Bloemzaden bewaren
26/09/2023 - 14:16

Bloemzaden bewaren

Wij weten als geen ander hoe heerlijk het is om in de tuin bezig te zijn! Lekker buiten zijn, je handen in de aarde zetten en ontspannen. En uiteraard levert het ook nog eens flink wat op in je tuin. Bloemzaad zorgt ervoor dat je gazon, border of weiland een stuk opfleurt. Maar het is heel realistisch als je wat bloemzaden overhoudt na het inzaaien. Veel mensen gooien deze weg, maar dit is helemaal niet nodig! Wij krijgen vaak de vraag “hoelang kun je bloemzaden bewaren?” Wij vertellen jou in deze blog graag meer over verschillende soorten bloemzaden en de houdbaarheid hiervan. Laten we beginnen. 

Welke soorten bloemzaden zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten bloemzaden. Zo kun je natuurlijk de zaden van alle verschillende bloemsoorten bij langs gaan, maar dat is eigenlijk te veel om op te noemen. Daarom is het handiger om bloemzaden op te delen in verschillende categorieën. Zo heb je kleine bloemzaden, grote bloemzaden, wilde bloemenzaden, hard omhulde zaden en vlinderbloemige zaden. 

#1: Kleine bloemzaden

Denk hierbij aan de zaadjes van het madeliefje, de korenbloem en het schildzaad

#2: Grote bloemzaden 

Hieronder vallen de zaden van bijvoorbeeld de zinnia, de papaver en de Oost-Indische kers

#3: Wilde bloemenzaden

Vaak vallen zaden van wilde bloemen onder deze categorie. Denk hierbij aan de margriet, duizendblad en groot kaasjeskruid

#4: Hard omhulde zaden

Deze zaadjes hebben een harde schelp. Vooral fruitzaden en notenzaden vallen hieronder, maar ook de zaden van de lupine, de hoornbloem en de zonnebloem horen thuis in deze categorie. 

#5: Vlinderbloemige zaden

Bloemen met vlinderbloemige zaden behoren meestal tot planten uit de Fabaceae-familie, ook wel bekend als de vlinderbloemenfamilie vanwege hun karakteristieke bloemvorm. Enkele bloemen die vlinderbloemige zaden hebben, zijn de rode klaver, honingklaver en vlas

Hoelang blijven de zaden van bloemen goed?

Dit ligt aan meerdere factoren, waaronder de omvang en de sterkte van de bloemzaden, maar ook de manier waarop je de zaden bewaart. Hierin maakt het niet uit of je te maken hebt met eenjarige bloemzaden of meerjarige bloemzaden. Kleine bloemzaden zijn kwetsbaarder en hebben daardoor een minder lange houdbaarheid. Maar vergis je niet, zelfs deze zaden kun je 1 tot 2 jaar bewaren! Grote bloemzaden en wilde bloemenzaden zijn iets minder kwetsbaar en kunnen soms wel tot 4 jaar meegaan. Hard omhulde zaden zijn het meest beschermd, en kunnen daardoor tot soms wel 5 (!) jaar lang meegaan. Ook vlinderbloemige zaden gaan langer mee dan gemiddeld, en zijn ook gerust na 3 jaar nog te gebruiken.

Hoe kun je zien of de zaden van bloemen nog goed zijn?

Je kunt de conditie van je bloemenzaad ook controleren. Vaak kun je zien en voelen of ze nog houdbaar zijn. Goede zaden zijn stevig, vrij van schimmel en droog. Zie je dat de zaden verkleurd, vochtig, dof of beschadigd zijn? Dan is de kans groot dat de opkomst minimaal zal zijn. Ook kun je ruiken aan de zaadjes of deze nog goed zijn. Zonnebloemzaad ruikt bijvoorbeeld nootachtig wanneer deze nog goed is. Wanneer de houdbaarheid is verstreken, dan zal deze vaak muf of onaangenaam ruiken.

Doe een kiemtest!

Ook is het aan te raden om de kiemkracht van je zaden uit te testen, vooral als je twijfelt over de levensvatbaarheid. Dit kun je doen door een aantal zaadjes te pakken en deze in een vochtig papiertje te plaatsen. Houd deze enigszins warm en vochtig. Controleer daarna regelmatig hoe deze zaadjes het doen. Zoek op wat de kiemperiode is van je specifieke zaadjes en hou de tijd in de gaten. Ontkiemen ze in de reguliere tijd? Dan zijn de zaadjes nog prima te gebruiken! 

Hoe bewaar je overgebleven bloemzaden?

Het is verstandig om zaden altijd op te slaan op een plaats die koel, droog en donker is. Zorg ervoor dat ze niet worden blootgesteld aan direct zonlicht of overmatige warmte van verwarmingssystemen, omdat dit de houdbaarheid van de zaden kan verkorten en de kieming kan bevorderen. Een goede opslagplek, waar niet veel mensen aan denken, is je koelkast! Echter moet je hier natuurlijk wel genoeg ruimte voor hebben. De zaden zullen hierin goed bewaard blijven. Als alternatief kun je ze in de vriezer leggen om hun houdbaarheid verder te verlengen, maar zorg ervoor dat er geen lucht of vocht bij de zaden komt, omdat dit schadelijk kan zijn voor de levensvatbaarheid van de zaden.

De vuistregel is: hoe koeler, droger en donkerder de opslagomstandigheden voor de zaden zijn, des te langer je van de bloemzaden kunt genieten!

Bloemzaden hebben zuurstof nodig

Ook wanneer zaden nog niet in de bodem zitten, hebben ze zuurstof nodig - net als alles wat leeft! Daarom is het aan te raden om ze in een papieren zakje te plaatsen. Op die manier komt er voldoende zuurstof bij de zaadjes terecht. Bij Graszaaddirect hebben wij de losse bloemzaden en bloemenmengsels vanaf 50 gram verpakt in papieren zakken. Al deze papieren zakjes zijn geseald zodat je zelf de controle hebt over de lucht en zuurstof. En uiteraard weet jij op deze manier zeker dat jij de eerste en enige bent die de zaadjes zal gebruiken!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter