Emelten in het gazon bestrijden
31/07/2023 - 09:25

Emelten in het gazon bestrijden

Wanneer je trots bent op je gazon, zie je liever niet dat emelten zich hierin gaan nestelen. Emelten staan er namelijk om bekend flink wat schade te kunnen aanrichten. Daarom is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te herkennen. Wij helpen jou met dit artikel graag met adviezen, tips en trucs tegen emelten.

Wat zijn emelten?

Emelten zijn de larven van langpootmuggen die bekend zijn onder de naam ‘Tipula’. Deze larven eten voornamelijk gras en komen vaak voor in vochtige omgevingen, zoals hoog gras, gazons, sportvelden en zelfs moestuinen. De larven zijn grijsbruin tot grijszwart, tussen de vier en zes centimeter lang, en hebben een leerachtige huid. Ze zijn vooral 's nachts actief en kunnen zowel boven als onder de grond schade aanrichten door gras en wortels te consumeren. Het is belangrijk om hun aanwezigheid op tijd te herkennen en maatregelen te nemen om schade aan het gazon te voorkomen.

Emelten of engerlingen?

Emelten en engerlingen worden vaak met elkaar verward. Dit is niet zo gek, gezien deze larven beide in het gazon voorkomen, schade veroorzaken en enigszins op elkaar lijken. Soms denken tuiniers dat we het over dezelfde beestjes hebben. Toch zijn het wel degelijk andere insecten. Engerlingen en emelten bestrijden doe je daarom ook op verschillende manieren.

Wat is het verschil tussen engerlingen en emelten?

Waar de emelt de larve is van de langpootmug, zijn engerlingen larven van verschillende soorten kevers. Emelten komen vaker voor in zandgronden en hebben een heel ander uiterlijk dan de engerling. De engerling kenmerkt zich vooral door zijn roodbruine kop, witte (of crème) lichaam en hun drietal aan pootjes. Engerlingen bestrijden doe je dan ook op een andere manier dan het bestrijden van emelten.

Verschil tussen engerlingen en emelten

De verschillen tussen de uiterlijke kenmerken van engerlingen en emelten.

Hoe herken je emelten in het gazon?

Deze plaaginsecten zijn qua uiterlijk redelijk makkelijk te detecteren. Wanneer je denkt een emelt te zien, is het handig om dit lijstje af te checken: 

  • Een wormachtig uiterlijk
  • De vorm van hun lichaam is cilindrisch
  • De textuur van hun lichaam is zacht
  • Emelten bevatten geen pootjes
  • De kleur van hun lichaam is grijszwart of bruingrijs
  • De kop van de emelt is niet duidelijk te onderscheiden
  • Hun lichaam is langer dan die van een engerling
  • Over het algemeen zijn ze enkele centimeters lang

Emelten zijn niet altijd makkelijk te herkennen in je gazon. Dit komt doordat ze vanwege hun levensstijl meestal ondergronds zitten. Net onder het oppervlak van de bodem van je tuin zullen ze zich voeden en verplaatsen, terwijl ze rustig doorgroeien en zich ontwikkelen tot een ware langpootmug. Maar hoe herken je dan een emelt in het gras? Hier hebben we wel een trucje voor: schijn ‘s nachts met een zaklamp op je gazon. ‘s Nachts is de kans groter dat de emelt zich laat zien. Ook kun je een stukje grasmat optillen om te kijken wat zich schuilhoudt in de bodem. Verder kun je emelten in het gazon herkennen aan het spoor van vernieling dat ze vaak met zich meebrengen. Hier zullen we even wat uitgebreider op ingaan. 

Het schadebeeld van emelten in gras

Emelten voeden zich met de wortels van jouw gazon. Om uit te kunnen groeien tot een sterke langpootmug, is organisch materiaal erg wenselijk voor de emelt. Daarom kun je last krijgen van het onderstaande problemen:  

  • Schade aan wortels. Emelten voeden zich met de wortels van je gazon, wat leidt tot verzwakking van het gras doordat de wortels minder voedingsstoffen en water kunnen opnemen.
  • Gele, verzwakte plekken in het gazon. De verzwakte grasmat vertoont uiteindelijk gele, verzwakte, en verdorde plekken, waarbij de grootte van de schade afhangt van de omvang van de emeltenplaag.
  • Makkelijk loskomend gras. Verzwakt gras komt makkelijker los, waardoor betreding resulteert in ongelijkheid en oneffenheden in het gazon.
  • Vernielde graszoden. Bij ernstige plagen kunnen emeltenpopulaties graszoden kapot knagen, wat resulteert in grote, kale en onaantrekkelijke plekken in je gazon.

De schade van emelten is het meest duidelijk in het voor en-najaar. In deze periodes zijn emelten het meest actief. Het zijn namelijk slimme beestjes! In de zomer trekken ze dieper de bodem in zodat ze dichter bij het vocht zitten. Schade wordt hiermee dus in de zomer beperkt. 

Wanneer emelten vrij spel hebben kan de populatie flink groeien. Des te groter de plaag, des te groter de schade. De schade kan aanzienlijk oplopen en het herstel kan langdurig en duur uitvallen. Daarom is het belangrijk om emelten te voorkomen of op tijd op te sporen. 

Wanneer kun je het beste emelten bestrijden?

Wanneer je emelten wilt bestrijden, is het handig om er vroeg bij te zijn, in hun jonge stadium. Dit is in het vroege voorjaar, wanneer de emelten net uit de eitjes zijn geboren. Ze zijn nu erg actief en voeden zich gretig met graswortels. Een ander moment om emelten te bestrijden, is in de late zomer. Rond deze periode worden emelten actief, gezien de leefomstandigheden weer een stuk beter worden. Ze kruipen weer meer naar de oppervlakte en zullen zich dan ook voeden met jouw graswortels. Inspecteer daarom vooral eind augustus en september je gazon op emelten, gezien ze zich nu vaker laten zien. 

Hoe kun je emelten bestrijden?

De bestrijding van emelten kan op verschillende effectieve manieren. Met het bestrijden van plagen in je tuin raden wij aan om te beginnen met natuurlijke methodes. Mocht dat niet effectief genoeg zijn, kun je altijd nog overstappen op het zwaardere geschut. Je kunt emelten bestrijden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals aaltjes, of met chemische bestrijdingsmiddelen. 

Aaltjes gebruiken tegen emelten

Wij raden het altijd aan om aaltjes te gebruiken bij plaaginsecten. Aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van plaaginsecten, waaronder engerlingen en emelten. Aaltjes zijn enorm kleine wormpjes die de larven van insecten zoals de langpootmug en meikever binnendringen. Voor een oppervlakte van 10 vierkante meter, heb je zo’n 5 miljoen (!) aaltjes nodig. 

Aaltjes zullen zich nestelen in het lichaam van plaaginsecten en een bacterie achterlaten. Hierdoor zullen deze larven uitsterven. In datzelfde lichaam zullen de aaltjes zich vermenigvuldigen en op zoek gaan naar de volgende larve. Dit doen ze tot elke plaaginsect in jouw gazon is uitgestorven. Zolang er nog een emelt in je bodem te vinden is, zal het aaltjesleger deze opsporen! Wanneer je gazon emeltvrij is, zullen ook de aaltjes sterven. Hun taak is immers voltooid. Plaaginsecten bestrijden met aaltjes is een doeltreffende, goedkope en milieuvriendelijke aanpak. 

werking aaltjes tegen emelten

De werking van aaltjes op emelten.

Emelten bestrijden met knoflook

Knoflook staat bekend om zijn natuurlijke afweermechanismen, en het kan ook effectief zijn bij het bestrijden van emelten in je gazon. Het sterke aroma en de eigenschappen van knoflook kunnen emelten ontmoedigen.

Om emelten te bestrijden met knoflook, kun je knoflooksap maken door knoflookteentjes te pletten en ze in water te laten weken. Dit knoflooksap kan vervolgens worden verdund en over de aangetaste gebieden worden gesproeid. Het is belangrijk om dit proces regelmatig te herhalen, vooral tijdens periodes waarin emelten actief zijn, zoals in het voor- en najaar.

Andere natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen emelten

Mocht je niet met aaltjes tegen emelten aan de slag willen, dan heb je uiteraard ook andere natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen emelten. Zo zou je ook aan de slag kunnen met het vergroten van de biodiversiteit in je tuin. Wij vinden het namelijk lastig om emelten te spotten, maar wat dacht je van vogels? Of egels? Deze spotten emelten in je gazon binnen no time! Dus vind jij het leuk om vogels aan te trekken in je tuin, dan zal je gelijk een natuurlijk bestrijdingsmiddel rijker zijn. 

Emelten chemisch bestrijden

Emelten bestrijden, chemisch is dit ook mogelijk. Het is wel belangrijk om eventuele chemische bestrijdingsmethoden tegen emelten op de juiste manier te gebruiken. Lees altijd goed de instructies door in de omschrijving of op de verpakking van het product. Wanneer je te veel van het chemische middel gebruikt, des te groter de kans op schade voor het milieu, insecten, dieren en andere organismen. Wij raden dan ook aan om eerst een natuurlijke bestrijdingsmethode tegen emelten te overwegen. 

Hoe kun je emelten in het gazon voorkomen?

Helaas kun je er nooit helemaal zeker van zijn dat je emelten voorkomt. Wel is het mogelijk om de kans zo klein mogelijk te maken. Door je te houden aan onderstaande voorzorgsmaatregelen, verklein je de kans op een eventuele kennismaking met emelten: 

  • Grasonderhoud

Wanneer je regelmatig je gras maait, het gazon sproeit en de tuin bemest, zal het gras sterk en gezond zijn. Door een gezond tuinonderhoud is het een stuk beter bestand tegen schade van emelten.  

  • Beluchten of verticuteren

Bevorder je lucht- en watercirculatie door je tuin af en toe te beluchten. Je wortelgroei wordt hierdoor bevorderd en je gazon zal niet te vochtig zijn. Hierdoor is de leefomgeving niet meer ideaal voor emelten.  

  • Voorkom overbewatering

Een te vochtige bodem zal emelten aantrekken. Hou je dan ook aan een bepaald waterschema voor je bodem.  

  • Trek natuurlijke vijanden aan 

Zoals we al eerder hebben aangegeven, worden emelten snel gespot door vogels, egels en loopkevers. Minder last van emelten terwijl je wel de biodiversiteit vergroot!  

  • Preventief behandelen

Je kunt ook preventief aan de slag gaan met aaltjes, vooral wanneer je weet dat je gazon een ideale leefsituatie biedt aan emelten  

Kale plekken in het gazon herstellen na de emeltenplaag

Herstelgraszaad biedt een effectieve oplossing voor het herstellen van kale plekken in je gazon na een emeltenplaag. Ontworpen voor snelle kieming en een dichte grasmat, is herstelgraszaad een handig middel voor een snel herstel. Kies uit diverse mengsels die zijn afgestemd op specifieke behoeften zoals schaduw, droogtebestendigheid of intensief gebruik. Sommige herstelgraszaden zijn bovendien ontwikkeld met verbeterde weerstand tegen plagen en stressfactoren. Zorg voor een goede bodemvoorbereiding door de bodem te beluchten en eventueel compost toe te voegen. Zaai het graszaad gelijkmatig over de kale plekken en zorg voor regelmatige bewatering om optimale groeiomstandigheden te garanderen.

Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen, dus ga vooral aan de slag met het optimaliseren van jouw tuinonderhoud! Wij hopen dat jij de juiste handvatten hebt gekregen zodat jouw gazon geen slachtoffer wordt van de emelt. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van de specialisten van Graszaaddirect. Zij helpen jou graag verder!

Reacties

Goedemiddag,
Wij hebben momenteel erg veel last van emelten. Er bevinden zich ook heel veel op de bestrating langs ons gazon. Is het mogelijk om emelten in dit jaargetijde te bestrijden? Graag jullie advies. Alvast bedankt,
Paul de Feiter - 01/01/2024 - 16:32

Laat een reactie achter