Planten tegen muggen
18/12/2023 - 16:25

Planten tegen muggen

Terwijl je op een warme zomeravond lekker in je tuin zit te genieten, hoor je al snel het hoge gezoem van muggen. Voor je het weet zit je onder de bulten en besluit je daarom maar naar binnen te gaan. Dit is uiteraard niet de ideale situatie voor een lekkere zomeravond! Muggen kunnen flink wat overlast veroorzaken, en daarom vind je steeds meer bestrijding tegen muggen. Maar wist jij al dat je ook planten kunt zaaien die muggenwerende eigenschappen hebben? Deze sterk geurende planten houden muggen op afstand; op een volledig natuurlijke manier. In deze blog ontdek je de top 10 planten die niet alleen muggen op afstand houden, maar ook nog eens een vleugje groene charme toevoegen aan je tuin. 

Welke planten helpen tegen muggen?

Planten hebben van nature eigenschappen ontwikkeld waarmee ze muggen en andere ongewenste insecten op afstand kunnen houden. Dit is nogal een slim afweringsmechanisme! Deze eigenschappen zijn vaak verbonden met de aanwezigheid van aromatische oliën. Er bestaan ook veel planten die oliën als citronella en linalool bevatten, die een sterke geur verspreiden die muggen afstoten. Daarnaast bestaan er ook planten met een muntachtige geur. Munt is zeker niet geliefd bij muggen, gezien ze een natuurlijke afkeer hebben tegen menthol. Daarnaast heb je planten zoals chrysanthemum die natuurlijke pyrethrinen bevatten, die bekend staan om hun effectiviteit tegen verschillende insecten, waaronder muggen. Door deze planten in je omgeving te introduceren, kun je op een natuurlijke en aangename manier muggen op afstand houden en genieten van een mugvrije leefruimte.

De 10 beste planten tegen muggen

Muggen kunnen de zomerse avonden flink verstoren, maar gelukkig biedt Moeder Natuur een natuurlijke oplossing: planten met muggenafwerende eigenschappen. Het bloemenzaad van deze anti muggen planten kun je als losse bloemzaden kopen om vervolgens royaal in je tuin te zaaien. En let op: onderstaande planten zullen muggen afweren, maar je tuin blijft insectenvriendelijk. Een insectenvriendelijke tuin creëren kan door het aantrekken van verschillende belangrijke bestuivers, en daar vallen muggen niet onder. Hieronder staan de top 10 planten die niet alleen je leefruimte opfleuren, maar ook helpen om muggen op een afstand te houden. 

1. Citroenmelisse

Citroenmelisse staat hoog op de lijst vanwege zijn krachtige citroengeur en de aanwezigheid van citronella-achtige oliën. Deze eigenschappen maken de citroenplant om muggen af te weren de ideale optie. Zowel in de tuin als in potten op het balkon biedt citroenmelisse niet alleen een aangename geur maar ook een natuurlijke barrière tegen muggen.

 

2. Citroenbergamot

Citroenbergamot, ook bekend als wilde bergamot, verdient zijn plaats vanwege de citroenachtige geur die muggen kan ontmoedigen. De plant trekt niet alleen bijen en vlinders aan, maar fungeert ook als een natuurlijk afschrikmiddel voor muggen. Het is een prachtige aanvulling op tuinen en borders.

 

3. Lavendel

Lavendel tegen muggen is een zeer goede bestrijdingsmethode! Deze prachtige plant is geliefd om zijn kalmerende geur en bevat verbindingen zoals linalool en linalylacetaat die muggen kunnen afstoten. Deze plant biedt niet alleen een sfeervolle touch aan je buitenruimte, maar dient ook als een natuurlijk middel om muggen op een afstand te houden.

 

4. Kattenkruid

Kattenkruid heeft niet alleen aantrekkingskracht op katten, maar kan ook muggen ontmoedigen met hun unieke geur. Deze makkelijk te kweken plant kan zowel in de tuin als in potten worden gebruikt om een mugvrije zone te creëren.

 

5. Afrikaantje

Afrikaantjes staan bekend om hun krachtige geur en de afschrikkende werking op verschillende insecten, waaronder muggen. Plant Afrikaantjes rondom zitgedeeltes in de tuin om een natuurlijke barrière te creëren tegen ongewenste vliegende bezoekers.

 

6. Rozemarijn

Rozemarijn, met zijn heerlijke kruidige geur, is niet alleen een smaakmaker in de keuken, maar kan ook muggen op afstand houden. Zet rozemarijn in de buurt van buitenzitjes om te genieten van een aangename avond zonder muggenoverlast.

7. Pepermunt

Wil je muggen verjagen buiten? Verdiep je dan eens in de pepermuntplant. Pepermuntplanten, met hun sterke mentholgeur, kunnen namelijk muggen ontmoedigen om jouw tuin te bezoeken. Deze veelzijdige plant gedijt goed in potten en tuinen, en kan worden gebruikt als een effectieve natuurlijke mugwerende toevoeging aan je buitenruimte.

 

8. Goudsbloem

Goudsbloemen staan niet alleen bekend om hun heldere kleuren, maar ook om hun geur, die muggen kan verjagen. Plant goudsbloem in borders of potten rondom zitgedeeltes om een vrolijke en insectenvrije omgeving te creëren.

 

9. Wisselbloem

Wisselbloem, met zijn aantrekkelijke bloemen en aangename geur, kan muggen op afstand houden. Voeg deze plant toe aan je tuin of bloembedden voor zowel visuele pracht als functionele muggenbestrijding.

10. Basilicum

Muggen buiten verjagen is een kwaliteit van basilicum! Basilicum, bekend om zijn heerlijke smaak in gerechten, heeft namelijk een sterke geur die muggen kan afschrikken. Zet basilicumplanten rondom eetgedeeltes in de tuin om een natuurlijke mugvrije zone te creëren.

 

Bloemenmengsels tegen muggen

Er bestaan ook veel verschillende bloemenmengsels met verschillende soorten planten tegen vliegen en muggen. Juist wanneer je meerdere soorten geuren bij elkaar zaait, zullen muggen nog meer afschrikken. Ga daarom voor een combinatie van bovenstaande bloemen en ga op zoek naar citroengeuren, lavendel en muntgeuren. Hieronder staan enkele bloemenmengsels die meerdere bloemen tegen muggen bevatten:

 

 

Muggenwerende planten kopen

Antimuggen planten zijn ideaal om in je tuin te hebben in de zomermaanden. Wij mensen kunnen de sterk geurende planten vaak juist wel waarderen, terwijl de bloedzuigende gevleugelden dit juist op afstand houden. Dan mogen we toch wel spreken van een echte win-winsituatie! Je mag altijd contact opnemen met de klantenservice van Graszaaddirect op het moment dat je nog vragen hebt. Wij hopen jou te kunnen helpen, zodat jij deze zomer volop kunt genieten van je eigen tuin!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter