Hoe kun je het beste je oude gras verwijderen?
18/07/2023 - 09:15

Hoe kun je het beste je oude gras verwijderen?

Er zijn van die dagen dat je over je gazon loopt en denkt “dit kan anders”. Het kan zijn dat deze niet meer te redden is, maar je kunt ook wilde plannen hebben voor de vernieuwing van je tuin. Wat de reden ook mag zijn, het is een arbeidsintensieve klus, waarvan je moet weten hoe je deze uit kunt voeren. Daarom is het tijd om ons te verdiepen in het verwijderen van gras! Je leest hier de verschillende redenen om je oude gras te verwijderen, wanneer het de beste tijd hiervoor is en de beste methodes om dit te doen. Aan het einde geven wij ook nog enkele tips. Laten we beginnen!

Redenen om gras te verwijderen

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je je oude gras zou willen verwijderen uit je tuin. Een van de meest bekende redenen, is dat het gras er niet meer gezond en netjes uitziet. Denk hierbij aan kale plekken, geel gras, slechte groei en onkruid in je gazon. Echter kan het ook zijn dat je tuin toe is aan een nieuwe look met een nieuwe indeling. Het oude gras past dan simpelweg niet meer in het ontwerp. Wat we ook vaak horen, is dat mensen het oude gras willen verwijderen, omdat ze een onderhoudsvrije tuin willen hebben. Gras wordt in dit geval vervangen door andere materialen of landschapselementen.

Het vervangen van gras door andere landschapselementen

Wanneer je kiest voor het laatste en dus je gras wil vervangen door andere landschapselementen, heb je veel opties om uit te kiezen. Zo kun je kiezen voor het aanleggen van een bloementuin met veel kleurrijke bloemenmengsels. Inheemse bloemenmengsels of bijenmengsels zijn zeer gewild, maar je kunt ook kiezen voor de kleurenexplosies uit zomerbloemen

Naast het aanleggen van een bloementuin, heb je ook de optie om een rotstuin aan te leggen met keien en droogtebestendige planten en bloemen zoals de duizendschoon en het klein afrikaantje. Ook bestaan er speciale rotstuinen bloemenmengsels. Deze zijn onderhoudsvrij en toch erg mooi! 

Ook kun je natuurlijk kiezen voor de aanleg van een moestuin. Hier kun je je eigen groenten, fruit en kruiden kweken. Dit is natuurlijk niet onderhoudsvrij, maar wel goedkoop als je het goed aanpakt. 

Een andere optie is de aanleg van een terras of pad met stenen, houtsnippers, cacaodoppen of boomschors. Hiermee kun je een wandelpad aanleggen, bijvoorbeeld richting de overkapping, of juist een gezellige zithoek in je tuin creëren. 

Het aanleggen van een nieuw gazon met betere grassoorten

Mocht je een nieuw gazon willen aanleggen, dan kun je je het beste verdiepen in de verschillende (en betere) grassoorten. Kies dus voor graszaad dat bijvoorbeeld goed bestand is tegen schaduw, droogte of juist intensief gebruik. Je hebt hierin verschillende categorieën, waaronder speelgras, siergras, schaduwgras, et cetera.

Kies altijd voor een graszaadmengsel dat het beste past bij jouw tuin en de manier waarop deze gebruikt wordt. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het type bodem in je tuin en het klimaat waarin je leeft. De ene grassoort kan bijvoorbeeld beter tegen een langere periode met regen dan de ander. 

Wanneer is het beste moment om gras te verwijderen?

Er is niet 1 geschikt moment om gras te verwijderen. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren, waaronder de conditie van je gras en de seizoenen. Daarom is het belangrijk om te weten wat de seizoensgebonden overwegingen zijn en hoe je kunt herkennen dat je gras verwijderd kan worden.

Seizoensgebonden overwegingen voor het verwijderen van gras

Over het algemeen zijn de lente en de herfst de meest geschikte momenten om je gras te verwijderen. Het gras groeit in deze periodes actief en de bodem is redelijk vochtig. In het voorjaar zal de bodem meestal wat zachter zijn waardoor het makkelijker is om het gras uit je tuin te verwijderen. Doordat het gras extra snel groeit in dit seizoen, zal de rest van je tuin goed kunnen profiteren van de extra ruimte en voedingsstoffen die vrijkomen. In de herfst zal het gras zich juist voorbereiden op de winter, maar heeft alsnog voldoende de tijd en ruimte om te herstellen voordat het écht te koud wordt.

In de zomer zal de bodem droger zijn, dus wil je dit uitvoeren in de zomer, zorg er dan voor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Ook de winter is niet het aangewezen seizoen om je gras te verwijderen. Het gras is in de winter in een rustperiode. Dit houdt in dat de bodem beschadigd zal raken en zich daardoor moeilijker kan herstellen. 

Het herkennen van tekenen dat gras moet worden verwijderd

Gras leeft en kan daardoor ook op een bepaalde manier communiceren. Dit is af te lezen aan de uiterlijke kenmerken dat gras vertoont wanneer het verwijderd zal moeten worden:

Mocht je deze tekenen opmerken in je tuin, dan is het goed om eens na te denken over de mogelijkheid om dit gras te verwijderen uit je tuin. Een vernieuwd gazon zal er waarschijnlijk een stuk gezonder en fraaier uit komen te zien. En wanneer je die goed zal onderhouden, zal deze jaren mooi blijven!

Verschillende methoden om gras te verwijderen

Er zijn verschillende methoden om het gras in je tuin te verwijderen. Hoe jij het wil doen, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de grootte van je gazon. 

Handmatig gras verwijderen door te spitten of te snijden

Wanneer je te maken hebt met een kleinere oppervlakte, dan is het goed mogelijk om je gras gewoon met de hand te verwijderen door te spitten of te snijden. Dit houdt eigenlijk in dat je met een schop (of spade) het gras inclusief wortels uit de grond gaat steken. Dit is geen hogere wiskunde, maar wel een arbeidsintensief klusje. Mocht je je gras handmatig willen verwijderen, dan zijn dit de stappen die je kunt ondernemen:

  • Maai je gras. Wanneer het namelijk te lang is, is het moeilijker en zwaarder om het gras te verwijderen. Ook zal het kortwieken van je gras helpen bij het behouden van de energie in de wortels.

  • Markeer het gebied waar je je gras wil verwijderen. Door bijvoorbeeld een touw te spannen of paaltjes te gebruiken, weet jij precies tot waar je moet spitten. Voorkom dat je straks het verkeerde stuk uit je gazon haalt.

  • Graaf eerst de randen af. Gebruik hierbij je spade of schop. Je maakt op deze manier een duidelijke scheidingslijn.

  • Spit het gras uit. Steek de schop of spade in de grond. Doe dit tot net onder de graszoden. Duw vervolgens je schop of spade naar beneden om het gras te liften. Werk in rijen en steek je schop op regelmatige afstand in de grond. Vervolgens kun je voorzichtig de graszoden inclusief wortels optillen om deze te verwijderen. Gooi deze allemaal op 1 duidelijke plek of composthoop.

  • Controleer de grond op eventuele wortels. Je kunt altijd een paar wortels vergeten of niet zien. Daarom kun je nadien even checken of er nog achtergebleven wortels of resterende stukjes gras te vinden zijn. Verwijder deze om te voorkomen dat het gras opnieuw begint te groeien.

Het gebruik van een graszodensnijder voor grotere oppervlakken

Wanneer je het gras van een grote oppervlakte wilt verwijderen, is het handig om een graszodensnijder te gebruiken. Dit is een machine die het gras voor je in stroken snijdt, waardoor deze een stuk makkelijker zijn om te verwijderen. Zo’n graszodenmachine is vaak te huren bij een tuincentrum of specialist. Mocht je zelf aan de slag willen gaan met een graszodensnijder, dan zijn dit de stappen die je kunt ondernemen:

  • Begin met de juiste voorbereiding. Maai het gras kort om de machine soepeler te laten lopen.

  • Check de instellingen. Is de snijdiepte goed ingesteld? En de bedieningshendels? Pas dit aan op basis van de dikte van de graszoden die je graag zou willen verwijderen.

  • Begin met snijden! Start de graszodensnijder en begin met het snijden van rechte rijen in je gazon. Doe dit langzaam en gelijkmatig om een mooie snede te krijgen. Voorkom schokken door de graszodensnijder zo geleidelijk mogelijk in het gras te laten zakken.

  • Let op je snijpatroon. Werk in parallelle banen over het gazon, eigenlijk net zoals je je gras maait. Wanneer je alle rijen hebt gesneden, keer je om en snij je vervolgens de volgende rijen in een tegenovergestelde richting. Je krijgt op deze manier gelijkmatige snedes waardoor het makkelijker wordt om de graszoden op te tillen.

  • Verwijder de graszoden. Til de graszoden één voor één op en leg deze op een composthoop of aangewezen plek. 

Chemische methoden om gras te doden en te verwijderen

Een andere optie is om je gras eerst chemisch te doden voordat je deze verwijdert. Deze methode kan effectief zijn, maar wees wel extreem voorzichtig met het gebruik van chemicaliën, vooral in een tuin waar (huis)dieren en kinderen rondlopen. Lees de instructies goed door om schade aan planten en het milieu te voorkomen. 

Tips voor het herstellen van je tuin na het verwijderen van gras

Wanneer je je gras hebt verwijderd, is het belangrijk om je tuin op de juiste manier te herstellen en voor te bereiden. Dit doe je door onderstaande punten. 

Bodemvoorbereiding voor het aanleggen van nieuwe beplanting

Voor een goede bodemvoorbereiding is het belangrijk om de grond los te maken met een hark. Vervolgens is het handig om organische meststoffen toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de bodemstructuur verbeterd wordt waardoor de voedingswaarde van de bodem stijgt. Nieuwe planten zullen hier een stuk beter in gedijen.

Het egaliseren van de grond en verwijderen van eventuele resten

Verwijder eventuele resten van overgebleven wortels, stenen of andere materialen in de tuin en egaliseer vervolgens de grond. Zo krijg je geen hobbels en bobbels in je nieuwe, verbeterde tuin!

Het kiezen en planten van nieuwe gewassen of graszoden

Het kan best zijn dat je ervaring hebt met planten die het maar niet goed doen in jouw tuin. Dit kan best, want de ene plant doet het beter in het Nederlandse klimaat dan de ander. Ook bestaan er verschillende planten en graszaad die het goed doen in bijvoorbeeld de schaduw, of juist droge plekken. Verdiep je daarom eens in de verschillen tussen gewassen en graszaden voordat je begint met het planten of zaaien hiervan. 

Onderhoudstips voor het bevorderen van de groei van nieuwe beplanting 

Mocht je een mooie tuin (met mooi gras) willen hebben, dan is het gras onderhouden een belangrijk onderdeel van het verzorgen hiervan. Gras onderhouden is geen klusje dat je maar één dag in het jaar hoeft te doen, daarom hebben wij de uitgebreide blog “gras onderhouden” geschreven. Hierin vind je de juiste onderhoudstips voor het bevorderen van de groei van jouw nieuwe gras! 

 

Mocht je nou nog vragen hebben, of juist advies willen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Onze specialisten van Graszaaddirect helpen jou uiteraard graag verder. We wensen jou veel succes met het verwijderen van het oude gras in je tuin!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter