Seizoensgebonden bemesting
03/08/2023 - 13:01

Seizoensgebonden bemesting

Alles wat groeit, heeft aandacht nodig. Maar vooral het moment dat je kiest om je gazon of (sier)planten te bemesten is erg belangrijk. Elke plant heeft namelijk zijn eigen voedingsbehoeften. De voedingstoestand, maar ook andere factoren zoals de jaargetijden en het weer, zijn bepalend voor welke meststof je het beste kunt gebruiken. Een verwarrend klusje, als je niet weet waar je op moet letten. Daarom gaan wij in deze blog dieper in op seizoensgebonden bemesting. Dit is de absolute sleutel tot optimale plantengroei en een gezonde tuin; het hele jaar door!

Lente: het perfecte startpunt voor bemesting

De lente is een goed seizoen om te beginnen met bemesten. Het gazon kan namelijk wel een opkikker gebruiken na een winterslaap. Ook hagen, struiken, eenjarige planten, borderplanten en sierplanten zoals rozen, kunnen in dit seizoen bemest worden. Het is goed om in april, na de laatste nachtvorst, te starten met het bemesten van deze planten. Voor een doelgerichte bemesting is het aangeraden om een organische meststof te strooien die speciaal ontwikkeld is voor het type plant dat je wil gaan voeden. Beuken en hagen hebben bijvoorbeeld extra ijzer en magnesium nodig om dicht te groeien met een diepgroene kleur.

Voorjaarsbemestingstips voor een vliegende start

Het gazon is rond eind april toe aan de eerste bemesting van het jaar. Voordat je begint met het strooien van gazonmest, is het belangrijk om de bodem te analyseren met een bodemtest. Met zo’n test kun je een monster nemen van de zuurgraad om zo de algemene voedingstoestand van de bodem in kaart te brengen. Op deze manier kun je een doelgericht bemestingsschema maken. 

 

 

Wist jij dat gras niet groeit op een te zure bodem? Dus als de bodem te zuur is, dan raden wij aan om eerst gazonkalk te strooien. Over het algemeen geldt dat het gras twee keer per jaar bekalkt moet worden: in het vroege voorjaar en diep in het najaar. Dit hangt echter wel af van de huidige voedingstoestand.

 

In het vroege voorjaar kun je je gazon een kickstart geven met een stikstofrijke meststof. De groei van het gazon heeft tijdens de wintermaanden stilgelegen. Het resultaat is dat het gras er tijdens het voorjaar wat slapjes bij staat. Met stikstofmest stimuleer je de wortelgroei, waardoor je weer een sterk en groen gazon krijgt dat minder vatbaar is voor mos en onkruid.

 

 

We gaan weer even terug naar de border. Over het algemeen geldt dat planten genoeg hebben aan één bemestingsbeurt per jaar. Planten groeien het snelst in het voorjaar. In de zomer vermindert de groeikracht en in het najaar zullen planten niet of nauwelijks groeien. Planten zijn dan in ‘rustmodus’ en hebben geen extra groeistimulans nodig. Kortom, de beste periode om planten te bemesten is het voorjaar!

 

Zomer: voeden en beschermen tijdens het groeiseizoen

Heb je het gazon tijdens het voorjaar bemest? Dan is deze aan het begin van de zomer volledig uitgewerkt. Dit betekent dat het tijd is voor de tweede gazonbemesting van het jaar. De zomer is namelijk een uitdagende periode voor gras. Het gazon kan het zwaar te verduren hebben. Er wordt namelijk meer buiten geleefd en het gazon zal een stuk meer gebruikt worden. Op zich is dat natuurlijk niet erg aangezien veel mensen juist om die reden een gazon hebben, maar regelmatige betreding, droogte en hitte kan wel stress opleveren voor je gazon. Deze kan dan ook wel een gevarieerde meststof gebruiken met een royale NPK-verhouding! 

Essentiële meststoffen en toepassingstechnieken voor de zomer

Wij adviseren om een organische meststof te strooien. Hiermee sluit je uit dat het gazon gaat verbranden na het toedienen van de mestkorrels. Bij kunstmest is de kans op verbranding groot als je het strooit bij warm meer. Organische mestkorrels bevatten vaak een fijnere korrel. Dit is gunstig, want deze vallen dieper in het gras. Zo worden ze sneller opgenomen in de bodem en voorkom je dat ze opgeraapt worden tijdens het grasmaaien.

 

 

Bescherm het gazon tegen de uitdagende weersomstandigheden. Breng een volle laag met mestkorrels aan door het gazon zowel in de lengte als in de breedte te bemesten. Gebruik eventueel een strooiwagen, zodat de mestkorrels in rechte banen uitgestrooid kunnen worden. Als je organische mest strooit, dan geldt: beter te veel dan te weinig. In tegenstelling tot kunstmest, kun je met organische mest nooit overbemesten. 

 

Herfst: optimaliseer de voedingsopname voor de winter

Een sterke wortelstructuur is van groot belang tijdens de wintermaanden. De bodem en het wortelstelsel kunnen in deze stressvolle periode daarom niet zonder voeding. Een gecontroleerde voedingsstroom voorkomt uitputting van de bodem. Door najaarsmest te strooien, behoud je een dichte zode. Zodra de temperatuur onder de 5-8°C zakt, groeit gras niet meer. Belangrijk is dat je voor deze tijd het gras hebt voorzien van voedingsstoffen. Wanneer je het gras voor de laatste keer maait, is het verstandig om het iets hoger te laten staan. Het gazon is nu winterklaar!

Het belang van herfstbemesting voor gezonde wortels

Een najaarsmest voor het gazon onderscheidt zich van andere meststoffen door de hoeveelheid kalium die erin verwerkt is. Dit is een belangrijke bouwsteen die zorgt voor het ‘afharden’ van gras. Concreet houdt dit in dat de grasplant gezonde wortels krijgt en weerbaar is tegen winterse kou. Zo komt je gazon probleemloos de winter door.

De juiste najaarsmeststoffen voor een sterke plantenbasis

Als je de tuin in het najaar gaat bemesten, dan heb je de keuze uit twee typen meststoffen: kunstmest en organische mest. Het verschil tussen soorten meststoffen is groot. Een najaarsmest in de vorm van kunstmest is thomaskali of patentkali. Deze meststoffen zijn rijkelijk voorzien van kalium en belangrijke sporenelementen. Dit maakt deze chloorarme meststoffen geschikt voor veel toepassingsgebieden. Denk aan gazons, maar ook aan coniferen en planten/gewassen in de sier- en moestuin. Zoek je naar een allround meststof voor in het najaar? Dan is dit wellicht de meest geschikte bemesting.

 

Ben je van plan om enkel het gazon te bemesten? Dan gaat onze voorkeur uit naar een organische najaarsmeststof. Deze hebben een uitgebalanceerde NPK-verhouding die meer aansluit op de voedingsbehoeften van de grasplant. Uiteraard zijn deze meststoffen ook royaal voorzien van kalium. Hiernaast bestaat de verhouding uit stikstof (N), fosfor (P) en sporenelementen zoals magnesium en calcium.

 

 

Winter: alternatieve bemestingsstrategieën voor koudere maanden

In de winter komt de tuin tot rust. Maar rust houdt helaas niet in dat deze periode stressvrij is. Als het vriest, dan is de tuin namelijk best kwetsbaar. Probeer het gazon daarom zo veel mogelijk te ontlasten tijdens deze periode. 

De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met zachte winters. Het komt nog weleens voor dat bepaalde planten langzaamaan door blijven groeien. Het is dan ook niet geheel ongebruikelijk om te bemesten tijdens de winter. Gebruik tijdens de koudere maanden beschermende meststoffen om planten te beschermen tegen winterse schade.

Winterbemesting: waarom het nog steeds belangrijk is voor langzame groeiers

Wintermest bevat voeding die het gazon en planten gezond houden in de winter. Winterbemesting kenmerkt zich door de samenstelling van kalium, magnesium en andere beschermende voedingselementen. Langzame groeiers hebben dit hard nodig, omdat winterse kou de kans op ziektes en uitputting vergroten.

 

Universele bemestingstips voor het gehele jaar

 • Afhankelijk van de voedingstoestand van de bodem, is ons advies om het gazon twee keer per jaar te bekalken. Kalk voorkomt en/of remt mosvorming in het gazon.

 • Hou rekening met de werking- en inwerkingstijd van meststoffen. En plan op basis hiervan ook je bemestingsschema in. Een kunstmest werkt bijvoorbeeld korter dan een organische mest. Het is handig om hier rekening mee te houden.

