IJsbloem - Dorotheanthus bellidiformis
29/06/2023 - 10:47

IJsbloem - Dorotheanthus bellidiformis

Of je nu op zoek bent naar een ware eyecatcher in je rotstuin, een levendige toevoeging aan je border of een kleurrijk accent in je bloempotten: ijsbloemen zijn altijd een goede keuze! De combinatie van de gigantische, kleurrijke bloemen en bescheiden groei zorgt ervoor dat elke tuin of buitenruimte opgefleurd wordt. Laat je verrassen door de schoonheid, sierlijkheid en veelzijdigheid van het ijsbloem.

Inhoudsopgave

Wat zijn ijsbloemen?

IJsbloemen, ook wel bekend als Delosperma, IJskruid of Middagbloem, zijn onwijs mooie en verrassende eenjarige bloemen. Het zijn echte zomerbloemen die bloeien van juni tot en met september. Ondanks hun bescheiden hoogte van 15 tot 20 centimeter, produceren ze kleurrijke bloemen van enorme omvang. De bloemen van de ijsbloemen zijn felgekleurd en zo levendig dat je bijna zou denken dat ze nep zijn. Maar geloof het of niet, het zijn écht echte bloemen. 

IJsbloemen doen het ontzettend goed op rotsachtige grond en zijn bijzonder goed bestand tegen droogte. Dit maakt ze ideaal om als verrassend element toe te voegen aan je rotstuin. Maar ook in de border of bloempotten komen ze volledig tot hun recht. Met deze bloemen kun je gemakkelijk een prachtig bloementapijt creëren, dat de omgeving op zal fleuren en de aandacht trekt.

Ijsbloemen-bladeren

De IJsbloem bevat vetachtige bladeren en is daarmee een goede bodembedekker

Welke soorten ijsbloemen zijn er?

IJsbloemen bestaan uit een diverse groep van planten met verschillende soorten en verschillen. Elke soort ijsbloem heeft eigen unieke kenmerken en charmes. Ze variëren in bloemkleur, bladvorm en groeiwijze, waardoor tuiniers verschillende opties hebben om uit te kiezen bij het creëren van kleurrijke en veerkrachtige tuinlandschappen. Of je nu op zoek bent naar felle roze, gele, oranje of witte bloemen, er is voor elke voorkeur wel een geschikte soort ijsbloem! Hieronder staan de meest populaire en bekende soorten ijsbloemen. 

Delosperma cooperi

Vooral de felroze bloemen van deze soort zijn enorm populair. De levendige kleur is een echte blikvanger. Ook is de Cooperi ijsbloem zeer populair doordat deze langdurig zal bloeien.

Delosperma dyeri

De dyeri ijsbloem is een winterharde bloem die goed bestand is tegen lage temperaturen. De bloemen zijn feloranje. 

Delosperma nubigenum

Deze ijsbloemen staan in het Nederlands ook wel bekend als “Goudijs”. Deze variant ijsbloem is te herkennen aan de gele bloemen. Wat de goudijs zo populair maakt, is dat het een dicht tapijt zal vormen van vetachtige bladeren. Hierdoor is deze bloem ideaal als bodembedekker. 

IJsbloemen zijn er dus te krijgen in veel verschillende soorten, maten en kleuren. Doordat ijsbloemen niet veeleisend zijn, zijn ze ook favoriet in veel verschillende soorten bloemenmengsels

Waar en wanneer zaai je ijsbloemen?

IJsbloemen zijn bescheiden planten die niet veel nodig hebben. Het belangrijkste wat het ijsbloem nodig heeft, is regelmatig water en volop zonlicht. Gelukkig kunnen deze bloemen goed tegen droge zomers. Wel moet je weten dat deze ijsbloemen, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, erg houden van zonlicht. Zorg er dan ook voor dat je een goede plek zoekt in je tuin waar genoeg zon op schijnt. Je kunt de losse bloemzaden in april en mei rechtstreeks op de bodem uitstrooien op de eerder uitgezochte plek in je tuin. Zo geef je deze prachtige bloemen de beste start.

IJsbloemen in de rotstuin

IJsbloemen gedijen erg goed in hete, rotsachtige en droge gebieden 

Hoe zaai je ijsbloemen?

Het zaaien van ijsbloemen is heel eenvoudig, je kunt ze gewoon lichtjes en gelijkmatig uitstrooien en eventueel een beetje aandrukken. Zorg er in de eerste weken na het zaaien voor dat ze voldoende water krijgen, maar geef de bodem wel de rust om het water op te nemen. Als je te veel water geeft, kun je de zaadjes “verdrinken”. Het duurt ongeveer ruim 2 weken na het zaaien voor je de allereerste zaailingen op zal zien komen. Hou na het opkomen van de zaailingen zo’n 70 aan tot de ijsbloemen volledig in bloei zullen staan. 

Hoe verzorg ik ijsbloemen in mijn tuin?

Het verzorgen van ijsbloemen in je tuin is geen lastige, maar vooral leuke taak. De kleurrijke bloemen hebben namelijk niet veel verzorging nodig, maar toch is het handig om je altijd vast te houden aan enkele richtlijnen.

IJsbloemen kunnen redelijk goed tegen droge en hete omstandigheden. Toch vinden ze het wel fijn om regelmatig eens wat water te zien, vooral tijdens lange, droge zomers. Bevochtig de grond dan eens, maar zorg er wel voor dat je dit niet te veel of te vaak doet. Zo raden wij aan dat de grond volledig droog is voordat je weer water geeft. Dit voorkomt overbewatering en wortelrot. 

Verder hebben ijsbloemen niet veel nodig. Meststoffen zijn niet nodig, maar als je toch bezig bent, kun je gerust ook de ijsbloemen meenemen voor wat extra voeding. Zorg er wel voor dat je oppast met overbemesting. 

Zijn ijsbloemen giftig?

Nee, ijsbloemen (Delosperma) zijn over het algemeen niet giftig voor mensen! De kleurrijke bloemen worden beschouwd als veilig. Hierdoor zijn ze ideaal in tuinen waar ook kinderen en (huis)dieren leven. Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk wel goed om altijd voorzichtig te zijn. Voorkom dat er grote hoeveelheden van deze mooie bloem opgegeten worden zodat er niemand last kan krijgen van spijsverteringsklachten. Als er enige twijfel bestaat over de veiligheid van een plant, is het raadzaam om contact op te nemen met een gifbestrijdingscentrum of een medische professional voor advies.

ijsbloemen varianten

Er bestaan veel verschillende varianten en kleuren van ijsbloemen

Weetjes over ijsbloemen

Ondertussen mogen we al wel stellen dat het ijsbloem een onwijs interessante plant is. Hieronder staan enkele leuke feitjes over ijsbloemen. 

1. Wanneer we het officiële botanische woord van het ijsbloem, Delosperma, ontleden, krijg je de volgende ontleding: “delos” betekent opvallend, en “sperma” betekent zaad. De botanische naam verwijst daarmee naar de opvallende zaaddozen van de ijsbloemen.

2. De vrolijke bloemen staan bekend om hun heldere en levendige bloemkleuren. Sommige soorten hebben poëtische namen die hun prachtige bloeiperiode weerspiegelen, zoals "Zomerzonsondergang", "Roodgloeiende Ember" en "Oranje Vlam".

3. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, zijn ijsbloemen zeer goed bestand tegen hete en droge omstandigheden. Dit komt doordat ze oorspronkelijk komen uit de zuidelijke regio’s van Afrika. De bloemen zijn dus aangepast aan hun klimaat van oorsprong.

4. IJsbloemen produceren grote, kleurrijke bloemen die zich openen bij zonnig weer. Wat deze bloemen zo bijzonder maakt, is dat ze een glinsterend effect hebben, waardoor ze lijken te stralen als ijskristallen. Vandaar de naam!

5. Sommige soorten ijsbloemen hebben eetbare bloemen. De bloemen hebben een licht zure smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades, desserts of zelfs als decoratie op taarten en gebak.

6. De felgekleurde bloemen van ijsbloemen trekken bestuivende insecten zoals bijen en vlinders aan. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin en kan helpen bij de bestuiving van andere planten.

IJsbloemen kopen bij Graszaaddirect

Of je nu gefascineerd bent door hun schitterende bloemen, hun vermogen om droge omstandigheden te overleven of hun culinaire toepassingen, ijsbloemen zijn zeker een interessante toevoeging aan elke tuin of buitenruimte. Geniet van hun prachtige verschijning en ontdek de vele mogelijkheden die deze bijzondere plant te bieden heeft. IJsbloemen kopen doe je eenvoudig, veilig en snel via Graszaaddirect. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten!