Grote teunisbloem - Oenothera lamarckiana
21/07/2022 - 11:12

Grote teunisbloem - Oenothera lamarckiana

De grote teunisbloem, of in het Latijns ‘Oenothera lamarckiana’ is een vaste plant uit de Teunisbloemfamilie. De plant kent zijn oorsprong uit Amerika, maar is intussen goed ingeburgerd in Europa. De grote teunisbloem is een snelgroeiende, winterharde plant. In de natuur groeien ze vaak rondom duinen, maar ook in industriële gebieden. De vaste plant vormt het eerste jaar een rozet met lancetvormige, groene bladeren. Het jaar erna staan de teunisbloemen in de bloei met lange bloemstengels waaraan grote, zwavelgele bloemen groeien. De plant groeit tot een hoogte van ongeveer 120 centimeter hoog.

Inhoudsopgave

 

Teunisbloem in de bloei

 

De grote teunisbloem wordt in de volksmond ook wel ‘nachtkaars’ genoemd, omdat de bloemen ’s avonds pas open gaan staan. Aan de Engelse benaming ‘Evening Star’, is ook niets gelogen, want de bloemen zijn een licht in de duisternis. Wanneer deze in de avond openstaan, geven ze een heerlijke zoete geur af. De bloemen worden dan ook volop bezocht en bestoven door wilde bijen en nachtvlinders.

Hoe kan je de grote teunisbloem zaaien?

De grote teunisbloem is een makkelijke plant dat weinig eisen stelt aan de bodem. De plant staat bij voorkeur op kalkrijke grond. Maar ook op onbewerkte grond vindt deze plant zijn plekje. De plant kan op vrijwel elke ondergrond ingezaaid worden. De grote teunisbloem is makkelijk om te zaaien, ook als je geen groene vingers hebt. Wanneer je deze in de volle grond zaait, zal die het jaar erna gaan bloeien. Je kunt de teunisbloem ook kweken, in een kas of op de vensterbank, binnenhuis. Dit kan al vanaf eind februari of in de maand maart. Als je er vroeg bij bent, zal de teunisbloem hoogstwaarschijnlijk hetzelfde jaar al gaan bloeien. De bloemen bloeien ongeveer een dag, en zullen daarna verwelken. De plant vormt echter heel veel bladeren, waardoor er elke dag weer nieuwe bloemen zullen bloeien. Dit houdt de plant vol van juni tot augustus, daarna zal de plant uitgebloeid zijn.

Teunisbloem als waardplant

First things first. Ben je van plan om de Grote teunisbloem zaden buiten in de volle grond te zaaien? Zoek dan allereerst een geschikt plekje uit in de tuin. De plant stelt weinig eisen aan de bodem, maar groeit het beste op een plek in de zon of in de halfschaduw. De teunisbloem houdt niet van té natte voeten, dus hou daar ook rekening mee tijdens het kiezen van een geschikte standplaats. Zaai de bloemzaden dun uit en verspreidt ze gelijkmatige over de grond. Zoals we weten kan de grote teunisbloem wel 120 centimeter groot worden, dus geef ze voldoende ruimte om goed te kunnen groeien. Idealiter houdt je een plantafstand aan van 40 centimeter. Heb je per ongeluk iets te veel zaden gezaaid, dan kun je ze altijd nog verpoten.

De grote teunisbloem is een lichtkiemer. Het zaad zal alleen gaan kiemen wanneer ze onder invloed van licht zijn. Bedek de zaden na het zaaien eventueel met een dun laagje, maar verstop ze er dus niet onder. Houdt de zaden en de grond lichtvochtig door ze dagelijks te bewateren met een plantenspuit of een gieter. Hetzelfde geldt trouwens wanneer je van plan bent om de teunisbloemen onder het glas te zaaien. Bij optimale groeiomstandigheden zullen de zaden van de teunisbloem binnen een maand gaan kiemen.

Is de teunisbloem eetbaar?

De teunisbloem is haast van top tot teen eetbaar. Zo kun je de bloemen eten, maar ook de bloemknoppen, bloemzaden, bladeren en zelfs de wortel. De wortel zit boordevol met nuttige voedingsstoffen. Deze kan gebruikt worden als toevoeging in salades, maar geeft ook een extra smaakdimensie aan warme maaltijden, zoals ovenschotels en stoofpotten. Zodra de bladeren in de bloei staan, kun je deze gaan consumeren. De bladeren hebben een ietwat peperige nasmaak. De smaak heeft wel iets weg van ham, het is dus een geschikte vleesvervanger. De bloemstengels kunnen gebruikt worden als roerbakgroente. Erg lekker om ze bijvoorbeeld te wokken. De stengels zijn decoratief en geven extra variatie aan maaltijdsalades. De zaden kunnen als ingrediënt worden toegevoegd, wanneer je van plan bent om koekjes te gaan bakken.

Graszaaddirect verkoopt ook inheemse bloemenmengsels die samengesteld zijn met eetbare bloemen. Hierin zitten 28 (!) eetbare bloemsoorten verwerkt, waaronder ook de middelste teunisbloem.

De geneeskrachtige werking van de teunisbloem

Teunisbloemolie: je bent het vast wel eens tegengekomen in de drogisterij. Het waren de Indianen uit Amerika die de positieve effecten van teunisbloemen allereerst hebben ontdekt. Zij gebruikten de bloemen tegen verschillende kwaaltjes. Zo maakten ze er een papje van tegen kneuzingen en zwellingen. De wortels werden gebruikt voor het maken van hoestdrankjes. Pas later werd de teunisbloem ook geëxporteerd naar Europa. Vandaag de dag wordt teunisbloemolie verkocht in drogisterijen. De geneeskrachtige olie bevat essentiële vetzuren die positief bijdragen aan de weerstand, spijsvertering en hersenfuncties.

Teunisbloemen

Grote teunisbloem zaad kopen bij Graszaaddirect

Grote teunisbloem zaden kun je online bestellen bij Graszaaddirect. We verkopen losse bloemzaden van deze veelzijdige plant. Erg leuk om zelf je bloementuin samen te stellen! Daarnaast hebben wij bloemenmengsels waar deze plant ook onderdeel van uitmaakt. Zo zitten deze vaste planten verwerkt in eetbare bloemenmengsels, maar ook in bijenmengsels. De teunisbloemen zijn ten slotte rasechte waardplanten! Hieronder hebben we ze voor jou op een rijtje gezet.