Lupine - Lupinus
21/03/2023 - 11:25

Lupine - Lupinus

Deze herkenbare, kleurrijke, weelderige peulvrucht is favoriet bij menig mens. De meeste mensen hebben mooie herinneringen aan velden vol met deze kleurrijke torens. Van blauw tot roze en van roze tot paars, de lupine laat zich niet in een hokje stoppen. Deze zomerbloeier is niet alleen mooi qua looks, maar biedt ook nog eens veel voordelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de lupine als vleesvervanger? Daarover later meer.  

Inhoudsopgave

Wat zijn lupines?

Een lupine is een peulvrucht en een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie. Lupines zijn te vinden in veel diverse kenmerken. Dit komt doordat lupines wel meer dan 200 soorten hybrides en rassen kent! Lupines zijn het meest kenmerkend in de kleuren paars, blauw, roze, wit, maar ook geel komt wel eens voor. Lupines zijn zowel eenjarig als meerjarig, afhankelijk van het ras. De plant heeft een spectaculaire bloei van zowel bloem als blad. Doordat deze kleurrijke bloeiers vooral in de zomer floreren, vallen lupines onder zomerbloemen. Ook zal je een lupine niet snel over het hoofd zien: naast mooie vormen en kleuren, kan deze peulvrucht tussen de 50 centimeter en 2 meter hoog worden.

Welke lupines zijn er? 

Zoals we net al even kort beschreven, bestaan er wel meer dan 200 verschillende rassen en hybrides van lupines. In Nederland zijn in het wild vooral de blauwe lupine, de gele lupine en de vaste lupine te vinden. Ook bestaat er een gemengde lupines (hybride) en speciale lupines zoals de lupine Pixie Delight.

Lupine kleur

Lupines zijn in vrijwel alle kleuren te vinden, maar blauw, paars, roze en wit komen het meeste voor

Blauwe zoete lupine - Lupinus Angustifolius

Wanneer je de meeste mensen vraagt wat voor kleur een lupine heeft, zal je vooral het antwoord blauw krijgen. De blauwe lupine is dan ook veruit de meest bekende lupine. Alhoewel de kleur niet heel smakelijk oogt, wordt juist deze lupine gebruikt voor consumptie. Ga echter niet zomaar aan deze plant knagen! Sommige soorten zijn namelijk juist enorm giftig, dus je moet wel veel verstand van zaken hebben. Moeder Natuur houdt je op je hoede!

De blauwe zoete lupine is een eenjarig groenbemestingsgewas die vooral goed gedijt op zandgrond. Een lage pH-waarde is daarom goed te verdragen. Zolang er maar niet al te veel kalk in de bodem aanwezig is! Blauwe lupine komt vroeg op en is goed bestand tegen ziektes en schimmels, waardoor deze dus veel te vinden is in verschillende bloemenmengsels.

Gele zoete lupine - Lupinus Luteus 

Ook de gele zoete lupine valt onder eenjarige bijenplanten. Deze gele variant doet haar naam eer aan doordat ze een sterke, zoete geur verspreid. Deze geur is ontzettend aantrekkelijk voor bestuivers. Naast de geur en kleur, staat de lupinus luteus bekend om haar veelzijdigheid. De gele lupine is namelijk in staat om stikstof uit de lucht te binden en hier stikstofbolletjes van te maken. Deze balletjes komen in de wortels te zitten en worden uiteindelijk vastgelegd in de bodem. Concluderend is een gele zoete lupine dus de ideale vervanger voor kunstmest

Oorspronkelijk komt de gele zoete lupine uit Noord-Amerika, maar ondertussen is deze gele toorts een wereldwijd bekende plant. De prachtige felgele bloem staat ook prachtig in zomerse veldboeketten en is daardoor een perfecte snijbloem. 

Vaste lupine - Lupinus Polyphilius 

De vaste lupine komt van origine uit Noord-Amerika, maar is ondertussen één van de meest bekende lupines in Europa. Vaste lupines komen voor in meerdere kleuren en creëren daardoor een explosie aan pracht en praal. Vooral in borders komt de lupinus polyphilius goed tot recht en zal niet wegvallen door de gemiddelde lengte van 1 meter. De vaste lupine ‘Russel’s Hybrids’ mix is een mix van meerdere vaste lupines met blauwe, roze, paarse en witte bloemen.

Extra leuk is dat deze mix een favoriet is van hommels en bijen! Hierdoor is de vaste lupine meer dan geschikt voor bijentuinen en is daardoor met regelmaat te vinden in bijenmengsels

Lupine ‘Pixie Delight’ - Lupinus hartwegii

Ook deze naam komt niet uit het niets gevallen. De lupine ‘Pixie Delight’ is namelijk een kleine lupine en zal maar rond de 40 centimeter worden. Pixies (elfjes) zijn kleine mythische wezens die erg klein en elegant zijn: zo ook deze eenjarige lupine.

De stengels van deze lupines krijgen tijdens de bloei meerdere tweekleurige bloemen. Hierdoor zal het uiterlijk, ondanks de lengte, net even wat spectaculairder zijn. Ook is de pixie delight een populaire optie om menig bloementuin, pluktuin of siertuin mee op te fleuren. 

Lupine bijen

De lupine is zeer aantrekkelijk voor bijen en hommels

Waar en wanneer zaai je lupines?

Om te starten bij de bodem: lupines gedijen erg goed op een zanderige bodem. Ze houden niet van een te zure ondergrond, maar ook niet te basisch. Echter is de lupine niet erg lastig. Ze groeien namelijk op verschillende bodems, ook op lichtzure of minder vruchtbare bodems. Op een stevige kleibodem zal een lupine echter niet goed kunnen groeien. Waar ze wél van houden, is een plekje in de zon of halfschaduw. Doordat de meeste lupines eenjarige zomergewassen zijn, willen ze in de zomer dan ook volop genieten van een plek in de zon. 

Een lupine is het beste te zaaien in het voorjaar, van ongeveer maart tot mei. Let wel op dat de laatste nachtvorst is geweest en dat de bodem een periode heeft kunnen opwarmen. De meest geschikte temperatuur om te ontkiemen, is voor een lupine 13℃.

Hoe zaai je lupines?

In de volle grond! Per vierkante meter kun je rijen creëren en per rij zo’n 4 tot 7 lupines planten. Dan zou je per vierkante meter ongeveer zo’n 15 tot 25 lupines hebben. De zaden van de lupine duw je zo’n 1 centimeter diep in de bodem. Vergeet niet om bij het zaaien van lupines wat aanplantgrond mee te geven waar de lupine voedingsstoffen vandaan kan halen. 

Hoe verzorg je lupines?

Lupines zijn niet de meest moeilijke plantensoorten. Zo hebben ze niet per se met regelmaat water nodig. Mocht de zomer nu echt heel lang heel droog zijn, dan is het natuurlijk nooit verkeerd om ze een beetje water te geven. De grond moet het water echter wel goed kunnen afvoeren, want de lupine houdt absoluut niet van natte voeten. Ook is het absoluut niet nodig om de lupine te bemesten. De lupine is dus ideaal voor een vrijwel onderhoudsloze pracht! 

Hoe giftig is een lupine?

Dit wisselt volledig per lupine. De een wordt gebruikt voor lupinemeel, een populaire vleesvervanger; en de ander is ontzettend giftig. Wij raden het daarom altijd af om zonder enorm veel kennis aan de slag te gaan met het kweken, voorbereiden of eten van (de zaden van) lupines. Ook raden wij het aan om op te letten met (huis)dieren, gezien ook voor hun de zaden van de lupine erg giftig kunnen zijn. Naast het rekening houden met verschillende rassen of hybrides, moet je ook rekening houden met seizoenen. 

Wanneer je wel een giftige lupine zal eten, kan dit dodelijk zijn. Binnen een uur kun je al zwaar gaan ademen, trillen en de coördinatie verliezen. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot coma en overlijden. Neem Moeder Natuur daarom altijd serieus en begin niet zomaar aan iets. 

Weetjes over lupines

  1. De lupine is als één van de weinige planten in staat om stikstof uit de lucht te kunnen binden.
  2. Door de vele hybrides en rassen zijn lupines in vrijwel alle kleuren te vinden.
  3. Lupines maken de grond voedzamer en versterken daardoor de biodiversiteit.
  4. Van de non-toxische varianten van de lupine wordt lupinemeel gemaakt. Dit wordt voor veel vleesvervangers gebruikt.
  5. Lupinemeel is bezig met een ware opmars. Dit komt doordat lupine als vleesvervanger duurzamer is dan bijvoorbeeld soja dat verscheept moet worden uit het buitenland. 
  6. Door de snelle groei van lupines, zal onkruid geen kans krijgen.
  7. Eetbare lupines zijn goed voor de darmgezondheid en bevat veel vezels, eiwitten, mineralen en vitamines. 
  8. Lupine wordt omschreven als de perfecte plant voor de toekomst!

lupines in groepen gezaaid

Een ware zomerbloem die houdt van plekken waar de zon schijnt

Lupine kopen bij Graszaaddirect

Lupines, de plant van de toekomst. Bij Graszaaddirect ben je daarom op het juiste adres wanneer je interesse hebt in het zaaien van deze kleurrijke, makkelijke waardplanten. Met onze expertise willen wij graag zowel mens als natuur helpen, dus heb je meer informatie nodig? Neem dan gerust contact op met onze specialisten.