Het gazon bemesten
09/07/2020 - 13:45

Het gazon bemesten

Het gazon bemesten, gras kan nou eenmaal niet zonder voeding. Gras neemt voortdurend voedingsstoffen op uit de bodem. Vooral in het najaar en in de winter; wanneer de grasmat het meest getest wordt door de strenge weersomstandigheden. Bodems raken hierdoor vaak vroeg in het voorjaar al uitgeput. Gevolg hiervan is vaak dat het gras niet meer groeit, er kale/open plekken ontstaan in het gazon en dat mos en onkruid de kop uitsteken. In het ergste geval wordt het gras geel en sterft het af. Om dit te voorkomen is het dus van belang om het gazon te bemesten. Je brengt de voedingsstoffen weer op peil en geeft je gazon daarmee een boost.

Welke soorten mest zijn er?

We maken onderscheid tussen 3 verschillende soorten mest:

  • Kunstmest
  • Organisch-minerale mest
  • 100% organische mest

Alle soorten meststoffen zijn voorzien van de belangrijkste voedingsstoffen; namelijk de zogenoemde N-P-K samenstelling waarbij Stikstof de groei stimuleert, Fosfor de wortelontwikkeling stimuleert en Kalium water en voedingsstoffen verplaatst naar de plant. Benieuwd naar de eigenschappen en samenstellingen van de bovengenoemde meststoffen? Lees dan ook eens onze blog 'Mest in detail'. Na het lezen van deze blog weet je gegarandeerd beter wat voor soort meststof je het beste kan gebruiken om jouw gazon te bemesten!

Kunstmest typeert zich door de snelle werking. Kunstmest is voorzien van N-P-K voeding en overige spoorelementen. Heeft je gazon een snelle opkikker nodig? Dan kun je het gazon bemesten met kunstmest. Dit type mest heeft doorgaans een hoog stikstofgehalte wat ervoor zorgt dat het gras groeit ‘als kool’. Een nadeel van kunstmest is dat het snel uitgewerkt is. Daarnaast kan kunstmest de bodem aantasten bij overtollig gebruik.

Organisch-minerale meststoffen typeren zich door de lange nawerking en geleidelijke groei. Zowel de 100% organische mest als organische meststoffen zijn een stuk milieuvriendelijker. Het voordeel van die eerste (denk hierbij bijv. aan natuurmest / koemest) is dat het ook nog eens het bodemleven activeert. Dit is bij organisch-minerale mest niet het geval, aangezien deze bemesting voor een deel ook bestaat uit mineraal, wat ook in kunstmest zit.

Wanneer het gazon bemesten?

Om mooi groen gras te behouden, is het noodzakelijk om je gazon regelmatig te bemesten. Het mooiste is om dit minimaal drie keer per jaar te doen: vroeg in het voorjaar, in de zomer en in het najaar. Waarom? Het gazon heeft het tijdens de wintermaanden zwaar te verduren gehad. De grasplanten hebben extra veel voeding uit de bodem gehaald om goed te kunnen blijven functioneren. Het gevolg hiervan is dat veel gazons uitgeput zijn in het voorjaar. En dit is nou net het moment dat het bodemleven weer tot leven komt en gras weer begint te groeien. Juist om deze redenen heeft het gazon vroeg in het voorjaar al behoefte aan een snelle opkikker. Dit doe je door het gazon te bemesten.

Gazon bemesten en kalken in het voorjaar

Het allerbeste is om begin maart het strooiseizoen te beginnen met het strooien van kalk. Door het strooien van kalk ontzuur je de bodem, waardoor de graswortels de voedingsstoffen beter opnemen. Je kunt het gazon tegelijk kalken en bemesten. Echter raden wij aan om +/- 2 week te wachten, aangezien de kalk dan beter uitgewerkt is en het de zuurtegraad in positieve zin verbeterd heeft waardoor de meststof nog beter in z'n werking zal gaan. De beste periode om de eerste bemesting te strooien is tijdens de maanden maart t/m juni. Aangeraden wordt om een organische mest te strooien. Deze hebben een lange nawerking en zijn voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen.

Tip: Met een pH-meter meet je snel en eenvoudig de pH-waarde van de bodem. Een voordeel van het meten van de pH-waarde is dat je vervolgens gericht kalk kunt strooien.

Gazon bemesten in de zomer

Tijd voor de tweede bemesting. Afhankelijk van wanneer de eerste bemesting heeft plaatsgevonden, vindt de 2e bemesting gewoonlijk plaats tijdens de zomermaanden (juli tot september). Mocht uw gazon toe zijn aan een extra boost om de zomermaanden goed door te kunnen komen, raden we aan om nogmaals te bemesten. Graszaaddirect tipt DCM Vital Green als de ideale (zomer)meststof.

De naam verklapt het al; deze meststof zal zorgen voor een vitaal, gezond en donkergroen gazon! Het is niet voor niets dat deze organische bemesting veel gebruikt wordt door hoveniers voor professionele doeleinden.

Gazon bemesten in het najaar

We zijn aangebroken bij de 3e (en tevens laatste) bemesting van het jaar (augustus tot september). Deze bemesting is bedoeld om het gazon goed de wintermaanden door te laten komen. Hiervoor zijn speciale najaars-meststoffen ontwikkeld welke zich typeren aan hun specifieke samenstelling; namelijk extra kalium en ijzer voor een sterk en dicht gazon. 

Nog even in het kort.. Bemestingsschema - stappenplan:

stappenplan gazon bemesten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij welk weer kan je het gazon bemesten?

Wanneer je het gazon het beste kan bemesten, hangt af van het type mest. Zo kunnen volledig organische meststoffen bij lage temperaturen vanaf 5 graden al gestrooid worden. Maar voor de meeste meststoffen ligt het iets ingewikkelder. Er zijn verschillende omstandigheden waar je rekening mee moet houden bij het bemesten van je gazon. Zo kun je beter niet strooien bij warme temperaturen van 25+ graden, aangezien de kans dan flink aanwezig is dat het gras verbrand. Dit leidt tot dood gras en kale plekken. De perfecte weersomstandigheden om het gazon te bemesten is als het buiten regent. Idealiter bij een temperatuur de 10-20 graden. Meststoffen lossen dan nog sneller op in de bodem.

Hoe kan je het beste je gazon bemesten?

Voordat je daadwerkelijk begint met het bemesten, is het handig om eerst te gaan grasmaaien. Wanneer je eerst het gazon kort maait, kan het mest makkelijker en gelijkmatiger verdeeld worden over het gazon. Tevens neemt de mestkorrel sneller op in de bodem. 

Bemesten kan op twee manieren: strooien vanuit de hand of met een strooiwagen. Voor de kleinere gazons kan het strooien prima vanuit de hand in een emmer of met een handstrooier. Aanbevolen wordt om te strooien met een strooiwagen. Graszaaddirect heeft diverse strooiwagens in het assortiment, waaronder Wolf Garten strooiwagens. Deze strooiwagens zijn erg gebruiksvriendelijk. De Wolf Garten strooiwagen WE330 is misschien wel de meest populaire strooiwagen. Deze strooiwagen is makkelijk verstelbaar door de gele hendel aan de onderkant van de wagen. Voor een optimaal strooiresultaat wordt aanbevolen om de strooiwagen op standje 8 te zetten.

Tips voor tijdens en na het strooien:

  • Kijk goed naar de dosering welke vermeld staat op de verpakking van de gazonmest. Weeg de hoeveelheid nauwkeurig af voordat je begint met strooien.

  • Na het strooien het gazon goed blijven bewateren. Let op: vermijdt het bewateren van het gazon bij warme temperaturen van 20+ graden. We raden aan om in het begin van de avond te bemesten, wanneer de temperaturen aan het afnemen zijn. Na het strooien kan er gesproeid worden. Dit kan o.a. met een sectorsproeier. Doordat je het gazon bewaterd, neemt de mest een stuk sneller op in de bodem. 
  • Als je het gazon handmatig bemest, is de beste werkwijze om eerst in de lengte te strooien en vervolgens haaks op de eerste richting.

We hopen jou met deze blog meer kennis te hebben geven over hoe je het gazon kan bemesten. Wanneer je nog vragen hebt, kan je ons altijd mailen of bellen voor persoonlijk advies. Voor gazonbemesting ben je bij Graszaaddirect aan het juiste adres!

 

 

Bronnen

DCM. (2018, 22 februari). Professionele meststof voor een supergroen gazon - DCM Vital-green Gazon. Geraadpleegd van https://www.youtube.com/watch?v=708--fS0miA

Universele meststof | Triferto Meststoffen | Uw gr... (z.d.). Geraadpleegd van https://www.triferto.eu/nl/retail/npk-12-10-18

 

 

Reacties

Het beste is om eerst kalk te strooien. Zodra de kalkkorrels volledig zijn opgelost in de bodem, dan kunt u gazonmest strooien. Kalk breekt de mest niet af, maar zorgt er juist voor dat andere meststoffen beter worden opgenomen. Kalk kan prima gecombineerd worden met koemestkorrels. Deze meststoffen sluiten perfect op elkaar aan.
Patrick - 24/05/2023 - 09:14
Beste, moerde kalk helemaal opgelost zijn om te mesten. Is het niet zo dat de kalk de mest afbreekt. Kunnen kalk en koemest samen gegeven worden (of een week later) in het begin van het seizoen, voor het maaien. Alvast bedankt. Groeten, Kurt
Kurt - 05/05/2023 - 14:37

Laat een reactie achter