09/07/2020 - 13:45
Gazon bemesten, een complete uitleg voor het beste resultaat

Het gazon bemesten, gras kan nou eenmaal niet zonder voeding. Gras neemt voortdurend voedingsstoffen op uit de bodem. Vooral in het najaar en in de winter; wanneer de grasmat het meest getest wordt door de strenge weersomstandigheden. Bodems raken hierdoor vaak vroeg in het voorjaar al uitgeput. Gevolg hiervan is vaak dat het gras niet meer groeit, er kale/open plekken ontstaan in het gazon en dat mos en onkruid de kop uitsteken. In het ergste geval wordt het gras geel en sterft het af. Om dit te voorkomen is het gazon bemesten dus van levensbelang. Je brengt de voedingsstoffen weer op peil en geeft je gazon daarmee een boost.   

Welke soorten mest zijn er?

We maken onderscheid tussen 3 verschillende soorten mest:

  1. Kunstmest
  2. Organisch-minerale mest
  3. 100% organische mest

Alle soorten meststoffen zijn voorzien van de belangrijkste voedingsstoffen; namelijk de zogenoemde N-P-K samenstelling waarbij Stikstof de groei stimuleert, Fosfor de wortelontwikkeling stimuleert en Kalium water en voedingsstoffen verplaatst naar de plant.

Benieuwd naar de eigenschappen en samenstellingen van meststoffen? Lees dan ook eens onze blog 'Mest in detail'. Na het lezen van deze blog weet je gegarandeerd beter wat voor bemesting uw gazon het best kan gebruiken!

Kunstmest typeert zich door de snelle werking. Kunstmest is voorzien van de juiste N-P-K en overige spoorelementen. Heeft uw gazon een snelle opkikker nodig? Misschien is een kunstmest met een hoog stikstofgehalte dan wel de beste oplossing. Een nadeel van kunstmest is dat het snel uitgewerkt is en het de bodemleven doodt.

Organisch-minerale meststoffen typeren zich door de lange nawerking en geleidelijke groei. Zowel de 100% organische mest als organische meststoffen zijn een stuk milieuvriendelijker. Het voordeel van die eerste (denk hierbij bijv. aan natuurmest / koemest) is dat het ook nog eens het bodemleven activeert. Dit is bij organisch-minerale mest niet het geval, aangezien deze bemesting voor een deel ook bestaat uit mineraal, wat ook in kunstmest zit.

Wanneer en waarmee gazon bemesten?

Om mooi groen gras te behouden, is het bemesten van je gazon cruciaal. Het mooiste is om dit minimaal 2 keer per jaar te doen: vroeg in het voorjaar en in het najaar. Waarom? Het gazon heeft in de wintermaanden veel inspanningen gehad. Ook de bodem heeft veel voedingsstoffen afgestaan aan de grasplanten. Juist om deze redenen heeft het gazon al aan het begin van het voorjaar behoefte aan een snelle opkikker. Dit doe je door het gazon te bemesten.

Voordat je begint met de eerste bemesting...

Het allerbeste is om begin maart het strooiseizoen te starten met het strooien van kalk. Door het strooien van kalk ontzuur je de bodem, waardoor de graswortels de voedingsstoffen beter opnemen en het gras zelf een mooie strakke en dichte zode vormen. Met een pH-meter meet je snel en eenvoudig de pH-waarde van de bodem. Een voordeel van het meten van de pH-waarde is dat je vervolgens gericht kalk kunt strooien.

 

Het gazon bemesten met Triferto mest

 

Sommige tuinliefhebbers strooien kalk in combinatie met koemest. Naast dat je de grasgroei stimuleert door het neutraliseren van de zuurtegraad, creëer je met koemest ook nog een gezonde bodem. Precies wat het gazon nodig heeft na de wintermaanden!

Je kunt kalk tegelijk strooien met de eerste bemesting. Echter wordt aangeraden om +/- 2 week te wachten, aangezien de kalk dan beter uitgewerkt is en het de zuurtegraad in positieve zin verbeterd heeft waardoor de meststof nog beter in z'n werking zal gaan. We raden aan om de eerste bemesting tijdens de maanden van maart t/m juni plaatst te laten vinden. Aangeraden wordt om een organische mest te strooien. Deze hebben een lange nawerking en zijn rijk aan voedingsstoffen.

 

Tijd voor de tweede bemesting. Afhankelijk van wanneer de eerste bemesting heeft plaatsgevonden, vindt de 2e bemesting gewoonlijk plaats tijdens de zomermaanden (juli tot september). Mocht uw gazon toe zijn aan een extra boost om de zomermaanden goed door te kunnen komen, raden we aan om nogmaals te bemesten. Graszaaddirect tipt DCM Vital Green als de ideale (zomer)meststof. De naam verklapt het al; deze meststof zal zorgen voor een vitaal, gezond en donkergroen gazon! Het is niet voor niets dat deze organische bemesting veel gebruikt wordt door hoveniers voor professionele doeleinden.

 

 

We zijn aangebroken bij de 3e (en tevens laatste) bemesting van het jaar (augustus tot september). Deze bemesting is bedoeld om het gazon goed de wintermaanden door te laten komen. Hiervoor zijn speciale najaars- meststoffen ontwikkeld welke zich typeren aan hun specifieke samenstelling; namelijk extra kalium en ijzer voor een sterk en dicht gazon. 

 

Nog even in het kort.. Bemestingsschema - stappenplan:

stappenplan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij welk weer kan je het gazon bemesten?

Dit hangt volledig af van het soort mest. Zo kunnen volledig organische meststoffen bij lage temperaturen vanaf 5 graden al gestrooid worden. Maar voor de meeste meststoffen ligt het iets ingewikkelder. Er zijn verschillende omstandigheden waar je rekening mee moet houden bij het bemesten van je gazon. Zo kun je beter niet strooien bij warme temperaturen van 25+ graden, aangezien de kans dan flink aanwezig is dat het gras verbrand. Dit leidt tot dood gras en kale plekken.

De perfecte weersomstandigheden om het gazon te bemesten is bij regenachtig weer waarbij de temperaturen schommelen tussen de 10-20 graden. Het mest lost zo het snelst op in de grond en het kan zo optimaal z'n werking uitvoeren.

Hoe kan je het best je gazon bemesten?

Voordat je daadwerkelijk begint met het bemesten, is het handig om eerst het gazon te maaien. Wanneer je eerst het gazon kort maait, kan het mest makkelijker en gelijkmatiger verdeeld worden over het gazon. Tevens neemt het sneller op in de bodem. 

Bemesten kan op twee manieren: strooien vanuit de hand of met een strooiwagen. Voor de kleinere gazons kan het strooien prima vanuit de hand in een emmer of met een handstrooier. Aanbevolen wordt om te strooien met een strooiwagen. Graszaaddirect heeft diverse strooiwagens in het assortiment, waaronder Wolf Garten strooiwagens. Deze strooiwagens zijn erg gebruiksvriendelijk. De Wolf Garten WE330 is misschien wel de meest populaire strooiwagen. Deze strooiwagen is makkelijk verstelbaar door de gele hendel aan de onderkant van de wagen. Voor optimaal strooiresultaat wordt aanbevolen om de strooiwagen op standje 8 te zetten.

 

Tips voor tijdens en na het strooien:

  • Kijk goed naar de dosering welke vermeld staat op de verpakking van de gazonmest. Weeg de hoeveelheid nauwkeurig af voordat je begint met strooien.
  • Na het strooien het gazon goed blijven bewateren. Let op: vermijdt het bewateren van het gazon bij warme temperaturen van 20+ graden. We raden aan om in het begin van de avond te bemesten, wanneer de temperaturen aan het afnemen zijn. Na het strooien kan er gesproeid worden. Dit kan o.a. met een Doordat je het gazon bewaterd, neemt het mest een stuk sneller op. 
  • Als je het gazon handmatig bemest, is de beste werkwijze om eerst in de lengte te strooien en vervolgens haaks op de eerste richting.

 

We hopen u met deze blog meer kennis te hebben geven over het bemesten van het gazon. Wanneer u nog vragen heeft, kunt u ons altijd bellen voor persoonlijk advies.

 

Bronnen

DCM. (2018, 22 februari). Professionele meststof voor een supergroen gazon - DCM Vital-green Gazon. Geraadpleegd van https://www.youtube.com/watch?v=708--fS0miA

Universele meststof | Triferto Meststoffen | Uw gr... (z.d.). Geraadpleegd van https://www.triferto.eu/nl/retail/npk-12-10-18

 

 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter