ECOstyle
AZ Kalk 20KG - 200m²
€14,95
Pokon
Gazonmest met Kalk 3-in-1
€13,95 €12,95
Fertigreen
Fossiele Zeewierkalk 20kg
€20,95 €17,95
ECOstyle
OpMaat Kalk 20KG
€17,95
Fertigreen
Coccolietenkrijt 25kg
€18,95
Pokon
Bio Kalk 20KG - 200m2
€15,95 €12,95
DCM
Microkalk Plus 18 + 1.8kg
€19,95 €16,95
DCM
Kieseriet 2KG
€9,95
ECOstyle
AZ Kalk 10 kg
€12,95

Kalk voor gazon en tuin

Waar te beginnen? 

Voor een goed gazononderhoud, is het noodzakelijk om jaarlijks gazonkalk te gebruiken. Voordat je begint met het strooien van kalk, kun je er voor kiezen om eerst een bodemtest uit te voeren. Naarmate je een bodemanalyse gedaan hebt, weet je precies wat de voedingstoestand en zuurtegraad van de bodem is. Je kunt vervolgens een nauwkeurige bemestingsschema voor jezelf opstellen, exact afgestemd op behoeften van het gazon.

Wanneer kalk strooien op het gazon?

In principe kun je gazonkalk het hele jaar door strooien. Echter, de beste jaargetijden om kalk te strooien zijn februari (vroeg in het voorjaar) en oktober (in het najaar). In februari staat het groeiseizoen weer voor de deur. De temperatuur begint buiten langzaam maar zeker weer op te lopen en alles wat groeit en bloeit wordt dan ‘wakker’. Tijdens de wintermaanden hebben de graswortels extra veel voedingsstoffen opgenomen uit de bodem om goed te kunnen blijven functioneren. Dus vroeg in het voorjaar kan het gazon wel weer een oppepper gebruiken. Je kunt het gras een boost geven door gazonkalk te strooien. Hetzelfde geldt voor in het najaar. Wanneer je rond oktober/november kalk strooit, dan zal er tijdens de wintermaanden minder snel mos groeien tussen het gras. We raden aan om het gazon kort af te maaien en om kalk te strooien bij regen.

Voor standaard gazons met een zand- en/of kleigrond raden we aan om tweemaal per jaar kalk te strooien op het gazon. Maar let op: je kan ook te veel kalk op het gazon strooien. En dat is ook niet de bedoeling! Want, wanneer je teveel gazonkalk strooit, kan dit leiden tot een gebrek aan andere belangrijke elementen in de bodem als ijzer en mangaan. Wanneer de grond bijvoorbeeld een pH-waarde van meer dan 7.0 heeft, dan kun je het bekalken best een keer overslaan om ‘overbemesting’ te voorkomen. De ideale zuurtegraad van de bodem ligt namelijk tussen de 6.0 en 7.0.  Ligt de pH-waarde onder de 5.0, dan wordt het hoogtijd om gazonkalk te strooien.

Waarom gazonkalk strooien? 

Gazonkalk verbetert de bodemstructuur. Een gezonde bodem is cruciaal voor alles wat groeit en bloeit in je tuin. Het strooien van een kalk meststof brengt bovendien nog veel meer voordelen met zich mee:

  1. Door het strooien van gazonkalk houdt je de zuurtegraad van de bodem op peil. Kalk heeft een hoge neutraliserende waarde; dit zorgt voor het ontzuren van de bodem. Wanneer de bodem minder zuur is kunnen planten beter groeien en voorkom je dat ze verslappen, geel verkleuren of zelfs dood gaan.

  2. Kalk tegen mos. Mos groeit snel op een zure bodem. Maar nadat je gazonkalk hebt gestrooid, heb je de zuurtegraad van de bodem ‘geneutraliseerd’. Hierdoor zal mos geen kans meer krijgen om de kop op te steken; ook niet wanneer het buiten kouder wordt en het gazon minder licht opneemt.

