MRS Seeds & Mixtures
Biologisch Bloemenmengsel Vlinders
€12,95
MRS Seeds & Mixtures
Biologisch - Tübinger Bijenmengsel
€12,95
MRS Seeds & Mixtures
Biologisch Snijbloemenmengsel 1-jarig
€9,95

Biologische bloemenmengsels

Kies jij voor biologisch? Dat kan ook met zaaigoed! Een duurzame tuin aanleggen begint bij ecologisch en biologisch verantwoord bloemenzaad.

Wat zijn biologische bloemenmengsels?

Biologisch is een officieel label wat op zaad kan komen. Hiervoor moet de teler, het land en degene die het verder verwerkt biologisch gecertificeerd zijn door de SKAL in Nederland. Tijdens de teelt van biologische zaden mogen geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt worden. Zelfs het zaaizaad wat gebruikt wordt als uitgangsmateriaal moet op deze manier geteeld zijn. Alleen dan kunnen bloemenzaden als biologisch bestempeld worden.

Er zijn twee stromingen als het gaat om duurzaam zaaizaad:

  1. (Onbehandeld) conventioneel zaad: worden in een conventionele omgeving geteeld. Tijdens de productie wordt er wel gebruik gemaakt van meststoffen en andere chemische stoffen.
  2. Biologisch zaad: zijn duurzaam geteeld en worden vervolgens ook geproduceerd volgens de regels van de SKAL en de regels van de Europese Unie. De zaden zijn residuvrij.

Het verschil tussen biologische en gangbare zaden

Je zou denken dat gangbare bloemenzaden van zichzelf wel biologisch zijn. Ecologisch zijn ze zeker, aangezien bloemenzaden en bloemenmengsels de biodiversiteit in stand houden en zelfs versterken. Echter, het telen van 'reguliere' bloemzaden gaat vaak gepaard met machines, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Dat is met onze biologische bloemenmengsels zeker niet het geval! De bloemzaden die verwerkt zitten in onze biologische mengsels komen inheems voor in Nederland. Het voordeel hiervan is dat velen als waardplant dienen voor insecten.

De termen ‘Inheems’ en ‘Biologisch’ worden nog wel eens met elkaar in verwarring gebracht.  Het feit dat de zaden inheems zijn wil nog niet per se zeggen dat ze ook biologisch of überhaupt in Nederland geteeld zijn. Het zegt alleen iets over de oorspronkelijke afkomst van dit soort. De zaden zelf kunnen bijvoorbeeld wel in Frankrijk geteeld worden. Onze zadenmixen zijn zowel biologisch als inheems.

Soorten biologische bloemenmengsels

We hebben verschillende soorten biologische bloemenmengsels in ons assortiment. Eén van de meest gangbare en meest bestelde mengsels is het biologische wilde bloemenmengsel. Dit mengsel is samengesteld op bloemen die van meerwaarde zijn voor bestuivende insecten. Het oog wil natuurlijk ook wat; het mengsel creëert dan ook een kleurrijk geheel. We hebben ook biologische bloemenzaden die zijn geselecteerd op het aantrekken van specifieke insecten. Zo hebben we een bloemenmengsel voor vlinders, een bloemenmengsel voor lieveheersbeestjes en een Tübinger bijenmengsel. Laatstgenoemde wordt vaak gezaaid door imkers. Het mengsel kent een snelle beginontwikkeling en wordt daarom óók vaak gezaaid door in de agrarische sector. Het bijenmengsel levert een bloemenweide op dat vol staat met voedingsrijke bloemen voor bijen en hommels. Er zijn ook speciale bloemenmengsels verkrijgbaar in een biologisch jasje. Zo hebben we ook een eenjarig snijbloemenmengsel vol met klassieke zomerbloemen.

Hoe moet ik zaden van biologische bloemenmengsels zaaien?

