Paddenstoelen in het gazon bestrijden
11/07/2022 - 14:27

Paddenstoelen in het gazon bestrijden

We houden allemaal van een stralend groen gazon. De groei van mos en onkruid in het gazon is geen fraai gezicht. Ook paddenstoelen ben je liever kwijt dan rijk. Paddenstoelen zijn doorgaans typische herfstverschijnselen, maar ze kunnen tijdens verschillende jaargetijden opduiken in het gazon. In deze blog leggen we uit hoe paddenstoelen ontstaan, hoe je ze kunt bestrijden en ook zullen we uitleggen hoe je de groei van paddenstoelen in je gazon in de toekomst kunt voorkomen.

Paddenstoelen uit het gazon verwijderen

Parasolzwam

Hoe ontstaan paddenstoelen in het gras?

Het komt nog wel eens voor dat er verschillende soorten paddenstoelen groeien tussen het gras. Bruine paddenstoelen als de afgeplatte stuifzwam en franjehoeden komen het vaakst voor in de tuin. Paddenstoelen worden meestal in verband gebracht met schimmels en ziekten. Sommige schimmels en bacteriën activeren het bodemleven, waardoor planten beter kunnen groeien. Andere schimmels zijn juist wel schadelijk. Gelukkig zijn de schimmels waaruit de paddenstoelen voortkomen, onschadelijk. Wanneer er paddenstoelen in het gras zitten, kan dit dan meestal ook geen kwaad. Het ontstaan van paddenstoelen kan diverse oorzaken hebben. Zo kan het te maken hebben met de meststoffen die we gebruiken tijdens het aanleggen van een nieuw gazon.

Een gazonmest is meestal voorzien van stikstof. Stikstof zorgt ervoor dat het gras beter groeit. Het gevaar is echter dat de stikstofrijke mest niet meteen wordt opgenomen in de bodem. Hierdoor loop je het gevaar dat paddenstoelen in de tussentijd gestaag beginnen te groeien. Zeker tijdens warme en vochtige weersomstandigheden, zullen paddenstoelen hun plek innemen tussen het gras. Na het zaaien wordt de bodem regelmatig bewatert door het te sproeien met een tuinslang of met een sectorsproeier. Dit is ook zeker wenselijk, om het ontkiemingsproces van de graszaden goed te laten verlopen. Maar, paddenstoelen groeien door zichzelf vol te zuigen met water. In combinatie met mest geef je paddenstoelen onbedoeld een kans om tussen het gras te groeien.

Naast stikstofrijke mest kan de aanwezigheid van organische materialen ook een oorzaak zijn van een gazon vol met paddenstoelen. Denk hierbij aan organische materialen als plantenresten of opgeloste bodemverbeteraars als hout- en kokossnippers. Kortom, heb je humusrijke grond, dan is de kans groter dat er paddenstoelen en andere schimmels ontstaan.

afgeplatte stuifzwam

                            Afgeplatte stuifzwam

Hoe kun je paddenstoelen in het gras bestrijden?

Paddenstoelen doen geen kwaad, maar om esthetische redenen worden ze vaak uit het gazon verwijderd. Alhoewel paddenstoelen er leuk uit zien, staan ze meestal niet zo mooi tussen een vol gazon. We hebben goed nieuws! In de meeste gevallen verdwijnen de paddenstoelen vanzelf. Meestal gebeurt dit wanneer de weersomstandigheden veranderen.

Als je de paddenstoelen meteen uit het gras wilt verwijderen, dan kan je dat het beste doen door het gazon kort af te maaien. De messen van de grasmaaier zullen de paddenstoelen afsnijden en de groei ervan terugdringen. Belangrijk is om de resten van de paddenstoelen meteen af te voeren na het maaien. Laat je de resten op het gazon liggen, dan zullen deze organische materialen opgenomen worden in de bodem. Hier wordt de bodem vruchtbaarder van, met het gevolg dat paddenstoelen weer kans krijgen om te groeien. Een andere manier op paddenstoelen uit het gazon te verwijderen is door ijzersulfaat te strooien. We raden in eerste instantie af om ijzersulfaat te gebruiken, aangezien het alle schimmels in de bodem doodt. Dus óók de nuttige schimmels zoals Mycorrhiza, welke ervoor zorgt dat de grasplant makkelijker voeding uit de bodem op kan nemen. Maar nemen de paddenstoelen een prominente plek in tussen het gazon en zie je geen andere uitweg dan het rigoureus te bestrijden? Dan kan je altijd ijzersulfaat strooien. IJzersulfaat zorgt ervoor dat de paddenstoelen binnen enkele weken voorgoed verdwijnen. In onze blog: ‘IJzersulfaat, wat is het en hoe kan je het gebruiken?’ leggen we uit hoe én wanneer je ijzersulfaat het beste kan strooien over het gazon.

Aangeraden wordt om na het gebruik van ijzersulfaat de bodem opnieuw te verrijken met een bodemverbeteraar. Doe dit ongeveer 2 tot 3 weken nadat je ijzersulfaat hebt gebruikt.

Franjehoeden

Franjehoeden

Paddenstoelen op zure bodems

Wist je dat paddenstoelen van zure bodems houden? Dit is dan ook de reden dat we paddenstoelen vaker tegenkomen in bosrijke omgevingen dan in onze gazons. De kans is ook groot dat mos de kop op steekt, wanneer de bodem te zuur is. Kijk maar eens naar de afbeelding van de franjehoeden hierboven! Het gazon houdt juist van kalkrijke grond. Door de bodem jaarlijks te ontzuren met kalk, verlaag je de kans op paddenstoelen in het gras. Ben je ook benieuwd hoe je van mos afkomt? Lees dan eens onze blog over 'Mos in het gazon bestrijden'.

Paddenstoelen milieuvriendelijk bestrijden

Wist je dat je paddenstoelen ook kan bestrijden met azijn? Alhoewel dit keukenmiddel niet altijd even goed werkt, is het alsnog een goedkope oplossing welke het milieu minder belast dan chemische alternatieven. Loopt het de spuigaten uit? Dan kan je toch beter een ander bestrijdingsmiddel gebruiken.

Hoe voorkom je dat er paddenstoelen in het gras groeien?

Een gouden regel is dat er geen organische materialen op het gras blijven liggen. Dat paddenstoelen goed groeien op een combinatie van warme en vochtige grond, is inmiddels wel duidelijk. Het is erg belangrijk dat je bodem een goede, luchtige structuur heeft. Graswortels hebben zuurstof nodig om goed te kunnen groeien. Wanneer de bodem geen goede waterhuishouding heeft, en er valt een stortbui op je gazon, dan blijft het water op het gras liggen. Hierdoor loop je niet alleen het gevaar dat er paddenstoelen groeien, maar ook dat het gras zelfs verstikt raakt. Door het gazon regelmatig te beluchten met een gazonprikker van Talen Tools of beluchtingssandalen van Nature, behoud je de gewenste bodemstructuur waar paddenstoelen geen kans krijgen om op te groeien.

Het goed onderhouden van je gazon is het halve werkt. Het is niet alleen van belang om het gazon regelmatig te beluchten: het moet ook regelmatig gemaaid worden. In onze blog: ‘Grasmaaien – wanneer en hoe?’ vertellen we jou hoe je dat het beste kan aanpakken. Ten slotte is het aan te raden om najaarsmest te strooien over het gazon. In najaarsmest zit weinig stikstof, wat wenselijk is om paddenstoelen in het gras te voorkomen. Gazonmest voor het najaar bevat juist veel kalium dat het gazon beschermt en meer weerstand opbouwt tegen schimmels als paddenstoelen.

 

Heb je nog vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Voor advies over het bestrijden van paddenstoelen tussen het gras ben je bij Graszaaddirect aan het juiste adres.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter