Emelten in het gazon bestrijden
31/07/2023 - 09:25

Emelten in het gazon bestrijden

Wanneer je trots bent op je gazon, zie je liever niet dat emelten hier hun thuis van gaan maken. Emelten staan erom bekend flink wat schade te kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te herkennen. Wij helpen jou met dit artikel graag met adviezen, tips en trucs zodat jij alles weet over deze wormachtige plaagdieren! 

Wat zijn emelten?

Engerlingen zijn de larven van langpootmuggen. Langpootmuggen lijken op de grote versie van ‘normale’ muggen, maar zijn wel degelijk anders doordat ze geen bloed zuigen. In plaats van bloed, richten zij zich liever op nectar. De levensduur is daardoor korter, maar wij hebben er minder last van. Tenminste, van de muggen zelf. Emelten kunnen daarentegen wel heel veel last veroorzaken.

Emelten zijn plaaginsecten die schade veroorzaken aan gazons en tuinen. Deze wormachtige, zachte larven zijn wit en bevatten geen duidelijke kop of poten. Hun leefomgeving is vochtig, zoals gazons met veel organisch materiaal in de bodem. Ze knagen vooral aan de wortels van je gras of andere planten, wat zal resulteren in verzwakte wortels die uiteindelijk af kunnen sterven.

Emelten herkennen

Het uiterlijk van een emelt

Hoe herken je emelten in je gazon?

Deze plaaginsecten zijn qua uiterlijk redelijk makkelijk te detecteren. Wanneer je denkt een emelt te zien, is het handig om dit lijstje af te checken:

  • Een wormachtig uiterlijk
  • De kleur van hun lichaam is grijs
  • De vorm van hun lichaam is cilindrisch
  • De textuur van hun lichaam is zacht
  • Emelten bevatten geen pootjes
  • De kop van de emelt is niet duidelijk te onderscheiden
  • Hun lichaam is langer dan die van een engerling
  • Over het algemeen zijn ze enkele centimeters lang

Emelten zijn niet altijd makkelijk te herkennen in je gazon. Dit komt doordat ze vanwege hun levensstijl meestal ondergronds zitten. Net onder het oppervlak van de bodem van je tuin zullen ze zich voeden en verplaatsen, terwijl ze rustig doorgroeien en zich ontwikkelen tot een ware langpootmug. Maar hoe herken je dan een emelt in het gras? Hier hebben we wel een trucje voor. 

Ga ‘s nachts met een zaklamp over je gazon schijnen. ‘s Nachts is de kans groter dat de emelt zich laat zien. Ook kun je een stukje grasmat optillen om te kijken wat zich schuilhoudt in de bodem. Verder kun je emelten herkennen aan het spoor van vernieling dat ze soms met zich meebrengen. Hier zullen wij straks uitgebreider op ingaan. 

De verschillen tussen emelten en engerlingen

Emelten worden vaak vergeleken met engerlingen, en dit is niet zonder reden. Zowel emelten als engerlingen zijn larven. Waar de emelt de larve is van de langpootmug, zijn engerlingen larven van verschillende soorten kevers. Emelten komen vaker voor in zandgronden en hebben een heel ander uiterlijk dan de engerling. De engerling kenmerkt zich vooral door zijn roodbruine kop, witte (of crèmekleurige) lichaam en hun drietal aan pootjes. Engerlingen bestrijden doe je dan ook op een andere manier dan het bestrijden van emelten. 

Verschil tussen engerlingen en emelten

De verschillen tussen engerlingen en emelten

Waarom zijn emelten schadelijk voor je gazon?

Emelten voeden zich met de wortels van jouw gazon. Om grote, sterke langpootmuggen te worden, is organisch materiaal erg wenselijk voor de emelt. Daarom zal deze zich al snel vergrijpen aan de wortels van je gras. Het gras zal hierdoor verzwakken, gezien de wortels geen of minder voedingsstoffen en water meer op kunnen nemen. Uiteindelijk wordt dit zichtbaar door gele, verzwakte, verdorde plekken in je gazon. De grootte kan enorm variëren, afhankelijk van de grootte van de emeltenplaag. 

Verzwakt gras staat erom bekend een stuk makkelijker los te komen. Bij betreding zal dus ook te merken zijn dat het gras makkelijk loskomt en daardoor ongelijk of oneffen wordt. Ook kunnen hele populaties emelten volledige graszoden kapot knagen, waardoor er grote, kale en lelijke plekken in je gazon te zien zullen zijn.

De schade van emelten is het meest duidelijk in het voor-en-najaar. In deze periodes zijn emelten het meest actief. Het zijn namelijk slimme beestjes! In de zomer trekken ze dieper de bodem in zodat ze dichter bij het vocht zitten. Schade wordt hiermee dus in de zomer beperkt. 

Wanneer emelten vrij spel hebben kan de populatie flink groeien. Des te groter de plaag, des te groter de schade. De schade kan aanzienlijk oplopen en het herstel kan langdurig zijn en duur uitvallen. Daarom is het belangrijk om emelten te voorkomen of op tijd op te sporen. 

Hoe kun je emelten bestrijden?

De bestrijding van emelten kan op verschillende effectieve manieren. Met het bestrijden van plagen in je tuin raden wij aan om te beginnen met natuurlijke methodes. Mocht dat niet effectief genoeg zijn, kun je altijd nog overstappen op het zwaardere geschut. Je kunt emelten bestrijden met aaltjes, met natuurlijke bestrijdingsmiddelen en met chemische bestrijdingsmiddelen. 

Aaltjes gebruiken tegen emelten

Wij raden het altijd aan om aaltjes te gebruiken bij plaaginsecten. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van plaaginsecten, waaronder engerlingen en emelten. Aaltjes zijn enorm kleine wormpjes die de larven van insecten zoals de langpootmug en meikever binnendringen. Voor een oppervlakte van 10 vierkante meter, heb je zo’n 5 miljoen (!) aaltjes nodig.

Aaltjes zullen zich nestelen in het lichaam van plaaginsecten en een bacterie achterlaten. Hierdoor zullen deze larven uitsterven. In datzelfde lichaam zullen de aaltjes zich vermenigvuldigen en op zoek gaan naar de volgende larve. Dit doen ze tot elke plaaginsect in jouw gazon is uitgestorven. Zolang er nog een emelt in je bodem te vinden is, zal het aaltjesleger deze opsporen! Wanneer je gazon emeltvrij is, zullen ook de aaltjes sterven. Hun taak is immers voltooid. 

werking aaltjes tegen emelten

De werking van aaltjes op emelten

Andere natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen emelten

Mocht je niet met aaltjes tegen emelten aan de slag willen, dan heb je uiteraard ook andere natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen emelten. Zo zou je ook aan de slag kunnen met het vergroten van de biodiversiteit in je tuin. Wij vinden het namelijk lastig om emelten te spotten, maar wat dacht je van vogels? Of egels? Deze spotten emelten in je gazon binnen no time! Dus vind jij het leuk om vogels aan te trekken in je tuin, dan zal je gelijk een natuurlijk bestrijdingsmiddel rijker zijn. 

Chemische bestrijdingsmiddelen tegen emelten

Het is belangrijk om eventuele chemische bestrijdingsmethoden tegen emelten op de juiste manier te gebruiken. Lees altijd goed de instructies door in de omschrijving of op de verpakking van het product. Wanneer je te veel van het chemische middel gebruikt, des te groter de kans op schade voor het milieu, insecten, dieren en andere organismen. Wij raden dan ook aan om eerst een natuurlijke bestrijdingsmethode tegen emelten te overwegen. 

Wanneer moet je emelten bestrijden?

Het is handig om er vroeg bij te zijn. Bestrijd emelten dus wanneer ze nog in hun jonge stadia zijn. Dit is in het vroege voorjaar, wanneer de emelten net uit de eitjes zijn geboren. Ze zijn nu erg actief en voeden zich gretig met graswortels. Een ander moment om emelten te bestrijden, is in de late zomer. Rond deze periode worden emelten actief, gezien de leefomstandigheden weer een stuk beter worden. Ze kruipen weer meer naar de oppervlakte en zullen zich dan ook voeden met jouw graswortels. Inspecteer daarom vooral eind augustus en september je gazon op emelten, gezien ze zich nu vaker laten zien. 

Hoe voorkom je schade door emelten?

Helaas kun je er nooit helemaal zeker van zijn dat je emelten voorkomt. Wel is het mogelijk om de kans zo klein mogelijk te maken. Door je te houden aan onderstaande voorzorgsmaatregelen, verklein je de kans op een eventuele kennismaking met de grijze plaaginsecten: 

  • Grasonderhoud

Wanneer je regelmatig je gras maait, je gazon sproeit en je tuin bemest, zal het gras sterk en gezond zijn. Door een gezond tuinonderhoud is het een stuk beter bestand tegen schade van emelten. 

  • Beluchten of verticuteren

Bevorder je lucht- en watercirculatie door je tuin af en toe te beluchten. Je wortelgroei wordt hierdoor bevorderd en je gazon zal niet te vochtig zijn. Hierdoor is de leefomgeving niet meer ideaal voor emelten. 

  • Voorkom overbewatering

Een te vochtige bodem zal emelten aantrekken. Hou je dan ook aan een bepaald waterschema voor je bodem. 

  • Trek natuurlijke vijanden aan 

Zoals we al eerder aangaven, worden emelten snel gespot door vogels, egels en loopkevers. Minder last van emelten terwijl je wel de biodiversiteit vergroot! 

  • Preventief behandelen

Je kunt ook preventief aan de slag gaan met aaltjes, vooral wanneer je weet dat je gazon een ideale leefsituatie biedt aan emelten  

Tot slot

Natuurlijk is het enorm vervelend als je ziet dat je geliefde gazon aangevreten wordt door plaaginsecten. Daarom is het van belang om emelten zo snel mogelijk op te sporen en te bestrijden. Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen, dus ga vooral aan de slag met het optimaliseren van jouw tuinonderhoud! Wij hopen dat jij de juiste handvatten hebt gekregen zodat jouw gazon geen slachtoffer wordt van de emelt. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van de specialisten van Graszaaddirect. Zij helpen jou graag verder. 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter