Potgrond/Tuinaarde

Potgrond bestaat uit verschillende natuurlijke grondstoffen welke geschikt zijn als goede voedingsbodem voor alle soorten planten. Je kunt het onder andere gebruiken voor het opvullen en verpotten van plantenbakken en bloempotten. Potgrond zorgt voor een algeheel betere opname van het water waardoor het wortelstelsel zich beter ontwikkeld. Tevens blijft het water langer aanwezig in de grond, waardoor de wortels gedurende een lange tijd voorzien zijn van vocht. Dit is vooral aan het begin van de groei van planten van cruciaal belang. Wanneer je jouw planten in een droge, uitgeputte bodem plant zonder voedingsstoffen, is de kans groot dat de planten snel zullen uitdrogen of in het ergste geval zelfs afsterven. Het is dus erg belangrijk om veel aandacht te besteden aan de bodem. Vooral in bloempotten is een goede potgrond van levensbelang, aangezien dit de enige voedingsbron is voor de plant om haar energie uit te halen.  

 

Soorten potgrond

Potgrond zorgt voor een betere algemene ontwikkeling van de plant. Graszaaddirect heeft diverse potgronden in het assortiment welke specifiek zijn samengesteld voor diverse tuinklussen. We maken onderscheid tussen de volgende soorten:

  • Universele potgrond. De absolute bestseller. Geeft minimaal 2 maanden lang voeding aan de planten. Dit potgrond is geschikt voor kuip- en kamerplanten, maar ook voor vaste planten in de tuin en perkplanten. Voorzien van het RHP keurmerk. Dit keurmerk garandeert een kwalitatief product dat veilig is voor milieu, plant, mens en dier.
  • Aanplantgrond. Geschikt voor de zwaardere tuinklussen. Denk hierbij aan het aanplanten van alle tuinplanten, bomen en hagen. Voorzien van een plantversterker welke er voor zorgt dat de wortels sterker worden en een betere weerstand hebben tegen schimmelziekten.

  • Mediterrane grond. Deze biologische potgrond is ideaal voor de planten die je in landen als Spanje en Portugal tegenkomt zoals palmen, olijfbomen, citrus planten en vijgen. Je ziet desbetreffende planten en bomen steeds vaker voorbijkomen in de Nederlandse tuinen. Deze specifieke grond geeft 6 (!) maanden voeding af.

 

Planten oppotten in een bloempot met potgrond en hydrokorrels

Een vruchtbare bodem is hét geheim van een gezonde en snelgroeiende plant, boom of haag. Het is belangrijk dat je na aankoop van een plant de desbetreffende plant zo snel mogelijk poot. Hieronder een stappenplan waarmee je jouw (kamer)planten probleemloos oppot.

  1.  Dompel de plantwortels in water voordat je de plant in de bloempot stopt. 
  2. Vul de pot eerst met hydrokorrels (ongeveer 1/4 deel van de gehele bloempot). De hydrokorrels dienen als drainagelaan onderin de bloempot. De korrels nemen het overtollige water op zodat de potgrond goed gedraineerd wordt. Je voorkomt zo dat de planten verdrinken doordat er teveel water in de pot zit.

  3. Vul de rest van de pot met potgrond. Zorg er voor dat je de wortels los maakt van de plant door er zachtjes in te kneden. Plaats vervolgens de plant in de pot. Vul het verder op met extra grond. Zorg er altijd voor dat een rand van ongeveer de breedte van je wijsvinger en middelvinger leeg blijft. Druk de grond ten slotte wat aan en geef water aan de plant.

 

Tip:

Vul de pot op met een decoratieve bodembedekker als bijvoorbeeld boomschors. Boomschors staat mooi in een bloempot en heeft tevens verschillende voordelen. Het zorgt er namelijk voor dat de bodem minder snel uitdroogt. Daarnaast blijft er minder water in de border staan. Ten slotte heeft het een beschermende functie: de laag boomschors beschermt je plant tegen de kou.

Handig om te weten:

Je kunt potgrond langdurig bewaren. Zorg er voor dat je de grond op een koele en droge plaats opslaat. Bijvoorbeeld in een schuur of in je tuinhuisje.

Potgrond kopen

Potgrond koop je in de aanbieding bij Graszaaddirect! Voor advies op maat kunt u altijd telefonisch contact opnemen op 0857-920171 of mail ons naar [email protected].

 

Tuinaarde kopen

Tuinaarde is uitermate geschikt voor het aanvullen van de grond in de tuin. Door de samenstelling van tuinaarde verbeter en bemest je de bodem. Tuinaarde meng je met de grond in je tuin/gazon.

Voor een humusrijkere bodem

De tuinaarde zorgt ervoor dat de bodem een hoger humusgehalte krijgt. Hierin groeien planten namelijk veel beter dan op humusarme grond. Een humusrijke bodem bevat namelijk veel organische stoffen. Deze organische stoffen samen noem je humus.

Dieper rijkende wortelstelsels

Daarnaast zorgt tuinaarde ook voor een luchtigere bodem structuur. Dit is belangrijk want hierdoor kunnen de wortels van gras en andere planten gemakkelijker en dieper de bodem in groeien. Waardoor zij bij dieper grondwater en belangrijke mineralen kunnen komen. 

Groter watervasthoudend vermogen

Tuinaarde heeft naast deze twee grote voordelen nog een ander belangrijk voordeel. Tuinaarde zorgt er ook voor dat de bodem een groter watervasthoudend vermogen krijgt. En niet alleen het vermogen om water vast te houden verbeterd. Ook het vermogen om nutriënten vast te houden verbeterd. Dus wanneer jij je tuingrond/gazon bemest zal de bodem deze meststoffen beter vast houden en dus efficiënter benutten.