Graszaad: Veel Gestelde Vragen
14/10/2020 - 09:00

Graszaad: Veel Gestelde Vragen

Vraag jij je ook af wat voor graszaad je nodig hebt en hoe lang graszaad bewaard moet worden? Misschien weet je niet zeker hoe vaak je moet bemesten of heb je last van veel tuinvogels die graszaad uit jouw tuin pikken! Al deze vragen en meer worden behandeld in dit artikel!

1. Wat voor graszaad heb ik nodig?

Ben je van plan om nauwelijks het gras te betreden of gebruiken voor andere doeleinden? Dan zou een siergazon een goede optie zijn! Het mengsel bestaat uit fijne grassoorten die een dicht gazon geven als resultaat. Een siergazon vergt wel veel onderhoud zoals maaibeurten, onkruid wieden en er dient voldoende bemest te worden om het siergehalte hoog te houden.


Een speelgazon daarentegen, is een grasmat waarop geleefd wordt! Er kan veel op gespeeld en gelopen worden en bestaan dus uit sterke grassoorten. Het vergt weinig onderhoud omdat het over het algemeen een ietwat tragere groeier is. Dit mengsel kan zeker tegen een stootje en herstelt zich goed en kan prima tegen droogte.


Wordt er nog intensiever gesport op jouw gazon? Dan is een sportgazon geschikt voor jouw wensen. Dit mengsel is er voor iedereen en elke sportvereniging waar zwaar gebruik gemaakt wordt van een veld. Het is enorm geschikt voor spelende kinderen en huisdieren die elke dag rennen over het gazon. Daarnaast kan er goed op gevoetbald worden! Als het goed onderhouden wordt, dan kan een sportgazon jarenlang meegaan!


Naast de bovenstaande soorten hebben we ook een schaduwgazon! Deze - je raadt het al! - is perfect voor als jouw gazon vaak in de schaduw staat! Dit mengsel neemt genoegen met minder licht en creëert een zeer dichte grasmat, dit is vooral ideaal tegen mosvorming in het gazon! Schaduwgras kan natuurlijk ook gewoon in de zon groeien.

Voor nog meer informatie over grassoorten, ga naar 'De beste grassoorten voor je gazon'

 

2. Hoelang kan ik graszaad bewaren?

Graszaad kan zeker een aantal (maximaal twee) jaren bewaard worden! Helemaal wanneer dit in een koele, donkere ruimte opgeslagen wordt. Als graszaad ouder is, betekent het niet dat de zaden niet zullen ontkiemen, alleen dat de kiemkracht langzamerhand afneemt. Benieuwd hoe dat nou precies zit? Lees dan ook eens onze blog: Graszaad bewaren.

 

3. Hoe moet ik graszaad zaaien / hoe moet ik doorzaaien?

De beste periodes om graszaad te zaaien zijn in het voorjaar en in het najaar zijn. Dit omdat het niet te droog, warm of koud is. Graszaad ontkiemt het beste bij bodemtemperaturen vanaf 10°C tot 12°C. In de nachten mag het niet afkoelen onder de 5°C. Het kan een tijdje duren voordat de bodemtemperatuur 10°C is, dus let daar wel goed op! 

Zorg er eerst voor dat onkruid, wortels en ander rommel uit de bodem wordt gehaald. Dit kan met behulp van handige gereedschappen!

Het is ook van belang dat de bodem een goede zuurtegraad heeft; dit kan worden gemeten met een pH meter. Mocht het nodig zijn, dan moet er kalk overheen gestrooid worden!

Meer weten over het gazon bekalken? Wij hebben hier een handig artikel over geschreven!

Het strooien van graszaad wordt makkelijker gemaakt met een strooiwagen of handstrooier! Tevens zorgt deze tool er ook voor om het verspreiden van mest of kalk makkelijker te maken. Na het zaaien kan het ingeharkt worden om het ontkiemen van het graszaad te bevorderen. Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen, maar dit is ook erg afhankelijk van de bodemtemperatuur.

Dit geldt voor zowel de eerste keer inzaaien als het doorzaaien! 

Lees meer over het zaaien van graszaad in 'Graszaad zaaien, maar hoe?'

 

4. Hoe zorg ik ervoor dat vogels het graszaad niet uit mijn tuin pikken?

Een vaakgestelde vraag is hoe men graszaad kan beschermen tegen vogels. Vogels op een gazon is in principe geen probleem, integendeel zelfs; dat betekent dat er bodemleven aanwezig is die de bodemstructuur verbeteren. Naast standaard vogelverschrikkers of vogelverjagers kun je ook simpelweg een oude CD bevestigen aan een bamboestok met een stukje touw. De CD kan rond waaien en weerkaatst lichtstralen waardoor vogels worden verjaagd.

Daarnaast zijn er ook graszaad mengsel gemaakt die een speciale coating hebben die niet zo aantrekkelijk zijn voor vogels! Barenbrug Bar Power RPR is bijvoorbeeld een mengsel met zo'n coating. 

5. Hoe laat ik graszaad sneller kiemen?

Er kan in principe het hele jaar door graszaad gezaaid worden, echter is de kiemkracht enorm afhankelijk van de temperatuur. Naast rekening houden met de temperatuur, is vochtigheid in de bodem ook van belang om graszaden goed te laten uitkomen. 

De meeste mengsels bestaan uit verschillende soorten graszaden met een bepaalde functie; zo zijn er mengsels die goed tegen betreding kunnen of goed bestand zijn tegen bijvoorbeeld droogte.

Er bestaan ook mengsels die 'snelkiemend' zijn, zoals bijvoorbeeld het Doorzaai-/herstel mengsel van MRS. Deze mengsels bestaan uit rassen die snel kiemen om kale plekken in het gazon binnen een korte tijd weer op te vullen. 

6. Waarom groeit er zo veel onkruid mee als ik graszaad zaai?

Het is niet ongebruikelijk dat onkruid sneller op komt dan gras wanneer er pas gezaaid is, maar hoe kan dat? Tijdens de productie van een zak graszaad wordt er nauwkeurig gecheckt dat er geen andere zaden bij zitten. Echter komt het voor dat de wind (of een vogel) iets mee heeft genomen of dat er nog wortels van onkruid in de grond zitten.

De meeste onkruiden die tegelijkertijd opkomen met het gras kunnen niet tegen maaien en verdwijnen na enkele maaibeurten. Er zijn ook meerdere onkruidbestrijdingsmiddelen die geschikt zijn om te gebruiken in een jong gazon zoals Protect Garden Gazon Net Ultra. Zo beschadig je jouw gazon niet. Nadat het onkruid is weggehaald kunnen er kale plekken overblijven. Dit is niet ongebruikelijk en er kan gewoon weer graszaad ingezaaid worden. 

Wanneer je gras gaat zaaien in het voorjaar heb je sneller de kans dat onkruid snel opkomt en het jonge gras kan verstikken. Voor éénjarige onkruiden is het voorjaar ook de optimale groeiperiode. Daarbij kiemen ze vaak sneller. Als je ervoor kiest om gras te zaaien vanaf half augustus tot eind oktober, dan zijn de onkruidzaden minder actief. 

 

7. Hoe vaak moet ik bemesten?

Om te kunnen blijven genieten van mooi groen gras, is het van belang om minimaal twee keer per jaar het gazon te bemesten. Eén keer in het voorjaar en één keer in het najaar. We raden aan om de eerste bemesting tijdens de maanden van maart t/m juni plaatst te laten vinden. Wij raden aan om organische mest te gebruiken, omdat deze een lange nawerking hebben en rijk zijn aan voedingsstoffen.

Afhankelijk van wanneer de eerste bemesting heeft plaatsgevonden, vindt de 2e bemesting gewoonlijk plaats tijdens de zomermaanden (juli tot september). 

In het najaar kan ook bemest worden! Deze bemesting is bedoeld om het gazon goed de winter door te laten komen om volop weer te kunnen genieten in het voorjaar! In het najaar zijn speciale meststoffen ontwikkeld die extra kalium en ijzer bevatten voor een sterk en dicht gazon!

Lees meer over bemesting in 'Gazon bemesten, een complete uitleg' 

Meer weten over het bemesten in het najaar? Ga naar 'Najaarsmest, wat is het en wat doet het?'

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter