Geurende planten in de tuin
22/11/2023 - 15:41

Geurende planten in de tuin

Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Je loopt door een tuin of park, en voor je het weet vliegen er meerdere betoverende geuren je reukzintuig binnen. Omdat reuk een van onze belangrijkste zintuigen is, zal een groot deel van de mensen hun ervaring afstemmen op hun reuk. Deze ervaring kun jij als tuineigenaar dus helemaal zelf creëren. Geur is belangrijk voor ons als mens, maar ook zal je dieren kunnen aantrekken of juist afstoten met de geuren die jij uitzoekt voor in je tuin. Wacht dus niet langer en tover je tuin om tot een ware geurenoase!

De voordelen van geurende planten in de tuin

Geurende planten en bloemen brengen veel voordelen met zich mee. Denk hierbij aan de geurbeleving, de herinneringen die je kunt creëren of zelfs het oogsten van je eigen parfumboeket. Laten we ons meer verdiepen in de mogelijkheden en vele voordelen van geurende planten en bloemen in je tuin. 

Geurbeleving

Je kunt zelf kiezen welke geurbeleving je wilt bieden. Ga eens op onderzoek uit welke geuren jij het lekkerst vindt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rozen, citrus, munt of lavendel. Dit zijn geuren die gemiddeld gezien als erg prettig worden ervaren. Vind jij het echter leuk om juist een geurbeleving te ervaren die meer complex is? Dan kun je een sterkere of meer aparte geur kiezen. Deze geuren worden door de een omschreven als extreem lekker en de ander kan het juist als niet lekker ervaren. 

Hou altijd rekening met het doel van de planten en bloemen die je zaait. Geur zal buiten minder sterk zijn dan wanneer je deze plukt en binnen in een vaas zet. De geur zal binnen intenser worden. Dit is natuurlijk geen probleem, zolang je de geur aangenaam vindt.

Herinnering

Het is wetenschappelijk bewezen dat geuren herinneringen op kunnen roepen. Je herkent het misschien zelf ook wel. Wanneer je ergens loopt en je ruikt lavendel, waan je je zo weer in de auto met je vader en moeder terwijl je door de lavendelvelden in Frankrijk rijdt. Zo kan je dochter, zoon, kleindochter of kleinzoon ook een eigen geurherinnering opbouwen in jouw eigen tuin. En hoe mooi zou het zijn als dat een prettige geurherinnering is? Gooi daarom de kleurloze en reukloze tegels uit je tuin en kies voor het zaaien van heerlijk geurende damastbloemen, pepermunt of reukerwt.

Elke generatie heeft zo zijn eigen associaties met geuren van bepaalde beplantingen uit zijn of haar jeugd. Geurende planten worden vaak toegepast in groene ruimten voor personen met dementie. Dit bekende geuren geven hen een veilig en vertrouwd gevoel. Waar groen wel niet allemaal goed voor is!

lavendel geurende planten in de tuin

Geurplekken

Wanneer je de geuren hebt uitgezocht, is het nu nog de kunst om deze te plaatsen op de juiste plekken. Als je een grote tuin hebt, en je plaatst alle geurende planten in de hoek waar nooit iemand zit, dan is dat natuurlijk zonde. Denk daarom goed na over welke geur je waar zou willen hebben. Denk hierbij aan een plek vlak bij de zithoek, overkapping, het dakterras of balkon. Ook kun je denken aan de routes in je tuin. Heb je bijvoorbeeld een pad die naar de overkapping of naar je moestuin leidt? Dan is dit ook een goede plek voor het plaatsen van geurende planten en bloemen. Vergeet daarnaast ook niet de plek die je juist wil maskeren met lekkere luchtjes! Die vlaag van de vuilnisbak op de hoek wordt niemand vrolijk van. Een blauwe regen of een dropplant kan dit maskeren met hun heerlijke, sterk ruikende geuren.

Mocht je nog een extra dimensie willen toevoegen aan je geurbeleving, kijk dan eens naar het pad dat je in je tuin hebt liggen. Heb je bijvoorbeeld stenen, tegels, schelpen of grind waar nog ruimte tussen zit? Bekijk dan eens de mogelijkheden van het plaatsen van steentijm of bonte salie. Dit geeft je tuin ook nog eens een extra natuurlijke en kleurrijke uitstraling.

tuinpad geurende planten

Geurseizoen

Het geurseizoen staat gelijk aan het bloeiseizoen. Houd hier dan ook rekening mee met het zaaien van je geurende bloemen en planten. Echter is het ook mogelijk om dit seizoen te verlengen. Zo kun je enkele bloemen voorzaaien in je huis zodat ze al sterk zijn als ze naar buiten mogen. Daarnaast bestaan er ook veel geurende planten die het juist goed doen in de herfst. Denk hierbij aan duifkruid, schijnhulst en kokardebloemen. Ook kun je ervoor kiezen om een speciaal herfstbloemenmengsel te zaaien. Op die manier weet je zeker dat er nog genoeg heerlijke geuren te ruiken zijn in de herfst!

 

Parfum- en plukborder

De border kan een tuin maken of breken. Een border vol bloemen en planten straalt levendigheid, natuur en overvloed uit. Daarnaast kun je deze ook nog eens inzetten voor een ander doel. Je kunt van je border namelijk een heuse parfumborder maken! Wanneer je je border vol zet met heerlijke ruikende planten en bloemen, creëer je gelijk de mogelijkheid om deze op den duur te plukken. Een heerlijk geurend plukboeket vol geurende snijbloemen is de meest natuurlijke vorm van parfum in je huis die er is. Waarom zou je een huisparfum kopen, als je deze ook gewoon uit eigen border kunt plukken? En dan hebben we het nog niet eens over de visuele aantrekking die zo’n boeket geeft aan je woonkamer, toilet, slaapkamer of serre! 

Dieren aantrekken en/of afweren met geurende planten

Geuren kunnen bepaalde diersoorten juist aantrekken of afweren. Dit feitje is een van de voornaamste redenen dat mensen kiezen voor geurende planten. De geur van deze planten en bloemen kunnen veel verschillende dingen doen.

Bijen naar je tuin lokken met de geur van bloemen en planten

Zo is het bekend dat er veel verschillende bloemen erg aantrekkelijk zijn voor belangrijke bestuivers. Veel bestuivers zijn bedreigd en daardoor is het juist zo belangrijk om deze belangrijke insecten een beetje te helpen. En dat doe je niet voor niets, want bijen en vlinders zorgen er op hun beurt weer voor de bestuiving van veel verschillende planten, bloemen, bomen en struiken. Juist voor deze belangrijke bestuivers bestaan veel speciale bloemenmengsels. Je kunt deze vinden onder het kopje ‘bijenbloemen’. Win-win voor beide kanten!

Bijen geurende planten

Muggen weren met geurende planten en bomen

Er zijn ook ongewenste insecten in onze tuin te vinden. Je kent het vast wel: je zit lekker in je tuin, je geniet van de avondzon en een bijpassend drankje. Echter wordt dit vredige moment onderbroken door het gezoem van een mug. En voor je het weet, heeft de hele zwerm zich al genesteld in jouw tuin. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. En juist daarom is het aan te raden om bepaalde geuren in je buurt te houden. Muggen hebben een hekel aan de geur van citroengeranium, lavendel, citroenmelisse en een walnotenboom. 

Mollen, muizen en mieren weren met geurende planten en bloemen

Het is en blijft de meest diervriendelijke manier om dieren te weren: het plaatsen van geurende planten en bomen. Zo zijn mollen absoluut niet blij met de geur van keizerskroon, kruisbladwolfsmelk en tuingloxinia. Heb je last van muizen of mieren? Beide hebben een hekel aan de geur van boerenwormkruid. Daarnaast is het bekend dat mieren niet houden van de geur van lavendel, afrikaantjes, goudsbloemen en bieslook.  

Katten weren met geurende planten

Heb jij last van de katten van de buurvrouw of buurman? Geen probleem, met het plaatsen van de juiste planten en bloemen zorg jij er op een geheel natuurlijke en vriendelijke manier voor dat katten jouw tuin liever overslaan. Katten zijn geen fan van de geur van de ooievaarsbek, citroentijm, geranium, citroenverbena, munt, lavendel en de goudsbloem. Gezien dit allemaal volledig diervriendelijk is, ben je vast nog van harte welkom op de buurtbarbecue!

Geurende kruiden in de tuin

Als er iets een oase aan geur creëert in je tuin, dan zijn dat wel kruiden! Heb je er wel eens aan gedacht om je eigen kruidentuin te maken? Kweek je eigen kruiden om vervolgens te kunnen genieten van de meest diverse geuren. Denk hierbij aan basilicum, tijm, anijs, pepermunt, komijn, oregano, peterselie, bieslook, etc.

Advies voor geurende planten in de tuin

Ga op zoek naar de juiste geur voor in jouw tuin! Wat wil je uitstralen en welke herinneringen wil jij gaan creëren? Zoek de juiste plek uit voor deze prachtige geurmakers en je kunt binnenkort al gaan genieten van alle zintuigprikkelende geuren om je heen. Op die manier dragen we toch allemaal een steentje bij aan de “let’s stop and smell the flowers a little more” mentaliteit. 

Mocht je advies nodig hebben, neem dan gerust contact op met een van de specialisten van Graszaaddirect. In ons assortiment vind je verschillende soorten bloemenzaad, waaronder geurende bloemenmengsels en losse bloemzaden. Wij helpen jou uiteraard graag verder met het verwezenlijken van jouw persoonlijke geurenoase!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter