Top 10: beste bloemen voor bijen
03/01/2023 - 13:34

Top 10: beste bloemen voor bijen

We zijn blij met de aanwezigheid van hommels en bijen, want ze vervullen veel belangrijke taken in de tuin. Zonder de presentie van deze nuttige insecten zouden veel plantensoorten misschien niet eens bestaan. Helaas neemt de populatie van deze nuttige beestjes af, maar gelukkig is er iets aan te doen. Door bloemen te planten waar bijen dol op zijn, draag jij je steentje bij aan het in stand houden van de insectenpopulatie. En dat helpt niet alleen de insecten, maar ook een enorm groot deel van de bloemen en planten die afhankelijk van ze zijn. Daarom is deze top 10 opgesteld zodat jij precies weet welke planten goede kandidaten zijn om de biodiversiteit een flinke boost te geven. Een win-win situatie voor tuinier en dier. Want ja, wie wil er nu niet een tuin vol met prachtige bijenbloemen?

Inhoud

Welke bloemen voor bijen kun je het beste zaaien?

De planten die open bloemen hebben met nectar en stuifmeel hebben de hoogste aantrekkingskracht op bijen en andere bestuivende insecten. Bijen, maar ook hommels en vlinders zijn sterk afhankelijk van inheemse bloemen. Dit zijn planten die van oudsher groeien in Nederland. Denk hierbij aan phacelia, korenbloemen, wormkruid en kattenstaart. Inheemse, wilde bloemen zijn extra aantrekkelijk voor vogels en (nuttige) insecten. Door inheemse bijenplanten te zaaien draag je bij aan een gezonder ecosysteem. Er zijn in de loop der jaren veel exotische bloemen op de markt gebracht in Nederland. Dit zijn vaak hele mooie, kleurrijke bloemen die afkomstig zijn van andere continenten. Voorbeelden hiervan zijn bekende bloemen als stokrozen, magnolia's en hibiscussen. Dit zijn stuk voor stuk prachtige verschijningen, maar tegelijkertijd hebben bestuivende insecten er weinig aan in tegenstelling tot inheems voorkomende bloemen.

 

De beste bijenplanten

Bijen maken gretig gebruik van nectarhoudende bloemen met een open structuur

De tien beste bloemen voor bijen

We hebben een selectie gemaakt van onze favoriete bloemen voor bijen. Bij het selecteren van onze persoonlijke lijst met tien beste bloemen voor bijen hebben we de planten beoordeeld op twee belangrijke eigenschappen:

  • De plant moet voldoende voeding leveren aan bijen in de vorm van nectar en stuifmeel. Oftewel, de plant moet fungeren als een drachtplant.
  • De bijenbloemen moeten snel kiemen en langdurig in de bloei staan. Des te langer de bloemen bloeien, des te langer bijen hier gebruik van kunnen maken.

Phacelia “Bijenvriend”

De phacelia is een plantje met een bijpassende bijnaam. Bijenvriend of bijenvoer, zoals de plant ook genoemd wordt, is een enorm aantrekkelijke bloem die bijen en hommels onweerstaanbaar vinden. Deze plant maakt veel lilakleurige bloemetjes aan die elk nectar en stuifmeel aanmaken. Omdat de plant zoveel nectar aanmaakt zijn bijen er verzot op, maar vlinders en andere bestuivers zullen deze prachtige plant ook niet overslaan.

Phacelia is een ongeveer 70 centimeter hoge, eenjarige plant die vanaf maart gezaaid kan worden. De plant kiemt binnen twee weken en twee maanden na het zaaien staat deze al volop in de bloei. Omdat phacelia zo snel kiemt en bloeit, kun je hem ook later in het jaar zaaien. Dit kan tot aan halverwege augustus. Maar, als je de bloem in maart al zaait, kun je er het langst van genieten. De bloeiperiode van de plant duurt voort tot aan de eerste nachtvorst. Je kunt met een beetje geluk en goede verzorging een halfjaar lang genieten van deze plant.

Komkommerkruid

Komkommerkruid of bernagie is een vrij bijzonder plantje. De naam komkommerkruid heeft het niet voor niets. Dit eetbare plantje smaakt namelijk naar komkommer en is in het Middellands Zeegebied ook erg populair in de keuken. Maar mensen zijn niet de enige die ervan houden, want bijen zijn er net zo dol op. De omlaaghangende blauwe bloemen maken heerlijk nectar aan waar de bijen gek op zijn. Het is dan ook niet zo gek dat ze in verschillende bloemenmengsels voorkomen. De Romeinse Plinius noemde het in de oudheid al een bloem der blijdschap. Deze uitspraak kunnen mensen en bijen tot op de dag van vandaag nog steeds beamen.

