Zaaikalender bloemen
29/03/2023 - 10:30

Zaaikalender bloemen

Een zaaikalender voor bloemen kan je helpen om het hele jaar door een kleurrijke tuin te hebben. Het plannen van het zaaien van bloemen op het juiste moment kan zorgen voor een succesvolle groei en bloei. In deze blog gaan we dieper in op de juiste zaaiperiode voor bloemen en geven tips voor het zaaien van bloemenzaad. En om het helemaal overzichtelijk te maken, hebben wij een zaaikalender gemaakt per maand. Laten we beginnen! 

Wat is de beste tijd om bloemen te zaaien?

Bloemen kunnen we opdelen in twee categorieën: eenjarige bloemen en meerjarige bloemen. Eenjarige bloemen moeten elk jaar opnieuw gezaaid worden, terwijl meerjarige bloemen tot (soms wel langer dan) drie jaar terugkomen.

Eenjarige bloemen

Eenjarige bloemen kunnen gezaaid worden vanaf maart tot begin mei, afhankelijk van het soort bloem en het weer. Voorbeelden van eenjarige bloemen zijn zinnia, Oost-Indische kers, cosmea en afrikaantjes. Het is belangrijk om de bodemtemperatuur en de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Als eenjarige bloemen gezaaid worden terwijl het nog gaat vriezen, zullen ze dit namelijk niet overleven. 

Meerjarige bloemen

Meerjarige bloemen kunnen gezaaid worden vanaf halverwege maart tot halverwege april. Voorbeelden van meerjarige bloemen zijn IJzerhard, duizendblad en ridderspoor. Meerjarige bloemen hebben vaak een langere kiemtijd en moeten daarom in een kas of binnen gezaaid worden. Het is belangrijk om de bodemtemperatuur en de luchtvochtigheid in de gaten te houden.

Tips voor het zaaien van bloemen

  • Kies de juiste plek: Controleer de hoeveelheid zon en schaduw op de plek waar je de bloemen wilt zaaien. Niet alle bloemen kunnen tegen direct zonlicht of juist schaduw.
  • Voorbereiding van de grond: Zorg ervoor dat de grond los en vruchtbaar is voordat je gaat zaaien. Verwijder onkruid en stenen en gebruik eventueel mest of compost.
  • Zaaidiepte: Let goed op de zaaidiepte van de bloemen. Sommige bloemen moeten dieper gezaaid worden dan andere bloemen.
  • Bewatering: Houd de bodem vochtig, maar niet te nat. Teveel water kan de kiemplantjes beschadigen.

Zaaikalender per maand 

Hieronder volgt een overzicht van wanneer je verschillende bloemen het beste kunt zaaien per maand.

Zaaikalender januari

Januari is een maand waarin alles weer tot rust komt. De feestdagen zijn geweest, het is vroeg donker en veel mensen zijn al het pracht en praal in de tuin alweer vergeten. Echter kun je het nieuwe jaar beginnen met de start van het voorbereiden op het zaaiseizoen. Maak een plan! Wil je wat nieuws? Meer kleur, meer variatie? Geniet van de tijd die januari je biedt.

Zaaikalender februari

Ook in februari is het nog koud en donker. In ieder geval nog veel te koud om buiten te zaaien. Vergeet niet dat het ook een optie is om binnen, in een zaaibak of kleine potjes, te gaan zaaien onder glas. Het glas houdt de warmte binnen en zal een heerlijk, warm klimaat nabootsen. Let daarom goed op of de zaadjes het niet te heet onder de voeten krijgen. Het is namelijk zeer mogelijk om gauw te verbranden onder het glas.

Het bloemenzaad dat je binnen kunt zaaien (onder glas):

Zaaikalender maart

In de maand maart kan het alle kanten opgaan. Het ene jaar kan je heerlijk in de tuin zitten in de zon, het andere jaar sta je sneeuw te schuiven voor je huis. Daarom zeggen wij ook altijd: hou rekening met het weer. Maart is de maand waarin de lente weer officieel start, dus normaliter zouden de temperaturen weer wat op moeten lopen. Als de laatste nachtvorst is geweest, kun je de gekweekte losse bloemzaden langzaamaan naar buiten verplaatsen. Mocht het weer het toestaan, dan kun je ook bepaalde zaden beginnen te zaaien in de volle grond.

Het bloemenzaad dat je buiten kunt zaaien:

Zaaikalender april

April is een echte lentemaand en de temperaturen zullen geleidelijk aan stijgen. Zorg ervoor dat je de grond al voorbereid door deze voldoende te bewateren. Om het spreekwoord “april doet wat ‘ie wil” te benadrukken: ook in april kan nog nachtvorst voorkomen. Hou het weer dus goed in de gaten. Wanneer je (met goed weer) al rond april kunt zaaien, zullen de zomerbloemen lekker vroeg in de bloei staan. 

Mocht het weer het toelaten, dan zijn de volgende bloemen de eerste varianten die gezaaid kunnen worden:

Als het nog niet mogelijk is om buiten te zaaien in de volle grond, heb je nog de optie om binnen alvast verschillende bloemzaden voor te groeien. Denk hierbij aan:

Zaaikalender mei

De maand waarin elk persoon met groene vingers op heeft gewacht, is eindelijk aangebroken. De lente is volop aanwezig, de zon schijnt wat vaker en de aarde warmt stukje bij beetje weer op. De periode van nachtvorst is voorbij en je kunt vrijwel zeker zijn dat de bodem genoeg is opgewarmd. Eigenlijk kun je in deze periode vrijwel alle bloemzaden zaaien in de volle grond. 

Voorbeelden van bloemen die je kunt zaaien:

Zaaikalender juni

Juni is een warme maand vol zon, waar ook af en toe een buitje voorkomt. Eigenlijk omschrijf je daarmee de perfecte maand voor het groeien van bloemzaden. Eenjarige bloemzaden kunnen voor het laatst gezaaid worden in juni, en zullen langer bloeien dan wanneer je ze bijvoorbeeld al in april zou zaaien. Erg fijn om de bestuivende insecten een extra voedselbron te geven in de herfst! 

Voorbeelden van bloemen die je kunt zaaien:

Zaaikalender juli

De lente is voorbij, maar dat houdt niet gelijk in dat het volledige zaaiseizoen voorbij is. Wanneer je rekening houdt met het (vaak warme) weer, zijn er alsnog manieren om op een goede manier bloemen te zaaien.

Voorbeelden van bloemen die je kunt zaaien:

Zaaikalender augustus

Augustus is de maand waarin de zomer meteorologisch eindigt. De temperaturen zullen geleidelijk aan weer afnemen en we kunnen volop genieten van de nazomer. In de wereld van het tuinieren staat augustus bekend als de ultieme oogstperiode. Pluk je bloemen, geef water bij, wied onkruid en schoon je tuin op. Het begin van het najaar wordt ook gezien als de ideale periode voor het zaaien van bepaalde meerjarige bloemzaden. 

Voorbeelden van bloemen die je kunt zaaien:

Zaaikalender september

De periode van de zogenoemde Indian summer. Ook deze maand zal meer draaien om oogsten, afronden en voorbereiden. Wanneer je bloemen hebt met vruchten, is het van belang om deze te oogsten. Wanneer je dit niet doet, zal de bloem niet verder groeien en het jaar daarop niet terugkomen. 

Voorbeelden van bloemen die je kunt zaaien:

Zaaikalender oktober

Aan alle mooie dingen komt een einde, zo ook aan het tuiniersseizoen. Het begin van de maand kan nog lekker zomers zijn, maar de herfst zal het al gauw overnemen. Oktober is de maand waarin veel bijen op zoek zijn naar eten, daarom is het extra fijn om bloemen te zaaien die nog in de late zomer / vroege herfst zullen bloeien. Om er zeker van te zijn dat je de bijen ondersteunt, hebben wij ook speciale bijenmengsels in ons assortiment. 

Voorbeelden van bloemen die je kunt zaaien:

Zaaikalender november 

November staat erom bekend een redelijk natte maand te zijn waarin veel mist voorkomt. Ook kan het zo zijn dat de najaarsstormen en herfstbuien in gaan zetten. November staat voor rust en terugtrekken: de tuin uit, je huis in. Geniet van je rust en laat de bloemzaden even voor wat het is. 

Zaaikalender december 

Stook de kachel op, schenk een warme chocolademelk in, en geniet van de feestdagen met je vrienden en familie. Tip van ons: geef zaadbommen en gifts als uniek kerstcadeau! Op die manier kun je zelf ook alweer een beetje wegdromen, denkend aan het volgende tuinseizoen. 

Bloemzaad kopen bij Graszaaddirect

Zorg ervoor dat je bij het zaaien van bloemen altijd de specifieke instructies voor het zaaien van het betreffende soort bloem opvolgt. Zo ben je verzekerd van een kleurrijke tuin het hele jaar door. Bij Graszaaddirect helpen wij jou graag met advies, neem gerust contact met ons op!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter