Komkommerkruid - Borago officinalis - Bernagie
Komkommerkruid, ook wel Bernagie of Borago officinalis genoemd, is een echte eyecatcher voor je tuin. Deze vrolijke plant met zijn stervormige bloemen in levendige blauwtinten en paarse accenten trekt gegarandeerd de aandacht! Wist je dat de naam ‘Borago’ afkomstig is uit het Arabisch en ‘ruwharig’ betekent? Dit verwijst naar de harige stelen en bladeren van de plant. Met een hoogte van 45 tot 90 centimeter en zijn kleurrijke bloemen is komkommerkruid een absolute aanwinst voor elke tuin. Er valt veel te vertellen over komkommerkruid, dus laten we dieper ingaan op dit boeiende plantje.
Inhoudsopgave
- Wat is komkommerkruid?
- Is komkommerkruid giftig?
- Toepassingen van komkommerkruid
- Wanneer komkommerkruid zaaien?
- Komkommerkruid kopen bij Graszaaddirect
Wat is komkommerkruid?
Komkommerkruid (Borago officinalis) is een eenjarige plant die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Nou ja, eenjarig.. komkommerkruid groeit gemakkelijk en kan zichzelf snel opnieuw uitzaaien, wat betekent dat je er meer dan een jaar plezier van kunt hebben! Het kruid staat bekend om zijn opvallende blauwe bloemen en harige bladeren.
Ook is de komkommerkruid plant niet alleen een lust voor het oog, maar ook een favoriete ontmoetingsplek voor nuttige insecten zoals bijen. Het is een geweldige toevoeging aan een ecologische of duurzame tuin. Geen wonder dat je komkommerkruid ook vaak tegenkomt in bijenmengsels!
Is komkommerkruid giftig?
Ja en nee. Komkommerkruid is eetbaar, tenminste, de bladeren en bloemen. Deze hebben een frisse, komkommerachtige smaak. De naam komt dan ook niet uit de lucht vallen! Echter bevatten de plantdelen van komkommerkruid wel kleine hoeveelheden pyrrolizidine-alkaloïden (PA's). Dit zijn stoffen die in grote hoeveelheden giftig kunnen zijn voor de lever. Dus je kunt zeker komkommerkruid eten, maar doe het met mate, vooral als je het rauw eet. Kook je je komkommerkruid? Dan neemt het risico af. Het is goed om altijd bewust te zijn van wat je eet en hoe je dit doet. Weet je iets niet zeker? Eet het dan niet. Better safe than sorry!
Desondanks kan komkommerkruid een leuke toevoeging zijn in de keuken als je weet hoe je het op een veilige manier gebruikt. We zullen hier later verder op ingaan.
Toepassingen van komkommerkruid
Bernagie wordt al eeuwenlang gewaardeerd vanwege de verschillende toepassingen waarvoor je deze veelzijdige plant kunt gebruiken. Naast het feit dat bernagie eetbaar is, wordt komkommerkruid ook medicinaal gebruikt, houdt komkommerkruid slakken op afstand en biedt het een paradijs voor nuttige insecten.
Komkommerkruid is geliefd bij bijen en andere insecten
Komkommerkruid in de keuken
Als je weet wat je doet, kun je komkommerkruid zeker in de keuken gebruiken! Je vindt de betoverende blaadjes niet alleen als decoratie in desserts en zomerse drankjes, maar ook als smaakmaker. Zo kun je de smaak gebruiken in koude gerechten als gazpacho en salades. Met zowel de smaak als de decoratieve toevoeging, ben je altijd verzekerd van een culinaire verrassing voor je gasten!
Je bord wordt gelijk opgefleurd door de paarsblauwe bloemblaadjes van het komkommerkruid.
Komkommerkruid in de Geneeskunde
Wist je dat bernagie al eeuwenlang wordt gebruikt in alternatieve geneeswijzen, zoals kruidengeneeskunde? De plant zou ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kan helpen bij het verminderen van stress en het behandelen van huidproblemen zoals eczeem en acne. Dit komt vooral door de aanwezige werkzame stoffen, zoals flavonoïden en gamma-linoleenzuur in de zaadolie.
Er is echter ook een interessante historische kant aan deze paarse beauty. Vroeger kregen krijgers bernagie om moed en kracht te verkrijgen!
Hoewel komkommerkruid niet officieel als medicijn wordt erkend, geloven veel mensen in de heilzame werking ervan. Het is belangrijk te benadrukken dat de medische voordelen vaak niet door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek zijn bevestigd. Het gebruik van kruiden voor gezondheidsdoelen moet daarom idealiter worden besproken met een deskundige.
Komkommerkruid tegen slakken
Komkommerkruid vormt een natuurlijk barrière tegen slakken in je tuin! De harige bladeren en stelen maken het namelijk nogal ongemakkelijk voor de slakken om deze op te eten. Daarom is bernagie een perfecte plant om te plaatsen naar planten, zoals sla en kool, die juist wél geliefd worden door de veelvraten. Zo houd je je tuin of moestuin op een natuurlijke manier in balans, zonder dat je hoeft te grijpen naar bestrijdingsmiddelen. Je kunt dus slakken op een natuurlijke manier bestrijden met komkommerkruid.
De harige bladeren en stelen van deze paarse eyecatcher houden slakken op afstand.
Komkommerkruid zaaien
Zaai de zaden van komkommerkruid direct in de volle grond vanaf april. Wil je liever binnen beginnen met zaaien? Dan kan dit al vanaf maart. Kies buiten altijd een zonnig plekje uit met een goed doorlatende bodem. Zaai vervolgens de zaadjes licht uit en bedek deze met een dun laagje aarde. Houd de grond vochtig, maar niet te nat, en wacht tot de zaailingen uitkomen! De eerste plantjes zullen al binnen enkele weken zichtbaar zijn.
Wanneer komkommerkruid zaaien?
Als je buiten wilt zaaien, is het voorjaar de ideale periode, vooral rond april, wanneer de kans op vorst voorbij is. Ga je binnen zaaien? Dan kun je al in maart beginnen om een voorsprong te creëren.
Komkommerkruid zaden kopen bij Graszaaddirect
Ga je zelf aan de slag? That’s the spirit! Komkommerkruid kopen doe je makkelijk, eenvoudig en snel bij Graszaaddirect. We hebben een ruim assortiment met verschillende kwalitatieve zaden, waaronder natuurlijk komkommerkruid. Heb je nog vragen? Ons team staat altijd klaar om je te helpen. Succes met zaaien en geniet van het kweken van dit veelzijdige plantje!