 • Bemest niet op een zonnige dag in de volle zon. Vooral bij kunstmest is de kans dan het grootst op verbranding. Je wilt natuurlijk geen bruine vlekken of geel gras in je gazon. Houd de weerberichten daarom in de gaten en strooi bij voorkeur voor of tijdens een regenbui.

 • Houd altijd rekening met de NPK-verhouding. NPK-voedingsstoffen zijn de belangrijkste voedingselementen die gras nodig heeft om goed te functioneren. Hierover lees je meer in de blog ‘Mest in detail’.

 • Hanteer het doseringsadvies dat aangegeven staat op de verpakking van de meststof. Gebruik eventueel een maatbeker om de juiste dosering te gebruiken.

 • Bemest de siertuin en border alleen in het voorjaar, op het moment dat de temperatuur stijgt en alles weer begint te groeien.

 • Verbeter de bodem regelmatig met compost, mulch en organische bestanddelen van plantaardige en/of dierlijke oorsprong.

 • Het is belangrijk om te weten op welke grond je tuiniert. Zoek dit van tevoren uit en pas je bemesting hier eventueel op aan.

Do's en don'ts van seizoensgebonden bemesting

Uiteraard wil je dat je bemestingsronde de beste resultaten oplevert voor jouw tuin. Daarom is het handig om op een rijtje te hebben wat juist wel en wat juist niet te doen:

 Do's:

 • Het op peil houden van de zuurgraad middels bekalking en de wijze van grondbewerking heeft een groot effect op de effectiviteit van een bemesting. Door een bodemtest uit te voeren, krijg je een dynamisch bemestingsadvisering dat naadloos aansluit op de voedingsbehoeften van de tuin.

 • Elk gazon, plant en gewas vraagt om een eigen, unieke bemestingsstrategie. Een gerichte bemesting is alleen mogelijk door een meststof te gebruiken die gericht is op de voedingsbehoeften van de plant en op het verbeteren van de bodem. Welke meststoffen je moet kiezen hangt dus volledig af van de verschillende gewassen en grassen in jouw tuin.

 • Een goede timing is het halve werk! Zoals eerder benoemd, is voor de meeste planten het voorjaar het beste moment om te bemesten. Het is de bedoeling dat de meststof gestrooid wordt zodra de plant ook daadwerkelijk groeit. 

Don'ts:

 • Voorkom overbemesting. Op het moment dat er meer voedingsstoffen worden aangevoerd dan de plant kan opnemen, is er sprake van overbemesting. Het gevolg is dat planten er slap bij gaan staan of zelfs gaan hangen. Overbemesting heeft ook een negatief effect op de bodem en het milieu.

 • Begin pas met bemesten wanneer de buitentemperatuur oploopt. Alleen dan kunnen meststoffen de voedingsstoffen optimaal transporteren naar de (gras)plant. Bij te lage temperaturen hebben ze slechts een geringe werking.

 • Strooi meststoffen niet met de hand. Eigenlijk is dit niet per definitie een don’t, want een ‘Pietje Precies’ zou met handmatige bemesting vast en zeker een goed strooiresultaat behalen. Wel adviseren wij, voornamelijk bij de grotere tuinen, om meststoffen aan te brengen met een strooiwagen of handstrooier. Deze kun je instellen op de dikte van het strooigoed. Met dit tuingereedschap ben je verzekerd van een gelijkmatige verspreiding van de meststof.

Duurzame bemestingspraktijken voor een groenere toekomst

Wij zijn een groot voorstander van organische mestkorrels die gewonnen zijn uit plantaardige en/of dierlijke bronnen. Een groot voordeel van organische meststoffen is dat ze het bodemleven intact houden en zelfs verbeteren. Duurzaam bemesten reikt echter verder dan het kiezen van een veroorloofde meststof. Het gaat er ook om dat je de juiste gift (hoeveelheid) mest strooit. Dit verhoogt de productiviteit en efficiëntie van de bemesting en minimaliseert de belasting van het milieu. 

Als het goed is, weet je nu alles om aan de slag te kunnen met seizoensgebonden bemesting. Mocht je toch nog vragen hebben, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Bij Graszaaddirect staat er altijd een expert klaar die jou graag wil helpen met het verbeteren van jouw tuin. Geniet van je tuin in zijn allerbeste staat!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter