Help! Vogels eten mijn graszaad op
31/07/2023 - 15:38

Help! Vogels eten mijn graszaad op

Voor velen is het een herkenbaar probleem. Je wil een gazon aanleggen of bijzaaien, maar vogels eten het graszaad op. Het gevolg? Vogels gaan ervandoor met de pas gezaaide graszaden en er ontstaan kale plekken. We weten allemaal dat een kwetsbaar gazon vatbaar is voor onkruid en gazonziekten. Vogels zijn graag geziene gasten, maar tijdens het zaaiproces ben je ze liever kwijt dan rijk. In dit blogartikel lees je enkele tips en oplossingen om vogels op afstand te houden. Ontdek hier hoe je pas gezaaid graszaad kunt beschermen tegen vogels.

Welke vogels eten graszaad?

Misschien kunnen we beter de vraag stellen welke vogels niet afkomen op graszaad. Er zijn veel vogelsoorten die van deze lekkernij houden. Merels, kraaien, roodborstjes, spreeuwen en duiven zijn slechts een kleine greep uit deze grote lijst met fanatieke zaadpikkers. Vogels gaan niet naar je tuin met het idee om graszaad te eten. Ze komen in eerste instantie op bezoek om ander voedsel te winnen. Vogels nuttigen graag bodeminsecten, zoals wormen. En ja, als ze er dan toch zijn, dan gaan verse graszaadjes er ook wel in. Het is niet zo erg als er een paar graszaadjes opgegeten worden. Echter blijft het meestal niet bij slechts ‘’een paar’’. Het vervelende van vogels die graszaad opeten is dat je naderhand niet meteen kunt zien op welke plekken ze de zaden weg hebben gesnoept. Je komt hier niet eerder achter dan wanneer de overige graszaden ontkiemt zijn. 

Hoe kun je voorkomen dat vogels graszaad opeten?

Oh nee! Er zijn veel vogelsoorten die wel een hapje graszaad lusten. Gelukkig zijn er ook veel methoden om vogels, uiteraard op een diervriendelijke manier, op afstand te houden. We hebben de meest gebruikelijke manieren op een rijtje gezet. Eén ding is zeker: het hoeft niet veel geld te kosten!

De graszaden aandrukken na het zaaien

Laten we beginnen met een makkelijk uitvoerbare tip. Vogels pikken het gras dat bovenop de grond ligt het snelst weg. Door de zaden simpelweg aan te drukken of voorzichtig in de bodem te harken, maak je ze het al een stuk lastiger. Gebruik hierbij eventueel een tuinwals. Graszaden aandrukken gaat ook ten goede van het zaairesultaat. Je bent er immers van verzekerd dat de zaden contact maken met de aarde en dus goed kunnen kiemen. 

Vogels verjagen met aluminiumfolie

Een manier om vogels te verjagen is door reepjes aluminiumfolie aan een draadje op te hangen. Je kunt het folie ook over je gazon spannen met bevestigingsmateriaal. De schittering van de zon is waar de vogels van schrikken. Vogels hebben hierdoor een hekel aan aluminiumfolie en andere reflecterende materialen. Het verjagen van vogels met aluminiumfolie is dan wel een huis-tuin-en-keuken-oplossing, maar het werkt wel effectief. En het is kostenefficiënt. Mocht je het iets professioneler aan willen pakken, dan kun je ook vogelschriklint verkrijgen. 

Vogels verjagen met geluid

Het verjagen van vogels door middel van geluid is één van de meest bekende en gebruikte methoden. Dezelfde ultrasoon apparaten die gebruikt worden tegen katten en mollen kunnen ook tegen vogels gebruikt worden. Je kunt de ultrasoon verjager compleet naar wens instellen. Door het tussen bepaalde tijden te laten functioneren, of op basis van een bewegingssensor. Een bijkomend voordeel: de meeste vogelverjagers op geluid werken op zonne-energie. Milieu- en portemonneevriendelijk!

Graszaad afdekken met (plastic)folie

Dit is wat ons betreft echt een win-winsituatie! Door het zaaioppervlak af te dekken met folie, kun je graszaad sneller laten kiemen. Het folie fungeert als een soort van broeikas die perfecte groeiomstandigheden oplevert. Tegelijkertijd kunnen vogels er niet bij komen. Span het folie op enkele centimeters boven de bodem, zodat vogels op geen enkele manier roet in het eten kunnen gooien.

Vogels verjagen met roofvogelvliegers

Vogels schrikken van alles wat wappert. Bovendien vindt geen vogel het fijn om in de buurt van een roofvogel te zijn! Roofvogelvliegers kunnen dan ook uitstekend ingezet worden om vogels te verjagen. Bij een klein zuchtje wind vliegen en patrouilleren ze over de pas gezaaide graszaden. De welbekende ‘kite hawk’ is misschien de crème de la crème onder de roofvogelvliegers, maar er zijn nog vele andere soorten en maten vliegers te verkrijgen.

Vogels foppen met overige nep(roof)dieren

Vogels zijn als de dood voor roofdieren. Zijn er haviken, vossen of uilen in de buurt? Dan kun je er zeker van zijn dat vogels op gepaste afstand blijven. Er is dan geen enkele lekkernij die de gedachten van vogels doet veranderen: zelfs geen graszaad. Door een nep-roofdier in de tuin te installeren, kun jij hier slim op inspelen. In de landbouw wordt dit al jarenlang met succes gedaan. We zien het ook steeds vaker voorbij komen in particuliere tuinen. Plaats het nep roofdier, dat vaak van kunststof gemaakt is, op een strategische plek neer en laat je (gras)zaden in alle rust kiemen!

Gras bedekken met mulch

Een natuurvriendelijke oplossing is door het graszaad te bedekken met mulch. Dit is een laag met materiaal dat vocht in de bodem houdt en onkruidgroei tegengaat. Zodra het graszaad kiemt, kan de mulchlaag verwijderd worden. Et voila! Je krijgt een dichte grasmat en vogels hebben geen schijn van kans gehad om dat proces te verstoren. Een kostenefficiënte oplossing, want je kunt ook zelf mulch maken van herfstbladeren.

Gebruik vogelwerende graszaden

Er zijn speciale graszaden verkrijgbaar welke vogels links laten liggen. Dit is vaak graszaad met een coating eromheen. Een voorbeeld van zo’n grasmengsel is het graszaad van ECOstyle met een anti-vogel coating. Dit mengsel kiemt snel en is voorzien van een natuurlijke coating die het gras onaantrekkelijker maakt voor vogels. Ideaal voor het herstellen van je beschadigde gazon!

Tot slot

Vogels op je gazon kunnen een goed teken zijn, maar tegelijkertijd kan het ook het begin zijn van een grote plaag. Het ligt er maar net aan welke snack de vogels oppeuzelen. Zijn het bijvoorbeeld merels die regenwormen uit het gazon pikken, dan is het juist een goed teken. Een rijkelijk bodemleven gaat namelijk ten goede van de bodemstructuur en het welzijn van je gazon. Maar, pikken vogels het gras kapot? Dan is de kans groot dat het gras geplaagd wordt door engerlingen of emelten

Jaag vogels niet voorgoed weg! Ze zorgen namelijk voor balans in de natuur. Zo helpen vogels met het in toom houden van kwaaltjes in de tuin door plaaginsecten op te peuzelen zoals slakken, muggen en allerlei andere vraatinsecten. Vogels houden de insectenstand in controle, maar daar buitenom zijn het ook gewoon prettige dieren om in de buurt te hebben. Het getjilp van vogels geeft ons in ieder geval een ontspannen gevoel wanneer we op een zomerdag in de achtertuin aan het relaxen zijn. 

Reacties

:-) Is het een idee om vogelzaad ergens anders dan op ons ingezaaide gazon te strooien om de vogels een lekkerder alternatief voor te zetten..?
Tag - 15/04/2024 - 10:13

Laat een reactie achter