ECOstyle
Gazon-AZ+ 20 KG Gazonmest
44,95 39,95
Fertigreen
Patentkali 25KG
39,95
MRS Seeds & Mixtures
OrgaMix Gazonmest 20kg NPK
56,95
Triferto
Kali 60% - 25kg
43,95 37,95

Kunstmest

Tuinonderhoud begint bij de bodem, want daar groeit van alles op. In een goede, rijke en luchtige bodem groeien planten beter en blijven ze gezond. Met het strooien van kunstmest stimuleer je onder andere de groei van het gras en alle gewassen en planten die zich in je tuin bevinden.

Wat is kunstmest?

Kunstmest wordt gebruikt als meststof voor het gazon, de border en de moestuin. Kunstmest voorziet alles wat groeit en bloeit in je tuin van de belangrijkste voedingsstoffen. Sommige planten, zoals het gras van je gazon, hebben voeding nodig om goed te kunnen blijven presteren. De grasplant haalt van nature voeding uit de bodem, echter raakt de bodem uitgeput wanneer je zelf niet jaarlijks bijspringt met het strooien van kunstmest. Kunstmest zorgt er namelijk voor dat je (moes)tuin blijft stralen; het hele jaar door!

NPK-meststoffen

Er zijn heel veel verschillende soorten kunstmest, hoe kom ik erachter welke kunstmest het best past bij mijn tuin? Elk type kunstmest heeft zo z’n voor- en nadelen. Om ervoor te zorgen dat je tuin optimaal profiteert van een bemesting, is het van belang om naar de NPK-samenstelling te kijken. Maar waar staat de afkorting eigenlijk voor en welke eigenschappen hebben ‘NPK-voedingsstoffen’?

De NPK geeft een percentage aan van drie belangrijkste ‘basis’ voedingsstoffen in plantenvoeding. De N staat voor Stikstof. Stikstof stimuleert de groei van de gewassen. Wanneer je planten slap beginnen te hangen en geel verkleuren betekent dit vaak dat de plant kampt aan stikstofgebrek.

De P staat voor Fosfor (fosfaat). Fosfor zorgt voor een betere wortelontwikkeling. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat planten beter water opnemen uit de bodem. Bij een tekort aan fosfor bestaat de kans dat bladeren paars of blauw kleuren. Vooral in het voorjaar komt het veel voor dat er een gebrek is aan fosfor in de bodem.

Tot slot de K: deze staat voor kalium, ook wel kali/potas genoemd, zorgt voor stevige en compacte planten. Bovendien bepaalt het de grootte van de vruchten en de kleur van de bloemen. Bij een gebrek aan kalium kunnen er verschillende problemen ontstaan als gekleurde plekken en verdorring van het blad, minder sterke knol- en wortelvorming en minder grote bloemen.

Soorten kunstmest

Er zijn verschillende soorten kunstmest; weidemest, allround meststoffen, kunstmest met stikstof, zwavel, magnesium, kalk en zelfs een meststof-en-mosdoder-in-1, namelijk Gazon Pur van het merk DCM. Voor het najaar zijn er speciale najaarsmeststoffen. Kortom, er zijn heel veel verschillende soorten kunstmest!

Wanneer kunstmest strooien?

Het komt vaak voor dat het gazon er na de wintermaanden wat zwakjes bij ligt. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, aangezien de grasplanten tijdens de koude weersomstandigheden extra veel voedingsstoffen nodig hebben om gezond te blijven. Het is verstandig om het gras te bemesten met kunstmest zodra de tuin langzaam ontwaakt uit zijn winterslaap. Aangezien kunstmest een snelle en directe werking heeft, zorg je er meteen voor dat het gras een groeispurt ondergaat en er na een paar weken weer vitaal en energiek bij ligt.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor (vaste) planten. Zodra het groeiseizoen weer aanbreekt, hebben planten voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en bloeien. Met het strooien van mestkorrels geef je jouw planten meteen een kickstart.

Het maakt niet uit welke plant je in de tuin wilt bemesten: voordat je begint met strooien, is het van belang om de weerberichten nauwlettend in de gaten te houden. Het beste strooiresultaat behaal je wanneer je strooit bij regenachtig weer. De mestkorrels lossen zich bij vochtig weer nog sneller op in de bodem. Vermijd het strooien tijdens de warme zomermaanden. Bij zonnig weer loop je het risico dat de mestkorrel verband met het gevolg dat er kale plekken in het gazon komen.

Hoe kunstmest strooien?

Je kunt op verschillende manieren kunstmest strooien over het te bewerken oppervlak. Zo kan je er in eerste instantie voor kiezen om het gazon te bemesten door de mest gelijkmatig met je hand te strooien. Gooi de kunstmest bijvoorbeeld in een emmer en strooi de korrels gelijkmatig over het strooidoeleinde. Wanneer je een grotere tuin hebt met een oppervlakte van 100 m² of meer, raden we aan om de mestkorrels op het gazon aan te brengen met een handstrooier of strooiwagen. Een strooiwagen zorgt altijd voor een gelijkmatige verdeling. Het maakt het strooien simpelweg een stuk eenvoudiger; al helemaal wanneer je een grote tuin hebt.

Hoeveel kunstmest per m² strooien?

Gemiddeld genomen kun je met 1 kilo mestkorrels zo’n 10 m² strooien op het gazon. Als je de bloemen en planten bemest, gelden er meestal andere doseringsadviezen. Lees daarom voor het strooien aan zorgvuldig het strooiadvies op de verpakking af om te bepalen hoeveel kilogram je nodig hebt per vierkante meter. Als je teveel mest gebruikt, kan kunstmest het gazon beschadigen. Daarnaast kan het ook zorgen voor verzwakking van de (gras)plant. Ten slotte is het ook nog eens milieubelastend. Het is dus belangrijk dat je het strooiadvies strikt opvolgt.

Hoe vaak moet je kunstmest strooien?

Aangeraden wordt om tweemaal per jaar kunstmest te strooien: de eerste bemesting vanaf maart tot en met juni en de tweede bemesting van juli tot en met september. Sommige tuinen hebben soms wat extra bemesting nodig. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je het best eens per 6-8 weken strooit. Hiermee behaal je het beste resultaat.

Kunstmest versus organische mest

Meststoffen kan je onderverdelen in twee verschillende soorten, namelijk kunstmest en organisch-minerale mest. Een meststof valt onder een organische meststof als de mest voor minimaal 60% bestaat uit organisch materiaal als bijvoorbeeld koemest en kippenmest. Een belangrijk verschil tussen kunst- en organische meststoffen is dat kunstmest over het algemeen een snellere werking heeft dan organische meststoffen. Daarentegen heeft kunstmest wel een kortere werking dan organische meststoffen. Als je jouw gazon, planten en/of gewassen een snelle groei boost wilt geven, dan kun je het beste een kunstmest strooien. Wil je jouw gazon voorzien van een gelijkmatige, langdurige voedingsstroom, dan kun je het beste een organische meststof gebruiken. Het hangt dus een beetje af van de situatie.

Is kunstmest schadelijk voor honden?

We krijgen van onze klanten regelmatig de vraag of kunstmest schadelijk is voor honden. En ons antwoord op die vraag is: ja, kunstmest kan wel degelijk gevaarlijk zijn voor honden. Steeds vaker worden er cacaodoppen verwerkt in mestkorrels. Deze vallen erg in de smaak bij honden. Cacao wordt natuurlijk ook verwerkt in chocolade en zoals u misschien al weet, is chocolade zeer giftig voor honden. Zorg er dus voor dat  de mestkorrels volledig in de bodem zijn opgenomen, voordat je de honden weer op het gazon laat spelen.

Kunstmest kopen bij Graszaaddirect

Het is bij Graszaaddirect mogelijk om kunstmest in bulk te bestellen. Zo bespaar je bij een pallet vol kunstmest tot wel 20%! Ben je op zoek naar een specifieke mest voor het gazon, de border, sier- of moestuin? Wij hebben het allemaal. Naast reguliere kunstmest verkopen we ook andere meststoffen. We hebben universele tuinmest, grond- en bodemverbeteraars en zelfs professionele mest. Meststoffen voor de tuin bestel je altijd voordelig bij dé online grasspecialist.