Lavameel

Wat is lavameel?

Lavameel, ook wel lavagruis genoemd, is een vulkanische gesteente welke in poedervorm is fijngemalen. Dit gesteente wordt gewonnen uit het Eiffelgebied. Het beschikt over een snelle en lange nawerking. Des te fijner de korrel, des te sneller de werking. Lavameel bevat een hoog gehalte aan silicium. Daarnaast bevat het ook andere belangrijke voedingsstoffen als calcium, fosfor en magnesium en vele andere sportelementen. Kortom, het meel bevat talloze stoffen, waardoor het breed toepasbaar is. Het is een meststof en bodemverbeteraar in 1! 

Is lavameel schadelijk?

We krijgen van onze klanten regelmatig de vraag of lavameel schadelijk is. Lavameel is niet schadelijk voor nuttige insecten als bijen en lieveheersbeestjes. Wel bestrijd het slakken, luizen en andere insecten die voor grasziekten kunnen zorgen.

Lavameel voor in de border en in de moestuin

Planten en gewassen in de border en moestuin vragen om een specifieke voedingsbehoefte. Het is erg belangrijk dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen om te zorgen voor een gezonde, algehele ontwikkeling van de desbetreffende plant en/of gewas. Hier zorg je voor met het strooien van lavameel, aangezien dit over een hoog siliciumgehalte bevat welke er voor zorgt dat fosfor beter opneembaar is voor de (gras)planten. Fosfor zorgt voor een gezonde wortelstelsel. Dit draagt natuurlijk weer bij aan gezonde, bloeiende planten in de border en een hoge opbrengst uit de moestuin.

Naast silicium zorgt lavameel ook voor de toevoer van kalium en magnesium. Kalium zorgt voor een optimale water- en voeding toevoer naar de plant of gewas, terwijl magnesium voor de groenkleuring zorgt. Ben je benieuwd naar een uitgebreide uitleg over de specifieke rol van de voedingsstoffen en sportelementen die zich in het lavameel bevinden? Lees dan eens onze blog: 'Mest in detail'. 

Lavameel op het gazon

Je kunt het lavagruis natuurlijk ook gewoon over het gazon strooien. Je zorgt hiermee voor een betere vruchtbaarheid en een algeheel betere bodemstructuur. Het houdt vocht langer vast in de bodem en het bestrijdt ongewenste, insecten in het gazon. Je voorkomt hiermee indirect verschillende grasziekten. 

Hoe strooi je lavameel?

Er zijn verschillende manieren waarop je lavameel kunt 'strooien'. Je kunt het net als bij kalk simpelweg gelijkmatig strooien over de tuin. Je kunt dit het beste doen tijdens een regenachtige dag zodat het zo snel mogelijk oplost in de bodem en het niet verbrand door de hitte. Zorg er gelijktijdig ook voor dat je niet strooit wanneer het buiten hard waait, anders stuift het lavapoeder overal heen behalve naar de plek waar het hoort: in de grond.

Je kunt, net als met bijvoorbeeld kunstmest, er voor kiezen om het uit de losse hand te strooien. Echter krijgen we van klanten vaak de ervaring te horen dat het lavameel dan nooit zo mooi en gelijkmatig verdeeld word wanneer je dit bijvoorbeeld met een tuingereedschap doet.

Je kunt het poeder ook gaan verstuiven met een speciale lavameel verstuiver. Je kunt dit het beste vroeg in de ochtend of wat later in de avond doen. Met 250 gram kun je ongeveer 100 m² bewerken. Slechts één keer 'sproeien' is niet voldoende. Dit is een proces dat je tijdens het groeiseizoen minstens 1x in de 2 week moet herhalen.

Heermoes bestrijden met lavameel

Veel tuinbezitters herkennen het wel; de o zo vervelende heermoes onkruid. Heermoes is een hardnekkige onkruidsoort die zich diep in de bodem wortelt. De desbetreffende onkruid groeit snel op mineraalarme gronden. Het is erg lastig om heermoes voorgoed te laten verdwijnen uit het gazon. Maar er is wel een manier om het op lange termijn weg te doen dringen en dat is het strooien van lavameel. Dit is een ideale mineralenbron die de heermoes de baas zal zijn. Heermoes zal niet van de ene op de andere dag verdwijnen; dit heeft zeker z'n tijd nodig.