Westerwolds raaigras (Lolium multiflorum)
25/08/2022 - 09:27

Westerwolds raaigras (Lolium multiflorum)

Westerwolds raaigras is een Italiaans raaigras dat is geselecteerd op specifieke eigenschappen. Het is sinds de 19e eeuw een veel gebruikte grassoort en is vanuit het noorden verspreid naar andere delen van het land.

Inhoudsopgave

Wat is Westerwolds raaigras?

Dit raaigras is afkomstig uit de Provincie Groningen. Met name in plaatsen Blijham, Westerwolde en Oude-Pekela werd dit gras gebruikt. Eigenlijk is Westerwolds raaigras slechts een éénjarige variant van het Italiaans raaigras. Het Westerwolds raaigras wordt zo genoemd omdat er met name in Westerwolde geselecteerd werd op deze éénjarige soort. Winschoter tuinders zouden destijds vervolgens de zaden kopen van de boeren uit Westerwolde en Blijham en deze door distribueren onder de naam Westerwolds raaigras.

Hoe herken je Westerwolds raaigras?

Dit gras is lastig te onderscheiden van Italiaans raaigras. Toch kan je het herkennen aan de rechtopstaande gladde stengels en de bladeren die in de schede opgerold zijn. Ook zijn de bladeren licht ruw aan de bovenkant. In tegenstelling tot normaal Italiaans raaigras is dit gras éénjarig. Dat betekent dat het gras maar één keer bloeit en daarna afsterft. Dit zorgt dat het ideaal is voor andere toepassingen dan reguliere raaigrassen. Ook zit er een verschil in de rassen van dit gras. Tetraploïde rassen hebben vaak een iets breder en donkergroener blad dan diploïde rassen.

Westerwolds raaigras - Hoe herken je Westerwolds raaigras?

Westerwolds raaigras - Hoe herken je Westerwolds raaigras?

Waarom kiezen voor Westerwolds raaigras?

Westerwolds raaigras heeft alle voordelen van het typische raaigras, maar groeit slechts één jaar. Hierdoor is het ontzettend goed te gebruiken om percelen te beschermen tegen onkruid. Net als Engels raaigras en Italiaans raaigras ontkiemd het ontzettend snel. Ook de groeisnelheid is enorm hoog. Het grootste voordeel zal je vinden in de wortels. Dit gras heeft namelijk een ontzettend uitgebreid wortelstelsel. Hierdoor verbeterd het gras de bodemstructuur en legt het ook nutriënten vast. Dit is natuurlijk ontzettend gunstig voor een volggewas of grasmengsel. Een verbeterde bodemstructuur geeft ook minder kans aan onkruid en verslemping. En de vastgelegde nutriënten zorgen ervoor dat er minder meststoffen nodig zijn voor het volggewas. Deze eigenschappen maken het een uitstekende groenbemester voor zowel professionele akkers als voor in volkstuinen.

Ook is dit raaigras zeer geschikt voor voederwinning en weidegras. De groeisnelheid is hoog waardoor het ook een hoge droge stof opbrengst heeft. De droge stof productie kan oplopen tot zo’n 4000 kg per hectare. Dit gras zorgt daarbij voor een smakelijke en gezonde traktatie voor het vee.

De voor- en nadelen van Westerwolds raaigras op een rijtje

Hieronder hebben we alle voor- en nadelen van Westerwolds raaigras op een rijtje gezet. Zo kan jij de meest geïnformeerde graskeuze maken.

Voordelen

 • Razendsnelle kieming
 • Onderdrukt onkruid en voorkomt verslemping
 • Ideaal als éénjarige groenbemester of toevoeging aan gras voor beweiding
 • Matig droogteresistent
 • Uitheems, maar volledig ingeburgerd en in Nederland geselecteerd op eigenschappen
 • Hoge voederwaarde
 • Sterke reactie op bemesting
 • Geschikt voor intensieve beweiding
 • Prima opbrengst
 • Kan tot de eerste helft van augustus worden gezaaid

Nadelen

 • Heeft veel zonlicht nodig
 • Hoge onderhoudsbehoefte
 • Dient elk jaar opnieuw ingezaaid i.p.v. reguliere doorzaai
 • Eénjarige grassoort, minder geschikt voor gazons

Westerwolds raaigras kopen bij graszaaddirect

Gras heeft een prominente plek in tuinen, weides en nog veel meer plekken. Een mooi grasveld geeft een mooier beeld van de gehele tuin. Graszaaddirect beschikt over een groot online aanbod aan verschillende soorten graszaden voor allerlei soorten toepassingen. Van speelgras tot siergras en van weiland tot sportveld. Onze graszaden zijn verkrijgbaar in klein- en grootverpakkingen. Wij verkopen de beste merken voor een gunstige prijs. Westerwolds raaigras mag daar dan ook niet aan ontbreken. Het Engels raaigras is los verkrijgbaar of bekijk onze uitgebreide assortiment aan graszaden waar deze smakelijke groenbemester in verwerkt is.