Vingerhoedskruid - Digitalis Purpurea
03/08/2022 - 09:20

Vingerhoedskruid - Digitalis Purpurea

Vingerhoedskruid, ook wel bekend als heksenkruid, zijn prachtige planten. De plant maakt maar liefst 90 bloemen per steel in prachtige kleuren. We vertellen je graag meer over deze interessante plant en  hoe je deze het beste kan kweken en verzorgen.

Inhoudsopgave

Wat is vingerhoedskruid?

Vingerhoedskruiden zijn sprookjesachtige twee- of meerjarige planten met 90 bloemen per steel en soms zelfs meer. De bladeren van de bloemen zijn met elkaar samengesmolten om zo een vingerhoedje te vormen. De plant groeit tussen de 30 en 200 centimeter hoog. Hierdoor zijn ze een echte eyecatchers in elke tuin. Ze komen voor in een aantal prachtige magenta, roze en wit tinten. In Nederland en België komen ze inheems voor. Hier zijn ze dan ook onweerstaanbaar voor de akkerhommel. Deze heeft een voorkeur voor deze prachtige unieke bloemen.

De absolute favoriet van de Akkerhommel

In volgroeide planten kan je soms gaatjes vinden in de kelkbladeren. Dit is een teken dat de akkerhommel de bloem heeft bezocht. Ze zijn er zo gek op dat ze er dwars door heen bijten omdat ze niet snel genoeg de kelk in kunnen klimmen. Naast akkerhommels komen er ook genoeg andere nuttige insecten op af. Bijen en vlinders zijn net zo gek op deze bloemen, alleen zullen zij wel gewoon netjes de kelk in klimmen om te genieten van het heerlijke stuifmeel en nectar dat deze plant aanbiedt.

Vingerhoedskruid - Een favoriet van nuttige insecten

Vingerhoedskruid - Een favoriet van nuttige insecten

Waar en wanneer zaai ik vingerhoedskruid?

Deze unieke plant heeft een aantal aparte wensen als het gaat om de plek waarop deze wil groeien. Het is namelijk een plant die van schaduw houdt. Wil je deze toch op een zonnig plekje? Dat is ook geen enkel probleem voor deze plant. Ook doet deze het prima op een licht vochtige tot droge bodems zolang deze wel humusrijk zijn. De plant komt dan ook van nature voor op open plekken in loofbossen. In Nederland, België en Engeland zie je wel eens verwilderd langs bosranden, spoorwegen, plantsoenen en tussen straattegels.

De losse zaden zijn te zaaien in het voorjaar. Dit kan al vanaf het begin van april tot en met juni. Vingerhoedskruid is vaak tweejarig. Dat betekent dat deze het eerste jaar alleen het groene blad aan maakt. De lente erna zal deze rijkelijk bloeien. Dit doet de plant van mei helemaal tot aan oktober, zolang deze goed is verzorgd. De plant is goed winterhard en blijft zijn groene kleur behouden tot temperaturen van -25 graden Celsius. Het is dus geen enkel probleem voor deze plant om de winter goed door te komen.

Hoe zaai ik vingerhoedskruid?

Vingerhoedskruid zaden zaaien is helemaal niet lastig. De plant heeft enorm lichte bloemzaden. Het enige dat je hoeft te doen is het omspitten van de bodem waarop je de vingerhoedskruid wil laten groeien. De zaden kan je dan losjes of gelijkmatig verdelen. Veel van de zaden zullen ontkiemen. Groeien de zaailingen dan te dicht op elkaar? Dan kan je ze gerust verpoten of een beetje verder van elkaar spreiden. Nadat de plant opgekomen is, kan deze zichzelf verder verspreiden. De plant kan hierdoor woekeren, maar laat zich gelukkig ook gemakkelijk weghalen indien deze op een ongewenste plek terecht komt.

Vingerhoedskruid - Gemengde kleuren

Vingerhoedskruid - Gemengde kleuren

Hoe verzorg ik vingerhoedskruid?

Zoals eerdergenoemd kan deze plant enorm lang bloeien. Niet alleen de bloei is afhankelijk van de verzorging, ook de groeihoogte is ervan afhankelijk. Wanneer je een lage steel van de vingerhoedskruid wilt kan je de plant in het tweede jaar, voordat deze stengels aanmaakt, verpoten. Hierdoor maakt deze wat lagere stengels aan. Wanneer je dit in het eerste jaar al doet, wordt deze wat langer. Voor de langste bloemen kan je deze het beste direct op de plek van bestemming zaaien. Zodra die eenmaal staat zal die zelf zijn best doen om daar te blijven staan.

De bloei is afhankelijk van het afknippen van uitgebloeide stengels. Wanneer je deze na het bloeien afknipt, zal deze opnieuw een stengel aanmaken. Deze wordt wel iets korter, maar bloeit wel net zo mooi. We raden aan om hiervoor tuinhandschoenen te gebruiken. Je kan daarentegen ook wachten en de bloem zaden laten rijpen in de zaaddozen. Wanneer je deze kan horen rammelen in de zaaddozen zijn deze rijp. Je kan dan de stengel afknippen om de zaden te oogsten of deze zichzelf laten uitzaaien.

Vingerhoedskruid kopen bij Graszaaddirect

Zaden van de unieke vingerhoedskruid bestel je voordelig online bij Graszaaddirect. Wij hebben een groot aanbod aan bloemenzaad waar deze bijzondere plant ook onderdeel van uitmaakt. Deze prachtige bloemen kunnen gezaaid worden in allerlei tuinen. Deze betrouwbare plant vormt prachtige tros met sprookjesachtige magenta, paars, roze en wit tinten. We hebben een aantal producten op een rijtje gezet waarin deze sierlijke bloemen te vinden zijn. Bekijk naast de uitgelichte zaden ook ons brede assortiment aan bloemenmengsels.

Weetjes over vingerhoedskruid

De naam van het vingerhoedskruid is direct af te leiden van de botanische naam. Deze naam in het Latijn is in 1542 gegeven door de Duitse botanicus Leonhard Fuchs. Hij noemde de plant Digitalis purpurea. Digitalis is daarbij afgeleid van 'digitus' (vinger) of 'digitale' (vingerhoed). Een letterlijke vertaling van de soortnaam is dan ook paars vingerhoedje. De plant is hiernaar vernoemd omdat de bloemen zoveel op vingerhoedjes lijken.

Sprookjes over vingerhoedskruid

Een andere naam van het vingerhoedskruid is 'heksenkruid'. Heksenkruid staat bekend omdat het een van de ingrediënten voor heksenzalf zou zijn. Sjamanen maakten dit zalfje om in een hallucinerende trance te raken. Maar niet zonder risico's. Het zalfje bevat enorm veel giftige planten. Daarom konden alleen "heksen" het zalfje maken en gebruiken.  

Vingerhoedskruid - Sprookjesachtig mooi

Vingerhoedskruid - Sprookjesachtig mooi

Ook de normale naam van vingerhoedskruid heeft een eigen sprookje. Het gaat hierbij dan om de Engelse naam van plant. In Engelstalige landen wordt de plant "foxgloves" genoemd. Veel mensen hebben hierbij een sprookje geleerd dat vertelde dat de plant vermoeide elfjes waren. Deze zouden de bloemen magische krachten geven zodat dieren ze als schoentjes konden dragen. Vossen zouden de bloemen dan ook dragen als handschoentjes. Door het dragen ervan konden vossen geluidloos met elkaar communiceren. Het echte verhaal achter deze leuke sprookjes is iets minder fantasievol. Het "fox-" gedeelte is slechts een vertaling van de achternaam van Leonhard Fuchs. Fuchs vertaald namelijk naar het Engelse fox. Het "-gloves" gedeelte komt ook van de botanicus die de botanische naam zo vertaalde. Het sprookje over vosjes met handschoentjes is dan toch net iets leuker.