  3. Door het strooien van kalk verbeter je niet alleen de bodemstructuur, maar je zorgt ook voor een dichte zode. Doordat je een dichte zode vormt, kan het gras over het algemeen meer verdragen. Tevens zal onkruid weinig kans maken om te groeien tussen een dichtgegroeid gazon. Met kalk zorg je voor een betere wortelontwikkeling van zowel plant als blad. Dit is precies wat het gazon nodig heeft om het hele jaar lang door topprestaties te leveren! 

  4. Gazonkalk zorgt ervoor dat gazonmest een stuk sneller en beter word opgenomen in de bodem. Het mest komt beter terecht bij de graswortels. Een gezonde bodem neemt ten slotte een stuk gemakkelijker voeding, water en licht op. De volgorde is dus als volgt: eerst kalk strooien, vervolgens het gras voeden met een gazonmest.

  5. Kalk met magnesium voor een stralend gazon. Gazonkalk bevat een vrij hoog gehalte aan magnesium. Magnesium zorgt voor een mooie, frisgroene bladkleur. Na het bekalken heeft je gazon weer een schitterende, frisse uitstraling.

Hoe strooi je kalk? 

Je kan kalk op twee verschillende manieren strooien over het gazon. Je kunt er voor kiezen om de kalkkorrels te strooien met je handen. Als je een relatief klein gazon hebt, dan kun je dit prima doen. Strooi de zak met kalkorrels bijvoorbeeld leeg in een emmer en gebruik je andere hand om de kalk over het gazon te verspreiden. Je loopt hierbij alleen wel het risico dat de kalkkorrels niet gelijkmatig op het gazon komen te liggen. En wanneer je teveel kalk op het gazon of in de border strooit, kunnen je planten en het gras beschadigd raken. Zorg er dus voor dat je wel secuur te werk gaat wanneer je gazonkalk vanuit de hand strooit. Wanneer je een vrij grote tuin hebt raden we al snel aan om de mestkorrels op het gazon te strooien met behulp van een strooiwagen. Dit werkt niet alleen een stuk prettiger, maar het kalk wordt ook veel gelijkmatiger op het gazon verspreidt. Aangeraden wordt om zowel in de lengte als in de breedte te strooien in rechte loopbanen.

Kun je kalk en mest tegelijk op het gazon strooien?

Op zich kan het geen kwaad om kalk en mest tegelijk te strooien. Maar je kunt beter eerst kalk gaan strooien voordat je gazonmest gaat gebruiken. Een kalk meststof zorgt er namelijk voor dat andere meststoffen beter  - en sneller - worden opgenomen in de bodem. In principe kun je beginnen met het strooien van gazonmest naarmate de kalkkorrels volledig zijn opgelost in de bodem. Wanneer je het gazon flink bewatert dan kun je bij wijze van een week na het bemesten met kalk al een gazonmest gebruiken.

Onze keuze aan kalk meststoffen

Onze kalk meststoffen kunnen over het gazon gestrooid worden, maar kunnen ook als ‘tuinkalk’ gebruikt worden. Kalk komt ten slotte ook goed van pas in de moestuin en in de border. Onze persoonlijke favoriet is misschien wel DCM Groenkalk. We verkopen DCM groenkalk per 20 kg verpakkingen, maar ook in kleinere verpakkingseenheden. Groenkalk lost snel op in de bodem maar heeft daarentegen wel gewoon een hele lange werking. Deze magnesiumhoudende kalk mest kan overal gebruikt worden: over het gazon, in de siertuin en de moestuin.

Kalk kopen doe je bij Graszaaddirect! 

Gras- en plantwortels nemen tijdens warme en koude weersomstandigheden extra veel voedingsstoffen op. Het bodemleven is het hele jaar door actief bezig met het transporteren van deze belangrijke voedingsstoffen. Het is niet voor niets dat veel gazons in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, uitgeput raken met het gevolg dat er kale plekken, mos en onkruid in het gazon optreden. Hier zit natuurlijk niemand op te wachten. Voorkom (of bestrijdt) dit probleem daarom met één van onze kalk meststoffen. Wij hebben een breed assortiment vol met de beste merken; altijd scherp geprijsd. Kalk kopen doe je dus bij Graszaaddirect!