Graszaad: Veelgestelde vragen
14/10/2020 - 09:00

Graszaad: Veelgestelde vragen

Iedere tuineigenaar wil een gezond, groen gazon en dat is te realiseren met het juiste graszaad. Helaas kun je best snel verzanden in de wereld van het graszaad met al zijn verschillende termen. Daarom hebben wij de meest gestelde vragen over graszaad verzameld om deze vervolgens gelijk te antwoorden. Laten we maar meteen beginnen!

1: Wanneer graszaad zaaien?

Gras zaaien doe je in het voorjaar en najaar. Wij geven de maanden maart tot en met september aan als de meest geschikte maanden, mits je wel rekening houdt met de weersomstandigheden en de bodemtemperatuur. Je kunt graszaad zaaien wanneer de bodemtemperatuur 10 °C tot 12 °C is. In de nachten mag het niet afkoelen onder de 5 °C. Het kan een tijdje duren voordat de bodemtemperatuur 10 °C is, dus wanneer je gras het beste kunt zaaien is hiervan afhankelijk. Hou je daarom vooral niet vast aan specifieke data maar juist aan de temperaturen. 

2: Hoeveel graszaad gebruik je per m²?

Per vierkante meter gebruik je gemiddeld gezien zo’n 25 gram graszaad. Maar let op, dit hangt af van het doel van je graszaad: gaat het om een nieuw gazon of een bestaand gazon? Bij een nieuw gazon heb je vaak iets meer graszaad nodig dan bij een bestaand gazon. Hoeveel graszaad je nodig hebt kan verschillen per product en daarom raden wij het altijd aan om de aanbevolen zaaidichtheid te lezen van het specifieke graszaad dat jij wil bestellen. Maar de algemene regel over de zaaidichtheid van graszaad is:

Nieuw gazon: 25 gram graszaad per vierkante meter.

Bestaand gazon: 10 tot 20 gram graszaad per vierkante meter.

Laten we dan gelijk nog een veelgestelde vraag erbij halen die hier goed op aansluit: “Hoeveel graszaad gebruik je per 100m²?” We besparen jullie de rekensom en komen dan uit op het antwoord: 2,5 kilo voor een nieuw gazon en 1 tot 2 kilo voor een bestaand gazon.

3: Wanneer ontkiemt graszaad?

Graszaad ontkiemt gemiddeld gezien zo’n 2 tot 3 weken na het zaaien. Echter is dit afhankelijk van de weersomstandigheden, de temperaturen en de verschillende grasrassen. Ook moet je graszaad inharken na het zaaien, anders zal het langer duren voor het ontkiemt of helemaal niet ontkiemen. Hoelang het duurt voor het ontkiemen van graszaad, is dus afhankelijk van meerdere factoren, waar je gelukkig wel rekening mee kunt houden. 

4: Wat is het beste graszaad voor mijn gazon?

Dit hangt af van jouw type gazon en het doel van het graszaad. Wil je een siergazon of een speelgazon? Heb jij schaduwgras nodig omdat je tuin voor een groot deel in de schaduw ligt? Of heb je al een bestaand gazon dat je enkel wilt doorzaaien/herstellen? Tegenwoordig zoeken ook veel mensen naar een graszaad met klaver, en dan met name microklaver. Een verrassend goede keuze! En dan heb je ook nog eens de optie voor gras met bloemenzaad voor een bloemrijk gazon.

In de verschillende graszaad soorten is het makkelijk om door de bomen het bos niet meer te zien. Het antwoord op de vraag welk graszaad het beste is, kan dus nogal uitgebreid worden. Mocht je dat uitgebreide antwoord zoeken, dan hebben we daar een speciale blog voor geschreven met de naam: “Welk graszaad moet ik kopen?”. Hierin vind je per categorie onze favoriete graszaden! 

5: Hoe moet je gras zaaien?

Gras zaaien doe je op een specifieke manier waar de juiste voorbereiding van belang is. Zo is het belangrijk dat de bodem een goede zuurtegraad heeft, wat gemeten kan worden met een pH-meter. Mocht het nodig zijn, dan moet je ter voorbereiding eerst een gazonkalk strooien. Is de bodem goed? Dan kun je beginnen met het gras zaaien zelf. Je kunt gras zaaien met de hand, handstrooier of strooiwagen. Vervolgens moet je het graszaad in de grond harken na het zaaien en daarna goed onderhouden door water te geven. Ook voor de vraag “hoe graszaad strooien” hebben we natuurlijk een veel uitgebreider antwoord, te lezen in onze blog: “Zelf gras zaaien: Zo doe je dat!”. 

6: Wat als je graszaad niet inharkt?

Dan maakt het graszaad geen goed contact met de grond. Daarnaast loop je ook nog eens het risico dat je graszaden wegspoelen door regen of wegwaaien door de wind. Het kan ook voorkomen dat het ene deel graszaad zal ontkiemen en het andere deel niet, waardoor het gras onregelmatig zal groeien. Daarnaast is de kans op kale plekken in je gazon op deze manier groter. 

7: Hoelang kan ik gras bewaren?

Graszaad bevat een houdbaarheid tot 3 jaar, mits dit op de juiste manier gebeurt. De houdbaarheid van graszaad wordt namelijk beïnvloed door externe factoren. Zorg ervoor dat je je graszaad luchtdicht bewaard in een donkere, koele ruimte. Graszaad bewaren is kostenbesparend en daardoor zeker aan te raden! Gebruik echter geen graszaad dat te oud is of verkeerd is opgeslagen, gezien de kiemkracht dan sterk afgenomen zal zijn. 

8: Hoe kun je graszaad beschermen tegen vogels?

Je kunt beginnen met het aandrukken van je graszaden na het strooien. Hierdoor ligt het graszaad niet letterlijk meer voor het oprapen en zullen vogels al iets meer moeite moeten doen. Ook kun je de zaden afdekken met plasticfolie. Je kunt daarnaast ook de vogels afschrikken, zoals met aluminiumfolie aan draadje. Of wat dacht je van de eeuwenoude vogelverschrikker? Tegenwoordig zijn er veel vliegers te vinden in de vorm van een roofvogel, speciaal gemaakt om vogels af te schrikken. Daarnaast bestaat er ook graszaad met een antivogelcoating. Vogels eten je graszaad op wanneer dit voor het oprapen ligt. Des te meer belemmerende factoren, des te minder aantrekkelijk het graszaad zal zijn. 

9: Hoe kan je graszaad sneller laten kiemen?

Dit zit hem vooral in de temperatuur en de vochtigheid van de bodem. Zorg er daarom voor dat de bodemtemperatuur ten minste 10 °C is en dat de bodem voldoende water bevat, maar niet te veel. Balans is hierin belangrijk. Er moet geen plas water staan, maar het water moet wel vochtig zijn. Ook timing is belangrijk om je gras sneller te laten kiemen. Zaai je graszaad vlak voor een regenbui of geef direct wat water na het gras zaaien. Let op: Doe dit met een subtiele straal om te voorkomen dat de graszaden wegspoelen. 

10: Welk graszaad groeit het snelst?

Engels raaigras is het snelstgroeiende graszaad. Je kunt Engels raaigras los bestellen, maar je vindt ze ook in veel verschillende graszaadmengsels. Daarnaast zijn meerdere verschillende raaigrassen over het algemeen sneller in de groei dan andere grassoorten. Zoek altijd naar de term: “snelkiemend graszaad” in de specificaties van het mengsel.

11: Hoe moet ik graszaad bijzaaien?

Je begint altijd met het bewerken van de bodem en de structuur van de bodem. Dit doe je door je gazon te beluchten en deze vrij te maken van onkruid, onregelmatigheden en los materiaal. Idealiter heb je daarna de tijd om je gazon te bemesten. Het gras bijzaaien doe je in principe hetzelfde als bij het inzaaien, met de hand of met een graszaad strooier. Uiteraard hebben we hier een uitgebreid stappenplan geschreven, genaamd: “Hoe zaai ik mijn gras bij?” Hierin vind je alle tips en trucs voor het bijzaaien van je gazon. 

12: Hoe kan ik mijn gazon herstellen met graszaad?

Door de jaren heen kan het voorkomen dat je last krijgt van kale plekken in je gazon of een onregelmatige groei, en door onder andere gras te zaaien, kun je dit herstellen. Je gazon herstellen met graszaad zorgt voor een gazon dat weer een geheel is en er gezond uitziet. Echter is je gazon met graszaad doorzaaien slechts één van de meerdere mogelijkheden om je gazon te herstellen. Je kunt je ook eens verdiepen in het verticuteren van je gazon, het bemesten van je gazon en het sproeien van je gazon. 

13: Welke soorten graszaad zijn geschikt voor in de schaduw?

Dat zijn graszaadmengsels die hier speciaal voor zijn geselecteerd. Dit graszaad heeft de naam ‘schaduwgras’. Niet elk graszaad kan tegen schaduw. Wanneer je graszaad voor in de schaduw zoekt, moet je kijken naar grasrassen die wel geschikt zijn als schaduwgras, zoals rood zwenkgras, hard zwenkgras en veldbeemdgras

14: Hoeveel kost 1 kg graszaad?

Dit is volledig afhankelijk van het type gras, het doeleinde en de kwaliteit van dit graszaad. Bij Graszaaddirect staat kwaliteit hoog in het vaandel en daarom zijn al onze grasmengsels hoog aangeschreven op de Nederlandse Grasgids. Daarnaast zijn onze graszaden NAK-goedgekeurd, wat inhoudt dat jij altijd verzekerd bent van de allerbeste kwaliteit. Vrijwel al onze graszaadmengsels hebben een andere prijs, dus kijk gerust eens rond op de website. Wil je graszaad kopen, maar ben je eerst nog op zoek naar advies? Dan kun je contact opnemen met de klantenservice. Onze toppers delen graag hun specialistische kennis door het geven van advies op maat!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter