Grond verbeteren
07/09/2022 - 09:02

Grond verbeteren

Het geheim van rijkelijk bloeiende planten, een stralend groene grasmat en een moestuin met smakelijke gewassen is een gezonde bodem. Heb je een uitgeputte bodem, dan is het aan te raden om de kwaliteit ervan te verbeteren. In dit blogartikel lees je op welke manier je dat het beste kunt aanpakken.

Waarom is een gezonde bodem belangrijk?

Een gezonde bodem vormt de basis voor een gezonde tuin met groeiende en bloeiende begroeiingen. Een gezonde bodem is niet alleen belangrijk voor je gazon, maar ook voor alle beplantingen in de border en de gewassen in de moestuin. Het bodemleven zorgt ervoor dat planten uit kunnen groeien tot gezonde en rijkelijk bloeiende gewassen. Arme, uitgeputte bodems belemmeren de groei van je planten. Het gevolg van een ongezonde bodem is dat er kale plekken in het gazon ontstaan. De planten in de border zullen op den duur slap gaan hangen en verwelken. Een gezonde bodem is dus van fundamenteel belang voor alles wat groeit en bloeit.  Zowel in de siertuin, je gazon, de border en in de moestuin. Door je grond te verbeteren met potgrond, compost en andere bodem verbeterende tuinartikelen creëer jij een gezonde bodem met vruchtbare grond.

Voer een bodemonderzoek uit

Een manier om de staat van de bodem te achterhalen, is het uitvoeren van een bodemonderzoek. Je kunt dit uitbesteden, maar je kunt het ook prima zelf doen. Een bodemonderzoek geeft inzicht in de niet-zichtbare bodemeigenschappen. Denk hierbij aan de zuurtegraad (of pH-waarde) en aan de voedingswaarden: dus het organischestofgehalte en de aanwezige sporenelementen. Verkeert je tuin in topconditie, of zijn er wellicht nog punten ter verbetering? Na het uitvoeren van een bodemonderzoek weet jij precies hoe je tuin ervoor staat. Meten is weten! Een groot voordeel van het uitvoeren van een bodemonderzoek is dat je een gericht bemestingsschema kan samenstellen die voorziet in de behoeften van je planten en gewassen. Zo kan er tijdens het onderzoek naar voren gekomen zijn dat je aardappelen in de moestuin meer kalium nodig hebben, of dat de grond van je gazon te zuur is. Graszaaddirect heeft diverse bodemtesters en analysekits waarmee jij de bodem van je tuin straks door en door kent!

Op welke manieren kan ik mijn grond verbeteren?

Er zijn diverse manieren waarop je de grond in je tuin kan verbeteren. Elk gewas en elke plant heeft zijn eigen voedingsbehoeften. Het is dus belangrijk dat je een geschikte bodemverbeteraar strooit die voldoet aan deze behoeften. Er zijn veel soorten bodemverbeteraars verkrijgbaar. Bodemverbeteraars verhogen de kwaliteit van de bodem in je tuin. Ze verhogen het organischestofgehalte en verbeteren hiermee de vochthuishouding. Een grond die van nature meer onderhoud nodig heeft, is kleigrond. Kleigrond staat bekend om de slechte waterdoorlatendheid. Dit komt doordat de grondsoort een hardere vorm heeft dan bijvoorbeeld zandgrond. Kleigrond is moeilijk te bewerken, maar de bodem kan wel verbeterd worden met lavameel. Lavameel verlucht de bodem en zorgt voor een betere drainage. Lavameel is een poeder dat rijk is aan mineralen die zowel de lucht- als de waterhuishouding verbeterd. Heb je zandgrond? Dan is bentoniet een alternatief dat beschikt over dezelfde werking als lavameel.

De meeste bodemverbeteraars kunnen aangebracht worden aan de grond met een handstrooier of met een strooiwagen. Strooiers met een hoge prijs-/kwaliteitsverhouding zijn die van het merk Wolf Garten. Deze strooiers kunnen gebruikt worden voor het uitstrooien van bodemverbeteraars, maar ook voor mestkorrels en zaadgoed zoals graszaad.

Zure grond verbeteren met kalk

Een veelvoorkomende oorzaak van de aanwezigheid van mos in gazons is dat de bodem waarop het gras groeit te zuur is. Je kunt de bodem ontzuren door het strooien van gazonkalk. Gazonkalk heeft een hoge neutraliserende waarde dat ervoor zorgt dat de bodem weer een gunstige pH-waarde krijgt. Bodems verzuren van nature, daarom wordt geadviseerd om het gazon tweemaal per jaar te injecteren met een kalk meststof.

Voor de meeste tuinplanten geldt dat ze ook niet goed groeien op zure grond. Er zijn echter wel uitzonderingen. De zogenoemde ‘zuurminnende planten’. Deze zuurminnende planten groeien het beste op bodems met een pH-waarde schommelend tussen de 4,5 - 6. Planten die wel van zure grond houden zijn onder andere hortensia’s, rododendrons, anjers en azalea’s. Heb je één van deze planten in je border staan? Strooi dan geen kalk, maar gebruik een meststof die wel aansluit op de voedingsbehoeften.

Grond verbeteren met meststoffen

Een effectieve manier om de grond te verbeteren is het strooien van meststoffen. We raden aan om organische meststoffen te gebruiken in plaats van kunstmest. Waarbij kunstmest puur zorgt voor de ontwikkeling van de (gras)plant, hebben organische meststof ook een stimulerende werking op het bodemleven. Bij een verkeerd gebruik van kunstmest loop je zelfs het gevaar dat het bodemleven verstoord raakt. Een overvloed aan kunstmest kan de humuslaag doen vernietigen. Dat wil je absoluut voorkomen, want zonder humus is je tuin vatbaar voor kwaaltjes. Organische mest zoals Gazon-AZ van ECOstyle stimuleert het bodemleven door de toegevoegde van een unieke mix aan nuttige schimmels en bacteriën. Verbeter de grond altijd met een duurzame organische mest. Gebruik geen kunstmest en ook geen chemische onkruidverdelgers en pesticiden. Deze doden namelijk alle schimmels en bacteriën in de bodem; dus ook de nuttige!

Meer tips om je grond te verbeteren

Of je nou zand-, leem- of kleigrond hebt: elke grondsoort kan verbeterd worden door gebruik te maken van de juiste bodemverbeteraar. Een meststof dat op elk type grond in de border uitgestrooid kan worden, zijn koemestkorrels. Deze tuinmest beschikt over een hoog gehalte aan organische stoffen. Dit maakt het een uitstekende bodemverbeteraar voor de bloeiende planten in je border, in de siertuin en zelfs in de moestuin.

Een andere manier om de grond te verbeteren is om groenbemesters te zaaien. Dat kun je het beste doen om de grond in je moestuin te verbeteren. Groenbemesters kun je na de oogst zaaien. Een groenbemester is een plant die je zaait om je bodem natuurlijk te voeden. Groenbemesters binden stikstof uit de lucht en de planten zorgen er ook voor dat de voedingsstoffen langer worden vastgehouden in de bodem. Ook voorkom je met groenbemesting dat er onkruid gaat groeien in je moestuin. Je kunt er ook voor kiezen om bodembedekkers te strooien op de grond tussen de beplanting. Door de bodem te bedekken geef je planten de mogelijkheid om water langer vast te houden. Je zorgt hiermee indirect voor een verbeterde bodemstructuur.

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee zou moeten houden voordat je een bodemverbeteraar uitstrooit:

  • Vraag jezelf eerst af welke grondsoort je hebt in de tuin. Mocht je twijfelen over welke grondsoort jij in je tuin hebt, lees dan ook eens ons blogartikel ‘’Bodems’’. In dit artikel vatten we samen welke bodemsoorten er allemaal in het Nederlandse landschap voorkomen. Ook hebben we de eigenschappen ervan op een rijtje gezet.
  • Kies een bodemverbeteraar die goed aansluit op de beplanting in je tuin. Houdt hierbij rekening met de voedingsbehoeften van je planten. Het helpt hierbij om van tevoren een bodemtest af te nemen.
Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter