DCM
Groen-kalk 20KG - 250m2
€13,95 €12,50
Fertigreen
Weidemeststof 25KG
€24,95
Fertigreen
Korrelkalk 25kg - 250m2
€15,95
Fertigreen
Kieseriet 25KG - 800m2
€22,95
Fertigreen
Patentkali 25KG
€25,95
DCM
Gazonmeststof 20KG
€36,95 €32,95
DCM
Gazonstart 20KG
€37,95

Kunstmest

Tuinonderhoud begint bij de bodem, want daar groeit van alles op. In een goede, rijke en luchtige bodem groeien planten beter en gezonder. Met het strooien van kunstmest stimuleer je onder andere de groei van het gras en alle gewassen die zich in uw tuin bevinden.

NPK-meststoffen

Er zijn heel veel verschillende soorten kunstmest, hoe kom ik erachter welke kunstmest het best past bij mijn tuin? Elk type kunstmest heeft zijn eigen voor- en nadelen. Elk type tuin heeft ten slotte zijn eigen gebreken. Om ervoor te zorgen dat je tuin optimaal profiteert van een bemesting, is het van belang om naar de NPK-samenstelling te kijken. Maar waar staat de afkorting nou eigenlijk voor en welke eigenschappen hebben deze ‘NPK-voedingsstoffen’?

De NPK geeft een percentage aan van drie belangrijke ‘basis’ voedingsstoffen in plantenvoeding.  De N staat voor Stikstof. Stikstof stimuleert de groei van de gewassen. Wanneer je planten slap beginnen te hangen en geel verkleuren betekent dit vaak dat de plant kampt aan stikstofgebrek.

De P staat voor Fosfor (fosfaat). Fosfor zorgt voor een betere wortelontwikkeling. Dit resulteert er uiteindelijk in dat planten beter water opnemen uit de bodem. Bij een tekort aan fosfor bestaat de kans dat bladeren paars of blauw kleuren. Vooral in het voorjaar komt het veel voor dat er een gebrek is aan fosfor in het bodemleven. 

Tot slot de K: deze staat voor kalium, ook wel kali/potas genoemd, zorgt voor stevige en compacte planten. Tevens bepaalt het de grootte van de vruchten en de kleur van de bloemen. Bij een gebrek aan kalium kunnen er verschillende problemen ontstaan als gekleurde plekken en verdorring van het blad, minder sterke knol- en wortelvorming en minder grote bloemen.

Een bemesting vindt in de gemiddelde tuin vaak twee keer per jaar plaats: één keer van maart tot en met juni en de tweede keer van juli tot en met september. Sommige tuinen hebben extra bemesting nodig. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je één keer per 6-8 weken strooit voor een optimaal resultaat. Zorg ervoor dat je pas begint met strooien wanneer er geen nachtvorst meer is. Het perfect moment om te strooien is tijdens een lichte regenbui, zo neemt de bodem het mest mooi geleidelijk op. Je kunt natuurlijk ook zelf zorgen voor de bewatering.

Als je te veel mest tegelijk gebruikt, kan kunstmest resulteren in schade aan het gazon. Zo kan het zorgen voor verzwakking van de plant. Ook is dit niet goed voor het milieu. Lees dus goed het strooiadvies (vaak aangegeven per m²) voordat u begint met strooien. 

Hoe kunstmest strooien?

Maar hoe werkt het strooien nou eigenlijk? Daar zijn 2 manieren voor. Je kunt er in eerste instantie voor kiezen om het gras te bemesten door het mest gelijkmatig met je hand te strooien. Wanneer u een grotere tuin heeft wordt het aangeraden om te strooien met een strooiwagen. Klik hier voor ons uitgebreid assortiment aan strooiwagens en handstrooiers. Een strooiwagen strooit het (kunst)mest gelijkmatig over het gras en is ideaal voor de grotere tuinen.

Soorten kunstmest

Er zijn verschillende soorten kunstmest; kalk meststoffen, weide meststoffen allround meststoffen en zelfs een meststof-en-mosdoder-in-1, de gazon pur van het merk DCM. Voor het najaar zijn er speciale najaars meststoffen. Heel veel soorten kunstmest dus! Al deze soorten kunstmest worden onderverdeeld in twee hoofdsoorten: kunstmest en organische mest. Een meststof valt onder een organische meststof als er minimaal 60% bestaat uit organisch materiaal als bijvoorbeeld koe- en kippenmest.  Een belangrijk verschil tussen bovengenoemde meststoffen is dat kunstmest over het algemeen een snellere werking heeft dan organische meststoffen, daarentegen heeft kunstmest een kortere werking dan de organische meststoffen.

Het is bij Graszaaddirect mogelijk om kunstmest in bulk te bestellen. Zo bespaar je bij een pallet vol kunstmest tot wel 20%!