De bernagie kun je al vroeg in maart tot ongeveer halverwege juni zaaien in de border of in bloembakken en potten. Het is een erg makkelijk plantje. Zo makkelijk zelfs dat groene vingers geen vereiste zijn. Zolang je ze regelmatig water geeft, ben je bijna altijd van succes verzekerd met dit 45 tot 90 centimeter hooggroeiende plantje. Deze volledig ingeburgerde bloem bloeit vanaf mei tot aan de herfst. Ondanks dat het een eenjarige bloem is, komt deze vaak op dezelfde plek terug omdat de plant de zaden makkelijk uitzaait op dezelfde plek.

Bonte salie

De bonte salie is een uitstekende en vooral prachtige tuinplant. De plant trekt alle aandacht met haar spectaculaire dieppaarse kleur. Maar voor bijen is het voornamelijk de nectar en stuifmeel die in de smaak zullen vallen. Het is een prachtige bloem voor in de borders van siertuinen, maar eigenlijk past deze salie wel thuis in elke tuin. En ook deze bloem is niet alleen een favoriet van bijen, maar ook vlinders komen er graag nectar van drinken.

Bonte salie is een eenjarige bloem die veelzijdig is. Het is een plant dat graag in het zonnetje staat om haar kleuren te pronken. Je kan ze al van april tot mei direct in de volle grond zaaien. Het is een plant die eigenlijk alleen water eist. Dus zolang je regelmatig voor wat water zorgt, zal deze de hele zomer prachtig bloeien.

Leeuwenbekje

Leeuwenbekjes zijn betrouwbare borderplanten die beschikken over een unieke bloeiwijze. De bloemen groeien aan een piek met trossen. Leeuwenbekjes zijn zachtgeurende tuinplanten die in diverse kleuren voorkomen. Bij Graszaaddirect is het mogelijk om mengsels met leeuwenbekjes te bestellen. Onze mengsels van het merk MRS Seeds & Mixtures bestaan uit een mix van vijf verschillende kleuren.

De bloemen zijn zeer geschikt om te zaaien in een pluktuin, aangezien ze zich uitstekend lenen als snijbloem. Niet alleen in de vaas, maar ook in de border hebben leeuwenbekjes veel positieve eigenschappen. Zo hebben deze bloemen een hoge aantrekkingskracht op bijen en hommels. Leeuwenbekjes zijn niet winterhard. Echter, doordat de plant zichzelf uitzaait, is de kans groot dat deze jarenlang opduikt in de border.

Papavers (klaprozen)

Papavers zijn zeer bekende bloemen. Er vallen ook veel verschillende soorten onder. Zo heb je de bekende klaproos en slaapbol. Maar ook het slaapmutsje is een soort die nauw verwant is aan deze bloemen. Ze komen vaak voor in allerlei bloemenmengsels. Dit komt omdat ze makkelijk te kweken zijn en een grote aantrekkingskracht op bijen hebben. Naast dat deze vaak rode bloemen enorm mooi zijn, hebben ze ook een grote stimulerende kracht op de biodiversiteit doordat zij bijen aantrekken met heerlijk stuifmeel dat een favoriet is van de bijen.

Papavers maken honderden zaadjes aan per bloem. Een gram zaden is vaak genoeg voor een tuin vol prachtige klaprozen, slaapbollen of slaapmutsjes. Het zijn echte zomerbloemen die je in het voorjaar kan zaaien. Omdat er zoveel zaden in een gram zitten, ontkiemen ze vaak bijna allemaal.

Asters

Naast de papaver is de aster ook een bekende groep bloemen. Er zijn veel verschillende soorten asters en cultivars. Deze bloemen zijn er in verschillende soorten en maten, maar hebben een ding allemaal met elkaar gemeen. Ze zijn uitstekende bloemen om de bij mee aan te trekken. Het hart van asters bevat een grote hoeveelheid stuifmeel. Stuifmeel is ten slotte de favoriete maaltijd van bijen en dan is het ook niet zo gek dat deze plant zo'n uitzonderlijk hoge aantrekkingskracht heeft op bestuivende insecten.

Omdat er veel soorten asters zijn, kun je hieronder een aantal prachtige soorten vinden.

Zonnehoed

De zonnehoed is een kleurrijke vaste plant die in de homeopathie vooral bekend staat om zijn weerstandsverhogende werking. Inmiddels wordt deze plant ook in de tuin steeds vaker toegepast. Je kunt er bijna niet meer omheen, want deze plant is adembenemend en misstaat zeker niet als opvulling in de border. Zonnehoeden zijn geen inheemse planten, maar ze zijn desondanks goed ingeburgerd. De plant is aantrekkelijk voor honingbijen, hommels en vlinders. De zonnehoed is daarom geschikt als waard- en drachtplant. Een voordeel van de zonnehoed, of de Echinaea, is dat deze plant een verlengde bloeiperiode kent tot en met oktober. Nadat de uitgebloeide bloemen vallen, zullen er alleen nog stekelbolletjes overblijven. Deze bolletjes zien er niet alleen fraai uit: ze geven óók veel zaden waar vogels gek op zijn!

Vlinderlavendel

Denken we aan eindeloze lavendelvelden, dan denken wel al gauw aan de Provence in Frankrijk. Deze bloemen zijn een lust voor het oog en ze ruiken ook nog eens heerlijk. De meeste soorten lavendel bloeien echter maar een aantal weken. Dit geldt echter niet voor de vlinderlavendel. De vlinderlavendel, ook wel kuiflavendel genoemd, bloeit van mei tot en met eind september en is daarmee de langstbloeiende lavendelsoort. Zoals de naam doet vermoeden trekt deze lavendel veel vlinders aan. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende koolwitjes en citroenvlinders. Maar ook bijen en hommels zijn dol op de bloeiende vlinderlavendelbloemen. Een bijkomend voordeel van het zaaien van vlinderlavendel in je tuin is dat ze vliegen, motten, slakken, spinnen en mieren op afstand houden. De plant geeft namelijk een sterke geur af waar deze insecten niet van houden.

Vlinderlavendel onderscheidt zich van andere soorten lavendel door zijn lange bloeiperiode. Dit is echter niet het enige verschil. Deze kuiflavendel verspreidt geen typische lavendelgeur, maar een geur dat naar dennen ruikt.

Goudsbloem

Goudsbloemen zijn klassieke eenjarige zomerbloemen die wilde bijen en honingbijen consistent voorzien van gifvrij voedsel. Het bloemhart van de goudsbloem zit boordevol stuifmeel en honing. Hiermee leveren ze tot diep in het najaar voedsel aan bestuivers. De vrolijke, feloranje goudsbloemen staan leuk in iedere (pluk)tuin. Naast bijenplant is de goudsbloem ook een uitstekende snijbloem. De goudsbloem laat zich goed combineren met andere zomerbloemen in een zomers veldboeket. Goudsbloemen kunnen vanaf maart rechtstreeks in de volle grond gezaaid worden. Goudsbloemen maken veel nectar en stuifmeel, kennen een lange bloeiperiode en doen het goed tijdens de zomermaanden in Nederland. Deze eigenschappen maken het een perfecte bijenplant!

Zonnebloem

Deze zomerse plant kent iedereen wel! De zonnebloem heeft eigenlijk geen introductie nodig. Zonnebloemen vallen zeer goed in de smaak bij bijen en hommels. Eenmaal in de bloei leveren de bloemen maandenlang een grote bron van voedsel aan deze nuttige bestuivers. Maar dat niet alleen! Zonnebloemen hebben een postief effect op de weerstand van bijen en hommels. De pollen van de zonnebloem zitten boordevol gezonde ingrediënten welke de bestuivers helpen met het weren van ziekteverwekkers. Met het planten van een zonnebloem maak je niet alleen bestuivers blij. Zodra de zonnebloem in het najaar volledig is uitgebloeid, zullen vogels hun slag slaan door de zonnebloemzaden op te peuzelen. Zelfs een uitgebloeide zonnebloem komt nog goed van pas in de tuin. Deze bijenplant mag dan ook écht niet ontbreken in de lijst van de beste bloemen voor bijen.

Bijenmengsels

Met de hierboven genoemde bloemsoorten kun je een prachtig bloemenveldje samenstellen dat volop bezocht zal worden door bijen en andere bestuivende insecten. Door losse bloemzaden te zaaien, kun je geheel naar wens je eigen bloemenweide aanleggen. Zo kun je zelf uitkiezen welke bijenplanten en welke kleuren je wilt combineren. Een andere optie is om één van onze bijenmengsels te zaaien. Deze bloemenmengsels bestaan volledig uit bloemen voor bijen. Sommige mengsels bevatten meer dan 30 (!) soorten bijenplanten. Met het zaaien van een bijenmengsel creëer je eveneens een bloemenweide die het gehele bijenseizoen zal stralen!