Graszaadtest 2024: Beste schaduwgras
27/11/2023 - 11:20

Graszaadtest 2024: Beste schaduwgras

Gras heeft water, voeding en zonlicht nodig om te groeien. Kun jij dat laatstgenoemde niet bieden, omdat jouw tuin grotendeels in de schaduw ligt? Overweeg dan eens om schaduw graszaad te zaaien. Er is sprake van een schaduwgazon wanneer de zon op een zonnige dag minder dan vier uur op het gras schijnt. Schaduwmengsels bestaan uit een mix van schaduwtolerante grassoorten die zowel in de zon als in de schaduw kunnen groeien. 

Er zijn talloze soorten graszaad voor een schaduwgazon verkrijgbaar. De vraag is alleen: welk graszaad is het beste? Om een eerlijk en onderbouwd antwoord op die vraag te geven, is een beoordeling uitgevoerd door een onpartijdige zaadleverancier, namelijk Vandinter Semo.

Over Vandinter Semo

Vandinter Semo is een gerenommeerd bedrijf gespecialiseerd in zaadteelt en zaadhandel. Het bedrijf is als producent en verwerker van zaaizaad een van de grootste spelers in heel Europa. In samenwerking met grasveredelaars uit de hele wereld, produceert Vandinter Semo gazongrassen van een uitstekende kwaliteit. Het hedendaagse dienstenaanbod van Vandinter is uitgebreid met zaadschoning, zaadcoating en zaadverpakking. Bovendien heeft men een hoogwaardig laboratorium waar succesvol gras gekweekt wordt middels een gestructureerd programma dat uitgevoerd wordt door een team van experts.

Hoe is deze graszaadtest uitgevoerd?

Deze onafhankelijke graszaadtest is uitgevoerd met vijf verschillende grasmengsels van vijf verschillende leveranciers: MRS Seeds & Mixtures, Barenbrug, Moowy, Welkoop en Ten Have Seeds. Het geteste graszaad is goed te vergelijken, omdat er uitsluitend schaduwgras is gebruikt met vergelijkbare samenstellingen. De precieze samenstellingen zijn hieronder schematisch weergegeven.

graszaadtest samenstellingen

De gedane behandelingen en gebruikte doseringen zijn voor alle mengsels gelijk. De grasmengsels zijn eenmalig gezaaid onder gecontroleerde omstandigheden in een tuinkas. Hierdoor zijn de kiemomstandigheden van de mengsels hetzelfde.

grasrassen in beeld

De grassoorten op deze foto zijn vaak terug te vinden in schaduwmengsels. De verschillen zijn duidelijk zichtbaar.

Bevindingen: eerste indruk

Het kiemproces en de opkomst van de mengsels zijn redelijk vergelijkbaar. Er konden geen grote verschillen worden gesignaleerd. Dit komt niet geheel als een verrassing, aangezien de kiemomstandigheden identiek waren. In het algemeen is Engels raaigras een grassoort met de hoogste opkomstsnelheid. Dit gras heeft een wat grover blad. Veldbeemdgras, roodzwenkgras en struisgras hebben daarentegen een trage opkomst, maar een fijner bladstructuur.

graszaadtest - eerste indruk

Eerste indruk, van links (boven) naar rechts: Schaduw Barenbrug, Schaduw Welkoop, Schaduw MRS, Schaduw Ten Have, Schaduw Moowy.

De sierwaarde van een schaduwgazon is belangrijk. Daarnaast moeten de grassoorten goed tegen droogte en schaduw kunnen. Het siergehalte is door meerdere experts bepaald en hier komen de schaduwgazons van de Welkoop (Schaduwgazon) en MRS Seeds & Mixtures (Shade & Sun) visueel als beste uit de bus. De mengsels met een hoog aandeel Engels raaigras (grofbladig) in het mengsel missen hun sierwaarde. De componenten met de hoogste droogtetolerantie en schaduwtolerantie zijn roodzwenkgras, gewoon struisgras en hardzwenkgras. Engels raaigras scoort in dit geval het laagste cijfer. We kunnen concluderen dat een laag aandeel raaigras in schaduwmengsels wenselijk is. 

schaduwgras MRS Seeds

MRS Seeds & Mixtures

Het mengsel van MRS Seeds & Mixtures komt als een van de grote winnaars uit de bus. Shade & Sun is een gevarieerde mix met vijf verschillende grasrassen. Deze variëteit vormt een sierlijk gazon dat uitstekende prestaties levert in de schaduw. Door de toevoeging van sterke grasrassen zoals veldbeemdgras en hardzwenkgras vormt het een elegant gazon met een hoge betredingstolerantie. Dit maakt het gras, in tegenstelling tot de meeste andere schaduwmengsels, geschikt als siergazon en speelgazon

schaduwgras Barenbrug

Barenbrug

Het graszaad van Barenbrug vormt een sterk schaduwgazon. De graszaden zijn behandeld met een zeewiercoating, die ervoor moet zorgen dat het gras nog sneller vestigt. Desalniettemin is het gras op dit moment niet zo goed dichtgegroeid als dat van Welkoop en MRS Seeds & Mixtures.

Schaduwgras Welkoop

Welkoop

Het grasmengsel van Welkoop is goed uit de test gekomen. Het graszaad is groeikrachtig en heeft een zode gevormd met een hoge sierwaarde. Het is onbekend welke grasrassen er in het mengsel zitten. We kunnen dus niet beoordelen of de grassen goed bestand zijn tegen schaduwrijke gebieden.

Schaduwgras Ten Have Seeds

Ten Have Seeds

Het hoge aandeel roodzwenkgras van dit mengsel levert een gazon op met een hoge schaduwtolerantie en sierwaarde. Wel is het gras minder goed bestand tegen regelmatige betreding. We kunnen concluderen dat het grasmengsel een prachtig gazon oplevert met een hoge schaduwtolerantie, maar dat het minder geschikt is als ‘familiegazon’ met spelende kinderen en huisdieren.

Schaduwgras Moowy

Moowy

Het schaduwmengsel is snel gevestigd door het hoge aandeel Engels raaigras. Voor een schaduwmengsel is dit percentage raaigras aan de hoge kant. We zien op de foto hierboven dat er nog geen dichte zode gevormd is. De sierwaarde is hierdoor relatief laag. Er was geen NAK-keurmerk op de verpakking van Moowy. Hieruit blijkt dat het mengsel niet gekeurd is op rasechtheid en zuiverheid. Ook betekent dit dat er geen zekerheid is dat het zaaizaad is gecontroleerd op belangrijke zaken als kiemkracht, gezondheid, vochtgehalte en de aanwezigheid van wilde haver, duist, kweek en Vulpia.

Eindresultaat

Op de afbeelding hieronder is het resultaat te zien. Het is belangrijk om te vermelden dat het slechts om een momentopname gaat. Deze graszaadtest laat zien hoe de ‘basis’ er uit kan komen te zien. Er zijn veel factoren die bijdragen aan de uitstraling van jouw gazon. Denk aan de bodem waarop je tuiniert, maar ook in welke mate je aandacht steekt aan gazononderhoud.

graszaadtest - eindresultaat

Eindresultaat, van links (boven) naar rechts: Schaduw Welkoop, Schaduw Moowy, Schaduw Ten Have, Schaduw MRS, Schaduw Barenbrug.

De dichtheid van het gras is nu wel goed te beoordelen. Het gras van Welkoop, Ten Have en MRS Seeds vormt een dichtere zode dan dat van Barenbrug en Moowy. Dit komt onder andere door de samenstelling van de mengsels. We zien dat een gevarieerd mengsel met meerdere grasrassen het eindbeeld verbeteren. De verschillende groeiwijzen vormen een dicht gazon, waardoor er minder dunne plekken zichtbaar zijn. De mengsels van MRS Seeds & Mixtures en Welkoop hebben daarmee ook de hoogste sierwaarde.