Zaaien in de winter
19/10/2023 - 10:49

Zaaien in de winter

De meeste mensen kunnen zich er niet veel bij voorstellen. In december zijn we het gewend om pepernoten en schuimpjes te zaaien in plaats van bloemenzaad, graszaad, groenten en fruit. Maar mocht je eens wat anders in de winter willen, dan is dat zeker mogelijk! Er zijn namelijk best wat voordelen te noemen voor het zaaien in de winter. In deze blog vertellen wij alles over het zaaien van verschillende zaadjes in de winter, de voordelen van zaaien in de winter en de manier waarop je dit het beste kunt doen. 

Wat te zaaien in de winter?

In de winter kun je verschillende soorten wintergroenten, fruit, bloemen en gras zaaien. Let echter wel op, want je kunt niet álle soorten hiervan zaaien. Zo heb je veel bloemen die zonuren nodig hebben om te overleven, en dit wordt natuurlijk lastig in de winter. Laten wij ons meer verdiepen in het zaaien van groenten, fruit, bloemen en gras in de winter. 

Groenten zaaien in de winter

Groenten zaaien in de winter kan een uitdaging zijn, vooral in koudere klimaten, omdat de groeiomstandigheden minder ideaal zijn dan in de lente en zomer. Het vereist meestal extra aandacht voor bescherming tegen vorst en koude temperaturen. Om groenten succesvol in de winter te zaaien, overweeg het gebruik van koudeframes, tunnels of afdekmateriaal om de temperatuur te verhogen en vorst te voorkomen. Kies vorstbestendige zaden, zorg voor goede afwatering om bevriezing te voorkomen, en in sommige gevallen kun je groenten in de winter zaaien om ze vroeg in het voorjaar te oogsten wanneer de temperaturen stijgen.

Verschillende groenten die je in de winter kunt zaaien:

 • Boerenkool
 • Winterpostelein
 • Wortelen
 • Prei
 • Raapstelen
 • Winterharde slasoorten
 • Spinazie
 • Winterui
 • Winterbloemkool
 • Bieten

Fruit zaaien in de winter

In tegenstelling tot groenten, is het zaaien van fruit in de winter minder gebruikelijk. Fruitbomen en -struiken worden meestal niet gezaaid vanaf zaden, maar worden vermeerderd door stekken, enten of het planten van jonge zaailingen. Dit komt doordat fruitbomen uit zaad meestal niet dezelfde kenmerken behouden als hun ouderboom en vaak een lange tijd nodig hebben om te groeien voordat ze vruchten dragen. Voor de meeste fruitsoorten is het efficiënter om gecertificeerde fruitbomen of stekken te kopen voor het planten in de lente of herfst. Echter is het mogelijk, vooral in een warmer klimaat, om enkele fruitsoorten te zaaien in de winter. 

Verschillende fruitsoorten die je in de winter kunt zaaien:

 • Pruimen
 • Peren
 • Kersen
 • Bramen

Bloemen zaaien in de winter

Veel mensen weten niet dat bloemen zaaien in de winter, mits je de juiste bloemsoort kiest, juist in je voordeel kan werken. Wanneer je namelijk de eerste ronde bloemen zaait in december, en later in het voorjaar, kun je juist de bloeiperiode in je tuin verlengen! Je kunt op die manier langer genieten van de kleuren in je tuin.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om binnen te beginnen met het zaaien van je bloemen. Dit doe je in een verwarmde kweekbak. Zorg er dan wel voor dat je genoeg licht en warmte kunt bieden. Een groeilamp is dan geen overbodige luxe. 

Bloemsoorten die je kunt zaaien in de winter

Mocht je je bloemen in de volle grond willen zaaien, dan is de keuze niet heel groot. Hieronder staan enkele bloemsoorten die goed te zaaien zijn in de winter:

Gras zaaien in de winter

Gelukkig is gras vrijwel het hele jaar door te zaaien. Let er wel op dat het gras pas ‘wakker wordt’ wanneer de buitentemperatuur boven de zeven graden zal stijgen. En misschien nog belangrijker: de bodemtemperatuur moet minimaal acht graden zijn. Daarom raden wij het af om gras te zaaien wanneer er een dikke laag sneeuw op de bodem ligt. Echter is het wel aan te raden om je gazon een oppepper te geven met doorzaai-/herstelgras. Op die manier zal je gazon eerder startklaar zijn in de lente. Herstelgras doet het vaak al goed vanaf vijf graden. Dus ook hier is het af te raden om te zaaien tijdens nachten met veel vorst, maar gezien de winters steeds milder worden, is het aan ons zelf om in te schatten wanneer we gras kunnen zaaien. 

De voordelen van zaaien in de winter

Natuurlijk zijn er verschillende voordelen op te noemen van het zaaien in de winter. Echter is het wel belangrijk om te melden dat het af kan hangen van je specifieke situatie en het klimaat. 

De voordelen: 

 • Vroegere bloei of oogst
 • Vermindert plaaginfecties
 • Minder gevoelig voor concurrerende planten
 • Tuinruimte wordt optimaal benut
 • Verlenging van het groeiseizoen 

Hoe zaai je in de winter?

Allereerst is het belangrijk om geschikte gewassen te selecteren voor winterzaaien, zoals winterharde groenten en bloemen. De keuze van de locatie in je tuin is ook cruciaal. Kies een plek die voldoende zonlicht krijgt, zelfs in de wintermaanden, omdat zonlicht de grond kan opwarmen en daardoor de groei zal bevorderen.

Bescherming tegen vorst is een van de belangrijkste aspecten van winterzaaien. Het gebruik van koudeframes, tunnels of afdekmateriaal zoals plastic of fleece kan helpen om de temperatuur rond je gewassen te verhogen en vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat je de zaden zaait volgens de aanwijzingen van de zaden, inclusief de juiste zaaidiepte en onderlinge afstand.

Winterzaaien vindt meestal plaats in de late herfst of vroege winter, zodat de gewassen voldoende tijd hebben om te ontkiemen en te groeien voordat de diepe winterkou toeslaat. Het is het beste om 's ochtends water te geven, zodat de grond kan opdrogen voordat de temperaturen 's nachts dalen. Het is van belang om rekening te houden met de uitdagingen van winterzaaien, vooral in koudere klimaten.

Zaaien met Graszaaddirect

Zaaien in de winter kan een lastiger klusje zijn dan zaaien in de meer gebruikelijke periodes van het jaar. Heb je advies nodig? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten. Bij Graszaaddirect helpen wij je graag verder met het verwezenlijken van jouw droomtuin!