskruid

Van de bloemen kan een heerlijke geneeskrachtige thee worden gezet. Hierbij worden de bloemen eerst in water geweekt. Vervolgen wordt dit water op temperatuur gebracht en met theebladeren verrijkt. Het drinken van de thee zou helpen tegen onder andere keelpijn, ontstekingen van de luchtwegen zoals (acute) bronchitis en griepjes. Vanwege de slijmstoffen uit de plant zelf. Verder heeft het een verzachtende werking op de spijsvertering dankzij deze slijmstofjes. Bovendien geeft het een vitamine boost met belangrijke vitamines zoals A, C, B1, B2 en Caroteen. Maak zo bijvoorbeeld ook eens je eigen melange met gedroogde theeblaadjes en bloemen zoals groot kaasjeskruid en veel andere eetbare bloemen. 

Koken met groot kaasjeskruid

Naast thee kan je groot kaasjeskruid ook gebruiken bij het koken van warme en koude gerechten. Groot kaasjeskruid is namelijk ook erg lekker door een frisse salade of stoofschotel. Zo heeft de bloem een wat nootachtige smaak die zich goed laat combineren met andere smaken. En met de vitaminen die het toevoegt, maakt het elk gerecht een stuk gezonder, zonder een merkbaar aantal calorieën toe te voegen. Laat je culinaire creativiteit dus maar op volle toeren draaien met deze prachtige en smakelijke bloemen!

Wist je dat?

De naam van deze plant komt van de vruchten die het vormt. Deze lijken namelijk enigszins op platte ronde kaasjes. De onderscheiding van andere kaasjeskruiden komt doordat deze groter is dan de andere soorten. Je kan de zaden van de plant zelf oogsten en bewaren voor het jaar erna. Wanneer je deze droog en vochtvrij opbergt, kan je ze tot wel 2 à 3 jaar bewaren.