Papavers
14/07/2022 - 08:43

Papavers

Papavers zijn hele bekende bloemen, maar wist je dat er veel verschillende soorten zijn? Zo heb je onder andere de grote klaproos 'Papaver Rhoeas' of de slaapbol 'Papaver somniferum'. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van deze zeer populaire bloemen. Dat is ook niet voor niets, want deze bloemen zijn erg gemakkelijk te kweken en staan prachtig in ieder type tuin! Ze maken dan ook vaak onderdeel uit van verschillende bloemenmengsels voor weidebloemen, wilde bloemen, snijbloemen of bijenmengsels

Wat zijn Papavers?

Er zijn veel soorten papavers die stuk voor stuk beeldschoon zijn en razend populair in tuinen. Papavers zoals klaprozen zijn heel bekend en van nature komen ze vaak voor rond graanakkers. Deze ware blikvangers geven een unieke look aan elke border, bloemenweide, berm en siertuin. Ze zijn zowel voor de bloei als tijdens de bloei zeer herkenbaar. Voordat ze bloeien hangen de bloemkoppen met gesloten kelkbladeren. Wanneer ze bloeien dan kleuren ze je tuin in prachtige rood, wit en roze kleuren. Je kan zelfs het weer voorspellen met deze bloemen. Wanneer er regen op komst is dan klappen de bloemen dicht. Papavers kenmerken zich veelal ook aan hun zaden. De zaden van klaprozen en slaapbollen staan bijvoorbeeld ook bekend als maanzaad.

Papaver Rhoeas - Grote Klaproos

Papaver Rhoeas - Grote Klaproos

Wist je dat?

De zaden van papavers een enorme kiemkracht hebben? Wanneer je ze droog en vochtvrij bewaart kunnen ze soms wel 10 jaar lang goed blijven. Ook zijn er enorm veel verschillende subsoorten van papavers. Deze komen overal ter wereld voor. De meest voorkomende zijn de grote klaproos en slaapbollen. Verder horen tulppapavers, bleke klaproos, oosterse papavers, schijnpapavers ook tot de papaver familie. Deze familie is nauw verwant aan onder andere boterbloemen en slaapmutsjes. 

Papaver glaucum - Tulppapaver

Papaver glaucum - tulppapaver (rode klaproos)

Wanneer Papavers zaaien?

Het is belangrijk om te weten wanneer je verschillende papavers moet inzaaien. Ze hebben bijna allemaal een vergelijkbare zaaiperiode. Vaak geldt dit van begin april tot eind mei, maar je kan gerust tot halverwege juni nog papaver zaden zaaien. Deze bloemen komen vaak ook voor in verscheidene bloemenmengsels. Deze mengsels hebben vaak bloemsoorten met vergelijkbare zaaiperiodes die lichtjes van elkaar verschillen. Zodat je een heel bloeiseizoen bent verzekerd van bloeiende bloemen. Je kan dit ook doen met dezelfde papaver zaden door deze in verschillende weken in te zaaien. Zo bloeien ze niet allemaal tegelijkertijd en kan je nog langer genieten van bloeiende klaprozen, slaapbollen of een van de andere papaversoorten.

Papaver dubium

Papaver dubium - Bleke klaproos

Waar papavers zaaien?

Voordat je kan genieten van deze prachtige bloemen is het belangrijk om een geschikte plek te kiezen. Deze bloem groeit het best in de volle zon of halfschaduw. Zoek wel een plek die droger is en waar geen water blijft staan. De zaden rotten namelijk in te natte grond. Voordat je nu kan zaaien moet de grond losgemaakt worden. Spit de grond daarom zorgvuldig om. Wil je de papavers tussen het (helm)gras dan is het niet meer nodig om de grond om te spitten. Papavers maken heel veel kleine zaden. Je hebt al snel duizenden per gram. Deze ontkiemen vrijwel allemaal. Je kan deze dus lekker losjes over de omgespitte grond strooien. Deze hoef je niet te bedekken, gezien de zaden licht nodig hebben om te ontkiemen. Zodra de zaailingen opkomen kan je ze eventueel uitdunnen wanneer er te veel te dicht bij elkaar groeien.

Verzorging van Papavers

Papavers stellen heel weinig eisen aan de grond. En omdat ze van nature op armere gronden groeien, hebben deze na het ontkiemen eigenlijk vrijwel geen verzorging nodig. Alleen bij extreme hitte en droogte heeft deze plant een klein beetje ondersteuning nodig. Dit kan door een keertje extra water te geven in de ochtend of avonduren.

Papaver somniferum - Slaapbol

Papaver somniferum - Slaapbol

Insecten zijn er dol op

Papavers worden vaak toegevoegd aan bloemenmengsels die de biodiversiteit ondersteunen. Hieronder vallen ook de bijenbloemen. Uiteindelijk zullen vlinders er niet naar omkijken want de plant maakt geen nectar. Wel heeft het een stuifmeel dat de favoriet is van veel bijen, kevers en andere nuttige insecten.

Papavers kopen bij Graszaaddirect

Op de webshop van Graszaaddirect kan je papavers kopen als enkelvoudige losse bloemzaden of in een van de bloemenmengsels. Naast siertuinen en bijentuinen of weides zijn deze bloemen uitstekend geschikt om te zaaien in de pluktuin. De planten leveren prachtige bloemen op die niet misstaan in zomerse boeketten. In onze blog: 'Plukbloemen in eigen tuin zaaien' lees je welke bloemsoorten nog meer geschikt zijn als snijbloem. 

Wil je direct papavers bestellen? Dan kan je hieronder direct naar de pagina van de bloemzaden.

Kan je papavers eten?

Papavers kan je niet eten, maar je kan wel de zaden van een aantal papaversoorten eten. De zaden van papaver somniferum cultivars staan namelijk ook wel bekend als maanzaad wanneer je deze mengt met voedingsmiddelen. De zaadbol van de slaapbollen kan je leegschudden. Een slaapbol kan wel 100 zaadjes produceren.

Koken met Maanzaad

Maanzaad behoort tot de kruiden en specerijen. Deze kan je vervolgens mengen in brooddeeg of andere lekkernijen. De zaden hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Maanzaad bevat onder andere plantaardige vetten en vezels. Ook zitten ze bomvol eiwitten en mineralen en vitaminen zoals Vitamine C, B6, B12, D, ijzer, magnesium, calcium, natrium, kalium en fosfor. Ook is maanzaad een uitstekende antioxidant. Ze verhogen door de HDL-cholesterol waarde, ook wel bekend als het goede cholesterol, en verlagen tegelijkertijd het slechte LDL-cholesterol.

Papaver somniferum 'Danish Flag' - Slaapbol 'Danish Flag'

Papaver somniferum 'Danish Flag' - Slaapbol 'Danish Flag'

Papavers in de geneeskunde

Papavers en dan met name de slaapbol soorten worden al eeuwenlang gebruikt voor verdovingsmiddelen in de geneeskunde De slaapbol 'papaver somniferum' staat dan ook wel bekend om haar andere naam: de opiumpapaver. Deze bloem is bekend van het ingrediënt waaruit de pijnstiller morfine, een verdovingsmiddel, wordt geproduceerd. Deze medicinale papavers worden speciaal voor de geneeskunde gekweekt. De zaden die je koopt voor bloemen in de tuin zullen dan ook geen opiaten produceren.

Historische en culturele betekenissen van papavers

Al sinds de Oudheid worden bloemen uit de papaver familie geassocieerd met de dood(slaap). Misbruik van opiumpapavers leidden vroeger soms tot een langdurige slaap of soms zelfs dood. Hierdoor werden zij synoniem met Hypnos de god van de slaap en tweelingbroer van Thanatos de god van de dood. Maar ook op slagvelden kwamen deze spontaan op. Dit kwam doordat de grond vaak werd blootgelegd tijdens gevechten waardoor de zaden konden ontkiemen. Deze hebben namelijk licht nodig om dit te kunnen doen. Papavers en met name de klaproos zijn zo ook bekend geworden als herdenkingssymbool voor slachtoffers van zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog en elk conflict sindsdien. De klaproos staat dan ook symbool voor de troost en dodenherdenking, terwijl de slaapbol juist symbool is voor de kortstondigheid van het leven en de doodslaap. Deze prachtige bloemen eren zo zij die niet meer bij ons zijn, maar altijd in ons hart blijven.