Zinnia - Zinnia elegans
06/11/2023 - 11:43

Zinnia - Zinnia elegans

Wanneer je aan iemand zal vragen wat zijn of haar favoriete bloem is, zal je regelmatig het antwoord “de zinnia” krijgen. En dat is geen wonderlijk antwoord. Zinnia’s staan bekend om hun pracht en praal, kleuren en geuren, vormen en uitstraling. En niet alleen wij vinden dat leuk, maar ook bestuivende insecten worden aangetrokken door zinnia’s. Daardoor zijn zinnia’s ook zeer geschikt als bijenbloemen in je tuin. Welke kleur of uitstraling je ook zoekt, de zinnia heeft vrijwel altijd een passende variant. Laten we ons verder verdiepen in de prachtige bloemen die wij zinnia’s noemen. 

Inhoudsopgave

Wat is een zinnia?

Zinnia is een geslacht van 20 verschillende soorten bloemen uit dezelfde familie, namelijk de Asteraceae. In deze familie vind je zowel meerjarige bloemen als eenjarige bloemen. Of je zinnia dus meerjarig is, hangt af van de specifieke bloemsoort. Wel komen eenjarige zinnia’s een stuk meer voor dan de meerjarige variant. 

Zinnia’s zijn in Nederland en België niet inheems, maar zijn in Zuid-Amerika tot en met Noord-Amerika een inheemse bloemsoort. Er zijn verschillende soorten en variëteiten van Zinnia's, elk met hun eigen unieke uiterlijke kenmerken. Wel bevat elke variant van de zinnia bekend om hun prachtige, vrolijke, kleurrijke bloemen. Zinnia’s verschillen ook erg in hoogte, afhankelijk van de specifieke soort. Zo zal de ene zinnia klein blijven (zo rond de 15 centimeter), terwijl de andere soort kan groeien tot wel een meter hoog. De bloemen variëren in vorm, van enkele rijen bloemblaadjes tot een koepelachtige structuur.


Zinnia

Zinnia’s verschillen sterk in kleur en vorm. Deze specifieke zinnia’s hebben een bolvormig uiterlijk.

Welke soorten zinnia’s zijn er?

Er vallen 20 verschillende soorten bloemen onder de groep zinnia. Echter zijn er een paar die een stuk bekender (en populairder) zijn dan andere. Denk hierbij aan de volgende zinnia’s: 

Zinnia elegans (gewone zinnia)

Dit is de meest voorkomende en traditionele soort. Ze zijn er in diverse kleuren en bloemvormen, waaronder enkele en dubbele bloemen. De Zinnia - Dahliabloemig, Zinnia Thumbelina en Zinnia - Giants of California vallen onder de noemer Zinnia Elegans.  

Zinnia angustifolia (smalbladige zinnia)

Deze soort heeft smalle bloemblaadjes en lijkt op madeliefjes. Ze zijn vaak geel, oranje of rood van kleur. 

Zinnia haageana (desert zinnia)

Deze zinnia's zijn klein en hebben strakke bloemblaadjes rond een opvallend centrum. Ze zijn meestal te vinden in tinten geel, oranje en rood.

Waar en wanneer zaai je zinnia’s?

Je moet in ieder geval wachten met het zaaien van je zinnia’s tot je zeker weet dat de laatste vorst is geweest. In Nederland kan het daarom alle kanten op, gezien het regelmatig voorkomt dat het nog in april sneeuwt. Daarom raden wij aan om je zinnia’s niet voor mei in te zaaien. De maanden mei en juni zijn ideaal voor het zaaien van je zinnia’s in de volle grond. Wanneer je te maken hebt met een eenjarige zinnia, dan zal deze bloeien (afhankelijk van wanneer je deze hebt gezaaid) in de maanden juni tot en met oktober. 

We hebben net verteld dat de zinnia inheems is in Zuid-Amerika en Noord-Amerika. Het is dan ook geen wonder dat de zinnia dol is op de zon! Mocht je zinnia’s willen zaaien in je tuin, hou er dan rekening mee dat je een plekje opzoekt in de volle zon. Hier zal de zinnia het meest tot z’n recht komen en het beste groeien. 

Hoe zaai ik zinnia’s?

Om zinnia's succesvol te zaaien, kies een zonnige plek in je tuin met minstens 6-8 uur zonlicht per dag, voorbereid de grond door deze tot een diepte van 15-20 cm los te maken en te zorgen voor goede drainage, bepaal de aanbevolen plantafstand (meestal 20-30 cm), zaai het bloemenzaad direct in de grond op een diepte van 0,5-1 cm, houd de grond vochtig tijdens de kiemfase, verminder de watergift na ontkieming, dun zaailingen uit indien nodig en verwijder verwelkte bloemen om de bloei gedurende het seizoen te bevorderen.

Zinnia

Zinnia’s zijn te vinden in veel verschillende kleuren.  

Hoe verzorg ik zinnia’s?

Om zinnia's goed te verzorgen, houd de grond gelijkmatig vochtig door diep water te geven als de grond droog aanvoelt, verwijder regelmatig verwelkte bloemen om de bloei te stimuleren, bemest matig als dat nodig is, bied ondersteuning aan lange planten indien nodig, controleer regelmatig op plagen en ziekten, zorg voor luchtcirculatie om schimmelproblemen te voorkomen, weet dat zinnia's meestal eenjarig zijn en niet bestand tegen vorst, dus plan om ze elk seizoen opnieuw te zaaien of nieuwe planten te kopen, en overweeg het oogsten en bewaren van zaden als je dat wilt.

Zinnia

De zinnia heeft een groot bloemhart vol nectar en is daardoor zeer aantrekkelijk voor bestuivende insecten. 

Weetjes over de zinnia

De zinnia is niet alleen een prachtige bloem, maar ook een zeer interessante bloem! Daarom delen wij graag wat interessante feitjes over deze veelzijdige bloemsoort.

  • De zinnia is vernoemd naar de botanicus Johan Gottfried Zinn. Deze Duitse botanicus was gespecialiseerd in plantkunde en de bloemen zijn vernoemd naar hem als eerbetoon. 
  • Zinnia’s zijn zo populair, dat ze ondertussen wereldwijd worden gekweekt en gezaaid! 
  • Mocht je snijbloemen willen, dan is de zinnia een van de meest populaire bloemen die je daarvoor kunt kiezen. Ze zijn zeer geschikt als snijbloem in boeketten.
  • Vrijwel elke bloem heeft een verschillende symboliek. Zo staat de zinnia symbool voor vriendschap, toewijding en gedachtenis. 
  • Zinnia is een lange periode de staatsbloem geweest van de staat Indiana in de Verenigde Staten.
  • Kleine, smalbladige zinnia’s worden zeer vaak gebruikt als droogbloemen en in droogboeketten.
  • De zinnia is niet enkel populair onder bijen en vlinders, want ook de kolibrie is dol op de zinnia. 
  • De zinnia staat bekend om hun uitstekende aanpassingsvermogen. Dat is dan ook de reden dat deze mooie bloem overal ter wereld populair is, gezien deze overal met een beetje zon kan groeien!

Zinnia kopen bij Graszaaddirect

Zinnia’s kopen doe je veilig, snel en eenvoudig via Graszaaddirect. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten! Zij helpen jou graag verder.