Mijn gras groeit niet, wat nu?
10/08/2023 - 10:44

Mijn gras groeit niet, wat nu?

Je hebt veel energie en tijd gestoken in het inzaaien van je graszaad, maar toch blijft het eigenaardig kaal in de tuin. Hoe kan het dat het graszaad niet ontkiemt? Of hoe kan het dat het gras niet wil groeien? Laten we iets dieper ingaan op de verschillende oorzaken dat je last hebt van slechte grasgroei. Ook vertellen wij jou graag verschillende manieren waarop je je grasgroei kunt stimuleren. 

Oorzaken van slechte grasgroei

We zouden graag vertellen dat de oorzaak van slechte grasgroei toe te wijden is aan één duidelijke oorzaak. Echter is dit niet zo simpel. Er bestaan veel verschillende redenen waardoor jouw graszaad niet is ontkiemd of je gras erg slecht groeit. Bestudeer alle oorzaken en onderzoek voor jezelf welke van deze oorzaken jouw specifieke stoorzender kan zijn. Pas dan weet je hoe je het probleem op kunt lossen. 

1: Verkeerd zaaimoment

Wanneer je je graszaad op het verkeerde moment in het jaar in zal zaaien, zal dit niet goed ontkiemen. Het ideale zaaimoment is wanneer de bodem stabiel boven de 10 °C is. Hou er wel rekening mee dat de bodemtemperatuur iets heel anders is dan de luchttemperatuur! Als je wilt dat de bodemtemperatuur 10 °C  is, dan is de luchttemperatuur tussen de 18 °C en 20 °C.

Hou er ook rekening mee dat het niet bevorderlijk is om je graszaad in te zaaien in de zomer, gezien de bodem dan veel te droog is. De seizoenen die daarom ideaal zijn voor het zaaien van graszaad, zijn de lente en de herfst. De bodem heeft dan de juiste temperatuur en het regent meer in deze periodes. Daarom hoef je in deze periodes ook minder water te geven. 

2: Een schaduwrijk gazon

Veel mensen willen een tuin op het zuiden en dit is uiteraard niet zonder reden. Een tuin op het zuiden zal namelijk veel zonlicht vangen. Zonlicht is nodig voor het ontkiemen van graszaad, net als water en voedingsstoffen. Mocht je tuin dus het grootste gedeelte van de dag in de schaduw liggen, dan krijgt het graszaad niet de mogelijkheid om te ontkiemen. Een simpele oplossing hiervoor is het zaaien van speciaal schaduwgras. In de samenstelling van deze graszaadmengsels zijn veel grassoorten toegevoegd die bekend staan om hun hoge schaduwbestendigheid. En geen zorgen als je wel een strook hebt die altijd in de zon ligt, want schaduwgraszaad groeit ook gewoon in de zon!

3: Te droog gras

Zoals we net al kort benoemden is water essentieel voor de groei van gras. Zonder water is er geen leven, dus ook niet in je tuin. Gelukkig staat ons kikkerlandje erom bekend om regelmatig een plensbui te zien. Echter krijgen wij steeds meer te maken met hete, droge zomers. In dit geval is het nodig om de natuur een handje te helpen door extra bij te sproeien. Mocht je hiermee bezig gaan, is het aan te raden om liever vaker een klein beetje bij te sproeien dan in één keer heel veel. Anders kan de bodem het een stuk moeilijker opnemen. Hieronder zie je een handige tabel waarin staat hoe vaak en wanneer je gazon sproeien gedaan zou moeten worden.

4: Het contact met de bodem mist

Graszaad hoor je in te zaaien op een bepaalde manier. Zo raden wij altijd specifiek aan om de losse zaadjes in te harken met een hark. Wanneer je dit doet, zullen de zaadjes contact maken met de grond. Dit contact is essentieel voor het ontkiemen en de groei van het graszaad. Hou er echter wel rekening mee dat de zaadjes niet té diep in de grond komen te liggen. Graszaad heeft namelijk wel licht nodig om te ontkiemen. Het is dus een kwestie van de perfecte balans tussen te diep in de grond en te oppervlakkig op de bodem. 

5: Het gazon heeft voedingsstoffen nodig

Net als alles wat leeft, heeft ook je gazon de juiste voedingsstoffen nodig. Als je verstand hebt van tuinieren, dan weet je dat je deze voeding kunt bieden door middel van meststoffen. Wanneer het gras geen toegang zal hebben tot de juiste voeding, zal deze niet groeien. Daarom raden wij aan om je bodem zo’n tweemaal per jaar te bemesten. Tip van ons: vooral organische meststoffen zijn aan te raden voor je gazon. Wil je weten wat de verschillen zijn? Lees dan onze blog "Het verschil tussen soorten meststoffen”.

6: Een gebrek aan zuurstof

Net als ingezaaid graszaad, hebben ook de wortels van een bestaand gazon de nodige zuurstof nodig. Niet iedere tuinbezitter weet dit, waardoor het regelmatig voorkomt dat het bestaande gras stopt met groeien. Het is daarom ook nodig om je gazon te verticuteren of je gazon beluchten. Vooral wanneer je gazon al wat ouder is, is de kans groot dat er een laag is ontstaan met vilt. De oorzaak hiervoor is vaak opgehoopt organisch materiaal dat in de bodem is gezakt. Ook kan het gazon dichtslaan doordat het veel gebruikt is en er veel betreding is geweest. Dus geen zorgen, elk levendig gazon kan te maken krijgen met dit probleem. De belangrijkste woorden zijn hierin dus verticuteren en beluchten!

7: Er wordt niet vaak genoeg gemaaid

Grasmaaien is een klusje dat met enige regelmaat uitgevoerd moet worden. Wanneer je dit niet doet, en het gras dus te lang zal worden, zal onkruid vrij spel krijgen om te overwoekeren. Het onkruid gaat dan concurreren met het gras en zal dit in veel gevallen uiteindelijk winnen. Ook zal er steeds minder zonlicht de bodem bereiken. En zoals we weten, kan gras niet groeien zonder voldoende zonlicht. Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven over grasmaaien, genaamd ‘Grasmaaien - wanneer en hoe’ en vertellen hier de beste manier waarop je dit kunt doen.

8: Schimmels, ziekten, onkruid of plagen

Uiteraard zal het je niet verbazen dat gazonziekten, waaronder schimmels, flink wat roet in het eten kunnen gooien. Ook onkruid zal de overhand kunnen nemen in je gazon. Plagen, zoals engerlingen, emelten, maar ook mollen, kunnen veel schade veroorzaken aan je gazon. Kijk daarom naar de juiste bestrijding van onkruid in het gazon, mos en onkruid en schimmels en ziekten. Ga het liefst voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zodat je andere planten, (huis)dieren en mensen geen schade toedient.

9: Verkeerde bemesting

We hebben het al even gehad over meststoffen, maar nog niet over de invloeden van de verkeerde meststoffen op het gras. Elk gazon heeft namelijk zijn eigen pakket met voedingsstoffen nodig, waar dus ook verschillende soorten meststoffen voor ontwikkeld zijn. Daarom heeft elke meststof een bepaalde verhouding met NPK. Het ene gazon heeft bijvoorbeeld meer stikstof nodig, terwijl de ander bijvoorbeeld meer fosfor nodig heeft. Ook hebben de seizoenen hier invloed op. In het voorjaar heeft gras meer stikstof nodig dan in het najaar. Het is daarom aan te raden om je te verdiepen in het verschil tussen soorten meststoffen

10: Extreme weersomstandigheden

Ook zullen extreme weersomstandigheden flink wat schade aan kunnen richten. Zo is het mogelijk dat extreme hitte de opname van water en voedingsstoffen zal belemmeren. Ook kan het voorkomen dat er uit het niets (bijvoorbeeld in mei) ineens koude dagen voorkomen. Wanneer het te koud is, zal graszaad überhaupt niet ontkiemen. Ook zal langdurige droogte of juist te veel regen schade kunnen veroorzaken. Daarnaast hebben stormen of sterke windvlagen ook weinig goeds in petto. Het gras kan breken, beschadigen, of in de jongste fase kan het graszaad zelfs wegwaaien. Vooral wanneer het graszaad niet goed genoeg in de bodem is gewerkt. 

11: Extra tip! Heb geduld

Ook willen we een extra tip meegeven. Met alles wat groeit, is het codewoord vaak ‘geduld’. Graszaad en gras hebben soms even de tijd nodig om te kiemen en groeien. Bij bepaalde graszaadmengsels duurt het langer dan bij andere graszaadmengsels. Lees daarom ook altijd goed op de verpakking of omschrijving hoeveel tijd er nodig is om tot een volgroeid gazon te komen.

Hoe kun je de grasgroei stimuleren?

Je kunt aan de slag gaan met het oplossen van het probleem dat waarschijnlijk de oorzaak is van de stagnerende groei van jouw gras. Er zijn verschillende manieren waarop je je gras of graszaad kunt ondersteunen. De groei is te stimuleren door enkele effectieve manieren:

Regelmatig maaien

Maai het gras met enige regelmaat en zorg ervoor dat je grasmaaier is afgesteld op juiste hoogte. Grasmaaien stimuleert de groei van nieuwe grasscheuten en zal uiteindelijk zorgen voor een groene grasmat met een gezonde groei. 

Het gazon bemesten

Bemest je gazon zo’n tweemaal per jaar om de bodem de juiste voeding te bieden. Kies een meststof met de juiste verhouding van stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Hou je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid die te vinden is in de omschrijving of op de verpakking. 

Beluchten of verticuteren

Het beluchten van je gazon is belangrijk, vooral wanneer je een ouder gazon hebt. Door het verticuteren prik je kleine gaatjes in je gazon waardoor er zuurstof, water en lucht opgenomen kan worden. 

Bewateren

Het bewateren van je gazon is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. De wortels of het graszaad hebben deze stimulatie nodig om te groeien. 

Onkruid en plagen bestrijden

Behandel je gazon op tijd tegen plagen en hou je gazon zo veel mogelijk vrij van onkruid. Verwijder al het onkruid dat te vinden is in je gras om zo concurrentie te voorkomen. 

Extra gras zaaien

Groeit het gras op enkele plekken na? Kale plekken kun je opnieuw inzaaien. Ook kun je kiezen voor doorzaai-/herstelgras. Ook gele plekken zijn te herstellen met dit speciale graszaad. Herstelgras bestaat uit samengestelde grassen die snelkiemend zijn.

Het gazon vermijden

Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen. Zo kun je ook rekening houden met de gezondheid en kwetsbaarheid van je gazon. Als het gras nat is, kan het bijvoorbeeld niet goed tegen veel betreding. Vermijd daarom ook intensief gebruik in extreem natte of droge periodes. 

Grasonderhoud

Als je gras het eenmaal goed doet, is het nu de kunst om deze op de juiste manier te onderhouden. Je gras onderhouden moet je echter wel op een specifieke manier doen. Daarom hebben wij er een artikel over geschreven met de naam ‘gras onderhouden’. 

Wees vooral consistent in de verzorging en hou altijd rekening met de specifieke vragen en behoeften van je gras of graszaad. Mocht je eenmaal weten wat jouw graszaad of gazon nodig heeft, dan zal je gras binnen no-time weer groeien. Geef het tijd, aandacht en de nodige energie. 

Conclusie

Mocht je problemen hebben met de groei van je gras of het ontkiemen van je graszaad, dan kun je verschillende oorzaken onderzoeken om vervolgens het probleem op de juiste manier op te lossen. Het is altijd belangrijk om geduldig te zijn, want gras en graszaad hebben enige tijd nodig om te ontkiemen of groeien. 

Het kiezen van het juiste graszaad is belangrijk. Daarom verkopen wij bij Graszaaddirect graszaadmengsels van hoge kwaliteit. Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Onze specialisten helpen je graag verder!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter