Paddenstoelen in het gazon bestrijden
11/07/2022 - 14:27

Paddenstoelen in het gazon bestrijden

We houden allemaal van een stralend groen gazon. Mos en onkruid kunnen dit plezier verderven en hetzelfde geldt voor paddenstoelen. Paddenstoelen kennen wij natuurlijk vanuit de herfstperiode, maar ze kunnen gedurende het hele jaar verschijnen. In deze blog leggen we uit hoe paddenstoelen in het gras ontstaan, hoe je ze kunt bestrijden en hoe je de groei van paddenstoelen in de toekomst kunt voorkomen.

Inhoud

Waarom groeien er paddenstoelen in het gras?

Paddenstoelen groeien in het gras door de aanwezigheid van schimmels in de bodem. De ideale omgeving voor een schimmel is een vochtig en voedingsrijk gebied. Wij krijgen vaak de vraag “zijn paddenstoelen schimmels?” Het antwoord daarop is dat paddenstoelen de vruchtlichamen van schimmels zijn. Wanneer je regelmatig het gazon sproeit of wanneer er veel regen valt, is de bodem constant vochtig. In combinatie met een bodem met voldoende organisch materiaal, zal dit leiden tot de perfecte leefomgeving voor schimmels en dus ook voor paddenstoelen. Paddenstoelen in je gazon is dus eigenlijk een teken van een gezonde bodemkwaliteit, aangezien ze alleen groeien op voedingsrijke bodems. 

Soorten paddenstoelen in de tuin

Niet elke paddenstoel is hetzelfde en er kunnen verschillende paddenstoelen in je tuin opduiken. Deze paddenstoelen verschillen in kenmerken en effecten. Hoewel de meeste paddenstoelen onschadelijk zijn, is het wel handig om te weten welke soort je in je tuin hebt en welke actie je het beste kunt ondernemen. 

Onschadelijke paddenstoelen in je gazon

1: Afgeplatte stuifzwam

Kleine, witte tot bruine paddenstoelen met een bolvormige hoed die sporen afgeeft wanneer ze rijp zijn.

2: Franjehoeden

Slanke paddenstoelen met een dunne steel en een klokvormige hoed. Ze variëren in kleur van bruin tot grijs.

3: Veldchampignon

Deze relatief grote witte paddenstoelen in de tuin kun je herkennen aan de lichte witte tot lichtbruine kleur met een dikke steel en een brede, platte hoed.

4: Vliegenzwam (rode paddenstoel met witte stippen)

Felrode hoed met witte stippen, witte steel en witte lamellen.

onschadelijke paddenstoelen in het gazon

Schadelijke paddenstoelen in je gazon

1: Heksenkring

Kleine, bruine tot beige paddenstoelen die in cirkels groeien.

2: Inktzwam

Heb je deze paddenstoel in de tuin? Dan herken je deze aan de slanke, witte steel en een zwarte hoed die inktachtige sporen produceert.

3: Weidekringzwam

Kleine, bruine tot lichtbruine hoed, vaak met een platte vorm en een kleine bult in het midden. De steel is slank en licht van kleur.

Schadelijke paddenstoelen in het gazon

Oorzaak – Hoe ontstaan paddenstoelen in het gras?

Door voedingsrijke bodems, stikstofrijke meststoffen, een bodem met slechte drainage en een te zure bodem zijn enkele oorzaken waardoor er paddenstoelen in je gras ontstaan. Mocht je jezelf afvragen “Hoe groeit een paddenstoel?”, dan kun je bij jezelf nagaan of jouw gazon voldoet aan een van de eisen voor de leefomgeving van de paddenstoel. Ook is het aanleggen van een nieuw gazon een oorzaak van het ontstaan van paddenstoelen. 

Paddenstoelen na aanleg van het gazon

Na de aanleg van een nieuw gazon is de bodem vaak rijk aan voedingsstoffen en organisch materiaal, wat ideale omstandigheden creëert voor paddenstoelen. Dit is vooral het geval bij een overmaat aan stikstof. Een goede voorbereiding van de bodem en het gebruik van geschikte meststoffen kunnen helpen om paddenstoelen te voorkomen.

Paddenstoelen op zure bodems

Paddenstoelen houden van zure bodems, wat verklaart waarom ze vaker in bosrijke omgevingen voorkomen dan in gazons. Als de bodem van je gazon te zuur is, kan dit ook de groei van mos bevorderen. Door jaarlijks kalk te strooien, verlaag je de zuurgraad van de bodem en verminder je de kans op paddenstoelen. Hiermee zal je ook mos in het gazon bestrijden, aangezien mos en paddenstoelen houden van dezelfde omgevingen.

Paddenstoelen in het gras: goed of slecht?

Paddenstoelen in gras zijn eigenlijk heel positief! Dat betekent namelijk dat je bodem erg voedingsrijk is. Paddenstoelen zijn meestal onschadelijk en kunnen zelfs nuttig zijn voor de bodemstructuur. Toch willen veel mensen ze verwijderen vanwege hun uiterlijk, net als met onkruid. Onderstaande vind je enkele redenen waarom mensen paddenstoelen willen verwijderen:

  • Ze kunnen een esthetisch probleem vormen.
  • Sommige paddenstoelen zijn giftig voor huisdieren en mensen.
  • Ze kunnen wijzen op een bodemprobleem dat aangepakt moet worden.

Hoe kun je paddenstoelen in het gras bestrijden?

De meeste paddenstoelen verdwijnen vanzelf weer als de weersomstandigheden veranderen, maar daar hoef je uiteraard niet op te wachten. Je kunt paddenstoelen ook bestrijden op meerdere effectieve manieren. 

Een effectieve manier is om je gazon kort te maaien. De grasmaaier snijdt de paddenstoelen af en remt hun groei. Zorg ervoor dat je de resten van de paddenstoelen na het maaien onmiddellijk afvoert, anders kunnen ze opnieuw groeien door het organische materiaal op je gras.

grasmaaien

Een andere methode is het gebruik van ijzersulfaat. Hoewel we aanraden dit middel met mate te gebruiken omdat het alle schimmels in de bodem doodt, kan het een effectieve oplossing zijn als de paddenstoelen de overhand krijgen. IJzersulfaat zorgt ervoor dat paddenstoelen binnen enkele weken verdwijnen. Lees onze blog ‘IJzersulfaat, wat is het en hoe kan je het gebruiken?’ voor meer informatie over het gebruik ervan.

Paddenstoelen milieuvriendelijk bestrijden

Paddenstoelen bestrijden met azijn is een milieuvriendelijke en redelijk effectieve manier. Hoewel dit keukenmiddel niet altijd even krachtig is, is het een goedkope en milieuvriendelijke oplossing. Als het probleem ernstig is, kun je beter een ander bestrijdingsmiddel gebruiken.

Organisch afval als bestrijding

Het beheren van organisch afval kan helpen bij het bestrijden van paddenstoelen. Verwijder regelmatig dode bladeren en ander tuinafval om te voorkomen dat paddenstoelen voedingsstoffen vinden in je gazon.

Stikstofbemesting beperken

Beperk het gebruik van stikstofrijke meststoffen. Kies voor een uitgebalanceerde meststof die speciaal is samengesteld voor gazons die je kunt vinden onder de noemer ‘gazonmest’. Dit helpt niet alleen om paddenstoelen te verminderen, maar zorgt ook voor een gezonder grasveld.

Hoe voorkom je dat er paddenstoelen in het gras groeien?

Voorkom dat er organische materialen op het gras blijven liggen. Paddenstoelen groeien goed in een combinatie van warme en vochtige omstandigheden. Zorg ervoor dat je bodem een goede, luchtige structuur heeft, zodat graswortels voldoende zuurstof krijgen. Wanneer de bodem slecht afwatert en er water op het gras blijft liggen na een regenbui, kunnen paddenstoelen groeien en kan het gras verstikken. Belucht het gazon regelmatig met een gazonprikker of beluchtingssandalen om een gezonde bodemstructuur te behouden.

Goed onderhoud is essentieel. Naast beluchten moet het gazon regelmatig gemaaid worden. In onze blog ‘Grasmaaien – wanneer en hoe vaak?’ lees je hoe je dit het beste kunt aanpakken. Gebruik najaarsmest om de bodem te versterken. Deze meststof bevat weinig stikstof en veel kalium, wat helpt om paddenstoelen te voorkomen en het gazon weerbaarder te maken tegen schimmels.

Onze keuze:

Maaien en beluchten

Regelmatig maaien en beluchten zijn cruciaal voor een gezond gazon. Maaien zorgt ervoor dat het gras sterk en dicht blijft, waardoor paddenstoelen minder kans krijgen. Beluchten verbetert de lucht- en watercirculatie in de bodem, wat de groei van paddenstoelen tegengaat.

Met deze tips en adviezen kun je paddenstoelen in je gazon effectief bestrijden en voorkomen, zodat je kunt genieten van een gezond en stralend groen gazon. Heb je toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten. Bij Graszaaddirect helpen wij jou graag met het verwezenlijken van jouw droomtuin!