Organische mest kopen

Organische meststoffen spelen een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van het gazon en de planten in jouw tuin. Ze zijn niet alleen goed voor jouw gazon en de planten in jouw tuin, maar ook voor de bodemkwaliteit, het milieu en het klimaat.

Wat is organische mest?

Een organische meststof bestaat uit een mix van plantaardige en/of dierlijke grondstoffen. Het is een natuurproduct dat volledig afbreekbaar is. Organische mest voedt niet alleen de plant, maar ook de bodem. De voedingsstoffen worden vrijgegeven, vanaf het moment dat bodemorganismen de mestkorrels afbreken. Denk bij bodemorganismen aan nuttige bacteriën en schimmels. Dit zogenoemde ‘bodemleven’ heeft een positieve impact op de gezondheid van het gras. Met organische meststoffen zorg je voor een luchtige en vruchtbare bodem. Het fundament van een rijkelijk bloeiende tuin met gezonde planten en bloemen.

Is koemest ook organische mest?

Gedroogde koemestkorrels zijn biologische mestkorrels die een hoog organischestofgehalte hebben. Het is een organische mest, van dierlijke oorsprong, met veel goede eigenschappen voor de bodem en alles wat daarop groeit. Koemestkorrels hebben een bodemverbeterende werking. Koemest heeft een beperkte NPK-verhouding, waardoor je het niet als volwaardige meststof voor het gazon kunt gebruiken. Het is wel goed te combineren als aanvulling op een organische gazonmest. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar het artikel: ‘Tuin bemesten met koemest’.

Waaruit bestaat organische tuinmest?

Organische mest bestaat uit natuurlijke grondstoffen. We kunnen dit onderverdelen in hoofdelementen en sporenelementen. De hoofdelementen vormen de basisvoeding voor de plant. Denk aan de NPK-voedingsstoffen (stikstof, fosfor en kalium), maar ook aan magnesium, zwavel en calcium. De meest gebruike sporenelementen zijn ijzer, koper, mangaan, borium, silicium en zink. Deze bouwstenen, die in zeer kleine hoeveelheden aanwezig zijn in de meststof, hebben allen een unieke werking op de plant. Naast de hoofd- en sporenelementen bestaat de mest ook uit organische stof. Dit is een verzamelnaam voor materialen die van nature in de bodem aanwezig zijn. 

Organische stoffen zijn afkomstig van micro-organismen, planten en dieren. Concrete voorbeelden zijn onder andere dierlijke mest, plantresten en humus. Over het algemeen geldt: des te meer organische stof, des te hoger de bodemvruchtbaarheid!

Wat is beter, kunstmest of organische mest?

Kortgezegd voedt kunstmest de plant. Organische meststoffen voeden de bodem en de bodem voedt de plant weer. In tegenstelling tot kunstmest, bevordert organische mest het bodemleven. De bodem wordt geactiveerd door nuttige micro-organismen die zorgen voor een luchtige bodemstructuur dat zowel gezonder als vruchtbaarder is. Hierdoor kunnen de (gras)planten zich beter ontwikkelen. Met het oog op het milieu, de bodem en langetermijnontwikkeling van de plant, gaat onze voorkeur uit naar organische mest. In sommige situaties kan kunstmest een waardig alternatief zijn, aangezien dit wel meer NPK-voeding bevat. Bijvoorbeeld wanneer je het gras bemest om een snelle groeiboost te geven. 

Lees het artikel ‘organische meststoffen versus chemische meststoffen’ om te bepalen welke meststof je het beste kunt gebruiken.

Wanneer organische mest strooien?

Het beste is om drie keer per jaar organische mest te gebruiken. In het voorjaar met een voorjaarsmest, een herhaalbemesting in de zomer en een derde en laatste bemesting tijdens de herfst met najaarsmest. Houdt rekening met de werkingsduur van organische meststoffen. Deze kunnen namelijk drie tot soms wel vier maanden lang voeding geven aan de plant. Als je de meststof in het vroege voorjaar strooit, bijvoorbeeld in april, dan is die op zijn vroegst in juli volledig uitgewerkt. Met het oog op je bemestingsschema, is het belangrijk om te onthouden wanneer je de organische meststof gestrooid hebt. Je weet dan precies wanneer je gazon weer toe is aan de volgende bemesting. 

Vergeet niet om de zuurgraad van de bodem op peil door jaarlijks gazonkalk te strooien. Doe een bodemtest om de voedingstoestand van je tuin en gebruik dit als basis van je bemestingsplan.

Hoe snel werkt organische mest?

Organische mest heeft een relatief lange werkingsduur. Waarbij je met kunstmest binnen een week al zichtbaar resultaat hebt, duurt het bij organische meststoffen ongeveer een maand. De voedingsstoffen worden pas vrijgegeven, zodra deze zijn afgebroken in de bodem. Het voordeel hiervan is dat er geen geforceerde groei plaatsvindt, maar een gecontroleerde voedingsstroom gericht op de voedingsbehoeften van de plant. 

Voordelen van organische meststoffen

Organische meststoffen hebben een gunstig effect op de bodem. Het maakt de bodem vruchtbaarder. Organische meststoffen activeren namelijk microbiologische activiteiten in de grond. Deze ondergrondse activiteiten leveren een goede bodemstructuur op. De meststoffen hebben een lange nawerking en kunnen soms tot wel 120 (!) dagen voeding geven. De mestkorrels worden pas vrijgegeven als de plant daar behoefte aan heeft. Dit zorgt voor een betere ontwikkeling en groei. Overbemesting is hierdoor nagenoeg onmogelijk. Tenslotte is organische mest een milieuvriendelijk alternatief voor kunstmest. De meststoffen zijn samengesteld uit natuurlijke, biologisch afbreekbare grondstoffen.

Nadelen van organische meststoffen

Eén van de weinige nadelen, is dat het bij organische meststoffen een maand kan duren totdat er zichtbaar resultaat wordt waargenomen. Ook heeft organische mest minder NPK-voedingsstoffen dan kunstmest. Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met het kostenplaatje. Organische mest is helaas iets duurder dan kunstmest. Daarentegen kun je er vaak wel meer vierkante meters mee bewerken.

Soorten organische meststoffen

Organische tuinmeststoffen zijn onder te verdelen in twee soorten meststoffen, namelijk 100% organische meststoffen en organisch-minerale meststoffen. De eerstgenoemde soort is volledig opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen. Deze organische stoffen hebben een positief effect op de bodemvruchtbaarheid, waar de stoffen worden omgezet tot opneembare voeding voor de plant. Voorbeelden van dit soort meststoffen zijn beendermeel en koemest. 100% organische meststoffen kunnen het beste gecombineerd worden met een andere bemesting, om een compleet voedingspakket te krijgen. Dit is bij organisch-minerale meststoffen niet nodig. Dit type bemesting kun je zien als organische kunstmest. Het bestaat deels uit minerale voedingsstoffen (kunstmest) en deels uit organische stoffen. Deze gecombineerde meststoffen hebben een snellere werking dan volledige organische meststoffen.

Mestkorrels

Meststofkorrels zijn samengeperste bolletjes, vaak gemaakt van geconcentreerde voedingsstoffen en organische materialen, die geleidelijk voedingsstoffen vrijgeven aan de bodem en planten. Deze korrels worden strategisch verspreid over de bodem of ingebed in de grond, waar ze oplossen en de planten voorzien van een gestage en evenwichtige toevoer van essentiële voedingsstoffen gedurende een bepaalde periode.

Vloeibare mest

Vloeibare meststof is een geconcentreerde oplossing van voedingsstoffen die direct aan planten wordt toegediend door middel van bewatering. Deze meststof is oplosbaar in water en wordt snel geabsorbeerd door zowel de wortels als de bladeren van de planten, waardoor ze directe voeding krijgen en vaak resulteren in snellere groei en groenere bladeren.

Meststofmeel

Meststofmeel is een fijn poeder dat wordt gewonnen uit organische materialen zoals dierlijke mest, visresten of plantaardige bronnen. Dit meel is rijk aan voedingsstoffen en bevat een geconcentreerde hoeveelheid stikstof, fosfor, kalium en andere mineralen die essentieel zijn voor de groei van planten. Het wordt gebruikt door het meel direct op de bodem aan te brengen of als ingrediënt in compost en bodemverbeteraars, waarbij het geleidelijk voedingsstoffen vrijgeeft en de bodemstructuur verbetert. Een voorbeeld van een meststof in poedervorm, is bloedmeel. Bloedmeel is een milieuvriendelijke stikstofmest.

Welke organische mest gebruiken voor het gazon?

Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar een organisch-minerale mest voor het gazon. Deze gecombineerde meststoffen bieden het beste van twee werelden: een rijke NPK-verhouding en voldoende organische stoffen. De professionele formule van deze bemesting zorgt voor een langdurige, evenwichtige voedingsstroom. Precies wat jouw gazon nodig heeft om groen en gezond te blijven. 

Organische mest kopen bij Graszaaddirect

Ben je op zoek naar hoogwaardige organische meststoffen voor in de tuin? Graszaaddirect heeft ze in verschillende soorten, maten en merken! Deze organische meststoffen zijn de totaaloplossing voor je gazon, de gewassen in je moestuin, siertuin en planten in de border. Organische mest kopen doe je eenvoudig, veilig en snel bij Graszaaddirect! Bemestingsadvies nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze klantenservice voor persoonlijk advies.