Gazon aanleggen
19/04/2023 - 15:32

Gazon aanleggen

Gras in de tuin is altijd al populair geweest. Een grasveld heeft een natuurlijke uitstraling, ruikt heerlijk en het is goed voor de natuur. Daarnaast kunnen kinderen en huisdieren zich er op uitleven. Veel tuinliefhebbers gaan om deze redenen een grasveld aanleggen. Ben je van plan om dit ook te doen? Gras aanleggen is relatief eenvoudig, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee zou moeten houden. Daarover lees je meer in dit blogartikel.

Welke grondsoort heb je?

Voordat je begint, is het handig om te identificeren welke grondsoort je tuin heeft. Bodems vormen namelijk de fundering van een gezonde grasmat. Hier halen de grassen hun voedingsstoffen uit. De verschillende grondsoorten hebben allemaal specifieke eigenschappen. Waar bijvoorbeeld kleigrond voedingsrijk is, zijn zandgronden meestal voedingsarm. Op welke bodem je tuiniert, maakt dus een groot verschil welke meststoffen je moet gebruiken en in welke regelmaat je deze moet uitstrooien. Weet je niet helemaal zeker welke grondsoort in je tuin ligt? Dan kun je altijd een bodemtest uitvoeren of de grondsoortenkaart raadplegen.

Welk soort graszaad gebruik je?

Om een geschikt grasmengsel te kiezen, is het belangrijk om te bepalen waarvoor je het gazon gaat gebruiken. Als je een gezin hebt met (jonge) kinderen en huisdieren dan zoek je hoogstwaarschijnlijk naar graszaad dat bestand is tegen regelmatige betreding. In dit geval is speelgras of graszaad voor sportvelden een geschikte optie. Ligt het gazon grotendeels in de schaduw? Ook daar bestaan specifieke graszaden voor! Schaduwgras kenmerkt zich door zijn groeikracht in de schaduw, maar levert in de zon eveneens goede prestaties. Voor de uitslovers onder ons is er ook graszaad voor siergazons. Deze mengsels bestaan uit fijnbladige grassen die een chique uitstraling geven aan je grastapijt.

De kosten voor het aanleggen van het gazon zijn in vergelijking met graszoden of kunstgras erg laag. Er zijn verschillende soorten graszaad en je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Maar gemiddeld kost het aanleggen van een gazon onder de duizend vierkante meter ongeveer tussen de 50 - 150 euro. Twijfel je nog welk graszaad je gaat zaaien? Lees dan ook eens onze blog: ‘Welk graszaad moet ik kopen?’ om extra informatie te vergaren over geschikte mengsels.

Wanneer moet je een gazon aanleggen?

Je kunt bijna het hele jaar door gras zaaien. Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de weersomstandigheden. Zo kun je niet in de winter zaaien, want bij lage temperaturen groeit gras niet. De algemene vuistregel is dat de bodemtemperatuur minimaal 10 °C moet zijn voor gras om te kunnen kiemen en groeien. We adviseren om geduldig te wachten totdat de temperaturen oplopen. Want des te warmer het is, des te sneller kiemen de graszaden. En des te minder groot is de kans dat onkruid en andere ongewenste begroeiingen de kop op duiken. Het beste zaaimoment voor het aanleggen van nieuwe gazons is de maand september.

De temperatuur van de bodem is na de zomer nog goed op peil. Tegelijkertijd worden de dagen en nachten in de herfst langer en vochtiger. De warme bodem in combinatie met de luchtvochtigheid zorgen voor perfecte kiemomstandigheden. Voor meer informatie over het tijdstip van zaaien, verwijzen we je graag door naar ons blogartikel: ‘Wanneer kun je het beste gras zaaien?’.

Gazon aanleggen stappenplan

Een nieuw gazon aanleggen is geen hogere wiskunde, maar je moet wel weten wanneer je welke stap moet uitvoeren. Wil je gras zaaien als een professional? Volg dan het zes-stappenplan op.

Bodem vrijmaken van mos en onkruid

Het is belangrijk om op een schone lei te beginnen. Verwijder voor het zaaien mos, onkruid, (dode) plantenresten, wortels, takken en steentjes. Hiermee voorkom je dat de graszaden gaan concurreren met andere (onkruid)planten, met het gevolg dat slechts een deel van de zaden kiemen. Zorg ervoor dat je na het voorbereiden van het zaaibed zo snel mogelijk zaait, zodat de kans dat de ongewenste begroeiingen terugkeren minimaal is.

Bodem egaliseren

Het kan zijn dat de grond niet helemaal egaal is. Mocht dit inderdaad het geval zijn, dan is het aan te raden om dit vlak te trekken. Gebruik hierbij eventueel een tuinwals. In onze blog: ‘Hoe kun je het beste de tuin egaliseren?’ lees je stapsgewijs hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Een bodemverbeteraar aanbrengen

Verrijk de bodem met een bodemverbeteraar. Bodemverbeteraars bevatten een klein percentage NPK-voedingsstoffen die zorgen voor een snelle kieming. Daarnaast zijn dit soort meststoffen ruimschoots voorzien van organische materialen die bijdragen aan een gezonde bodemstructuur. 

Controleer ook de zuurgraad. Is de bodem aan de zure kant? Strooi dan gazonkalk om de pH-waarde te neutraliseren.

Graszaad zaaien

Het moment om te zaaien is aangebroken! Kies een windstille dag uit, want dan waaien de graszaden niet op ongewenste plekken. Strooi het graszaad zowel in de lengte als in de breedte. Een gelijkmatige verdeling van het zaaizaad levert een mooi resultaat op. Ben je niet zo van precisiewerk? Dan kun je ook een strooiwagen of handstrooier gebruiken om verzekerd te zijn van een gelijkmatige verdeling. Hark de graszaadjes licht in en druk ze voorzichtig aan, zodat ze goed contact maken met de bodem. Bij droogteperiodes is het van belang dat je de grond licht vochtig houdt door het gazon te besproeien.  

Voor het eerst gras maaien

Laat het gazon iets langer staan zodat het mooi dicht kan trekken. Op den duur is het tijd voor de eerste maaibeurt. Maai de toppen van de grasmat af tot een hoogte van ongeveer 5 centimeter. Vervolgens kun je het telkens iets korter maaien, tot ongeveer 3 of 4 centimeter. Maar pas op dat je het niet tekort maait, want dan loop je het gevaar dat je geel gras krijgt.

Het nieuw aangelegde gazon bemesten

Het grasmaaien gaat ten goede van het welzijn van je nieuwe gazon. Het betekent ook dat de grassprieten weer aan het werk moeten om te groeien. Hierbij verbruiken ze veel voedingsstoffen. Voeding is noodzakelijk voor gras om goed te kunnen groeien. Op voedingsarme bodems kunnen grassen niet goed functioneren. Als gras slecht groeit, dan wordt de mat kaler en krijgen onkruiden en mos de kans om een plekje te vinden tussen het gras. Geef daarom, ongeveer na de derde maaibeurt, een bemesting. Gebruik een organisch-minerale meststof zoals de OrgaMix gazonmest. Deze meststof beschikt over de belangrijkste voedingsstoffen. Daarnaast bevat dit product ook organische stoffen die de grond verbeteren.

Hopelijk ben je goed voorbereid en kun je vol vertrouwen aan de slag met het aanleggen van je nieuwe grasveld. Heb je na het lezen van dit blogartikel toch nog vragen? Schroom dat niet om contact op te nemen met de experts van Graszaaddirect.

Reacties

Hallo Peter, dat hangt een beetje af van de voedingswaarden van de bodem. Voedingsrijke bodems hoeven niet per se bemest te worden bij het doorzaaien van het gazon. Schrale grond kan wel bemest worden, met een topdressing of bodemverbeteraar. Je kunt ook een aantal weken wachten en het gazon bemesten nadat de graszaden zijn ontkiemt.
Patrick - Team Graszaaddirect - 24/04/2023 - 09:03
ik wil graag weten of je na het doorzaaien van een gazon een topdressing moet gebruiken, en wat voor topdressing?
peter - 22/04/2023 - 10:14

Laat een reactie achter