Biologische zaden kunnen op dezelfde manier gezaaid worden als gangbare bloemenzaden. Om de natuur zo min mogelijk te belasten, kun je de bloemenzaden het beste met de hand inzaaien. Dit kan op een kaal stuk grond. De grond hoeft niet bemest te worden; onze biologische bloemenmengsels kunnen op schrale grond ingezaaid worden. De biologische zaden kunnen dun uitgezaaid worden. Houdt een zaaidichtheid aan van één tot twee gram per vierkante meter. In onze blog: ‘’Hoe leg je een bloemenweide aan?’’ lees je uitgebreid hoe je (biologische) zaadmixen kunt zaaien.

Wanneer kan ik zaden van biologische bloemenmengsels zaaien?

De biologische bloemzaden kunnen in de lente of in het najaar gezaaid worden. Wat de ideale zaaiperiode is, hangt af van het type mengsel. Eenjarige bloemen kunnen het beste tijdens de lente gezaaid worden, aangezien deze hetzelfde jaar nog in de bloei zullen staan. Meerjarige bloemen kunnen ook later in het jaar nog uitgezaaid worden. Deze zullen pas het opvolgende jaar na het zaaien gaan bloeien.

Hoelang bloeien zaden van biologische bloemenmengsels?

Elke bloemsoort kent zijn eigen bloeiperiode. Hoe lang een bloem precies in de bloei staat, hangt onder andere af van de weersomstandigheden. Veel bloemen zullen de hele zomer lang doorbloeien, tot diep in het najaar totdat de eerste nachtvorst is aangebroken. Bepaalde bloemen zullen in het voorjaar gaan bloeien, terwijl andere laatbloeiers pas in het najaar in de bloei staan. Het maakt niet uit welk biologisch bloemenmengsel je gaat zaaien: al onze mengsels zijn dusdanige manier dat er elk moment van het jaar wel iets in de bloei staat. De bloemen passen goed bij elkaar; dit maakt het mogelijk dat je het jaarrond kunt genieten van een kleurrijke bloemenweide!

Voordelen zaden van biologische bloemenmengsels

Het aanschaffen van een biologisch bloemenmengsel brengt veel voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is vanzelfsprekend: bij het telen van de zaden zijn geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest en andere milieubelastende producten gebruikt. Onze biologische zadenmixen zijn uitsluitend voorzien van in Nederland geteelde inheemse bloemen. Inheemse bloemen zijn wilde bloemen die van nature voorkomen in Nederland. Deze bloemen zijn in vergelijking met exotische, uitheemse bloemen een stuk aantrekkelijker voor bestuivende insecten. De planten zijn sterker, aangezien ze beter bestand zijn tegen ons klimaat. Een ander bijkomend voordeel is dat je de bloemenzaden ook in het najaar nog kunt zaaien. De inheemse bloemen zijn relatief winterhard. In onze blog: ‘’Wilde bloemen zaaien in het najaar’’ lees je welke inheemse bloemen in het najaar gezaaid kunnen worden.

Verzorging bloemen van biologische bloemenmengsels

De bloemen van biologische bloemenmengsels hebben geen verzorging nodig. Wanneer de nood echt aan de man komt en het langdurig droog is, zou je de bloemen kunnen bewateren. De bloemen hoeven niet bemest te worden. Aan het einde van de bloei kun je de bloemenweide gaan maaien. Heb je eenjarige bloemen? Dan kan het maaisel afgevoerd worden.

Biologische bloemenmengsels kopen bij Graszaaddirect

Een biologisch bloemenmengsel bestellen? Onze gevarieerde bloemenmengsels zijn nauwkeurig geselecteerd op kleur, grootte en bloeitijd zodat er het hele jaar door wel iets in de bloei staat. Kies bewust, kies voor biologisch! Voor een uitgekiend bloemenmengsel waarbij natuur en milieu centraal staat ben je bij Graszaaddirect aan het juiste adres.