Komkommerkruid - Borago officinalis - Bernagie
14/07/2022 - 13:34

Komkommerkruid - Borago officinalis - Bernagie

Hier lees je alles wat je moet weten over de Bernagie. Komkommerkruid is een eetbare plant met bloemen in verschillende blauw/paars tinten.

Inhoudsopgave

Wat is komkommerkruid?

Komkommerkruid of Bernagie is de Nederlandse naam van de Borago officinalis. Dit eenjarige plantje heeft makkelijk herkenbare bloemen. Deze bloemen zijn vaak blauw tot paarsblauw van kleur. Borago komt uit het oud-Arabisch en betekent ruwharig. Deze naam heeft de Bernagie te danken aan de ruwharige steel, bloemknoppen en bladeren. Kommerkruid wordt vaak tussen de 45 en 90 centimeter hoog waardoor het een aanwinst is voor veel middelhoog begroeide borders. Het is ook een uitstekende bijenbloem dankzij het nectar en stuifmeel waar deze nuttige beestjes dol op zijn. Vandaar dat deze ook te vinden is als losse bloemzaden of in bloemenmengsels zoals bijvoorbeeld een brandenburger bijenmengsel.

Kommerkruid is geliefd bij bijen.

Komkommerkruid is geliefd bij bijen

Waar zaai ik komkommerkruid?

Komkommerkruid komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Maar dit plantje is niet alleen voor de mediterrane tuin bedoeld. Het staat prachtig in elk type tuin. Dit plantje komt zelfs inheems voor tegenwoordig. Komkommerkruid is helemaal ingeburgerd in veel Europese landen. Van nature is het namelijk een pioniersplantje. Het groeit dan op het liefst op vochtige en zeer voedingsrijke bodems. Hierdoor is het ook een zeer gemakkelijke plant om te zaaien. Zelfs wanneer je geen groene vingers hebt, ben je vrijwel van succes verzekerd. Het enige dat jij hoeft te doen is het water geven een zorgen voor een leuk plekje in de zon. Verwilderd komt ze voor rondom akkers, ruigten, bermen en zelfs in tuinen. Ondanks dat het een eenjarige plant is komt het vaak het jaar erna weer terug. Dit komt doordat het plantje zichzelf makkelijk uitzaait op dezelfde plek.

Wanneer zaai ik komkommerkruid?

Weten waar je de borago officinalis zaait is slechts de helft van de voorbereiding. Het is ook handig om te weten wanneer je de zaden gaat zaaien. De zaden kan je het beste zaaien tussen maart en juni. Maar je kan al vroeg in maart en tot laat in juni de zaden zaaien. Deze zaai je op een goed omgespitte bodem. Hiervoor maak je kuiltjes van 3 centimeter diep op ongeveer 30 centimeter afstand van elkaar. In elk kuiltje kan je vervolgens 3 zaadjes planten. Deze bedek je vervolgens weer lichtjes. Zo maak je nette rijen met deze prachtige planten. Heb je liever een natuurlijkere en wat ruigere uitstraling? Geen zorgen, de zaden kan je dan gerust met de losse pols strooien over de omgespitte bodem. Deze kan je dan lichtjes aanduwen en eventueel wat extra water geven. Deze bloeit dan vanaf mei of juni tot aan de herfst.

Komkommerkruid bloemkop van dichtbij

Komkommerkruid bloemkop van dichtbij

Is komkommerkruid eetbaar?

De naam komkommerkruid heeft dit plantje niet zonder reden. Het is namelijk een eetbare plant. "Groeien er dan komkommers aan?" Nee er groeien geen komkommers aan, maar het plantje smaakt wel naar komkommers. Het hele plantje is eetbaar en smaakt van wortel tot bloem naar komkommer.

Kommerkruid in de keuken

Komkommerkruid heeft dus een lekkere frisse smaak. In het Middellandse Zeegebied wordt deze dan ook zeker gewaardeerd als een belangrijk onderdeel van salades en zomerse gerechten. Je kan zelfs groenten als sla en spinazie een keer vervangen met de bladeren van dit veelzijdige plantje. Deze was je eerst en verwerk je ongekookt door allerlei gerechten. Wanneer je de bladeren kookt verliezen deze hun smaak en textuur. Ook kan je de bloemen gebruiken als kleurstof voor etenswaren. Deze worden dan ook vaak gebruikt als garnering bij drankjes zoals jenever en cocktails of om deze blauw te kleuren. Ook azijn wordt vaak blauw gekleurd met de bloemen van de Bernagie. In India maken ze ook siroop van deze bloemen en wordt daar als zomerse verfrissing aangeboden.

Borago officinalis - Komkommerkruid - Bernagie

Borago officinalis - Komkommerkruid - Bernagie

Wist je dat?

Komkommerkruid wordt regelmatig in zowel reguliere als homeopathische geneeskunde gebruikt. Al sinds de oudheid wordt het plantje gebruikt voor zijn opbeurende werking. Deze plant heeft dan ook een rijke geschiedenis en wordt dan ook vaak genoemd in poëzie uit de oudheid. Zo schreef de Romeinse Plinius 'Ego Borago Gaudia Semper Ago'. Dit citaat vertaald naar 'Ik, Borago, breng altijd blijdschap'. Dit prachtige, uit het Middellandse Zeegebied afkomstige, plantje staat dus synoniem aan blijheid. 

Naast blijdschap biedt een mengsel van Bernagie en honing ook ideale verlichting bij verkoudheid en hoesten. Het bevat een hoog gehalte vitamine C, zink, magnesium, vitamine B6 en biotine (B8). De zaden bevatten vooral veel proteïnen en een olie die rijk is aan gammalinoleenzuur (GLA). En als een van de grootste bronnen van GLA wordt deze ook vaak verwerkt in voedingssupplementen.

Komkommerkruid in de geneeskunde

Aftreksels van de plant worden veel gebruikt voor verschillende doeleinden. In de geneeskunde worden de stoffen uit de zaden en plant ingezet bij onder andere prikkelbaredarmsyndroom, onregelmatige menstruatie en voor de preventie van hart- en vaatziekten. Ook worden aftreksels van de plant, in zowel de traditionele als homeopathische geneeskunde, ingezet om diurese en zweten te stimuleren. Ook was het een traditioneel middeltje ter verlichting van reuma, verkoudheid en (acute) bronchitis.

Bloemenkoppen van de Borago officinalis

Bloemenkoppen van de Borago officinalis

Komkommerkruid zaden kopen bij Graszaaddirect

Op de webshop van Graszaaddirect kan je komkommerkruid kopen als enkelvoudige losse bloemzaden of in een van de bloemenmengsels. Naast siertuinen en bijentuinen, akkerranden of bermen zijn deze bloemen uitstekend geschikt om te zaaien in een eetbare tuin. De planten leveren prachtige bloemen op die ook erg lekker smaken in allerlei gerechten. 

Wil je direct komkommerkruid bestellen? Dan kan je hieronder direct naar de pagina van de bloemzaden.