Gras onderhouden
24/04/2023 - 13:58

Gras onderhouden

De tijd van het jaar is weer aangebroken dat het gras flink begint te groeien! Of je nou een enorm gazon hebt of slechts een paar vierkante meter gras: het is essentieel om deze goed te verzorgen als je wilt dat het er mooi en gezond uitziet. Wij hopen het jou een stukje makkelijker te maken door het delen van praktische tips en trucs voor het grasonderhoud in deze blog. Van het gazon sproeien, maaien, bijzaaien, tot bemesten: alles komt voorbij. Zo verzeker jij je ervan dat je een weelderig, groen gazon creëert waar je trots op mag zijn. 

Hoe moet je gras onderhouden?

Of het nou gaat om siergras, speelgras of zelfs campinggras, elke variant vraagt een bepaald onderhoud. Dit onderhoud is echter wel op te delen in verschillende gradaties. Een siergazon of bijvoorbeeld een golfbaan vergt erg veel onderhoud, terwijl gras voor openbaar groen meer zijn eigen gang kan gaan. Vandaag gaan we in op de reguliere tuin. De tuin met gras waar regelmatig mensen over lopen, waar genoten mag worden van de zon en waar je met een glimlach naar wil kijken. 

Het gazon onderhoud is onder te verdelen in meerdere categorieën. Denk hierbij aan gras maaien, verticuteren, je gazon sproeien, bemesten en je gazon beluchten. Eigenlijk begint het onderhoud van je gras gelijk nadat je klaar bent met je gazon aanleggen. Het is aan te raden om je in deze categorieën te verdiepen, zodat je weet wanneer je het beste een taak uit kunt voeren. Mocht je bijvoorbeeld je gras willen maaien als het erg nat is, dan is het mogelijk dat deze beschadigd raakt. Mocht dit gebeuren, dan moet je ook je gazon herstellen op de juiste manier. Wanneer je de juiste kennis hebt, zal de kans groter zijn om het gras in je tuin de juiste behandeling te bieden. 

Het klinkt als een hele taak, maar we kunnen je geruststellen. De meeste mensen vinden het onderhoud van gras juist een rustgevende bezigheid. Je moet alleen even weten waar je moet beginnen en welke stappen je kunt volgen. Daarom hebben wij een stappenplan gemaakt om je gazon op de beste manier te onderhouden. 

Stappenplan voor gazononderhoud

Met deze stappen kun je je gazon in topconditie houden en ervoor zorgen dat het gazon er het hele jaar door gezond en mooi uitziet. Zorg ervoor dat je regelmatig gras onderhoud pleegt en eventuele problemen snel aanpakt om je gras in topconditie te houden!

Grasmaaien

Maai het gras regelmatig om de groei te bevorderen en het er netjes uit te laten zien. Stel de maaimachine in op de juiste hoogte (afhankelijk van het type gras en de tijd van het jaar) en maai het gras in banen. Zorg ervoor dat je niet te veel van het gras afmaait, omdat dit de wortels kan beschadigen en het gras gevoeliger kan maken voor ziektes. Al onze tips zijn te lezen in onze informatieve blog over grasmaaien

Verticuteren

Verticuteren is eigenlijk niets anders dan het verwijderen van de viltlaag van mos en onkruid dat zich tussen je gras heeft opgehoopt. De viltlaag gaat enorm in de weg zitten waardoor je gras moeite krijgt met de lucht- en watercirculatie. Je gras kan dus pas optimaal groeien wanneer de viltlaag verwijderd wordt. Gebruikt hiervoor een verticuteermachine of een verticuteerhark. Lees onze informatieve blog over verticuteren zodat je met de juiste kennis kunt beginnen aan dit klusje! 

Verwijderen van onkruid

Goed onderhouden gras is vrij van onkruid. Het verwijderen van het onkruid begint bij het herkennen van onkruid. Soms kan onkruid enorm mooie bloemen geven waardoor de definitie van onkruid nogal lastig is. Mocht je twijfelen of iets onkruid is, of juist een gewilde plant, is het aan te raden om te wachten. Des te groter de plant wordt, des te duidelijker je ziet of dit onkruid is of niet. Het is van belang om onkruid uit het gras te verwijderen omdat het dominant kan worden en daarmee de groei van je gras kan beperken. Gebruik hiervoor een onkruidbestrijder of verwijder het onkruid met de hand. 

Gazon bijzaaien

Een goed onderhouden gazon kent geen kale plekken. Mocht je dus last hebben van kale plekken in je gazon, is het zaak om deze bij te zaaien met graszaad. Maak eerst de grond los om vervolgens de kale plekken in te zaaien met het graszaad. Zorg ervoor dat de bodem vochtig genoeg blijft (maar niet te nat) en bescherm je gras eventueel tegen vogels. In de blog: 'Hoe zaai ik mijn gras bij?' benoemen we alle stappen die nodig zijn om het gazon te herstellen.

Gazon sproeien

Om te voorkomen dat je gazon uitdroogt, is het belangrijk om deze regelmatig water te geven. Als je een groot gazon hebt, is het makkelijker om dit te doen met een tuinsproeier. Heb je een klein gazon? Dan volstaat het sproeien met een tuinslang uiteraard ook! Het is voor je gazon het fijnst als deze in de ochtend water krijgt zodat de zon nog niet te hoog staat. Wanneer het te heet is, wordt het water gelijk verdampt en zal het water de wortels dus niet bereiken. Ook kan je gras verbranden als je water geeft op het heetste moment van de dag. Wees dus voorzichtig en gun je gras de tijd om water op te kunnen nemen! 

Gazon bemesten

Bemest het gazon regelmatig om de groei van het gras te bevorderen en het er gezond uit te laten zien. Gebruik hiervoor een meststof die speciaal is samengesteld voor gras en breng deze aan volgens de instructies op de verpakking. Ook heb je verschillende producten die kunnen passen bij je eigen voorkeur, zoals organische meststof of speciaal gazonkalk

Gras onderhouden tips

Alle bovenstaande taken zijn belangrijk om uit te voeren wanneer je je gras in topconditie wil brengen. Wij adviseren je om je in elke categorie te verdiepen zodat je weet wanneer én hoe je elke taak het beste uit kunt voeren. Ook hebben wij wat extra tips om je gras optimaal te kunnen onderhouden: 

Het is handig om de maaihoogte aan te passen op de groeisnelheid van je gras, de tijd van het jaar en de weersomstandigheden. In het voorjaar en de herfst kun je je gras bijvoorbeeld iets korter maaien dan in hartje zomer. Wanneer je je gras te kort maait, kun je de wortels beschadigen. Ga dus niet te enthousiast aan de slag, maar maai met beleid.

1. Check de messenscherpte van je grasmaaier. Botte messen komen niet makkelijk door het gras heen waardoor het gras kan scheuren en beschadigen. Dit kan weer leiden tot bruine plekken in je gras. Scherpe messen zorgen voor mooier gras.


2. Baan de weg vrij voor de grasmaaier. Hark daarom alle bladeren en eventueel ander organisch materiaal uit de weg. Deze kunnen je grasmaaier verstoren waardoor het maaien veel lastiger zal gaan. Soms is slimmer werken beter dan harder werken!

3. Geef je gras ademruimte! Prik wat gaatjes in de bodem waardoor het gras de kans krijgt om goed door te luchten. Deze truc zorgt ervoor dat je gras gezonder zal worden.

4. Dieren zijn ontzettend leuk, maar niet als het op poep en plas aankomt. De uitwerpselen van je huisdier kunnen namelijk voor plekken met geel gras zorgen. Ook kunnen deze uitwerpselen insecten aantrekken en ziektes veroorzaken. Niet erg fijn! Raap daarom gelijk de uitwerpselen van je huisdier op en laat je hond uit op een andere plek dan in je tuin.

 

Door deze tips op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je gazon er het hele jaar door gezond en groen uitziet. Vergeet niet om regelmatig naar de conditie van je gras te kijken. Het klinkt bijzonder, maar gras leeft en zal daarom zelf signalen geven. Ziet je gras er dor uit? Geef het water. Begint het wat te hangen aan de bovenkant? Maai je gras. Zo simpel kan het soms zijn!

Gazononderhoud kalender

Het onderhoud van je gazon kan nogal een tijdrovend klusje zijn, vooral als je niet weet welke klus je het beste op welk moment uit kunt voeren. Om het jou een stukje makkelijker te maken, hebben wij een speciale grasonderhoud kalender gemaakt! In de blog gazononderhoud kalender staat voor elke maand beschreven wat je het beste kunt doen om je gazon in topconditie te brengen of houden. Wanneer je deze kalender bij zal houden, ben je vrijwel verzekerd van de tuin van je dromen!


Wij hopen dat je een stapje dichter bij het realiseren van je droomgazon bent! Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met onze specialisten van Graszaaddirect. Wij zijn blij als we jou (en je gras) een stukje verder mogen helpen.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter